2018: Mijn 5 belangrijkste focus punten voor komend jaar

2017, het jaar waarin mijn burn-out en het herstel daarvan centraal stonden. Voor mijn gevoel lijkt het soms alsof de tijd een jaar heeft stil gestaan, terwijl het jaar anderzijds voorbij gevlogen is.. Graag deel ik een korte terugblik op 2017 én mijn focus punten voor 2018 met je.

2018: Mijn 5 belangrijkste focus punten voor komend jaar

Het afgelopen jaar was absoluut niet altijd makkelijk voor me, er zijn veel dagen voorbij gegaan dat ik alleen maar huilend op de bank kon liggen. Hoewel ik hier niet veel over gedeeld heb op mijn blog (ik moest het zelf ook nog een plekje geven), wil ik je komend jaar wel meer meenemen in mijn proces. Hoewel het afgelopen jaar met een paar ups en heel veel downs is gegaan heb ik wel meer geleerd dan ooit en dat is me veel waard.

Mijn terugblik op 2017 houd ik daarom kort, wel wil ik met je delen wat ik ervan geleerd heb en wat mijn doelen zijn voor het nieuwe jaar.

Juist omdat 2017, laten we zeggen, niet helemaal mijn jaar was voelde het nieuwe jaar als een nieuwe start. Letterlijk een nieuw begin. Maar wat heb ik afgelopen jaar dan allemaal geleerd? Nou dit!

2018-nieuwe-start-nathalie-fibromyalgieblog

Wat heb ik geleerd in 2017?

Ik ben de belangrijkste persoon in mijn leven.Iets wat me wel al wist, maar wat steeds duidelijker geworden is door mijn burn-out. Ik kan wel continu rekening houden met anderen en mezelf voorbij lopen maar daar doe ik mezelf alleen maar tekort mee. Mezelf op de eerste plek zetten en doen wat voor mij goed voelt is dus heel belangrijk voor me geworden. (En het gaat steeds beter, gelukkig!)

Voor mezelf kiezen, doen wat voor mij goed voelt

Ik ben een echte ‘kameleon’; ik pas me snel en gemakkelijk aan aan anderen en doe al gauw datgene wat er van me verwacht wordt. Voor mezelf kiezen heb ik altijd lastig gevonden maar door mijn burn-out kon ik niet anders. Ik móest wel doen wat voor mij goed voelde en ik moet zeggen dat het me wel echt goed doet.

Praten, praten, praten

Jup, ik ben een echte binnenvetter en voel me al snel een ‘last’ als ik over mijn moeilijkheden wil praten. (Ik weet het, ik schrijf er veel over maar vind dit zelf ook nog wel een lastige hoor.. ;)). Echter heb ik het afgelopen jaar steeds meer geleerd hoe belangrijk het is mezelf te uiten, om aan te geven wat ik nodig heb en wat ik verwacht. Want door dit niet te doen loopt de frustratie soms (onnodig) hoog op.

Praten over mezelf, mijn klachten en persoonlijke zaken (zonder schuldgevoel) is iets wat me steeds beter afgaat. En man wat geeft het een ruimte als je je dingen gewoon kunt delen!

Ik heb mijn ouders harder nodig dan ik dacht

‘Vroeger’ dacht ik altijd: als ik maar volwassen ben, dan kan ik het allemaal zelf wel! Ha-ha-ha.. nee, niet dus. Ik ben heel, heel, heel dankbaar dat mijn ouders (ook al ben ik het huis uit) altijd naar me toekomen als dat nodig is. Dat ze altijd voor me klaar staan, naar me willen luisteren en me steunen. Thanks pap en mam!

“In 2017 heb ik veel mogen leren, veel ontdekt en ben ik mezelf gaan ontwikkelen. De kennis die ik het afgelopen jaar heb opgedaan kan ik nu gebruiken om ook echt verandering aan te brengen en te kunnen herstellen”

Therapie is niet stom

Het heeft een lange tijd geduurd voordat ik de stap durfde te zetten om in ‘praat therapie’ te gaan. Ten eerste vind ik het lastig om over mezelf te praten en ten tweede heb ik zo veel negatieve ervaringen met zo’n mensen (maatschappelijk werkers, psychologen en psychiaters) dat ik het eigenlijk niet echt durfde. Gelukkig heb ik nu een onwijs fijne coach gevonden waar ik helemaal op mijn plek zit.

Ik heb de afgelopen maanden onwijs veel over mezelf geleerd, er zijn (belangrijke) zaken op z’n plek gevallen en het gaat eindelijk de goede kant op. (Voor de geïnteresseerde: dit is emotionele therapie. Een combinatie van coaching en spirituele/ energetische therapie).

Veel mogen leren in 2017!

Nogmaals, 2018 voelt dus als een nieuwe stap. In 2017 heb ik veel mogen leren, veel ontdekt en ben ik mezelf gaan ontwikkelen. De kennis die ik het afgelopen jaar heb opgedaan kan ik nu gebruiken om ook echt verandering aan te brengen en te kunnen herstellen. Er zijn daarom een aantal dingen die voor mij heel belangrijk zijn in 2018, en ook die deel ik graag met je.

Wat zijn mijn focus punten voor 2018?

Herstel van mijn burn-out.

Ik weet dat niet van een leien dakje gaat en geen doel op zich is. Maar toch is dit iets waar ik het komende jaar veel aandacht aan wil geven. Want als ik wil herstellen zal ik daar zelf voor moeten werken! Voor mij houdt dit in dat ik:

  • Mijn conditie ga opbouwen;
  • Met gezonde voeding bezig blijf;
  • Therapie volg zo lang als nodig;
  • Dagelijks wil mediteren;
“Dingen doen waar ik energie van krijg vind ik heel belangrijk maar soms ‘schiet dat er bij in’ doordat ik vaak bezig ben met wat ‘moet’. Dus daar wil ik komend jaar bewuster mee omgaan. “

Duidelijker en beter plannen.

Wat bij mij behoorlijk ontbroken is in 2017 is overzicht. Dit zorgde regelmatig voor onrust en chaos en daar wil ik graag verandering inbrengen. Daarom heb ik eind vorig jaar de Purpuz planner besteld. (Binnenkort zal ik hier een review over schrijven). Ik hoop dat dit me gaat helpen om mijn taken (zowel zakelijk als privé) beter te plannen en op deze manier meer overzicht en duidelijkheid te creëren. Ik heb wel een beetje een haat-liefde verhouding met plannen dus ik ben heel benieuwd!

Zelfhulp boeken lezen.

Lezen heb ik het afgelopen jaar niet veel gedaan omdat dit door mijn burn-out heel lastig was. (Lees: geen concentratie, letters die door elkaar vlogen, het verhaal niet kunnen volgen). Sinds eind vorig jaar gaat dat gelukkig steeds weer wat beter *doet een vreugdedansje* waardoor ik nu eindelijk aan het lezen van boeken toekom. Vorig jaar heb ik namelijk verschillende boeken gekocht die ik graag wil lezen. Momenteel ben ik bezig in het boek ‘Je bent nu hier’, heel interessant!

Meer doen waar ik blij van word

Omdat ik (net zoals jij waarschijnlijk) maar beperkte energie heb wil ik deze meer gaan besteden aan dingen waar ik blij van wordt. Dit houdt voor mij in dat ik meer tijd voor mezelf wil nemen, vriendinnen vaker wil zien, meer buiten de deur wil werken, vaker wil lezen, meer creatief bezig zijn en tijd doorbrengen in de natuur. Dingen doen waar ik energie van krijg vind ik heel belangrijk maar soms ‘schiet dat er bij in’ doordat ik vaak bezig ben met wat ‘moet’. Dus daar wil ik komend jaar bewuster mee omgaan. 🙂

Doorgaan met therapie

Ja, dit is wel een hele belangrijke. Het heeft me nu al zo ver gebracht en ik weet zeker dat ik dankzij de coaching die ik krijg nóg meer over mezelf mag leren. Het is vaak onwijs confronterend en 9 van de 10 x kom ik thuis met rode ogen van het huilen. Maar jeetje wat krijg ik er veel voor terug! Dus dat blijf ik lekker doen komend jaar.

Wat zijn jouw leermomenten en focus punten?

Het is een langere blog-post geworden dan ik verwacht had, dus thanks als je ‘m helemaal gelezen hebt!

Ik ben benieuwd naar jouw leermomenten uit 2017 en belangrijke focus punten in 2018. Laat je het weten in een reactie onder dit bericht? Dat vind ik super leuk! 🙂

VOLG FIBROMYALGIEBLOG VIA FACEBOOK & INSTAGRAM

 

 


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “2018: Mijn 5 belangrijkste focus punten voor komend jaar”

Plaats een reactie