13 Praktische tips voor een slechte dag met fibromyalgie

Fibromyalgie en het hebben van een slechte dag is waarschijnlijk erg herkenbaar. Een tijdje terug scheef ik een blog waarin ik vertel hoe ik om ga met fibromyalgie en een slechte dag, vandaag geef ik je graag praktische tips zodat ook jij zo’n slechte dag beter doorkomt.

Ik deel 13 tips met je om een slechte dag met fibromyalgie toch goed te kunnen doorkomen.

13 Praktische tips voor een slechte dag met fibromyalgie

De tips die ik met je deel gebruik ikzelf ook op een dag dat ik meer last heb van fibromyalgie symptomen. Hopelijk helpen ze jou ook om jouw slechte dag net wat minder slecht te laten zijn.

Je hoef niet alle tips toe gaan passen, kies er een paar uit die jou aanspreken en begin daarmee.

Tip: Je kunt deze blog opslaan in je favorieten zodat je op een slechte dag met fibromyalgie altijd direct de tips bij de hand hebt.

1. Betitel je dag niet direct als ‘slecht’

De eerste en meteen de belangrijkste tip: betitel je dag niet direct als ‘slecht’. Als jij ‘s morgens al direct een negatieve stempel op je dag plakt plakt wordt het niet beter.

In plaats van je dag als slecht, moeilijk en vervelend te zien kun je ook denken: het is niet helemaal mijn dag, maar ik ga er het beste van maken. Dit is een manier van denken waardoor je dag nét wat minder slecht kan zijn.

2. Luister naar jouw lichaam

Je hoeft niet de hele dag stil te zitten als je meer pijn hebt of minder energie. Mogelijk zijn er nog wat kleine taken die je ondanks alles toch kunt voltooien. Luister hierin goed naar je lichaam en doe alleen dat wat haalbaar is.

Zelf ervaar ik dat dit veel voldoening geeft als ik toch wat dingen van mijn to-do lijstje kan afvinken, al is het maar dat ik de was heb opgevouwen. Luister naar jouw lichaam en speel daar op in.

3. Wees lief voor jezelf

Ja, het is balen als het niet zo goed gaat, maar wees wel lief voor jezelf. Het maakt de pijn niet minder door boos te zijn op je lichaam, integendeel zelfs. Probeer te accepteren dat dit niet je beste dag is maar maak er alsnog het beste van en wees lief voor jezelf en je lichaam.

Lief voor jezelf zijn kun je doen door:

 • Jezelf een middagdutje te gunnen
 • Een fijne meditatie beluisteren
 • Iets creatiefs te doen
 • Een podcast beluisteren
 • Je lievelingsserie kijken
 • Een gezichtsmaskertje op te doen
 • Je lievelingsthee te zetten

Ook interessant: 9 Signalen dat jij liever mag zijn voor jezelf (+ tips hoe je dit doet) >>

4. Laat je emoties er zijn

Ik zou liegen als ik zeg dat zo’n dag me niets doet. Het gebeurt vaak dat ik even een moment van verdriet heb op een minder goede dag, zeker als het al de 2e of 3e op rij is. Laat dit verdriet toe, het is alleen maar goed om dit te uitten. Doe je dat niet? Dan hoopt het zich op in je lijf wat zich kan uiten in pijnklachten.

slechte dag fibromyalgie tips

5. Zeg je afspraken af

Als ik een slechte dag heb bel ik al mijn (werk)afspraken meteen af. Ik weet namelijk dat ik er op zo’n dag niet 100% bij ben waardoor zowel ikzelf als de ander er meer aan heeft als de afspraak verzet wordt.

Hoe moeilijk het soms ook is om een afspraak af te zeggen, kies voor jezelf en wat voor jou het belangrijkste is.

Moeite met afspraken afzeggen? Lees dan: Fibromyalgie en afspraken: Wat als je iets moet afzeggen? >>

6. Schrijf alles van je af

Persoonlijk vind ik het erg prettig om op zo’n moment even alles van me af te schrijven. De emoties die loskomen, de frustratie die soms op de loer ligt, alles schrijf ik op zodat ik het vervolgens kan loslaten. Het lucht op en geeft ruimte.

7. Weet dat het eindig is

Zo’n dag gaat over, houd dit in gedachten. Weet dat het morgen (of overmorgen, of volgende week) weer wat beter gaat en probeer je daar op te focussen.

En in de tussentijd: probeer het beste te maken van je minder goede dagen, doe wat voor jou het beste is en zorg goed voor jezelf.

“Juist op een dag dat je je lichamelijk niet goed voelt, is het belangrijk zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.”

8. Verzorg jezelf

Waar ik jaren terug standaard de hele dag in mijn pyjama of trainingsbroek rondliep op een slechte dag met fibromyalgie, probeer ik tegenwoordig om me toch aan te kleden en eventueel op te maken. Wanneer ik mezelf beter verzorg vóél ik me vaak ook iets beter. Vast een mindset ding, maar mij doet het goed.

En ja, ook ik heb momenten dat ik zelfs hier niet toe in staat ben en dan neem ik daar vrede mee.

Meer hierover lees je in de blog: Wat heeft kleding voor invloed op je stemming >>

9. Hou het simpel en vraag hulp als dat nodig is

Ga jezelf niet pushen om een uitgebreide maaltijd in elkaar te zetten of om ingewikkelde zelfhulpboeken te lezen (om je toch maar nuttig te maken). Houd het simpel, en als je dan toch iets wil doen wat lastiger blijkt dan verwacht, vraag om hulp.

Niet altijd de makkelijkste optie, maar hulp vragen is op een slechte dag soms het beste wat je kunt doen. Het is belangrijk dat je op een slechte dag je grenzen goed bewaakt zodat je jezelf niet overvraagt. Hulp vragen is niet zwak maar juist enorm sterk.

10. Humoristische film of serie

Het kijken van een humoristische film of serie is een goede manier om je humeur te verbeteren. Hoewel ik ook graag documentaires kijk of wat series met een zwaar verhaal, kies ik op zo’n dag bewust voor iets luchtigs en humoristisch.

Als ik al niet lekker in m’n vel zit is het niet echt helpend om te gaan kijken naar nog meer ellende.

Benieuwd naar mijn favorieten? Lees dan: Dit zijn de 8 leukste Netflix series voor een oprechte lach op je gezicht >>

11. Blijf in beweging

Wat voor mij heel belangrijk is op een slechte dag is om wel in beweging te blijven. Als ik alleen maar op bed lig of op de bank zit merk ik dat de pijn toeneemt. Rustige yoga en rek en strek oefeningen of het maken van een wandeling helpen me om niet volledig verstijfd te raken.

In onderstaande video zie je mijn favoriete yoga en rek- en strekoefeningen voor pijnverlichting in min rug en nek. De video wordt versneld afgespeeld.

Tevens ga ik dagelijks wandelen – ook op dagen dat ik me minder goed voel – zodat mijn lichaam soepel blijft.

12. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is iedere dag belangrijk, maar op een slechte dag met fibromyalgie misschien net wat belangrijker. Goed voor jezelf zorgen kun je doen door:

 • Gezond eten
 • Voldoende bewegen
 • Jezelf rust en ontspanning gunnen
 • Een massage boeken voor jezelf
 • Lief zijn voor jezelf
 • Iets te doen wat je leuk vindt
 • Een warme douche nemen

Juist op een dag dat je je lichamelijk niet goed voelt, is het belangrijk zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

13. Pijn verlichtende hulpmiddelen

Op een slechte dag met meer last van fibromyalgie kijk ik bewust naar wat de pijn kan verlichten. Wat mij vaak helpt is gebruik van mijn spijkermatje of een massage apparaat. Heel soms maak ik gebruik van pijnstilling maar dit doe ik zo min mogelijk.

Lees ook: Mijn 9 persoonlijke tips voor pijnverlichting bij fibromyalgie >>

Een slechte dag met fibromyalgie, maak het zo fijn mogelijk

Het allerbelangrijkste is dat je zo’n slechte dag zo fijn mogelijk maakt voor jezelf. Blijven klagen over het feit dat je je niet goed voelt helpt hier niet bij, luisteren naar je lichaam en lief zijn voor jezelf wel. Gebruik bovenstaande tips op een slechte dag om er net wat makkelijker doorheen te komen.

Acceptatie kan een belangrijke rol spelen om beter om te kunnen gaan met pijn en vermoeidheid of met een minder goede dag. Over dit onderwerp schreef ik een eBook: Challenge Accepted!. Je kunt gratis een preview van Challenge accepted downloaden.

Wat helpt jou om een slechte dag met fibromyalgie goed door te komen?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie