Backjoy zitje: Het perfecte hulpmiddel voor een goede zithouding

Al zo’n 12 jaar heb ik last van lage rugpijn door fibromyalgie, voor mij is het dus van groot belang om een goede houding aan te nemen. Hiervoor gebruik ik een backjoy zitje. Het aannemen van een goede houding zorgt ervoor dat klachten beperkt blijven, en juist omdat ik zo veel achter de computer werk, is een goede houding noodzakelijk. Een backjoy zitje is een handig hulpmiddel wat er voor zorgt dat je altijd recht op een stoel zit. Mijn ervaring met het backjoy zitje én hoe het je precies kan helpen, deel ik in deze review met je.

Back joy zitje: Het perfecte hulpmiddel voor een goede zithouding

Het klinkt vast niet onbekend dat een goede zithouding erg belangrijk is. Doordat de meeste mensen tegenwoordig veel zitten, ontstaan er ook sneller klachten als rugpijn, nekpijn of hoofdpijn. Dit kan komen door een verkeerde houding.

Zelf heb ik al jarenlang last van lage rugpijn. Sinds ik ben gaan ondernemen en voornamelijk thuiswerk achter mijn computer is het noodzaak om zo veel mogelijk rekening te houden met mijn rug.

Eén van de hulpmiddelen die ik hiervoor gebruik is het backjoy zitje. Je legt het zitje met het handvat naar voren. Je kunt de achterkant tegen de leuning van de stoel aanleggen, maar dit hoeft niet. Als je het prettig vindt kun je het ook midden op het zitvlak van de stoel leggen om er vervolgens op te gaan zitten.

Het backjoy zitje zorgt ervoor dat je een rechte houding aanneemt. Door de vorm van het zitje wordt je lichaam gedwongen een rechte houding aan te nemen. Je bekken kantelt door het zitje iets naar voren waardoor je recht op een stoel zit.

Zorg er wel voor dat je volledig op het backjoy zitje gaat zitten, doe je dit niet, dan heeft het weinig tot geen effect.

Backjoy zitje review

Gebruik van een backjoy opbouwen

Het is belangrijk om het gebruik van een backjoy zitje op te bouwen. Dit komt omdat je wellicht een andere houding aanneemt dan je gewend bent. Het gevolg kan dus zijn dat je spierpijn ervaart als je net gebruik maakt van het zitje. Bouw het gebruik dus op. Je kunt beginnen met 15 minuten per dag en dit opbouwen zodat je er uiteindelijk een hele dag op kunt zitten.

In het begin kan het tevens wat onwennig voelen omdat je de houding niet gewend bent. Ook daarom is het prettig om het gebruik langzaam op te bouwen zodat jij maar ook je lichaam er aan kunnen wennen.

Backjoy meenemen

Het voordeel is dat je een backjoy eenvoudig mee kunt nemen. Er zit een handvat aan waaraan je het kunt vasthouden en, uit ervaring kan ik zeggen dat het ook prima in een koffer past als je op vakantie gaat. Toen we 6 maanden naar Portugal gingen, heb ik mijn backjoy zitje meegenomen omdat ik er zo veel profijt van heb.

Voor wie is het geschikt & wat zijn de voor- en nadelen?

In principe is het zitje voor iedereen die veel zit geschikt, maar vooral voor mensen met (lage) rugklachten of mensen die thuiswerken is het absoluut een aanrader.

Voordelen backjoy:

  • Je wordt gedwongen om een goede houding aan te nemen.
  • Rugklachten kunnen hierdoor worden beperkt.
  • Je kunt als thuiswerker een stuk ergonomischer achter je bureau zitten.
  • Makkelijk mee te nemen, dus ook handig voor in het openbaar vervoer, het vliegtuig, restaurants, op kantoor of welke andere plek dan ook waar je langer zit.

Nadelen backjoy:

  • Je raakt er snel aan gewend waardoor zonder zitje niet meer altijd prettig is.
  • Wanneer je huid op het zitje komt, bijvoorbeeld door het dragen van een korte broek of kort jurkje, kan het zweterig worden. (Mijn tip is om dan een handdoek op het zitje te leggen).
  • Het is vooral handig voor op stoelen, minder prettig in gebruik op een luie stoel of bank.
Ervaring Backjoy zitje

Backjoy zitje: conclusie

Wat mij betreft is het backjoy zitje dus echt wel een life saver. Het zorgt ervoor dat ik een goede zithouding aanneem en dus ook zonder toename van rugpijn achter de computer kan werken. Wel wil ik erbij zeggen dat wanneer je lange tijd zit op een dag, het alsnog belangrijk is om voldoende te bewegen en geen uren aan een stuk te blijven zitten. Dit is voor niemand goed, ook niet als je een hulpmiddel gebruikt.

Blijf altijd bewust van je lichaam, doe indien nodig tussen het zitten door rek- en strekoefeningen of ga tussendoor even wandelen. Maar op de momenten dat je zit, zul je merken dat een backjoy zitje fijne ondersteuning biedt!

Bekijk of bestel het Backjoy bij Bol.com.

Maak jij gebruik van een backjoy zitje, heb je nog vragen of ga je er gebruik van maken na het lezen van mijn blog? Laat het in een reactie weten!


Nog even verder lezen?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie