9 tips om je ochtend op een positieve manier te starten!

Hoe je je dag begint is vrijwel bepalend voor de rest van de dag. Wanneer je met het verkeerde been uit bed stapt of wakker wordt met veel pijn is vaak de rest van de dag ook niet al te leuk. Daarom is het dus belangrijk om je ochtend zo positief en fijn mogelijk te starten, zodat je daar de rest van de dag profijt van hebt! Ik heb 9 tips (dingen die ik zelf doe om mijn ochtend fijn te maken) die ik met je wil delen!

9 tips om je ochtend op een positieve manier te starten!

Je ochtend positief starten is niet altijd eenvoudig als je fibromyalgie hebt. Maar toch kan het je dag op een fijne manier beïnvloeden. Als jij je dag al begint met positiviteit en je er op instelt dat het een fijne dag wordt, is de kans groter dat je daadwerkelijk een fijne dag hebt dan wanneer je met een hoop negatieve gedachten en gevoelens je dag begint.

Natuurlijk weet ik zelf ook dat fibromyalgie de ochtend niet altijd gemakkelijker maakt. Ook bij mij is ochtendstijfheid en vermoeidheid iets wat duidelijk aanwezig is. Maar! Aan de vermoeid- en stijfheid kan ik weinig veranderen, hoe ik daarmee omga is dan weer wél een keuze! Om mijn ochtend niet zwaarder te maken dan nodig heb ik van alles bedacht wat mij helpt om mijn dag positief te starten, en deze tips deel ik maar al te graag met je!

1. Lach wanneer je wakker wordt

Bijna niemand wordt enthousiast van een piepende wekker (ik ook niet, geen zorgen), maar toch is hetgeen wat je dan denkt of doet wel bepalend voor hoe jij je voelt. Een lach op je gezicht triggert je hersenen en zorgt ervoor dat er ‘gelukshormonen’ vrijkomen. Wanneer de wekker gaat, je wakker wordt en gauw genoeg een lach op je gezicht tovert zul je merken dat dit een positief effect heeft op je gemoedstoestand. Probeer het eens!

2. Neem een warme douche

‘s Morgens een heerlijke douche vind ik wel zo fijn om mijn spieren los te maken en lekker wakker te worden. Zelf wissel ik een warme douche af met een koude douche omdat dit voor de gezondheid erg goed is en ik daarna een stuk fitter de douche uit stap.

Lees meer: 3 Gezondheidsvoordelen van koud douchen bij fibromyalgie >>

3. Trek iets aan waar jij je goed in voelt

Als jij je goed voelt over wat je aan hebt, zul je je ook een stuk fijner en zelfverzekerder voelen. Trek geen kleding aan waarin jij je niet mooi vindt of fijn voelt, dit heeft een negatief effect op je stemming. Kleed je goed, voel je goed!

Lees ook: Wat voor invloed heeft kleding op je stemming? >>

4. Maak je favoriete ontbijt

Hoe fijn is het om lekker te kunnen ontbijten wanneer je wakker bent? Zelf maak ik iedere dag wat ik lekker vindt (meestal is dit soja yoghurt met fruit, havermout, noten, zaden etc. Zie foto hieronder). Trakteer jezelf ‘s morgens om je dag goed te beginnen, alleen al het feit dat je je bed uitgekomen bent is een traktatie waard. 🙂

Brekkiee! ? Vanmorgen eindelijk weer eens op tijd mijn bed uit kunnen komen. Om 6.15 werd ik wakker en ben ook gauw genoeg opgestaan om de dag te beginnen. Hoewel ik de laatste weken rond deze tijd (tussen 8.00 en 9.00 uur) mijn bed uit kwam (ongeacht hoeveel wekkers er stonden), heb ik nu Milo al uitgelaten, ontbeten en zit ik alweer achter de computer te werken. Heerlijk! ? Da’s toch wel een lekker begin van de dag! Fijne dag vandaag ?! #woensdag #ontbijt #goedbegin . . . #goedemorgen #breakfast #fibromyalgieblog #fibromyalgie #fibro #fibromyalgia #fibrofighters #fibrowarriors #spoonie #onzichtbaarziek #burnout #hsp #pds #chronischziek #chronischepijn #chronischvermoeid #chronischpositief #optimistisch #positief #optimist #optijduitbed #happy #fijnedag

Een bericht gedeeld door Nathalie – Fibromyalgieblog.nl (@fibromyalgieblog) op

5. Drink een lekkere kop koffie of thee

Persoonlijk kan ik enorm genieten van een goede kop koffie of een lekkere kop thee. Herken jij dat? Neem hier dan ‘s morgens even de tijd voor, zodat je er ook écht van kunt genieten. Iets kunnen eten of drinken wat lekker is maakt iedereen blij toch? 😉

6. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Dankbaarheid is de sleutel naar geluk. Als jij dankbaar durft en kunt zijn voor alles wat je hebt en wat er op jouw pad komt zul je je gezegend voelen. Schrijf ‘s morgens (tijdens het ontbijt bijvoorbeeld) eens 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Mij helpt dit enorm om de dag positief te beginnen en wellicht jou ook. Door je te focussen op positiviteit zal ook de positieve energie in je lijf gaan stromen.

Ochtend positief fibromyalgie

7. Luister je favoriete liedje

Muziek doet iets magisch met je. Heb jij op dit moment een favoriete nummer waar jij – ongeacht hoe je je voelt – altijd blij van wordt? Luister dit nummer in de ochtend en verbeter je humeur in een paar minuten.

8. Neem een paar minuten voor jezelf

Ben jij ook zo iemand die ‘s morgens alles snel, snel en gehaast moet doen? Dit zorgt vaak voor stress en dus meer pijnklachten en minder energie. Zorg er daarom voor dat je altijd een paar minuten voor jezelf hebt zodat je even tot jezelf kunt komen. Adem een paar keer diep in en uit en zorg dat je met een relax gevoel je dag begint.

9. Geef jezelf een peptalk in de spiegel

Dit vond ik zelf super moeilijk en onwennig in het begin maar het heeft me absoluut verder geholpen. Kijk naar jezelf in de spiegel, lach naar jezelf en geef jezelf een peptalk. Moedig jezelf aan met positieve woorden en geef jezelf een schop onder je kont. Hé, er is iemand die het moet doen, toch? Dan kun je het maar beter zelf doen!

Probeer het eens uit!

Als geen ander weet ik hoe ongemakkelijk en vervelend de ochtend soms kan zijn als je fibromyalgie hebt. Stijfheid en pijn staan vaak op de voorgrond en uitgeslapen voel ik me ook niet altijd. Toch merk ik dat bovenstaande tips mij helpen om toch de dag met een lach te beginnen (en dit positieve gevoel vast te houden). En daarom ook dat ik ze met je deel! Probeer eens een aantal dingen uit en ervaar zelf wat voor invloed dit heeft op jouw dag. Ik hoop oprecht dat het jou net zo mag helpen als dat het bij mij doet!

Ben je nou benieuwd naar mijn ochtend ritueel? Hier maakte ik een tijdje terug een video over!

Hoe zorg jij voor een fijne, ontspannen ochtend? Laat het weten in een reactie onder dit bericht! 🙂

 


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

4 gedachten over “9 tips om je ochtend op een positieve manier te starten!”

  1. Hallo,
    Ik moet zeggen dat de douche s morgens vroeg wel onwijs goed helpt bij mij.
    Voor het douchen lijk ik wel 100, alles stroef en stram maar na een warme douche voelt alles minder verkrampt.
    ; )

    Beantwoorden

Plaats een reactie