Behandeling fibromyalgie

Behandeling fibromyalgie, wat helpt en wat niet?

Helaas is er nog steeds geen gerichte behandeling om fibromyalgie te genezen. De behandelingen zijn er voornamelijk op gericht om de klachten te verlichten en de kwaliteit van leven te vergroten. Dit kan op verschillende manieren, zoals met beweging, gesprekken of massage’s. Omdat de klachten bij fibromyalgie patiënten per persoon kunnen verschillen zal ook iedere behandeling afgestemd moeten worden op de persoon in kwestie. Er kan geen vast behandelplan opgesteld worden voor fibromyalgie patiënten. Welke therapie of behandeling fibromyalgie kan verlichten? Ik deel er een aantal met je.

Huisarts

De huisarts is veelal de eerste persoon waarbij je terecht komt. Hij of zij kan met jou samen gaan kijken wat de vervolg stappen zijn en hoe de pijn aangepakt kan worden. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een reumatoloog of naar het ziekenhuis voor verdere onderzoeken. Ook kan een huisarts met jou samen gaan kijken naar de mogelijkheden en eventuele medicatie of voedingssupplementen. Een huisarts weet wat voor behandeling fibromyalgie mogelijk zou kunnen verlichten.

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan op meerdere manieren hulp bieden:

  • Spieren los masseren;
  • Oefeningen meegeven om zelf spierkracht op te bouwen of om de spieren soepel te houden;
  • Kracht- en/of conditietraining;

Hetgeen wat een fysiotherapeut aanbieder is afhankelijk van de klachten en belastbaarheid. Alles is gericht op het sterker/ flexibeler maken van het lichaam en verbeteren van de conditie om op deze manier pijnklachten te verminderen. Fysiotherapie is een behandeling die fibromyalgie mogelijk wat kan verlichten.

Mensendieck

Bij mensendieck wordt voornamelijk gekeken naar de lichaamshouding. Er worden oefeningen gedaan en meegegeven om thuis te doen om de gewrichten en spieren soepel te houden. Daarnaast leer je hoe je goed kunt blijven doorademen tijdens het bewegen, hoe je zo ontspannen mogelijk kunt bewegen en krijg je handvatten om met de klachten om te gaan. Of deze behandeling fibromyalgie ook echt kan verlichten is niet te zeggen. Maar een goede houding is nooit verkeerd natuurlijk.

Chiropractor

Een chiropractor masseert de spieren en weefsels om de pijn van de drukpunten te verminderen. Daarnaast wordt de wervelkolom veelal gecorrigeerd. Door gewrichten te corrigeren (kraken) worden ze weer soepeler. Hierdoor zul je merken dat je weer wat makkelijker kunt bewegen. Door het aanpakken van zowel de spieren als de gewrichten wordt zowel de bewegingsvrijheid vergroot maar ook de stijfheid verminderd. Persoonlijk is dit wel een behandeling

Mesoloog

Een mesoloog doet testen op de huid op bepaalde punten op de handen en voeten die in verbinding staan met organen. Door deze test krijgt de mesoloog inzicht in het functioneren van het lichaam en een behandeling wordt daarop afgestemd. Hierbij spelen voeding en supplementen een grote rol. Ook psychologie wordt toegepast door een mesoloog om zo bepaalde oorzaken te kunnen bepalen.

Revalidatietraject

Een revalidatie traject is gebaseerd op het leren leven met een chronische ziekte. Tijdens zo’n traject kom je bij verschillende therapeuten om zowel geestelijk als lichamelijk aan een betere toekomst te werken. Zo wordt je behandeld door een fysiotherapeut, erotherapeut maar ook door een maatschappelijk werker, psycholoog en revalidatiearts. Zo’n traject duurt meestal 2 a 3 maanden Een uitgebreid blog bericht over mijn ervaring met revalidatie lees je hier.

Zenuwblokkades

Bij een zenuwblokkade wordt -zoals het woord het al zegt- de zenuw geblokkeerd. Dit gebeurd middels een injectie waar een verdovende stof in zit. De injectie is niet prettig, ik kreeg er twee: zowel links als rechts bij de aanhechting van hoofd naar nek om de hoofdpijn tegen te gaan.

(Het werkt, dat kan ik uit ervaring zeggen. Echter werd de behandeling bij mij gauw genoeg teniet gedaan door het luchtdrukverschil tijdens de vliegreis naar Barcelona. Tijdens deze vakantie heb ik daardoor veel hoofdpijn gehad en vroeg ik me af hoe goed het eigenlijk voor mijn lichaam was om zo’n stof in te laten spuiten.. Na de vakantie ben ik opnieuw in het ziekenhuis in Maastricht geweest en heb ik dit voorgelegd. De behandeling kon inderdaad teniet worden gedaan door het luchtdrukverschil dus ze zouden nieuwe spuiten kunnen zetten, maar dat wilde ik zelf niet. Ze hebben me geadviseerd neurofeedback te gaan volgen dus dat deed ik.)

Neurofeedback

Neurofeedback is gericht op het trainen van de hersenen. Door de hersenen te trainen anders te reageren zouden mogelijk ook pijnprikkels beter worden doorgegeven. Ik vond het absoluut interessant klinken dus ik heb de therapie gevolgd. Over de behandelingen schreef ik vaker een blog. Neurofeedback heeft voor mij helaas niet betekent waar ik op had gehoopt, ook voor de therapeute was dit eigenlijk nieuw. In de resultaten van mijn hersenen was wel verbetering helaas merkte ik hier verder niets van.

Psycholoog / maatschappelijk werker

Als je geestelijk veel last hebt door de lichamelijke klachten kan het soms prettig zijn met een maatschappelijk werker of psycholoog in gesprek te gaan. Zij kunnen helpen om weer wat positiever in het leven te komen staan. Het krijgen van een diagnose is iets wat verwerkt moet worden, het kan je leven totaal omslaan. Psychische hulp kan dus erg prettig zijn.

Acupunctuur

Acupunctuur is onderdeel van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde). Deze vorm van therapie is al meer dan 4000 jaar oud. Er wordt vanuit gegaan dat zowel geestelijke als lichamelijke klachten veroorzaakt worden door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Doormiddel van acupunctuur zouden deze verstoringen weer hersteld kunnen worden. Het lichaam en de geest worden op deze manier geactiveerd zichzelf te genezen. Ook bij fibromyalgie of chronische pijn wordt deze therapie veel toegepast.

Behandeling fibromyalgie; vaak geen langdurig succes

Of een therapie of behandeling fibromyalgie langdurig kan verminderen of zelfs genezen is er helaas nog niet. Wel kan een behandeling tijdelijk verlichting bieden wat vaak voor velen al de moeite waard is.

 


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie