7 Redenen waarom aan jezelf denken niet egoïstisch is

Aan jezelf denken egoïstisch? Nee, hoor! Maar zo voelt het vaak wel, dat weet ik. We willen klaar staan voor iedereen, doen wat ons gevraagd wordt, iedereen tevreden houden en dan denken we pas aan onszelf. Veel mensen met fibromyalgie hebben moeite om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Ik ook.

Al van jongs af aan heb ik moeite om voor mezelf te kiezen, want ik heb het altijd belangrijker gevonden dat het goed ging met de ander. Het voelde altijd egoïstisch als ik mezelf boven de ander verkoos. Dit heeft me nogal wat ellende bezorgd, to be honest. Tijd voor verandering dus! Ik geef je 7 redenen waarom aan jezelf denken niet egoïstisch is.

7 Redenen waarom aan jezelf denken niet egoïstisch is

Aan jezelf denken voelt voor velen wél egoïstisch, want we hebben geleerd dat het belangrijk is om voor andere klaar te staan. Op deze manier laten we anderen zien dat we om ze geven. Af en toe voor een ander kiezen is niet erg, maar als je dit altijd doet zul je daar uiteindelijk zelf door in de problemen raken.

Het kost enorm veel energie om altijd voor de anderen te kiezen omdat je niet toekomt aan je eigen behoeftes. Je keert de rug toe naar jezelf en negeert je gevoelens en emoties, want op de een of andere manier voelen andermans zaken altijd belangrijker. Waardoor je jezelf steeds wegcijfert.

Als je dit lang genoeg volhoudt is de kans groot dat je eindigt in een depressie of burn-out. De signalen die je lichaam geeft, geeft het niet voor niks.

1. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar leven

Voor jezelf kiezen en aan jezelf denken voelt wellicht egoïstisch, maar onthoud dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar leven. Jij voor die van jou en de ander voor de zijne of hare. Ja, je zult mensen teleurstellen als je vaker ‘nee’ zegt en bewust voor jezelf kiest. Maar het is aan de ander om daar op een goede manier mee om te gaan.

Als het voor jou beter is; neem dan de verantwoording voor jezelf, voor jouw lichaam en voor jouw geluk en denk op de eerste plaats aan jezelf. Het is jouw verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen.

2. Je geeft anderen de kans om te leren

Door vaker voor jezelf te kiezen en minder snel dingen van anderen over te nemen maak je de ander zelfstandiger. Mensen worden al snel afhankelijk als ze iemand in hun omgeving hebben die alles doet. Door wat vaker ‘nee’ te zeggen, of taken te laten liggen zullen anderen het zelf moeten doen, hierdoor krijgen ze de kans om te leren omdat ze het op dat moment geen keuze hebben en het wel zelf móeten doen.

Voorbeeld: Ik ben snel geneigd om dingen van anderen over te nemen en voel me voor bijna alles verantwoordelijk. Zo ook thuis, ik neem veel taken op me waardoor mijn vriend tot een paar maanden terug niet eens wist hoe de vaatwasser werkte. Dit kwam omdat ik deze altijd aanzet, of het programma alvast selecteer zodat mijn vriend alleen nog z’n spullen in de vaatwasser hoeft te zetten en op play hoeft te drukken.

Hier kwamen we achter toen ik een weekendje naar een festival ging. Voor mij ook een besef momentje dat ik minder taken eigen moet maken en eens wat meer uit handen moet geven. 😉

3. Alleen jij weet wat je echt nodig hebt

Jij bent de enige die weet wat wel of niet goed voor je is, dus het is aan jou om keuzes te maken die voor jezelf het beste zijn. Je hebt al weinig energie dus besteed deze nuttig. Aan jezelf denken is niet gemakkelijk als je dit nooit hebt gedaan, maar uiteindelijk zul je er veel mee winnen.

Je zult uiteindelijk gaan ervaren dat je minder pijnklachten hebt en meer energie als je vaker aan jezelf denkt. Dit is niet egoïstisch, maar juist goed zorgen voor jezelf.

“Je kunt het toch niet voor iedereen goed doen, dus doe het op z’n minst goed voor jezelf.”

4. Grenzen vervagen als je het niet doet

Door de ander continu boven jezelf te kiezen en alles te doen wat anderen je vragen (of waarvan jij het idee hebt dat je het moet doen) zullen je grenzen uiteindelijk vervagen, omdat je er geen gehoor aan geeft en er continu overheen gaat.

Grenzen maak je zelf, jij bepaalt waar de lijn wordt getrokken. Ze helpen je om jezelf te beschermen.

Anderen weten na een tijdje dat je toch wel alles doet en zullen bewust of onbewust veel van je vragen omdat ze er aan wennen dat overal ‘ja’ op wordt gezegd. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om voor jezelf te kiezen, het voelt egoïstisch en je wil de ander niet teleurstellen.

Houd je grenzen dus scherp in het zicht en maak overwogen keuzes zodat deze lijnen – die jou beschermen – niet vervagen.

Lees ook: Grenzen aangeven: Hoe doe je dat en wat levert het je op? >>

5. Aan jezelf denken helpt je goed voor jezelf te zorgen

Je zorgt wellicht graag voor anderen en maakt het ze naar de zin. Maar doe je dat ook voor jezelf? Goed voor jezelf zorgen en aan jezelf denken is meer dan een maskertje, lekker op vakantie of gelakte nagels. Het is ook: luisteren naar je lichaam, grenzen aangeven en delen wat je dwars zit.

Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je in je vel komt te zitten. En dat is waar het om draait, toch?

Dus, of aan jezelf denken egoïstisch is? Nee! Het is juist een manier om goed voor jezelf te zorgen!

aan jezelf denken egoïstisch

6. Wat je denkt dat een ander denkt, denk je zelf

Je kunt wel continu dingen doen omdat je ‘denkt’ dat de ander dat wilt, of omdat je ‘verwacht’ dat anderen ervan uit gaan dat je het doet; maar hoe zeker weet je dit? “Wat je denkt dat een ander denkt, denk je zelf”.

Je oordeelt altijd vanuit je eigen gevoel, vanuit wat jíj zou doen of verwachten een ander. Wat logisch is, maar ben je ervan bewust dat dit niet de waarheid is over een ander. Communiceer met elkaar, spreek uit wat je denkt en ga niet dingen doen omdat je denkt dat anderen dat willen.

Doe wat voor jou goed is en luister hierbij goed naar je lichaam. Als de ander iets van je wil, kunnen ze het vragen en dan is het altijd nog aan jou om hier ja of nee op te zeggen.

Lees ook: Kiezen voor jezelf: 9 Redenen om er een gewoonte van te maken >>

7. Jouw lichaam geeft signalen en hoopt dat je luistert

Ja, pijn en vermoeidheid ís vervelend maar ben je er ook van bewust dat dit signalen zijn waarnaar je mag luisteren. Je lichaam geeft deze signalen namelijk niet voor niets. Het is een alarmbel om rustig aan te doen, om liever te zijn voor jezelf, om rust te nemen of om meer te ontspannen.

Hoe beter jij naar je lichaam en de signalen leert luisteren en daarop handelt, hoe beter het met je zal gaan. En nog een bijkomend voordeel: Hoe eerder je op de rem trapt, hoe korter de pijn en vermoeidheid zal duren. Aan jezelf denken is het beste wat je kunt doen.

“Wat je denkt dat een ander denkt, denk je zelf”

Minder pijn, meer energie

Als je meer aan jezelf denkt, zul je dus ook minder snel over je grenzen heengaan, hierdoor zul je meer energie overhouden voor jezelf en uiteindelijk ook minder pijn ervaren. Het is niet makkelijk, dat ervaar ik zelf ook. Maar wetend dat het enorm belangrijk is zet ik door en probeer ik steeds vaker aan mezelf te denken, en dat raad ik jou ook aan! 🙂 (En nee, dat is niet egoïstisch).

Houd altijd in je achterhoofd: je kunt het toch niet voor iedereen goed doen, dus doe het op z’n minst goed voor jezelf.

Nog niet overtuigd? Lees dan: 6 Redenen om wat vaker aan jezelf te denken >>

Aan jezelf denken egoïstisch? Dacht het niet! Hoe denk jij daar over?

 


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie