Brave Dutchies: Een community met hoop, kracht en verbinding

Brave Dutchies is een community voor iedereen met een (chronische) ziekte. Een plekje waar je je verhaal kunt delen en jezelf mag zijn. Lisanne is de eigenaar van Brave Dutchies en ik heb haar gevraagd om via mijn blog wat meer informatie te geven over haar community. Want persoonlijk ben ik er onwijs enthousiast over!

Brave Dutchies: Een community met hoop, kracht en verbinding

Hoi lieve lezers van Fibromyalgieblog! Ik ben Lisanne en Nathalie heeft mij gevraagd om een stukje voor haar te schrijven over (het ontstaan van) Brave Dutchies. 

In September 2016 richtte ik een online community op voor jonge mensen met een chronische aandoening. Zelf worstelde ik destijds al meer dan een jaar met de gevolgen van de ziekte van Lyme en een immuundeficiëntie. Al tijdens mijn studie aan het conservatorium liet mijn lichaam me regelmatig in de steek, maar het was op de dag na mijn afstudeerconcert dat ik letterlijk en figuurlijk volledig instortte en de zoektocht naar een diagnose daadwerkelijk begon.

Brave dutchies-Lisanne

Onzekerheid, onbegrip en een waslijst aan symptomen

Wat volgde was een periode van onzekerheid, isolement, frustratie en onbegrip. Hoewel ik me gelukkig mag prijzen met hele lieve vrienden en familieleden, begrepen zij simpelweg niet wat ik doormaakte. Plotseling had ik dagelijks last van een waslijst aan symptomen waaronder spier- zenuw- en gewrichtspijnen, duizelingen, overgevoeligheid voor prikkels en bovenal een verpletterende vermoeidheid. Mijn onafhankelijkheid, mijn vrijheid en de enthousiaste plannen die ik voor de toekomst had leken in rook op te gaan en de wereld om me heen draaide moeiteloos door zonder mijn actieve participatie.

Mijn “nieuwe normaal”

Als zangeres en leesfanaat, zoek ik mijn heil het liefst in verhalen. Mooie, goed vertelde verhalen hebben de unieke kracht om amusement, troost, herkenning en motivatie te bieden op momenten dat we het zelf eventjes helemaal kwijt zijn. Maar inspirerende verhalen over jonge mensen met een onzichtbare, chronische aandoening…die kon ik niet genoeg vinden. In boeken en films zijn er voor zieke mensen slechts twee opties weggelegd: beter worden of overlijden, en op de online lotgenoten forums die ik af en toe bezocht werd er vooral praktische informatie gedeeld en geklaagd over de hopeloosheid van de situatie. Begrijp me niet verkeerd, ik vind mijn “nieuwe normaal” ook een gigantische uitdaging, maar hoe meer ik me focus op negativiteit, des te zwaarder het wordt om er iets waardevols van te maken.

“Er zijn momenten dat ik intens baal van te situatie en de tissues niet aan te slepen zijn, maar er is met Brave Dutchies een liefdevol vangnet ontstaan van mensen die als geen ander begrijpen hoe dat voelt.” – Lisanne

Het begin van Brave Dutchies

Ik besloot om een platform te starten in de hoop dat de verhalen waar ik zo naar snakte vanzelf zouden opduiken, en gelukkig gebeurde dat ook! Een paar maanden later stond Brave Dutchies vol met openhartige getuigenissen van jonge mensen die een rugzak aan gezondheidsklachten met zich meedroegen, maar toch een manier hadden gevonden om deze niet te zwaar te laten wegen. Mensen die volop in het leven stonden ondanks (of soms zelfs dankzij) hun beperkingen en vol goede moed gingen reizen, studeren, ondernemen, trouwen, noem maar op.

Ik wilde bovenal graag een plekje creëren waar iedereen zou durven om zichzelf te zijn. In een maatschappij waarin het streven naar perfectie de boventoon voert, is er namelijk best een dosis moed voor nodig om dicht bij jezelf te blijven. Naast het platform riep ik de hashtag #bravedutchies in leven, die op social media gebruikt kan worden om momentopnames met elkaar te delen. Momenten van overwinningen, van angst of verdriet, van hoop, van nieuwe uitdagingen…alles mag en kan. Ik koos voor het woord “Brave” omdat ik het persoonlijk heel moedig vind om kwetsbaarheid te tonen, om vooruit kijken ondanks je angsten en om van jezelf houden inclusief beperkingen.

Brave Dutchies

Brave dutchies; een liefdevol vangnet

Zelf nader ik inmiddels mijn driejarig ‘jubileum’ als chronisch zieke en ik zal er eerlijk bijzeggen dat ik nooit had verwacht zo lang ziek te blijven. Er zijn momenten dat ik intens baal van te situatie en de tissues niet aan te slepen zijn. Maar er is met Brave Dutchies een liefdevol vangnet ontstaan van mensen die als geen ander begrijpen hoe dat voelt. Samen staan we stukje sterker dan alleen en samen kunnen we hopelijk aan de buitenwereld laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om een gelukkig, avontuurlijk en betekenisvol leven te leiden met een chronische aandoening.

Mocht één van jullie dit nou lezen en het leuk vinden om eens iets te delen op ons platform, stuur dan even een mailtje naar info@bravedutchies.nl. Ik zie alle input met heel veel plezier tegemoet!

Liefs, Lisanne

Brave Dutchies - webshop

Bij BraveDutchies worden ook onwijs leuke producten gemaakt en verkocht; door en voor chronisch zieken! Neem snel een kijkje op BraveDutchies.nl >>


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

1 gedachte over “Brave Dutchies: Een community met hoop, kracht en verbinding”

Plaats een reactie