De 13 Beste hulpmiddelen om lage rugpijn te verminderen

Heb je last van rugpijn of specifiek lage rugpijn? Uit ervaring weet ik dat dit erg belemmerend kan zijn. Hoewel ik ondertussen wel mijn draai gevonden heb om hier goed mee om te gaan maak ik vrijwel dagelijks dankbaar gebruik van hulpmiddelen tegen lage rugpijn. Naast de hulpmiddelen die ik zelf tegen lage rugpijn gebruik, heb ik ook hulpmiddelen vermeld in dit blog die ik niet gebruik, maar me wel erg handig lijken of op mijn verlanglijstje staan.

De 13 beste hulpmiddelen tegen lage rugpijn

Hulpmiddelen tegen lage rugpijn kunnen het dagelijkse leven soms net wat makkelijker maken. Ik deel graag de hulpmiddelen die ik gebruik én die me handig lijken.

1. Massageapparaat

Een massage kan erg ontspannend zijn en tegelijkertijd pijn in de spieren verlichten. Je kunt hiervoor gebruik maken van een massage apparaat maar een tennisbal werkt ook prima.

Neem een tennisbal en ga bij een muur staan. Houd de tennisbal tussen de plek die je wilt masseren en de muur. Je duwt de bal klem tussen jou en de muur en vervolgens kun je jezelf masseren door te bewegen. Je kunt zelf bepalen hoe hard je drukt (voel zelf aan wat voor jou prettig is).

Je kunt natuurlijk ook je partner of huisgenoot (als je die hebt) vragen om een massage! Ik vind massage – op welke manier dan ook – altijd erg prettig om lage rugpijn te verlichten.

Lees ook: 5x beste massage apparaat voor ontspanning en pijnverlichting >>

2. Flowee spijkermat

Al jaren ben ik fan van de spijkermat. Een spijkermat klinkt misschien heftig, maar echt, het is zó ontspannend. Door de puntjes op de mat wordt worden meerdere drukpunten van het lichaam geactiveerd en wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Ik vind het heerlijk ontspannend én het verlicht bij mij de pijnklachten. Meestal als ik op de Flowee Spijkermat ga liggen en een meditatie beluister, val ik erop in slaap.

3. Warme kruik

Een old school kruik blijft een fijn hulpmiddel tegen lage rugpijn. Ik vind het in ieder geval heerlijk. De warmte kan verlichting en ontspanning bieden als je last hebt van rugpijn. De bloedcirculatie wordt door warmte verbetert en het kan spieren wat soepeler maken.

Deze XXL warmte kruik met zachte hoes is ideaal omdat het oppervlak groter is en daardoor meer van je rug kan bedekken! Of deze elektrische kruik die je nooit meer hoeft te vullen of legen en extra lang warm blijft.

4. Warmte deken

Het kan erg prettig zijn om met je rug op een warmte deken te gaan liggen. Dit helpt, net zoals een warme kruik, om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie verbeterd.

Zet bijvoorbeeld het warmtedeken even aan voordat je gaat slapen zodat je voordat je gaat slapen nog even kunt genieten van de warmte. Dit kan tevens helpen om beter in slaap te vallen.

Het Elektrische deken van Inventum heeft 9 warmte standen, is binnen 30 minuten opgewarmd én je kunt de warmte voor je lichaam of je voeten apart instellen.

5. Steunzolen

Bij mij zijn de rugklachten grotendeels afgenomen sinds ik steunzolen draag. De podotherapeut constateerde dat ik bijna platvoeten heb waardoor de stand vanaf mijn voeten tot mijn bekken niet goed is wat dus deels de klachten in mijn onderrug veroorzaakte.

Het kan dus nooit kwaad om eens bij een podotherapeut bij jou in de buurt te laten controleren of steunzolen helpend zouden kunnen zijn.

Zeker omdat er bij hulpmiddelen tegen rugpijn niet direct gedacht zal worden aan steunzolen, maar mij dit wel enorm geholpen heeft, wil ik dit toch even benoemen.

6. Kniekussen

Als je tijdens het slapen veel last hebt van lage rugpijn kan een kniekussen ondersteuning bieden. Dit is een ideaal hulpmiddel voor zijslapers met lage rugpijn.

Het kussen kun je tussen knieën klemmen waardoor je onderrug een beter houding aanneemt en daardoor de pijn kan verminderen. Een kniekussen is een handig hulpmiddel bij lage rugpijn tijdens het slapen.

hulpmiddelen lage rugpijn

Specifieke hulpmiddelen tegen lage rugpijn bij het zitten

Onderstaande hulpmiddelen zijn voornamelijk ideaal wanneer je achter de computer werkt of wanneer je snel last hebt van lage rugpijn als je langere tijd zit.

7. Laptop standaard

Zelf doe ik al mijn werk op mijn laptop. Echter, door lage rugpijn is het niet altijd mogelijk om lange tijd te zitten. Een ideale oplossing is een laptop standaard, hiermee kan ik liggend werken, maar ook staand. Dit biedt uitkomst wanneer ik tijdens mijn werk last krijg van lage rugpijn. De laptop standaard is een fijn hulpmiddel waardoor ik zowel liggend als staand min werk kan doen.

Ook om in bed te Netflixen of als ondersteuning als je een boek leest is de laptop standaard ideaal.

Lees ook: Liggend werken met een laptop standaard: De perfecte uitkomst! >>

8. Backjoy zitje

Een backjoy zitje is een fijn hulpmiddel tegen rugpijn als je – net zoals ik – veel achter een computer werkt en dus veel zit. Het zitje helpt je om een rechte houding aan te nemen waardoor je rugklachten kunt beperken.

Dit wil niet zeggen dat je niet meer hoeft te bewegen, want óók met een backjoy zitje is het belangrijk om tussendoor voldoende te bewegen en niet te lang aan één stuk te blijven zitten.

9. Zadelkruk

Inplaats van het gebruik van een backjoy zitje kun je ook kiezen voor een zadelkruk. Dit is een kruk met wieltjes waarop je automatisch een ergonomische houding aanneemt. Je bekken worden gekanteld waardoor je rug wat hol trekt, hierdoor neem je een goede werkhouding aan wat rugklachten kan beperken. Ideaal voor thuiswerkers of wanneer je regelmatig moet wisselen tussen staan en zitten.

Op mijn vorige werk zat ik ook vaak op een zadelkruk en ik merkte altijd hoe goed dit me hielp om recht te zitten (en hoe dit helpt om rugklachten te beperken!). Zeker een aanrader.

10. Rugkussen of rugsteun

Een goede houding is essentieel om je rug zo min mogelijk te belasten. Als je veel zit kun je gebruik maken van het eerder genoemde backjoy zitje of de zadelkruk.

Wat ook mogelijk is, is om een rugkussen of rugsteun te gebruiken die je in je stoel kunt zetten of aan de stoel vast kunt maken. Hier zit een bolling in zodat je automatisch een rechte houding aanneemt. Het rugkussen of de rugsteun kun je bijvoorbeeld ook gebruiken in de auto.

11. Zitbal

Zit je veel achter een computer te werken en merk je dat je geen goede houding aanneemt? Naast bovenstaande opties kun je ook gebruik maken van een zitbal! Zo’n zitbal helpt je om een goede houding aan te nemen. Thuis hebben wij ook jarenlang zo’n zitbal gehad en ik heb er altijd dankbaar gebruik van gemaakt.

Het zit prettig, je neemt inderdaad een betere houding aan en ik vind het zelf erg fijn dat je makkelijk kunt bewegen, wat ook weer fijn is om lage rugpijn te verminderen. En een zitbal is weer eens wat anders!

hulpmiddelen lage rugpijn

12. Zit- sta bureau

Werk je thuis veel achter een bureau maar merk je dat de hele dag zitten geen goed doet voor je onderrug? Dan is een zit- sta bureau ideaal. Dit is een bureau wat je kunt verstellen, je kunt het blad dan zo hoog zetten dat je er staand achter kunt werken. Sowieso is een zit- sta bureau prettig omdat je dan precies de hoogte kunt instellen die voor jou goed is.

13. Een degelijke bureaustoel

Als je geen zin hebt om een zitbal, backjoy zitje, rugkussen of -steun aan te schaffen, kun je altijd nog kiezen voor een degelijke bureaustoel. Eentje die je kunt verstellen zoals het bij jou het beste past en waarin je lichaam goed ondersteund wordt. Bij deze bureaustoel zit een rugkussen, nekkussen én de stoel is volledig verstelbaar.

Hulpmiddelen tegen lage rugpijn kunnen uitkomst bieden

Als je het mij vraagt kunnen hulpmiddelen tegen lage rugpijn echt wel uitkomst bieden. Ik kan door bijvoorbeeld het backjoy zitje en de laptop standaard mijn werk goed uitvoeren. Dankzij steunzolen wordt de stand van mijn voeten gecorrigeerd wat pijn in mijn onderrug verminderd. En een kruik, het spijkermatje en een massage apparaat helpen de pijn verminderen op dagen dat ik veel last van lage rugpijn heb. Voor mij dus echt wel een uitkomst.


Meer tips tegen lage rugpijn? Lees dan ook:


*In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links.

Heb jij nog hulpmiddelen tegen lage rugpijn die ik niet benoemd heb, maar jou wel helpen? Laat het in een reactie weten!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “De 13 Beste hulpmiddelen om lage rugpijn te verminderen”

  1. Ik gebruik de flowy spijkermat en de massagehand met kogeltjes (ook van flowy), een zitbal om op te werken en een infrarood lamp van Philips die ik achter me kan zetten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie