Fibromyalgie leren accepteren is een hele opgaven. Dat weet ik uit eigen ervaring. Mij heeft het heel erg geholpen om te weten hoe het acceptatieproces in elkaar steekt. Daardoor werd het voor mij begrijpelijker en wist ik dat bepaalde gevoelens logisch waren, het hoorde nou eenmaal bij een bepaalde fase. Dat maakte het voor mij begrijpelijker en daarbij vroeg ik me niet continu meer af wat er mis met me was. Ik had een verklaring. Hoewel het acceptatieproces nog steeds erg moeilijk was, werd het wel iets makkelijker door te begrijpen hoe het proces werkt.
De 6 fases van het acceptatieproces
Het acceptatieproces bestaat uit 6 fases. Ik leg de fases uit vanuit mijn kennis en ervaring met fibromyalgie – het acceptatieproces werkt hetzelfde als het gaat om rouwverwerking of een andere moeilijke situatie.
Fase 1: Ontkenning
De ontkenningsfase is een automatische reactie van het lichaam en dient als beschermingsmechanisme. Je ontkent de situatie volledig: je bent niet ziek, je hebt geen klachten en je wil er niets van weten.
Zoals ik al zei is dit een beschermingsmechanisme van het lichaam, op deze manier komt het allemaal namelijk minder hard binnen.
Fase 2: Woede en frustratie
Woede en frustratie komen vaak voort uit onbegrip voor de situatie en het niet eerlijk vinden dat juist jij in deze situatie zit. De kans dat je jezelf of anderen iets gaat verwijten, is in deze fase groot.
De woede kan gericht zijn op de ziekte, op de situatie, op een arts die verkeerd gehandeld heeft of de omgeving die het niet begrijpt.
Fase 3: Vechten en onderhandelen
Je wil loskomen van de nare situatie waar je middenin zit. Je wil de werkelijkheid niet onder ogen komen en gaat vechten en onderhandelen.
Je gaat vechten tegen je ziekte en er wordt snel gehandeld: je besluit om allerlei dingen te proberen om van de pijn af te komen óf juist minder te doen om op deze manier pijn te voorkomen.
Je wil er alles aan doen om de situatie weer terug te draaien.
Fase 4: Neerslachtigheid
De waarheid van de moeilijke situatie dringt steeds meer tot je door en het kan zijn dat je je onbegrepen en machteloos voelt.
Je hebt zo je best gedaan om de klachten (mogelijk) te verlichten, je bezocht artsen en volgde therapieën, maar alles zonder blijvend resultaat.
Dit is een hele moeilijke fase uit het acceptatieproces. De kans dat er vragen naar boven komen als ‘waarom ik?’, ‘word ik ooit nog beter?’ en ‘hoe gaat mijn toekomst eruit zien?’ is erg groot.
Fase 5: Erkenning
Nadat je in een diep dal hebt gezeten, besef je nu dat de situatie niet meer gaat veranderen. Hoe pijnlijk dit ook is, het slechte nieuws kan nu aanvaard worden.
Je erkent dat je ziek bent en probeert er ondanks alles het beste van te maken.
Je bent uiteindelijk door fases van ontkenning, woede,verdriet en intense pijn gegaan. Je weet dat dit niet niks is, maar je kunt er nu mee verder.
Fase 6: Zingeving
Pas nadat je fibromyalgie erkent en aanvaardt, komt er ruimte voor zingeving.
Je bent opnieuw bereid te kijken naar mogelijkheden en kunt dankbaar zijn voor hetgeen wat je overkomen is door alles wat je ervan hebt mogen leren.
Je ziet nu in dat deze situatie je sterker en wijzer heeft gemaakt.
Het acceptatieproces helpt je verder
Hoe lastig het acceptatieproces ook kan zijn, uiteindelijk helpt dit hele proces je wel verder. Het helpt je om te kunnen verwerken dat je de diagnose fibromyalgie hebt gekregen en je leert erdoor leven met de fibromyalgie symptomen.
Zelf heb ik echt jarenlang geworsteld met het acceptatieproces maar uiteindelijk heeft het me zo veel verder gebracht.
Lange tijd dacht ik dat ik het nooit zou kunnen accepteren en altijd boos zou blijven op mijn lichaam. Gelukkig is niets minder waar.
Na enorm moeilijke, zware en verdrietige jaren, sta ik nu positiever dan ooit in het leven. Tevens zijn mijn klachten afgenomen doordat er zo veel weerstand is weggevallen en heb ik meer energie.
Acceptatie is een continu proces
Wat ik wel merk is dat acceptatie een continu proces is. Ook nu ik het geaccepteerd heb kan ik op een slechte dag bijvoorbeeld enorm balen van het feit dat de pijn is toegenomen. Ook als ik niet vooruit te branden ben door vermoeidheid kan dit nog wel eens lastig zijn.
Het is wel zo dat ik op zulke momenten echt vliegensvlug door het acceptatieproces heenga.
Ik wil even niets weten van de klachten, vervolgens ben ik boos, ga ik toch doen wat ik wil doen in de hoop dat de klachten weg gaan, voel ik me machteloos om daarna vanuit liefde voor mijzelf en mijn lichaam toch te doen wat het beste voor me is.
Dit geldt ook voor nieuwe klachten. Ook dat kan het acceptatieproces weer even aanwakkeren. Maar ik merk wel dat nu ik fibromyalgie geaccepteerd heb, ik soepeler en vlotter door het proces heen ga.
Meer over het acceptatieproces
Als je meer informatie wil over het acceptatieproces, download dan GRATIS het eBook: De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd.
Je krijgt dan uitgebreider uitleg over de 6 fases en bij elke fase deel ik een praktische tip waar je echt wat aan hebt en meteen mee aan de slag kunt.
Begin met dit gratis eBook vandaag nog met stappen zetten naar een fijner leven met fibromyalgie.
En voor als je méér wil dan enkel uitleg over het acceptatieproces, heb ik nog twee opties voor je.
- Challenge Accepted! – hét handboek over acceptatie: Hierin leer je alles over acceptatie, het acceptatieproces en geef ik je fijne tips, opdrachten en handvaten om écht stappen te kunnen zetten in je acceptatierproces.
- De cursus over acceptatie: Deze is nóg uitgebreider dan het handboek en leer ik je alles om ondanks fibromyalgie de regie over jouw leven terug te krijgen, positiever door het leven te kunnen gaan en echt weer te kunnen genieten!