6 redenen waarom mensen met fibromyalgie alles zelf willen doen

Alles zelf willen doen is misschien wel één van de meest voorkomende eigenschappen van iemand met fibromyalgie. Doorzettingsvermogen, zichzelf wegcijferen, moeite met fouten maken. Je zet jezelf bijna standaard op de 2e plek, en je zult je doelen hoe dan ook bereiken. In principe zijn dit positieve eigenschappen, zolang je er niet in doordraaft.

6 redenen waarom mensen met fibromyalgie alles zelf willen doen!

Het is zo fijn om dingen zelf te doen, zodat je ook zéker weet dat het goed gaat. Dat je de controle hebt en dat je niet toe hoeft te geven aan het feit om iets uit handen te geven. Of het altijd ook de juiste keuze is weet ik niet.. 😉 Maar waarom is alles zelf willen doen zo belangrijk? Ik deel 6 redenen met je.

1. Omdat je een doorzetter bent

En dat is positief! Het is goed om te laten zien hoe graag jij iets wil en hoeveel je daar voor doet. Maar denk ook aan je gezondheid. Je hebt nou eenmaal een lijf waar je veel rekening mee moet houden, dus dit kun je beter ook maar doen. Geef je zelf wat extra tijd om je doelen te bereiken. Het belangrijkste is dát je je doelen bereikt, en niet wanneer.

‘Goed is goed, vertrouw hier op. Vind je lijf belangrijker dan een perfect eindresultaat.’

2. Omdat je mensen wil laten zien dat je het wél kunt

Je wil laten zien dat je niet afhankelijk bent, dat je dingen echt wel zelf kunt, ondanks je pijn. De keerzijde hiervan is alleen, dat je er makkelijk in blijft hangen en constant maar door zult gaan. Uiteindelijk zit jíj met heel veel pijn op de bank ‘s avonds, terwijl een ander jouw werk met gemak had kunnen doen.. Hulp vragen is geen schande, als je merkt dat het nodig is, probeer dat dan ook te doen.

3. Omdat je liever niks uit handen geeft

Je bent perfectionistisch en vertrouwt anderen niet snel met jouw werk. Je wil het zelf doen, zodat je zeker weet dat het gaat zoals jij het in je hoofd hebt zitten. Het is frustrerend om van een afstandje toe te kijken hoe iemand anders jouw werk overneemt omdat jij het op dat moment niet aankunt.

Het is belangrijk om je perfectionisme los te laten. Goed is goed, vertrouw hier op. Vind je lijf belangrijker dan een perfect eindresultaat.

alles zelf willen doen - perfectionist

4. Omdat je anderen niet wil belasten

Je bent sociaal, zelfstandig en het liefst onafhankelijk. Je hebt het idee dat je een ander belast als je hulp vraagt en je geeft niet makkelijk toe dat je iets niet kunt. Daarom ga je makkelijk over je grenzen, maar hiermee doe je je lijf tekort.

Het is niet erg om hulp te vragen, het is juist een stap in de goede richting. Het is belangrijk om te weten waar je grenzen liggen en om hier ook aan toe te geven. Uiteindelijk ben je zelf degene die er last van heeft als je het niet doet.

5. Je wil controle houden

Net zoals veel mensen met fibromyalgie ben je waarschijnlijk een control freak die graag de touwtjes in handen houdt. Het probleem is alleen, dat dit niet altijd gaat. Soms moet je de touwtjes aan iemand anders overgeven en voor je gezondheid kiezen. Niet makkelijk, maar wel ongelooflijk belangrijk!

Lees ook: Controle loslaten is noodzakelijk als je meer rust wilt creëren >>

6. Je wil niet aan jezelf toegeven dat je dingen niet meer kunt

Dit is ook het aller moeilijkste. Je beseft dat je door je fibromyalgie bepaalde dingen niet meer kunt, wat al erg genoeg is. Door hier aan toe te geven, erken je dat je dingen niet meer kunt en dat wil je juist voorkomen. Je zult je best blijven doen om de dingen die je altijd kon, te blijven doen. Alleen zul je ook moeten beseffen dat fibromyalgie chronisch is, dus geef wat vaker iets uit handen, zodat jij wat minder pijn kunt ervaren.

Geef de touwtjes wat vaker uit handen!

Herkenbaar? Alles zelf willen doen is misschien wel fijn maar probeer eens wat vaker de touwtjes aan een ander door te geven. Zodat jij wat meer tijd hebt voor jezelf. Het is jouw eigen gevoel dat je alles zelf moet/wil doen, niemand dwingt je hiertoe. Gun jezelf de rust die je nodig hebt en laat wat meer over aan een ander.

Vertrouw erop dat anderen het niet erg vinden om je te helpen, dat zij de dingen óók goed kunnen doen en dat je hulp mág vragen. Geef de touwtjes vaker uit handen, zodat je meer tijd en rust overhoudt voor jezelf.

Je hoeft het namelijk niet alleen te doen! In mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven met fibromyalgie leer je hier meer over. Ik vertel je o.a. meer over hulp vragen én accepteren, goede communicatie en voor jezelf kiezen. Gecombineerd met fijne oefeningen en opdrachten.


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

5 gedachten over “6 redenen waarom mensen met fibromyalgie alles zelf willen doen”

 1. het is net of het voor mij geschreven is alles klopt precies kan ook niets uit hadden geven er is al zo veel van mij afgepakt het is ook gemakkelijk gezegt dan gedaan

  Beantwoorden
  • Het is idd zo presies zoals ik het zelf zou verwoorden nu door de pijn en de cvs heb ik al een groot deel uit handen moeten geven en telkens de huishoud hulp kom en ik heb weer eens een supper slechte dag voel ik mij schuldig dat een ander mijn werk doet terwijl ik op de bank moet rusten ? denk dat ik het er moeilijk zal blijven mee hebben maar heb toch die stap kunnen zetten en kunnen zeggen van nee het gaat niet meer work in progres …

   Beantwoorden
 2. Het lijkt wel een verhaal op mijn leven gebaseerd , ik weet dit allemaal, maar het blijft moeilijk om de touwtje te laten vieren of soms los te laten

  Beantwoorden

Plaats een reactie