6 Redenen om wat vaker aan jezelf te denken

Het lijkt vaak zo belangrijk om alles te doen wat van je gevraagd wordt. Om de ander van dienst te zijn en om te doen wat er van je verwacht wordt. Ook al zou je misschien liever eens een keer ‘nee’ zeggen, dit gebeurd zelden. Dit kan verschillende redenen hebben, maar voornamelijk het karakter speelt hierin een rol. Toch is aan jezelf denken zo enorm belangrijk, dit geldt voor mezelf net zo goed.

6 Redenen om wat vaker aan jezelf te denken

Ook ik heb nog wel eens moeite om aan mezelf te denken. Toch weet ik dat het enorm belangrijk is, net zoals jij. Mocht je veel moeite hebben om aan jezelf te denken, dan hoop ik dat deze redenen je wat meer kunnen motiveren om dat tóch wat vaker te doen.

1. Je bent het waard

Dit is de eerste en meteen de allerbelangrijkste reden! Dingen die anderen van je vragen lijken vaak zoveel belangrijker dan je eigen dingen. Maar is dit ook zo?

Jij bent de allerbelangrijkste persoon in jouw leven. Chronisch ziek of niet, je hebt het recht om voor jezelf te kiezen. De dingen die jij vindt of voelt zijn niet minder waard dan die van een ander. En daarbij, aan jezelf denken is iets heel anders dan egoïstisch zijn. Dus probeer zonder schuldgevoel te luisteren naar jezelf, dat heb je nodig en je bent het meer dan waard om goed voor jezelf te zorgen.

“Ben niet boos op jezelf wanneer je je toch laat meeslepen. Maar ben trots op jezelf als het een keer gelukt is om nee te zeggen.”

2. Andermans probleem is niet jouw probleem

Als iemand iets van je vraagt ben je niet verplicht om hiermee in te stemmen, ook al voelt dit vaak wel zo. Een vraag mag ook met ‘nee’ beantwoordt worden. Als je niet instaat bent om de ander te helpen is dat niet jouw probleem (hoewel dit vaak wel zo voelt, ik weet het..), het is aan de ander om iemand anders te vragen om hulp.

Dit is vaak moeilijk om los te laten. Maar als je zelf niet instaat bent om het te doen, kies dan voor jezelf. Je hebt er niets aan om de ander te helpen terwijl je daar zelf later op de dag last van krijgt.

En daarbij, krijg jij altijd een ‘ja’ als je iemand iets vraagt..?

3. Je lichaam heeft dit nodig

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren als er iets van je gevraagd wordt. Geef desnoods aan dat je er even over na wil denken en ga dan voor jezelf na of je instaat bent om de ander van dienst te zijn. Je lichaam heeft het al zo zwaar en door hier niet naar te luisteren zal het alleen maar zwaarder worden.

Dingen doen waarvan je weet dat ze eigenlijk niet goed voor je zijn zorgt voor stress en het kost ook nog enorm veel energie. En dat heb je al zo weinig. Aan jezelf denken is daarom belangrijk! Als je lichaam het niet aan kan, kies dan voor jezelf.

redenen-vaker-voor-jezelf-kiezen-choose-me

4. Alleen jij voelt wat je wel en niet kunt

Vaak doen we dingen omdat we weten dat ze van ons worden verwacht. Maar anderen weten niet wat jij aankunt, de enige die dit kan weten ben jijzelf. Jij bent dus ook de enige die hier gehoor aan kan geven. Laat je niet meeslepen in verwachtingen, maar geef je grenzen aan als dit nodig is. Anderen voelen jouw pijn niet en zullen dus nooit voor jou op de rem trappen. Zorg goed voor jezelf.

5. De ander heeft meer aan je als je eerlijk bent

We denken vaak het beste te doen als we instemmen met de ander. Maar wat we soms vergeten is dat de ander veel meer aan ons heeft als we eens wat vaker voor onszelf kiezen.

Ik heb die fout zelf ook vaak gemaakt, naar een verjaardag gaan waar ik eigenlijk geen puf voor had, iets voor een ander doen wat ik niet aankon. Ik heb hierdoor gemerkt dat het voor de ander ook niet fijn is als ik dingen doe waar ik eigenlijk niet achter sta of last van krijg.

Dus hoe moeilijk het soms ook is, het is voor zowel de anders maar vooral voor jezelf enorm belangrijk om eerlijk te zijn!

6. Je hebt er zelf profijt van

Het allergrootste voordeel van vaker aan jezelf denken, is dat je hier zelf profijt van hebt. Door je grenzen aan te geven, eerlijk te zijn en op tijd nee te zeggen zul je ook wat minder stress en pijn ervaren.

Door naar je lichaam te luisteren kun je doen wat goed is en wat jij nodig hebt, hierdoor zorg je veel beter voor je lichaam waardoor je extra pijnklachten kunt voorkomen. Vaker voor jezelf kiezen kost in het begin misschien extra energie omdat het nieuw is en niet makkelijk, maar uiteindelijk zal het energie geven.

Geef jezelf hierin de tijd

Ik weet maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn, maar wetend dat het voor mijn lichaam oh zo belangrijk is maak het wel iets gemakkelijker. Uiteindelijk zal het makkelijker worden, maar het is belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om te leren! Vaker voor jezelf kiezen is niet iets wat je zomaar doet, zo’n verandering vergt tijd.

Probeer je bewust te worden van de keuzes die je maakt en geef jezelf even tijd als je een vraag krijgt. Ben niet boos op jezelf wanneer het een keer niet lukt, of als je je toch laat meeslepen. Maar ben trots op jezelf als het een keer gelukt is om nee te zeggen. Deze momenten zijn het begin van iets moois en elke kleine stap mag groots gevierd worden.

Dus, vanaf nu wat vaker aan jezelf denken! Dat ben je waard.

 

Deel dit bericht met je vrienden! Gebruik de buttons onder dit bericht. Oh! En laat je even een berichtje achter als je nog iets mist in het lijstje? 🙂


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Krijg méér grip op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren!

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “6 Redenen om wat vaker aan jezelf te denken”

Plaats een reactie