Bedank of verras degene eens die altijd voor je klaarstaat

Wie is degene die áltijd voor je klaar staat? Die naar je luistert als je even wil klagen, die je troost als het niet meer gaat, die niet oordeelt over wat je wel of niet doet, die je situatie wil begrijpen ook al is dat een hele opgaven. Iemand die er voor je is als dat nodig is. Wie is dat voor jou?

Bedank of verras degene eens die altijd voor je klaarstaat

Vorige week zaterdag schreef ik het blog bericht: Onzichtbaar ziek en een wereld vol onbegrip over de kei harde maatschappij die niet altijd iets begrijpt van je situatie. Vandaag wil ik aandacht geven aan de mensen die onze situatie wél willen begrijpen! Want die zijn er zeker. En ze zijn onwijs waardevol.

Terwijl we als chronisch zieke leven in een wereld vol onbegrip heeft iedereen wel minimaal één persoon om zich heen die wél begrip heeft voor de vervelende situatie waar jij midden in zit. Dat is waarschijnlijk iemand die heel dicht bij je staat en je door en door kent. Iemand die ondanks alles, van je houdt en om je geeft. Omdat hij of zij het belangrijker vindt wie je bent, dan wat je hebt.

Misschien dat het soms ‘normaal’ wordt dat bepaalde mensen in je directe omgeving rekening houden met je situatie. Dit komt omdat we snel gewend raken aan gunstige situaties.

Maar vergeet ze niet op z’n tijd te bedanken, voor alles wat ze voor je doen. Het is namelijk niet niks.

Dankbaarheid maakt gelukkig

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een dankbare brief schrijven zich direct gelukkiger voelen, zelfs nog enige tijd daarna. Door je dankbaarheid te tonen zul je opnieuw beseffen wat de ander eigenlijk allemaal voor je doet, omdat je dan gaat nadenken over alle dingen die jullie samen hebben meegemaakt.

Voor degene die altijd voor je klaar staat is het fijn om af en toe bevestiging te krijgen zodat ze weten dat het goed is wat ze voor je doen. Een bedankje is een perfecte bevestiging.

Het gebaar

Iemand bedanken kan op veel manieren. Het gemakkelijkste is door ‘dank je wel’ uit te spreken. Maar je kunt de ander ook een keer verassen met een kleinigheidje, bijvoorbeeld met een bloemetje, een kaartje of een kleinigheidje.

Het gaat er immers voornamelijk om het gebaar. Het feit dat jij ziet wat de ander allemaal voor je doet en de ander hiervoor in het zonnetje wil zetten.

Dat wordt gewaardeerd, geloof me.

Bedankje voor m’n ouders

Afgelopen week heb ik voor dat laatste gekozen! Ik heb via Greetz een kaartje gestuurd naar mijn ouders. Ik wilde ze bedanken, omdat ze er altijd voor me zijn. Zelfs nu ik het huis uit ben staan ze altijd voor me klaar en zijn ze er als het nodig is.

Vanaf het moment dat ik de pijnklachten heb (2010), hebben mijn ouders me gesteund. In het begin was het voor hen ook moeilijk om te begrijpen wat mijn klachten waren en wat dit voor mij inhield. Ook zij hebben soms geoordeeld over mijn keuzes. Of twijfelde ze of bepaalde keuzes wel verstandig zou zijn met mijn klachten. Maar ze hebben altijd naar me geluisterd en me serieus genomen. Zeker toen ze besefte dat de klachten chronisch waren.

Natuurlijk ben ik toen ik nog thuis woonde regelmatig boos geworden als ze me niet begrepen of twijfelde aan mijn keuzes, ik voelde me machteloos en het deed pijn. Maar zelfs op díe momenten hebben mijn ouders naar me geluisterd en kwamen ze er later met me op terug om er nog eens over te praten.

Omdat ze mijn situatie wílde leren begrijpen. En dat is ze inmiddels wel gelukt.

Ze staan altijd voor me klaar

Mijn ouders zijn altijd met me meegegaan naar onderzoeken in het ziekenhuis of therapieën als ik dat vroeg. Indien nodig leverde ze er een vrije dag op het werk voor in, maar ze waren er. Altijd. De keuzes die ik moest maakte, hoefde ik niet alleen te maken. Mijn ouders hebben me altijd geholpen en advies gegeven, hun mening over de situatie. De keuze was uiteindelijk altijd aan mij, maar mijn ouders zijn altijd eerlijk geweest. En dat waardeer ik enorm.

Nu ik het huis uit ben heb ik met sommige dingen nog steeds de hulp van mijn ouders nodig en gelukkig vinden ze dat helemaal niet erg. Ze zullen altijd voor me klaar staan. Wat ik ook enorm fijn vind is dat ze met me meedenken wat voor mij het beste is.

Hier ben ik ze enorm dankbaar voor en daarom besloot ik om ze een kaartje te sturen.

Zondag heb ik het kaartje gemaakt en dinsdag is het kaartje bij m’n ouders in de bus gevallen, en meteen kreeg ik een berichtje van mijn moeder;

Bedankt-bedank-kaart-greetz-fibromyalgieblog

“Daar zijn we je ouders voor”, een typisch, bescheiden antwoord van mijn moeder. Want ondanks dat ze daar ouders voor zijn hebben ze voor mij meer zorgen dan voor een ‘gezond’ kind. Daarom heb ik bewondering voor ze, want in mijn ogen doen ze het perfect.

Wie ben jij dankbaar?

Aan wie moest jij meteen denken bij het lezen van dit artikel? Laat diegene eens weten dat je hem of haar dankbaar bent.

Bel ze op, stuur ze eens een kaartje, geef een bloemetje of een klein cadeautje. Spreek je dankbaarheid uit, dit wordt enorm gewaardeerd. Ondanks dat diegene het hoogst waarschijnlijk met liefde en plezier voor je doet is het altijd fijn om eens een bedankje te krijgen. Zodat de ander weet dat het gewaardeerd wordt wat ze voor je doen.

Persoonlijk bedankje

Via Greetz kun je super leuke kaarten maken (dit is niet gesponsord overigens, ik ben gewoon fan 😉 ). Je kunt ze helemaal personaliseren; je kunt je eigen teksten toevoegen, stickers, foto’s (leuk! :D) en zelfs geluiden. (Ze hebben ook super leuke cadeautjes die je kunt versturen!)

Zoals je op de foto kunt zien heb ik voor een neutrale kaart gekozen, ik hou van eenvoud :).

Dit was mijn bericht aan papa en mama, kort maar krachtig:

Bedanken-bedankt-greetz-kaart-binnenkant-fibromyalgieblog-2

Tevreden

Dinsdag zat ik de hele dag te wachten op een berichtje van m’n moeder; ik wist namelijk dat het kaartje dinsdag aan zou komen. Op het moment dat ik het berichtje met de foto kreeg werd ik helemaal blij, omdat ik weet hoe fijn m’n ouders het vinden om onverwacht een bedankje te krijgen.

Ze waarderen mijn teken van dankbaarheid, en daarom vind ik het ook heel leuk om ze af en toe ergens mee te verassen. En daarbij: ik vind het onwijs leuk om mensen te verassen.

Mensen bedanken zorgt voor een tevreden gevoel, een teken van waardering voor alles wat ze voor jou doen. Wetend dat de ander erg blij gaat zijn met jouw gebaar maakt het fijn om te dankbaar te zijn.

Verstuur ‘m vandaag nog!

Na het lezen van dit bericht heb je waarschijnlijk continu iemand in gedachten gehad die jij dankbaar bent. Stuur vandaag nog een kaartje (of doe iets anders) om diegene te bedanken. Het zal jou én de ander enorm goed doen!

Laat je me weten hoe de ander gereageerd heeft op jouw bedankje? Ik ben erg benieuwd!

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie