Meer energie: 11 Tips om de dag door te komen met vermoeidheid

Vrijwel iedereen met fibromyalgie heeft er last van: vermoeidheid, al dan niet chronische vermoeidheid. Door velen wordt ook benoemd dat vermoeidheid lastiger is dan chronische pijn en daar kan ik me wel in vinden. Als je pijn hebt kun je nog wel wat dingen doen om dit te verlichten, maar bij vermoeidheid zit er vaak niets anders op dan je daaraan toegeven. Hoewel ik jaren terug rond de middag al door mijn energie heen was, kan ik nu bijna de hele ochtend en middag actief zijn. Zonder al te veel last van vermoeidheid. Ik deel graag met je wat mij helpt om meer energie te ervaren ondanks vermoeidheid.

Meer energie: 11 Tips om de dag door te komen met vermoeidheid

De tips die ik deel om meer energie te ervaren ondanks vermoeidheid, zijn persoonlijk en helpen mij om de dag beter door te komen. Kijk vooral welke tips jou aanspreken en waar je mee aan de slag wil gaan.

1. Meer energie in de ochtend door ‘s Avonds de dag voor te bereiden

In de avond probeer ik al zo veel mogelijk voor te bereiden voor de volgende dag zodat ik daar geen energie aan kwijt ben.

  • Ik maak ’s avonds alvast mijn ontbijt klaar zodat ik ‘s morgens meteen kan ontbijten
  • Mijn supplementen voor de ochtend leg ik alvast klaar (welke ik gebruik lees je in de blog over mijn ochtendroutine)
  • Kleding klaarleggen voor de volgende dag zodat ik daar ’s morgens niet over na hoef te denken

Dit scheelt me ’s morgens tijd en dus energie. Het zijn misschien kleine dingen maar keuzes maken en nadenken over dingen vraagt ook energie die je op deze manier dus kunt besparen.

2. Meer energie door op tijd naar bed te gaan

Mijn nachtrust is heilig voor me, zodra ik slecht slaap of te weinig slaap merk ik dit de dag daarna direct: moe, meer pijn en prikkelbaar. Elke avond ga ik tussen 21.30 uur en 22.00 uur naar bed, ook in het weekend.

Voor het slapen lees ik vaak nog even in een fictieboek en vaak ga ik in die tijd nog even op mijn spijkermatje liggen zodat mijn lichaam in diepe ontspanning kan komen.

3. Ik zet ‘s morgens geen wekker

‘s Avonds zet ik geen wekker voor de volgende dag. Uiteraard begrijp ik dat het zetten van geen wekker lang niet voor iedereen mogelijk is. Als thuiswerkende ondernemer heb ik de vrijheid om te beginnen met werken wanneer ik dat wil.

Doordat ik geen wekker zet, wordt er ook geen slaapcyclus doorbroken waardoor ik meer uitgerust wakker word. Meestal is dit op een vaste tijd: tussen 6.30 en 7.00 uur. Soms is dat eerder, soms later.

4. Mijn telefoongebruik verminderen

Yep, met regelmaat zit ik met mijn iPhone in mijn hand. Toch probeer ik het gebruik van mijn telefoon te verminderen omdat ik merk dat het me veel energie kost. Het zijn toch telkens prikkels die je tot je neemt en die moeten ook weer verwerkt worden. Gezien mensen met fibromyalgie vaak al sneller overprikkeld zijn kan dit helpen om energie te besparen.

Ik houd onder andere rekening met de volgende dingen:

  • Ik heb app limieten op vrijwel alle apps tussen 21:00 en 8.00 zodat ik mijn telefoon in de avond en in de ochtend niet gebruik.
  • Mijn telefoon staat altijd op niet storen, hierdoor zijn bericht meldingen zonder geluid en als je me belt krijg je automatisch de voicemail (behalve mensen die ik als ‘favorieten’ heb geselecteerd). Heerlijk die rust!
  • Ik ontvang geen pushberichten van bijvoorbeeld mijn mail, social media of andere apps waardoor ik niet continu wordt afgeleid.

Door op deze manier met mijn telefoon om te gaan, kan ik mezelf weer wat energie besparen die anders verloren zou gaan.

Meer hierover: Mindful omgaan met je telefoon: Mijn 5 gouden tips >>

5. Meer energie door gezond te eten

Ik begin de dag altijd met een voedzaam ontbijt, mijn favoriete ontbijtjes zijn:

  • Soja yoghurt met havermout (+ noten, zaden, dadels, pure chocolade) met 15 gr. protein poeder en fruit.
  • Geweekte cashewnoten met havermelk, chiazaad water, dadels en kaneel poeder uit de blender afgetopt met zaden en fruit.

Bij de lunch eet ik standaard 200 gram rauwe groenten en ‘s avonds probeer ik ook zo gezond mogelijk te koken. Als tussendoortje eet ik fruit of 40 gram ongezouten noten. Na het avondeten probeer ik niets meer te eten om mijn darmen rust te geven.

Tip: wat mij ook geholpen heeft is weten welke intoleranties ik heb en dat zijn er nogal wat. Ik ben intolerant voor: gluten, tarwe, koemelk, lactose en suiker. Door deze voedingsstoffen uit mijn eetschema te laten kost het mijn lichaam minder energie om eten te verwerken. Ik heb dit laten testen middels een EMB test.

Meer over gezond leven: Gezonde leefstijl: De producten van Primal Health bieden de juiste ondersteuning >>

6. Wandelen in de natuur

De dag begin en eindig ik met een wandeling. ‘s Morgens vind ik dit heel erg fijn omdat mijn lichaam op die manier direct in beweging komt, ik merk dat dit mijn lage rugklachten enorm verminderd. Tegelijkertijd vind ik het een fijne manier om wakker te worden en geeft het me energie om te bewegen.

In de avond vind ik de wandeling juist fijn om even af te kunnen schakelen en de dag los te kunnen laten.

Vermoeidheid kan het lastig maken om in beweging te komen, toch merk ik dat wandelen me soms beter doet dan op bed gaan liggen. Het is een kwestie van ervaren wat bij jou past en wat voor manier van bewegen jij prettig vindt.

Lees ook: 7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen >>

7. Voldoende drinken (& minder koffie)

Daarnaast probeer ik in de gaten te houden dat ik voldoende drink, ik merk namelijk nogal eens dat ik dat te weinig doe. En dat terwijl voldoende water drinken voor mensen met fibromyalgie erg belangrijk is.

‘s Morgens nadat ik ben opgestaan drink ik 2 glazen water en door de dag heen probeer ik ook voldoende water of thee te drinken om de vochtbalans op peil te houden. Te weinig vocht kan zorgen voor hoofdpijn of vermoeidheid.

Koffie drink ik overigens nog maar één kop per dag, in de ochtend. Verder drink ik decaf. Het lijkt misschien alsof koffie je energie geeft, maar in feite zorgt het voor een stressreactie in je lichaam waardoor je alert wordt. Omdat ik stress zo veel mogelijk wil beperken, ben ik ook gaan minderen met koffie.

8. Voldoende rustmomenten

Om je energie in balans te houden is het belangrijk om inspanning af te wisselen met ontspanning. Als je last hebt van vermoeidheid en de dag goed vol wil houden is het van belang om genoeg rust te nemen tussendoor. Ik ga vaak in het begin van de middag even op bed liggen en aan het eind van mijn werkdag (tussen 15.00 en 16.00). Op deze manier kan ik even ontprikkelen en ontspannen zodat ik ‘s avonds nog eten kan koken.

Als ik ga rusten doe ik maar net waar ik op dat moment behoefte aan heb: ademhalingsoefeningen, een korte meditatie beluisteren of op mijn spijkermatje liggen.

Ook interessant: Ontspannen met fibromyalgie: 17 Manieren voor meer rust in je leven >>

9. Meer energie door de juiste energiegevers

Tegelijkertijd zorg ik er ook voor dat ik actieve dingen doe waar ik juist energie van krijg, zoals: muziek luisteren en meezingen, dansen op leuke muziek of een korte wandeling. Soms heb ik namelijk het gevoel dat ik moe ben, maar heb ik in plaats van rust juist iets nodig wat me energie geeft. Het aanzetten van muziek kan me op sommige momenten al een stuk beter laten voelen!

10. Vermijd stress zo veel mogelijk

Stress kan echt een energievreter zijn. Misschien merk je zelf ook wel dat je op een stressvol moment al gauw door je energie heen bent. Dit komt omdat je lichaam ‘aan’ staat en alert is, wat veel van je vraagt. Probeer daarom te achterhalen welke situaties jou het vaakst stress geven en hoe je deze situaties zo kunt inrichten dat het minder van je vraagt.

Hoe veel stress heb jij? 10 Signalen dat je stress hebt (en hoe je er mee om kunt gaan) >>

11. Doe wat jij nodig hebt & vraag om hulp

Als laatste wil ik nog meegeven dat niet alleen de praktische dingen kunnen helpen om de dag beter door te komen. Ook je grenzen aangeven, nee zeggen en om hulp vragen als dat nodig is kunnen jou helpen om meer energie te ervaren. Over je grenzen gaan, dingen doen waar je eigenlijk geen energie voor hebt en alles alleen willen doen vraagt veel van je. Dit kan ervoor zorgen dat je energie wegvloeit, energie die je zo hard nodig hebt.

Doe dus vooral wat jij nodig hebt en wat voor jou het beste is zodat je jezelf kunt beschermen. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven en zo mag je jezelf ook behandelen.

Deze punten zijn moeilijker aan te pakken dan bijvoorbeeld gezonder eten of dagelijks wandelen, deze 3 blogs kunnen helpen om ook dit beter onder de knie te krijgen:

Meer energie ervaren met fibromyalgie & vermoeidheid

Fibromyalgie en chronische vermoeidheid kunnen veel van je vragen. Doordat ik door de jaren heen geleerd heb om verantwoord om te gaan met mijn energie, kom ik de dag ook beter door. Lees de tips nog eens door en kijk voor jezelf eens wat je wil gaan toepassen. Ik raad namelijk aan om niet alles in één keer te veranderen omdat dit niet haalbaar is. Het beste kun je bijvoorbeeld eerst met je voeding aan de slag gaan, en als je dat onder de knie hebt, ga je naar het volgende. Op deze manier is de kans ook groter dat het je daadwerkelijk lukt om verandering aan te brengen.

Welke tip(s) ga jij toepassen? En heb jij zelf nog tips die jou helpen om meer energie te ervaren ondanks vermoeidheid? Laat het weten in een reactie!


Nog even verder lezen?

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Krijg méér grip op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren!

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie