5 succesvolle tips om stress en negativiteit los te laten

Voor iedereen met een chronische ziekte zullen stress en negativiteit niet onbekend klinken. Zelf heb ik er ook regelmatig mee te maken, dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Maar meestal heeft het te maken met mijn chronische ziekte, fibromyalgie beperkt me dagelijks. Dit kan soms wel wat frustratie en verdriet opleveren.

Gelukkig heb ik wat manieren die me helpen om stress en negativiteit wat makkelijker los te laten. Ik wil ze graag met je delen.

Dit lees je in ieder geval niet in deze blogpost:

Deze blogpost had ik kunnen vullen met tips zoals buiten gaan wandelen, iets leuks gaan doen, een taart bakken, je hond knuffelen, in bad gaan, een serie kijken, bloemen in huis halen, chocolade eten, shoppen of de wijnvoorraad plunderen. Maar dat doe ik niet. Wellicht dat die tips wel kunnen helpen, maar ik ben ervan overtuigd dat je die ondertussen wel kent.

Tips die net wat verder gaan

Ik weet maar al te goed hoe het is om te dealen met een chronische ziekte, om te leven met vermoeidheid die niet met slaap is op te lossen en om dagelijks pijn te hebben. Ik weet ook heel goed dat dit behoorlijk wat stress en negativiteit met zich mee kan brengen en dat het soms een enorme stressfactor kan zijn. Waardoor je niet de behoefte hebt om te gaan wandelen of een taart te bakken.

Daarom heb ik 5 succesvolle tips die net wat verder gaan. Maar waarvan ik uit eigen ervaring kan zeggen dat ze werken en dat het uitvoeren van deze manieren niet veel van je vraagt. Alleen een beetje tijd, maar dat is het waard.

5 succesvolle tips om stress en negativiteit los te laten

1. Affirmaties

Affirmaties zijn positieve, motiverende teksten. Deze teksten kunnen je helpen om weer in een positieve flow te komen. Jaren geleden gebruikte mijn moeder dit al, maar toen wilde ik er niets van weten. Ik vond dat maar onzin. Gelukkig heb ik mogen ervaren hoe goed die affirmaties me kunnen doen, en maak ik er sinds lange tijd iedere dag gebruik van.

Voor ik ga slapen herhaal ik: “Morgenvroeg word ik uitgeslapen wakker en sta ik vol positieve energie weer op”.

‘s Morgens vertel ik mezelf dat ik goed heb geslapen en dat het weer een fijne dag gaat worden. Deze kleine dingen kunnen al helpen. In het begin voelt het misschien stom, vond ik ook. Maar uiteindelijk wordt het een gewoonte en zul je overtuigd raken van je eigen woorden en dát is the key, want zodra je overtuigd bent van je gedachten wordt het effect versterkt. Door erin te geloven dat het weer een fijne dag zal worden, ben je al half onderweg.

Je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld deze affirmaties:

  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik ben een tevreden en gelukkig mens
  • Ik zorg goed voor mezelf en ik ben gezond
  • Ik ben het waard om van te houden
  • Wat zie ik er weer goed uit vandaag
  • Dit wordt weer een fijne dag, dankjewel

Gedachten zijn krachten, écht waar.

samen-niets-doen-muziek-stress-negativiteit-fibromyalgieblog

2. Mediteren

Neem jij wel eens de tijd om écht even tot jezelf te komen? Ik heb dat nooit echt gedaan, dat vond ik niet nodig. Daarbij vond ik mediteren niks voor mij en ik had er geen geduld voor. Toch ben ik sinds vorig jaar steeds meer gaan mediteren, mijn vader had een meditatie waarvan hij dacht dat ik die wel zou kunnen waarderen. Hij had gelijk. Ik probeer -zeker nu ik thuis zit- dagelijks te mediteren.

Ik luister een begeleide meditatie waarbij dus gesproken wordt. Hier ben ik normaal totáál geen voorstander van, maar deze is echt heel fijn. Het duurt ongeveer 20 minuten, maar meestal val ik tijdens de meditatie in slaap en word ik wakker als het weer bijna is afgelopen. Daarna voel ik me vaak opgewekter en lichter. Het geeft me rust.

Deze meditatie heet: uit je hoofd in je hart, en is zo ingesproken dat je je hoofd leeg kunt maken en even helemaal tot jezelf kunt komen. De meditatie vind je hier.

3. Dit speciale liedje

Mijn moeder stuurde me laatst een berichtje door, met een liedje wat angst en negativiteit kan verminderen. Dit heb ik natuurlijk meteen uitgeprobeerd. En wow, het werkt echt. Het liedje duurt 8 minuten en is zo opgebouwd dat het je helpt om angsten en stress los te laten. Ik luister dit liedje nu voortaan voor de meditatie zodat ik vooraf al tot rust kom en daarna ook relaxter de meditatie kan luisteren.

Maar je kunt ook gewoon even een momentje voor jezelf nemen en dit liedje luisteren op momenten dat je veel stress hebt of erg negatief bent. Luister dit liedje met voorkeur met een koptelefoon of oordopjes om echt het ontspannende effect te ervaren. Je zult binnen een paar minuten al merken dat je rustiger wordt, angsten minder worden en stress en negativiteit afnemen.

Ga ergens op een comfortabele plek zitten, druk op play, sluit je ogen en geniet:

4. Negatieve emoties transformeren

In plaats van affirmaties te herhalen, zoals in punt 1 werd genoemd, kun je vervelende emoties ook transformeren. Dit klinkt misschien een beetje futuristisch maar het is eigenlijk heel simpel. Hetgeen wat je transformeert is een negatieve emotie, zoals verdriet, frustratie, negativiteit, angst, boosheid etc. Dit gevoel transformeer je in positieve energie.

Het is een kwestie van het herhalen van de volgende zin: “Ik transformeer mijn … in positieve energie.”

Op de puntjes komt dus jouw emotie te staan, bijvoorbeeld: “ik transformeer mijn verdriet in positieve energie.”

Herhaal deze zin een aantal minuten lang in je hoofd, je zult merken dat je uiteindelijk rustiger wordt en de negatieve emotie makkelijker los kunt laten. Het is een kleine moeite om te doen en het kan veel rust bieden. Om de negatieve emotie helemaal te transformeren kun je de volgende methode toepassen:

Diepe emoties transformeren, gebruik je handen!

  1. Ga op een stoel zitten met je voeten op de grond zodat je geaard bent.
  2. Hou je handen ongeveer 20 cm uit elkaar en herhaal hardop of in je hoofd de transformatie die voor jou van toepassing is.
  3. Je zult tussen je handen een magnetisch spanningsveld voelen wat je handen uit elkaar drukt. Om de emotie echt los te kunnen laten blijf je de transformatie herhalen tot je handen helemaal tegen elkaar aan komen. Dit gaat vanzelf, hier hoef je niets voor te doen als alleen de transformatie te blijven herhalen.
  4. Het spanningsveld zal steeds minder worden, net zoals jouw negatieve emotie. Zodra je handen tegen elkaar aankomen is de negatieve emotie als het ware opgelost en vervangen door positieve energie. Je zult verstelt staan wat zoiets met je kan doen.

Het kan overigens de eerste keren best 20 minuten tot een half uur (of langer..) duren voordat je handen weer tegen elkaar aankomen. Als kind zijnde was dit mijn ritueel voor het slapen gaan, omdat ik altijd zo negatief was (ja echt). Mama kwam dan bij me op bed zitten en samen herhaalde we: “ik transformeer mijn negatieve gevoelens in positieve energie”. Het duurde soms wel een half uur voor mijn handen gesloten waren maar uiteindelijk zat ik lachend op bed en kon ik lekker gaan slapen. Dank je, mam.

Negatieve emoties transformeren kan ook hulp bieden bij specifieke situaties waar je bang voor bent of tegenop ziet. Je kunt dan je transformatie specifiek aanpassen op de situatie, zoals bijvoorbeeld: “ik transformeer mijn vliegangst in positieve energie.”

 5. Inspiratie en orakel kaarten

Jaren terug heb ik van mijn ouders verschillende doosjes met inspiratie- en orakel kaarten gekregen. Hier heb ik altijd wel gebruik van gemaakt, maar de laatste maanden merk ik dat ik er ook naar grijp als ik er even doorheen zit. Een inspiratiekaart kan je een zetje in je rug geven of het antwoord op een vraag. Dit zorgt bij mij vaak al voor vermindering van stress en negativiteit omdat er meestal wel wat op z’n plek valt.

Zelf maak ik gebruik van de ‘Dolfijn bewustzijn’ kaartjes en de ‘Zeemeerminnen en dolfijnen kaarten’ (van kinds af aan ben ik gek op dolfijnen. Vandaar waarschijnlijk deze keuze vanuit mijn ouders, haha.)

Dolfijn bewust-zijn kaartjes

Zoals je op de foto hieronder ziet staat op de dolfijn bewust-zijn kaartjes een korte quote. Dit zorgt soms direct voor duidelijkheid, maar het kan ook voorkomen dat je later op de dag (of in de week) ineens begrijpt waarom je juist dat kaartje getrokken hebt. Zelf kies ik er daarom ook altijd voor om het kaartje op een zichtbare plaats neer te leggen, zoals bij mij computer of ik hang het met een magneetje op de koelkast.

Tijdens het maken van de foto’s heb ik zelf ook een kaartje getrokken, welke dat was zie je onder aan dit bericht. De dolfijn bewust-zijn kaartjes verkopen ze helaas niet meer. Er zijn wel heel vele soortgelijke, zoals bijvoorbeeld deze.

inspiratiekaarten-stress-negativiteit-dolfijnbewustzijn

Zeemeerminnen en dolfijnen kaarten

De zeemeerminnen en dolfijnen kaarten hebben een korte tekst op de kaart staan en iedere kaart wordt verder uitgelicht in het bijgeleverde boekje. Hierin wordt beschreven in wat voor situatie je zit en hoe je hier ook weer uit kunt komen of wat voor stappen je kunt maken. Soms staat er een affirmatie bij die toepasselijk is voor de situatie. Deze kaarten hebben me de laatste tijd al veel duidelijkheid gebracht.

De zeemeerminnen en dolfijnen kaarten zien er zo uit:

Inspiratie-kaarten-zeemeerminnen-dolfijnen-fibromyalgieblog

Door deze kaarten te gebruiken zul je nieuwe inzichten krijgen die je wellicht verder kunnen brengen. Daarnaast kan het soms een antwoord zijn op een vraag waar je al langere tijd mee rondloopt. Deze kaarten kunnen er voor zorgen dat je stress wat makkelijker los kunt laten, omdat de tekst soms enorm veel rust kan bieden. Mij heeft het in ieder geval al heel vooruit geholpen, telkens weer een leermomentje.

Stress en negativiteit loslaten

Fibromyalgie, stress en negatieve gedachten. Het gaat vaak met elkaar samen, gelukkig zijn er wel wat dingen die je zelf kunt ondernemen om wat meer rust in je hoofd en lichaam te creëeren. Positiviteit en echt even een momentje voor jezelf nemen kunnen je helpen om stress en negativiteit los te laten. Waardoor je lichaam weer wat meer tot rust kan komen.

Dagelijks probeer ik een momentje te nemen om te mediteren, meestal tegen de middag. Zodat ik de rest van de dag wat gemakkelijker door kom. De hele dag door ben ik bezig met positieve affirmaties en als het me echt te veel wordt probeer ik mijn emoties te transformeren. Allemaal dingen die je jezelf eenvoudig eigen kunt maken en waardoor je stress en negativiteit beter los kunt laten. Probeer zelf eens wat het met je doet, hopelijk biedt het jou net zoveel rust als mij.

Oh ja, toen ik foto’s aan het maken was van de kaartjes, trok ik er zelf ook een. Dat was deze:

Inspiratiekaarten-stress-negativiteit-controle-loslaten-fibromyalgieblog

Lekker toepasselijk! Nu ik met burn-out gerelateerde klachten thuis zit, probeer ik alles wat binnen handbereik onder controle te houden. Om toch nog maar érgens controle over te hebben. Maar oké, duidelijk. Dat moet dus anders 😉

Welke van de tips ga jij uitproberen? Laat het weten in een reactie!


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie