Mijn 3 favoriete gezonde kookboeken van dit moment!

De laatste tijd ben ik me weer meer op mijn voeding aan het focussen. Door mijn burn-out had ik nog maar weinig energie (en zin) over om uitgebreid te koken of meerdere malen per week boodschappen te doen. Hoewel ik nog steeds de focus had op gezonde voeding, merkte ik dat ik we minder aandacht aan besteedde. Het was al snel een pitabroodje met kip of shoarma en veel groenten, een broodje hamburger (ook met veel groenten ;)), pasta met champignons en groenten. Prima te doen, maar het kan in mijn ogen gezonder. Dus heb ik mijn kookboeken maar weer eens tevoorschijn getoverd 🙂 Dit zijn mijn 3 favoriete gezonde kookboeken van dit moment.

Mijn 3 favoriete gezonde kookboeken van dit moment

Ik heb wel meer (gezonde) kookboeken die ik graag gebruik, maar momenteel maak ik voornamelijk gebruik van onderstaande 3.

1. 15 minuten paleo

Auteur: Mitchell van Duuren

 • Recepten volgens de Paleo leefstijl
 • Binnen 15 minuten klaar
 • Simpele en lekkere recepten
Eten zoals onze voorouders dat deden

In dit kookboek staan recepten volgens de Paleo leefstijl; er wordt gegeten wat onze voorouders ook aten, in de tijd dat ze nog achter het eten aan moesten rennen ;). In de recepten komen alleen natuurlijke ingrediënten aanbod zoals groenten, fruit, vis en vlees maar ook eieren komen in de recepten voor. Wat niet voorkomt in de Paleo recepten is: suiker, granen, peulvruchten, melkproducten en bewerkte producten.

 

15-minuten-Paleo-kookboeken

15-minuten-paleo-sla-wraps

De recepten uit dit boek zijn -zoals de titel al zegt- binnen 15 minuten klaar. Nouja, ongeveer dan. Zelf merk ik dat ik er wat langer over doe maar ik ben ook niet zo’n snelle kok, haha. De recepten zijn simpel om te maken en je bent er snel mee klaar (wat ik zelf toch wel ideaal vindt!). Er staan recepten in voor het ontbijt, de lunch, het diner en verschillende desserts. Ook vind je er recepten om zelf Paleo sauzen te maken, ideaal.

Ik vind het boek erg fijn omdat ik een koemelk intolerantie heb en de recepten vrij zijn van koemelk. Persoonlijk eet ik minder vlees en vis wat natuurlijk wel in de recepten voor komt maar dat is gelukkig ook makkelijk aan te passen. Gezien ik niet volledig de Paleo leefstijl volg vervang ik vlees bijvoorbeeld (deels) door bonen. 15 Minuten Paleo bestel je voor €37,-. Je ontvangt bij je bestelling 7 digitale Bonus kookboekjes voor verschillende gelegenheden, super leuk!

Mijn favoriete recept: Pittige sla wraps

2. Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Auteur: Karin Luiten (koken met Karin)

 • Alle gerechten zijn zonder pakjes en zakjes
 • Herkenbare recepten
 • Duidelijke uitleg, handige tips
Echte smaken komen naar voren

In Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek maak je kennis met de échte smaken. De pakjes en zakjes worden vervangen door natuurlijke ingrediënten en een mix van verschillende kruiden. Ik wist niet dat ik zonder pakjes en zakjes echt zo lekker kon koken, haha.

 

het-grote-zonder-pakjes-en-zakjes-kookboek-kookboeken

Pasta toskaanse kip grote pakjes en zakjes kookboek
goulashsoep het grote zonder pakjes en zakjes kookboek

Eerder schreef ik al een uitgebreide review over dit kookboek en ik ben er nog steeds erg blij mee. Het zijn herkenbare recepten en er staan onwijs mooie foto’s in (waar je spontaan honger van krijgt!). Alle recepten worden gemaakt zonder pakjes en zakjes, en dus voornamelijk verse ingrediënten. Daar wordt ik blij van! Bij de desserts wordt wel gebruik gemaakt van suiker maar dat is te vervangen door natuurlijke suikers zoals honing, dadels of kokosbloesem suiker. Naast ieder recept staat een lijstje met tips voor dat recept, ook wel handig!

Dit kookboek is een bundel van Zonder pakjes en zakjes deel 1 en 2, je bestelt het voor €24,95 bij Bol.com.

Mijn favoriete recept: Goulashsoep (dat is dus één van zo’n recept waarvan ik dacht het zelf nooit zo lekker te kunnen maken als een zakje, nou.. wel dus!)

3. Supergezond

Auteur: Sui Quinn

 • Gezonde recepten met superfoods
 • Overzicht van alle superfoods
 • Bij ieder recept staat vermeld wat het positieve effect ervan is
Maak kennis met Superfoods!

In dit super gezonde kookboek maak je kennis met Superfoods, ingrediënten die enorm goed zijn voor de gezondheid. Alle recepten zijn voorzien van allerlei gezonde, verse ingrediënten. Ook wel wat onbekende ingrediënten en combinaties moet ik zeggen maar ik heb ervaren dat de smaken vaak erg lekker zijn! Dus dat nodigt wel uit om het vaker te proberen.

supergezond-kookboeken
Supergezond-kookboeken-superfoods
Supergezond-kookboeken-supersalade

Supergezond-zomersoep-kookboeken

De eerste pagina’s zijn gevuld met informatie over superfoods en wat voor belangrijke stoffen bepaalde soorten groenten en fruit bevatten, super handig! Ik vind de opmaak van dit boek trouwens ook super mooi. De superfood ingrediënten staan per recept dik gedrukt en ook staat erbij vermeld wat de positieve effecten van het recept zijn. Daar sta ik lang niet altijd bij stil dus wel leuk om te lezen wat het eigenlijk met je doet.

Wat ik zo positief vind aan dit kookboek is dat er bij ieder recept meerdere, verschillende soorten groenten worden gebruikt. Zeker omdat ik groenten het belangrijkste onderdeel vind van de maaltijd kan ik dit wel waarderen. De zoete recepten worden veelal bereid met suiker, er staan wel hele lekkere dingen tussen dus wellicht dat ik er toch een keer wat van ga maken met gebruik van suikervervangers. Dit super handige en mega gezonde kookboek bestel je voor maar €12,95 bij Bol.com.

Mijn favoriet uit dit boek: Zomersoep

Bonus: Koken met Kanjers, stiekem ook favoriet!

Auteur: Jamie Oliver

Daarnaast heb ik laatst een super leuk kookboekje van Jamie Oliver gekregen van mijn moeder. Dit boek had ze gewonnen met de postcode loterij, maar omdat zij vooral veganistisch kookt kon ze er niet veel mee. Ik heb er al een paar recepten uit gemaakt en ze waren erg goed gelukt. Helaas is dit kookboek niet in (web)winkels te koop, maar er zijn wel genoeg kookboeken van Jamie Oliver die wél te koop zijn.
Jamie-oliver-kookboeken
Jamie-Oliver-salad-jar-kookboeken
Jamie-oliver-kookboeken-vegachili

Gezond eten dankzij gezonde kookboeken

Zo, dat waren mijn 3 (stiekem 4 ;)) favoriete gezonde kookboeken van dit moment. Gezond eten is gewoon enorm belangrijk, zeker in combinatie met fibromyalgie of een andere chronische ziekte. Juist daarom wil ik er weer meer aandacht aan gaan besteden en ik kan zeggen, deze kookboeken helpen mij daar enorm goed bij! 🙂 Ik maak nu op zondag een weekplanning wat betreft het eten zodat ik daar niet de dag zelf nog over na hoef te denken en dat bevalt me goed! Ik ga aan tafel zitten met mijn kookboeken en maak vanuit daar een lijstje, ideaal!

Welke van de bovenste 3 lijkt jou het leukste kookboek? En wat is/zijn jouw favoriete (gezonde) kookboek(en)? Laat het me weten in een reactie, ik vul mijn gezonde kookboeken collectie graag aan duss.. Roept u maar! 😀


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Mijn 3 favoriete gezonde kookboeken van dit moment!”

 1. Twee kookboeken van julie’s lifestyle en het boek van Aman prana eet goed dat doet je goed en ook de drie boeken van Sandra bekkari blij van jouw keuze van kookboeken te leren kennen ben ook fybropatient en ben nog altijd zoekende naar verbetering als behandeling met natuurlijke middelen lees dan ook heel graag je blog vriendelijke groeten colette

  Beantwoorden
  • Ik heb de kookboeken die jij gebruikt even opgezocht, maar dat lijken me inderdaad ook leuke boeken! Het blijft een zoektocht om te vinden wat echt bij je past maar ik heb wel ervaren dat voeding veel kan doen! Merk jij dat ook?
   Fijn dat je mijn blog zo graag leest! Leuk om te horen 😀

   Fijne dag Colette.
   Liefs, Nathalie

   Beantwoorden

Plaats een reactie