Je comfort-zone: hoe comfortabel is het daar eigenlijk?

Hoe comfortabel ís je comfort-zone eigenlijk? Is dat echt de veilige plek waar we willen zijn of is dat slechts een illusie. Sinds mijn burn-out ben ik behoorlijk aan het experimenteren met mijn persoonlijke comfort zone en het brengt me veel moois.

Je comfort-zone: hoe comfortabel is het daar eigenlijk?

Dingen doen buiten mijn comfort zone zijn voor mij dingen waar ik een bepaalde weerstand bij voel. Dit kan gaan om het dragen van jurkjes (zie onderstaande foto) of alleen buiten de deur gaan werken. Sommige dingen zijn klein, anderen wat groter.

•OUT OF MY COMFORT ZONE• Jurkjes dragen is nooit zo mijn ding geweest. ? Sowieso niet omdat ik tot anderhalf jaar terug +15 kg woog (en ik heel onzeker was) maar ook omdat ik nooit echt een ‘jurkjes meisje’ geweest ben. ? Toch zit dat meisje wel af en toe in me maar ergens vind ik het ongemakkelijk. Toch besloot ik dit weekend door te brengen in een jurkje. En guess what? Het voelde toch wel heel goed. ?? Ik denk dat ik maar vaker een kijkje ga nemen buiten mijn comfort zone, het is toch wel leuk daar!??

Stappen in de goede richting hoeven niet groot te zijn. Het is belangrijker dat je ze zet. ??• Kom jij wel eens buiten je vertrouwde wereldje, gewoontes en routines? En wat helpt jou daarbij? ?#fibromyalgieblog #fijnezondag . . . . . #fibromyalgie #fibro #fibromyalgia #chronischziek #chronischepijn #spoonie #onzichtbaarziek #burnout #hsp #pds #blog #blogger #dutchblogger #comfortzone #bestleukdaarbuiten #jurk #dress #allstars

Een bericht gedeeld door Nathalie – Fibromyalgieblog.nl (@fibromyalgieblog) op

^ Een foto die ik een half jaar terug plaatste op Instagram over het stappen uit mijn comfort zone

Door mijn burn-out is mijn wereld een stuk kleiner geworden en ik probeer het beetje bij beetje weer wat groter te maken. Want zo comfortabel is mijn comfort-zone niet. Het is misschien wel lekker veilig, maar niet het leven wat ik het liefste zou willen. Dat ligt net daarbuiten en daar ben ik me heel erg van bewust.

Veiligheid is de voornaamste reden om niet buiten die comfort-zone te gaan. Ik weet wat ik in mijn zone kunt verwachten en dat is natuurlijk fijner dan het onbekende, vind je ook niet?

Je comfort-zone biedt geen garantie

Toch is die veiligheid niets meer dan een gevoel en het biedt het geen garantie. En juist door steeds vaker dingen te doen waar je weerstand bij voelt, dingen buiten je comfort-zone zul je merken dat het daar zo slecht nog niet is. Soms is het er zelfs heel erg leuk!

‘Heb ik me daar nou druk om gemaakt?!’ Dat denk ik meestal als ik tóch de stap waag. In veel gevallen valt het uiteindelijk mee maar toch voelt de stap soms zó groot.

Wanneer ik met buikpijn naar de bieb fiets om daar te gaan werken, wanneer ik ongemakkelijk in een jurkje rondloop, wanneer ik iemand afwijs en voor mezelf kies.. het voelt in het begin zwaar en onbegonnen werk maar uiteindelijk is de conclusie meestal dat het allemaal wel meeviel en dat het me goed doet.

Ik merk dat mijn gevoel over de situatie niet klopte en het óók leuk is buiten mijn eigen comfort zone. What a surprise! Haha 😉

Wil jij ook leren hoe je vaker buiten je comfort-zone kunt stappen? Download mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven mét fibromyalgie >>

Maar hoe begin je?

Begin klein! Kies iets uit wat buiten je comfort zone ligt maar niet heel groot is. Zoals in mijn geval het dragen van een jurkje. Er kan niets fout gaan als ik dat doe en er is niemand bij betrokken. De kans dat zoiets kleins lukt is groot en het gevolg daarvan is een succeservaring.

Dit zorgt ervoor dat het de volgende keer minder zwaar voelt, je weet nu immers dat het goed gaat en er niets is om bang voor te zijn. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal worden. (Tegenwoordig loop ik zelfs met plezier in een jurkje ;).

Door eerst met een aantal kleine dingen te beginnen zal het vertrouwen in jezelf steeds groter worden waardoor je ook moeilijkere situaties sneller aanpakt. En dat is precies de bedoeling.

Blijf ook niet hangen wanneer je een keer een tegenvaller ervaart. Ook dit proces gaat met ups en downs; zie het als leerprocessen en laat je niet uit de weg slaan.

comfort-zone-magic

Jij bepaalt de grootte van je comfort-zone

Jouw comfort zone is zo groot als je het zelf maakt, dat heb ik wel gemerkt. Hoe meer je doet (ook al voel je weerstand) hoe groter je comfort-zone zal worden maar je moet er wel zelf voor werken.

Het gaat om angst, onbekendheid en onzekerheid. Want het is nieuw en dat is spannend, uitdagend. ‘Wat als het fout gaat?’ ‘Wat als het niet lukt?’ ‘Wat als andere commentaar op me hebben?’

Herkenbaar, zo’n gedachtes? Negeer dat stemmetje. Het is het stemmetje wat jou in je veilige zone wil houden. Die niets nieuws wil doen laat staan iets spannends.

Wat als het lukt?! Heb je daar al eens over nagedacht?

Door te doen zul je groeien

Hoewel die pieker-gedachten soms erg overtuigend kunnen zijn, is het geen goede raadgever. Alleen door te doen zal je angst afnemen, zal het minder onbekend worden en zal je zelfvertrouwen groeien.

En ik weet het, het klinkt simpel maar dat is het niet. Tegelijkertijd weet ik ook (hoe moeilijk het soms ook voelt) dat het je wereld weer kan vergroten en dat het veel, heel veel moois kan brengen.

Hoe zit het met jouw comfort-zone?

Is jouw comfort-zone écht zo comfortabel? Of wordt het tijd om er uit te stappen? JIJ bent de baas over jouw leven en alleen jij kunt dingen veranderen. Wil jij je comfort zone vergroten? Ga ervoor en geniet ervan. Want het is daar echt heel erg leuk!

Meer over je comfort-zone en hoe je die kunt vergroten lees je in mijn stappenplan voor een leuker leven.

Heb jij tips die jou helpen om uit je veilige zone te stappen? Laat het weten!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Je comfort-zone: hoe comfortabel is het daar eigenlijk?”

Plaats een reactie