Fibromyalgie en onzeker over jezelf? 7 tips voor meer zelfvertrouwen!

De diagnose fibromyalgie heeft mijn leven en mij als persoon behoorlijk veranderd. Van de een op de andere dag moest ik mijn leven gaan aanpassen en ik wist werkelijk niet waar ik moest beginnen. Wat ik ook merkte was dat ik steeds onzekerder werd over mezelf, ‘kan ik dit wel?’, ‘wat denkt de ander als ik nu af bel?’, ‘Ben ik wel goed genoeg voor deze baan?’.

Hoewel ik nooit super zeker van mezelf geweest ben merkte ik duidelijk verschil toen ik de diagnose fibromyalgie kreeg. Het maakte me onzeker over mezelf en ik ging steeds meer twijfelen. Maar hoe ga je daar mee om en wat kan je helpen je zelfvertrouwen te vergroten? Ik deel het graag met je!

Fibromyalgie en onzeker over jezelf? 7 tips voor meer zelfvertrouwen!

Wanneer je fibromyalgie hebt zul je merken dat dingen niet meer zo makkelijk gaan als dat ze ooit gingen. Je kunt niet meer alles doen, moet afspraken vaker afzeggen en duidelijk je grenzen aangeven. Lastig! Als je dan óók nog eens onzeker bent over jezelf kun je wel raden dat dat geen goede combi is.

Waarom is zelfvertrouwen nou zo belangrijk?

Ik merkte dat ik door mijn onzekerheid moeilijk keuzes kon maken, de ander continu tegemoet wilde komen en vooral niet wilde laten merken dat ik iets eigenlijk niet kan. Juist omdat ik bang was dat de ander hier een oordeel over zou hebben. Ik was onzeker en durfde daarom mezelf niet te laten horen en te doen wat voor mij het beste is.

En juist dáárom is zelfvertrouwen zo belangrijk; want als jij zelfverzekerd bent en geloofd in jezelf is het ook een stuk makkelijker om keuzes te maken die bij jou passen. Om minder rekening te houden met je omgeving en wat meer met jezelf. Ik deel graag 7 tips die jou daarbij gaan helpen.

zelfvertrouwen fibromyalgie

1. Maak jezelf groot!

Voor mij is dit een lastige, met mijn 151 cm, maar het gaat om het idee, haha 😉 . Onzekerheid is vaak aan het lichaam af te lezen; je zit in elkaar gedoken, je loopt met je hoofd naar beneden en durft jezelf eigenlijk niet te laten zien.

Let daarom wat meer op je houding. Zorg voor een rechte rug wanneer je zit, neem letterlijk je ruimte in en durf jezelf te laten zien. Wanneer je (op straat) loopt, zorg er dan voor dat je schouders wat naar achteren staan en je kin omhoog.

Kijk eens om je heen, maak oogcontact met anderen en lach vriendelijk. Door alleen je houding al te veranderen zullen niet alleen anderen denken dat jij zelfverzekerd bent, ook zelf zul je er steeds meer van overtuigd raken. Durf jezelf te laten zien, maak je groot en neem je ruimte in.

2. Doe nieuwe dingen

Aaaah super eng, nieuwe dingen ondernemen! Ook ik vind het soms lastig om ‘uit mijn comfort-zone’ te stappen en iets nieuws te doen. Maar toch is dit onwijs goed voor je zelfvertrouwen.

De reden dat we vaak niets nieuws (willen) doen is omdat we net weten ‘of we het wel kunnen’. Alleen door actie te ondernemen kun je ervaren of die gedachten ook echt klopt. Je zult merken dat wanneer je iets nieuws doet, je een boost krijgt; het geeft wat (gezonde) spanning en achteraf zul je trots en blij zijn dat je het gedaan hebt.

Hoe vaker je iets nieuws probeert, hoe makkelijker het wordt en hoe zelfverzekerder jij je zult voelen.

Lees ook: Je comfortzone: Hoe comfortabel is het daar eigenlijk?

3. Denk en praat positief (over jezelf)

Onzekerheid gaat vaak gepaard met een negatief zelfbeeld. Bij de meeste dingen komen er bijna direct gedachten omhoog als: ‘Dat kan ik toch niet’, ‘zul je zien dat dat net bij mij fout gaat’, of ‘wat zal de ander wel niet denken?’.

Door die negatieve gedachten hou je jezelf klein en de kans dat je daadwerkelijk de stap gaat zetten is minimaal. Door jezelf aan te moedigen met woorden als ‘dat gaat me lukken!’, ‘Ik kan dit!’, of ‘Ik ben goed genoeg’, moedig je jezelf aan en dit heeft een positief effect op je zelfvertrouwen.

4. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven

Toen ik dit de eerste keer hoorde dacht ik: ‘Hmm.. oké..’, ik vond het best lastig te beseffen dat ik de belangrijkste persoon ben. Zeker omdat ik, net zoals jij waarschijnlijk, mezelf vaak op de tweede plek zet.

Toch is het belangrijk dat je jezelf op de eerste plek leert zetten en beseft dat jij de belangrijkste persoon in jouw leven bent. Het is best lastig om jezelf op de eerste plek te zetten, zeker als je onzeker bent en niet echt overtuigd bent van jezelf. Je zelfvertrouwen vergroten kun je doen door wat vaker aan jezelf te denken en in te zien hoe belangrijk jij bent.

“Hoe groot of klein een overwinning ook is, het is altijd groot genoeg om het te vieren.”

5. Schrijf op wat allemaal goed is gegaan

Om je zelfvertrouwen te vergroten is het van belang dat je in gaat zien wat er allemaal goed gaat in jouw leven en waar jij trots op bent. Hoewel onzekerheid er vaak voor zorgt dat wel enkel de minder goede dingen en fouten benoemen is het belang om wat vaker te kijken naar de leuke, positieve dingen.

Door iedere dag op te schrijven wat er goed ging en wat jouw gelukt is zul je gaan inzien dat er meer dingen goed gaan dan je eigenlijk denkt. En dat is heel goed voor je zelfvertrouwen! Daarnaast geeft het een goed gevoel om de positieve dingen te benoemen.

6. Benoem positieve affirmaties

Affirmaties zijn positieve zinnen die jou helpen om je gedachten te richten op positiviteit waardoor jij je sterker zult voelen. Zelf herhaal ik iedere dag verschillende positieve affirmaties wat mij helpt om zekerder van mezelf te zijn, me positiever te voelen en lekkerder in mijn vel te zitten.

Eerder schreef ik een blog met 47 affirmaties om je wat inspiratie te geven. Het is belangrijk dat je dingen benoemd die bij jouw situatie passen. Doordat je gedachten vaker gericht zijn op het positieve, zul je ook meer vertrouwen krijgen in jezelf.

7. Vier iedere overwinning

Hoe groot of klein een overwinning ook is, het is altijd groot genoeg om het te vieren. Iedere overwinning is er één dus ook iedere overwinning mag aandacht krijgen. Hoe fijn is het als je ondanks je onzekerheid tóch een stap gezet hebt? Daar mag je echt wel trots op zijn!

Door je overwinningen aandacht te geven zal je zelfvertrouwen groeien. Ieder succesmoment(je) zorgt ervoor dat jij wat meer vertrouwen in jezelf krijgt. En lukt het een keer niet? Geen probleem. Eén stapje terug betekend vaak twee vooruit. 🙂

8.(bonus) Heb wat meer schijt aan anderen!

We zijn zo vaak bezig met wat anderen denken, doen of zullen zeggen. Maar wat maakt het uit? Het gaat erom dat jij doet wat voor jou goed is en niet wat anderen van je verwachten. Dus, heb wat meer schijt aan anderen en doe meer wat voor jou goed is. Goed voor je zelfvertrouwen én je wordt er een stuk gelukkiger van.

Lees ook: Heb meer schijt aan andermans mening (voor je eigen bestwil!) >>

Leven met fibromyalgie is makkelijker met zelfvertrouwen

Als jij zelfverzekerder bent, gelooft in jezelf en jezelf op de eerste plek durft te zetten, zal ook het leven met fibromyalgie wat aangenamer worden. Juist omdat je dan makkelijker voor jezelf kunt kiezen, beter je grenzen kunt aangeven en minder doet wat anderen van je verwachten.

Het is nergens voor nodig om onzeker te zijn, ook niet omdat je minder kunt omdat je fibromyalgie hebt. Jij bent goed zoals je bent en jij mag voor jezelf kiezen. Zorg goed voor jezelf en durf jezelf te laten zien!

In mijn stappenplan voor een leuker leven met fibromyalgie ga je hier ook mee aan de slag. Ben jij klaar om de beste versie van jezelf te worden en je leven leuker te maken? Download het stappenplan!

Ben jij onzeker of heb je tips hoe jij zelfverzekerder door het leven gaat? Laat zeker een berichtje achter!

 


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

☀️ ZOMERDEAL! ☀️
10% KORTING OP EBOOKS & CURSUSSEN