Chronisch ziek zijn: Kan het even op pauze?

Voor degene die mij al langere tijd volgen zal het niet onbekend klinken dat positiviteit centraal staat op mijn blog – óndanks dat het over fibromyalgie/chronisch ziek zijn gaat. Op allerlei manieren probeer ik te zoeken naar mogelijkheden, ga ik (meestal ;)) positief door het leven en ben ik bereid om nieuwe dingen te leren om nog beter met mijn klachten te kunnen dealen.

Maar soms, soms zou ik willen dat het even op pauze zou kunnen. Gewoon even niet ziek zijn.

Chronisch ziek zijn: Kan het even op pauze?

Continu pijn hebben en moe zijn kost bergen energie, toch kan ik ondanks de pijnklachten en vermoeidheid – over het algemeen – redelijk functioneren. Door mijn positieve instelling kom ik mijn dagen prima door.

De ernst van de klachten verschilt eigenlijk dagelijks, waardoor het dag tot dag een kwestie van aanpassen is. De dagen dat het beter met me gaat zijn motiverend, deze dagen houden me staande op dagen dat het minder goed met me gaat. Een houvast, de goede dagen zijn er, dus die komen wel weer.

“De goede dagen koester ik enorm en ik waardeer dat ze er zijn; dit zijn de lichtpuntjes, de dagen vol hoop.”

Maar wat als die goede dag niet lijkt te komen

Soms duurt het een aantal dagen (in uitzonderlijke gevallen zelfs weken) dat er ergens een goede dag te bekennen is. De eerste dagen kom ik dan wel enigszins door, ik probeer positief te blijven en mezelf te motiveren. Maar als het de derde dag nog niet beter gaat merk ik dat het me frustreert. Vooral als er totaal geen aanleiding is voor de extreme klachten.

Mijn reactie is dan pure onmacht – dat weet ik ondertussen. Het feit dat ik geen controle heb over mijn lijf frustreert me en maakt me soms best verdrietig. Ook het besef dat ik chronisch ziek ben is dan groter en dat blijft confronterend.

Op deze momenten zit ik vaak mezelf in de weg; door de pijnklachten weet ik me geen houding aan te geven. Sommige dagen kan ik maximaal 5 minuten aan een stuk zitten en is het daarna gewoon klaar. Te veel pijn in mijn onderrug. Maar ook staan, liggen, lopen, bewegen doet dan extreem veel pijn.

Hierdoor voel ik me soms erg opgesloten in mijn eigen lijf; het gevoel dat ik geen kant op kan, dat er een deken van pijn wat over me heen hangt.

Chronisch-ziek-pauze-opgesloten

Leeg het emmertje op tijd

Als ik me zo opgesloten voel, voel ik me machteloos. Ik vond het altijd erg moeilijk om mijn emoties te uiten, omdat ik anderen niet wilde belasten met mijn klachten. Maar door de tijd heen heb ik geleerd meer aan mezelf te denken, en mijn emotie te uiten als dat nodig is.

Nu laat ik de verdriet en frustratie wat hierbij vrij komt gewoon gebeuren; het moet er toch uit. Ik weet ondertussen ook dondersgoed dat als ik het verdriet nu niet toelaat, dat het een andere keer wel weer naar boven komt. Dus ik kan het maar beter gehad hebben ;).

Door het emmertje te blijven legen op momenten dat het nodig is, loopt het ook minder snel weer vol. Het helpt je eigenlijk alleen maar weer verder; tenminste dat ervaar ik zelf wel zo. Het lucht soms enorm op om gewoon even te klagen en te huilen. Ik besef ook wel dat het niets oplost, maar toch is het fijn om af en toe gewoon te uiten wat er in je omgaat. Op deze manier maak je ook je hoofd meteen leeg.

Pijnklachten door weggestopte emoties

Als je je emoties niet uit ga je deze letterlijk ‘opkroppen’. Dit zorgt voor frustratie én het kan een grote rol spelen bij het ervaren van pijnklachten. Het gaat aan je knagen en dat is logisch. Die emoties die je voelt zijn er niet voor niets, het is een stukje verwerking. Je hebt deze emoties nodig om uiteindelijk beter met je klachten om te kunnen gaan.

Door gewoon even lekker te klagen en te huilen accepteer je je emoties. Ze mogen er zijn, het is jouw emotie en die mag je uiten. Je bent chronisch ziek; natuurlijk ben je daarom soms boos. En weetje, soms is het best fijn om even alles er uit te gooien!

Naderhand voelt het stiekem best wel goed, een opluchting dat alles er uit is. Dit maakt het ook makkelijker om daarna de draad weer op te pakken.

Het lucht op, het zorgt voor ruimte in je hoofd en het geeft rust. Daarbij zullen deze frustratie momenten steeds minder heftig worden, want ook hier leer je weer mee omgaan..

“De goede dagen zijn er, dus die komen ook wel weer.”

Geef vooral niet op

Op minder goede dagen is het soms erg moeilijk om jezelf een schop onder de kont te geven en door te gaan, ik weet het. Maar dit is ó zo belangrijk. Als de pijnklachten bij mij de overhand nemen heb ik er soms ook allemaal geen zin meer in, ik weet niet eens meer hoe het voelt om géén pijn te hebben. Waar is dit goed voor? Maar oke..

Het is belangrijk om vooral moed te blijven houden. Dat klinkt natuurlijk erg cheezy.. Maar ik spreek uit ervaring, omdat ik je wil helpen. Durf te blijven vertrouwen dat het goed komt, ondanks dat je chronisch ziek bent. Geloof er in dat je sterk genoeg bent om ook hier weer boven op te komen en heb je lijf lief, ondanks alle pijn.

Want het komt goed, je bent sterk genoeg en natuurlijk lukt het je om er weer boven op te komen!

Chronisch-ziek-goede-dagen

En onthoud;

Goede dagen komen wel weer

Net zoals er ooit meerdere slechte dagen zijn, heb ik ook – gelukkig steeds vaker – meerdere goede dagen achter elkaar. Want ook deze dagen kunnen er zeker zijn als je chronisch ziek bent. Op deze dagen ben ik enorm dankbaar. Het maakt me dan ook niet uit waar het aan ligt dat ik me beter voel. Ik voel me goed, en dat is het aller belangrijkste. Mijn energie besteed ik dan liever aan leuke dingen als aan het bedenken waar het aan ligt, haha. Deze goede dagen koester ik enorm en ik waardeer dat ze er zijn; dit zijn de lichtpuntjes, de dagen vol hoop.

De dagen dat het minder goed gaat voelen natuurlijk zwaarder; helaas is dat nou eenmaal zoals het werkt. Maar durf op de goede dagen ook dankbaar te zijn, dat ook deze dagen er mogen zijn. Omdat je het verdiend, omdat je enorm je best doet, omdat je het zo graag wil!

Waardering en dankbaarheid zijn 2 enorm belangrijke factoren. Als jij je op dagen dat het goed gaat alleen maar bezig houdt met: ‘Morgen zal het vast wel weer minder goed gaan’ ‘Het zal wel toeval zijn dat het nu beter gaat’ ‘Ik heb altijd pijn, dus hoe kan het nu ineens minder zijn?’ ‘Ik ben benieuwd hoe lang ik me zo voel’ Is je energie behoorlijk negatief geladen. Doordat je geen vertrouwen hebt in je lijf, zal het inderdaad uiteindelijk ook wel weer minder goed gaan. Dit straal je namelijk zelf uit..

Maar als jij er voor durft te kiezen om positief te zijn en om hoop te blijven houden zélfs op dagen dat het minder gaat, pas dan sta je open voor verandering en kun je gaan leren dealen met Fibromyalgie en alles wat er bij chronisch ziek zijn komt kijken.

Erkenning in plaats van ontkenning

“Sinds ik heb geleerd om beter met mijn Fibromyalgie om te gaan en mijn emoties te accepteren gaat het zeker beter met me. Doordat ik heb mogen ervaren dat verzetten tegen chronisch ziek zijn alles alleen maar erger maakt en dat juist loslaten zoveel nieuwe dingen kan brengen kan ik weer positiever door het leven.

In plaats van continu boos te zijn op mijn lichaam, gefrustreerd van wegen de klachten, mijn energie zou verdoen aan het verzetten tegen het ziek zijn;
Kan ik nu mijn energie besteden aan positieve dingen, omdat ik heb leren dealen met Fibromyalgie en het niet meer zo mijn leven beheerst als dat het deed.

En minder goede dagen zullen er altijd zijn; ook als je goed met je klachten kunt omgaan. Maar hoe beter jij met je klachten om kunt gaan, hoe minder zwaar deze dagen zullen voelen.”

Mijn hele verhaal over hoe ik heb leren dealen met Fibromyalgie kun je lezen in het eBook: ‘Deal with it!’

In dit eBook heb ik mijn verhaal geschreven hoe ik mijn weg heb gevonden van ontkenning naar erkenning en alles wat mij daarbij geholpen heeft. Op deze manier wil ik jou helpen om te leren dealen met Fibromyalgie, omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn. Zeker als niemand je verteld hoe je dit het beste kunt aanpakken. Daarom hoop ik je met mijn verhaal te kunnen helpen, want ik gun het iedereen om positief door het leven te kunnen gaan!

➡ Download Deal With It!

 

Hoe ga jij om met de dagen dat het minder goed met je gaat?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie