10 Signalen dat je fibromyalgie nog niet kunt accepteren

Fibromyalgie accepteren is een heel proces. Maar het ding is vooral: ik wist niet eens dat je door een acceptatieproces ging als je fysieke klachten krijgt. Ik vroeg me vooral af wat er met me aan de hand was en waarom alles zo zwaar en moeilijk voelde. Als jij niet precies weet hoe jij in het proces staat, lees dan onderstaande 10 signalen eens door. Als jij je er in één of meerdere herkent, is de kans groot dat je fibromyalgie nog niet kunt accepteren. Ik deel naderhand natuurlijk ook wat je kan helpen om dit wél te doen.

Signalen dat je fibromyalgie nog niet kunt accepteren

Het is niet erg als je fibromyalgie nog niet kunt accepteren of nu denkt dat je het nooit zult gaan accepteren. Wat wel handig is is begrijpen waar je in jouw proces staat. Want als jij weet dat je fibromyalgie nog niet kunt accepteren, is het ook heel logisch dat je nog zo met jezelf in gevecht bent, over je grenzen gaat en te veel van jezelf vraagt.

Onderstaande 10 signalen zijn duidelijke kenmerken voor wanneer je fibromyalgie nog niet accepteert. Been there, done that ;).

1. Je bent nog veel in gevecht met jezelf en je lichaam

Je hoofd wil meer dan je lichaam aankan waardoor je dag in dag uit het gevoel hebt met jezelf in gevecht te zijn. Een duidelijk signaal dat je fibromyalgie nog niet kunt accepteren.

Herkenbaar? Lees dan ook: Vechten tegen Fibromyalgie? 7 Redenen om daarmee te Stoppen >>

2. Je houdt geen rekening met je klachten

In plaats van rekening met je klachten te houden, doe je gewoon alles wat je altijd deed. Je blijft dingen op dezelfde manier doen, plant geen rustmomenten in.

Met als gevolg dat je over je grens gaat, jezelf overvraagt en uiteindelijk nog meer pijn hebt.

3. Je neemt geen rustmomenten overdag

Rustmomenten vind je vooral vervelend en zonde van je tijd. Je vindt dat jij, net als iedereen, gewoon de dag door moet kunnen komen. En daarnaast: je hebt wel belangrijkere dingen te doen dan rust nemen.

Dat je aan het eind van de dag helemaal kapot bent vind je wel heel vervelend en zorgt voor frustratie. Je moet dit toch gewoon kunnen??

4. Je bent vaak boos en gefrustreerd omdat je lichaam niet meewerkt

Je gaat maar door zoals je ook deed voordat je fysieke klachten had. Je doet nog steeds leuke dingen, werkt nog altijd evenveel, gaat dagjes weg, zorgt voor iedereen ook al is dit eigenlijk allemaal te veel.

Het maakt je boos en gefrustreerd dat het allemaal niet meer lukt en dat je lichaam niet ‘gewoon’ normaal kan functioneren. Rekening houden doe je niet, want jij vindt niet dat jij je aan hoeft te passen, je vindt dat je klachten gewoon weg moeten.

5. Je vindt het lastig om over fibromyalgie te praten

Meer dan ‘ik ben moe’, ‘ik heb pijn’ of ‘je weet toch dat ik hier moeite mee heb’ kom je niet. Je praat niet over je klachten want dat is veel te confronterend. Je wil er zelf niets van weten waardoor je er ook niet met anderen over praat. Mocht het wel ter sprake komen ben je er kort over en switch je snel van onderwerp. Anderen begrijpen het toch niet.

6. Je gaat vaak over je grenzen

Jij merkt pas dat je over je grens bent gegaan als het te laat is. Want ten eerste heb je geen idee waar jouw grenzen liggen en ten tweede.. al zou je het weten, dan wil je er geen rekening mee houden. Je wil gewoon je leven blijven leven zoals je dat altijd deed.

7. Hulp vragen voelt te confronterend

Pff.. dit moet je toch best zelf kunnen? Hulp vragen voelt confronterend en is erg lastig. Dit komt omdat je zou willen dat het niet nodig zou zijn.

Je doet het allemaal zelf wel: die zware boodschappen tillen, taken van je collega overnemen, het feestje van je kind organiseren, huishoudelijke taken en ga zo maar door.

Alles komt op jou terecht. Niet per se omdat anderen het je opdringen, maar omdat jij de eigenschap hebt om overal ‘ja’ op te zeggen en omdat hulp vragen nog een ver van je bed show is.

8. Je verlangt terug naar je oude leven

Je wil je oude leven terug. Je wil weer alles kunnen doen zoals vóór je pijnklachten had en amper energie. In plaats van in het nu te leven of je te richten op de toekomst hang je vast in je verleden. ‘Kon ik nog maar…’ is iets wat je vaak denkt.

Je wil je niet aanpassen aan je klachten of je leven opnieuw vormgeven, je wil gewoon terug naar hoe het was.

Lees ook: Je ‘oude leven’ missen na een diagnose: Dit is wat je nodig hebt >>

9. Je zoekt naar een oplossing buiten jezelf

Je bent ervan overtuigd dat er een arts of therapeut is die jou beter moet kunnen maken. Je hopt van de ene naar de andere behandelaar en gaat telkens weer opnieuw naar het ziekenhuis voor weer een ander onderzoek. Er moet toch íémand zijn die jou kan helpen?

10. Je vraagt je vaak af waarom jou dit moet overkomen

‘Waarom ik?’ is een gedachte die vaak door je hoofd spookt. Waarom moet mij het overkomen dat ik nu zo’n pijnklachten heb? Waarom heb ik nu last van deze extreme vermoeidheid? Waarom ik..? Je voelt je slachtoffer van de situatie en begrijpt niet dat dit nou net jou moet overkomen.

Hoeveel signalen herken jij?

Als je dit zo leest, hoeveel signalen dat je fibromyalgie niet kunt accepteren herken jij dan? Weet dat dit niet erg is en dat het normaal is als je zulke signalen bij jezelf herkent.

Het feit dat ik ze hier allemaal kan opnoemen betekent dat ik hier zelf ook doorheen ben gegaan. Alle situaties zijn uit mijn eigen ervaring omschreven.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat dit een fase is. Het niet kunnen accepteren, ontkennen, slachtoffer voelen van de situatie: het hoort er allemaal bij en belangrijker nog: het gaat voorbij.

Durf je eraan over te geven. Durf erop te vertrouwen dat er betere tijden aankomen en geef jezelf de tijd om hier doorheen te komen.

Wat helpt je om fibromyalgie te accepteren?

Fibromyalgie leren accepteren begint bij begrijpen hoe het acceptatieproces in elkaar steekt zodat je ook snapt waar je doorheen gaat en wat je nodig hebt.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat jouw leven niet voorbij hoeft te zijn als je de diagnose fibromyalgie krijgt.

Juist door te leren denken in mogelijkheden en dingen op een andere manier vorm te geven zul je merken dat je toch nog best wel wat kunt. Acceptatie staat niet gelijk aan opgeven, in tegendeel. Het is juist het begin van jouw reis naar een aangenamer leven.

Fibromyalgie accepteren is een heel proces

Het heeft me jaren gekost om fibromyalgie te leren accepteren. De eerste jaren riep ik dat ik dit écht nooit zou gaan accepteren en dat iemand me gewoon beter moest maken. Ik wilde niets weten van ‘acceptatie’ en werd pissig als iemand zei dat ik er ‘maar mee moest leren leven’. Want ja.. HOE DAN?

Lange tijd was ik boos, gefrustreerd en verdrietig dat dit de realiteit was en ondertussen vloog ik over mijn grenzen, over vroeg ik mezelf de hele dag door en wist ik geen raad met mezelf.

En toch is het me uiteindelijk gelukt om te leren leven met fibromyalgie. Om het te kunnen accepteren en mijn leven zo vorm te geven dat ik er alsnog voldoening uit kan halen en ik oprecht kan zeggen dat ik gelukkig ben.

Dit betekent ook dat ik van alle bovenstaande signalen geen last meer heb en dat is echt een bevrijding. Ik kan weer leven in plaats van overleven. En daarnaast heb ik nu veel minder pijnklachten dan voorheen én meer energie.

Begin met begrijpen hoe het acceptatieproces eruit ziet

Om meer begrip voor jezelf op te kunnen brengen en te snappen waar je nou eigenlijk doorheen gaat, is het belangrijk om het acceptatieproces te kennen.

In mijn GRATIS eBook leg ik je er precies uit door welke fases je heen gaat, wat dit kan oproepen, welke gedragingen hierbij horen én krijg je per fase een fijne tip. Zodat jij begrijpt hoe het acceptatieproces precies werkt maar vooral: zodat je weet wat je kunt verwachten en wat jou helpt om er doorheen te komen.

Download dit eBook gratis, en ga er vandaag nog mee aan de slag!

Herken jij je in bovenstaande 10 signalen? Waar loop je het meest tegenaan? Laat het weten in een reactie!


Deze blogs zijn ook interessant:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie