11 Dagelijkse gewoontes die jouw leven met fibromyalgie fijner maken

Als je fibromyalgie hebt kun je je leven met verschillende aanpassingen en gewoontes net wat makkelijker en aangenamer maken. Het heeft mij jaren geduurd voordat ik dit in de gaten had en mijn leven op mijn klachten ben gaan aanpassen. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de dag een stuk makkelijker doorkom. Vandaag deel ik de 11 dagelijkse gewoontes met je die je leven met fibromyalgie makkelijker kunnen maken.

Dagelijkse gewoontes

Voordat ik de 11 dagelijkse gewoontes met je gaan delen die jouw leven met fibromyalgie fijner kunnen maken wil ik je wat meegeven.

Namelijk: doe het stap voor stap.

Kies uit dit rijtje één daglijkse gewoonte waarvan jij denkt: “daar wil ik mee aan de slag”. Pas als je die onder de knie hebt ga je aan de slag met de volgende.

Dit zorgt ervoor dat de kans van slagen het grootst is! En dat is aan het eind van de streep het belangrijkste: dat het ook écht een gewoonte wordt en niet iets wat je 2 weken doet en daarna nooit meer.

Deze 11 dagelijkse gewoontes helpen mij om mijn leven met fibromyalgie fijner te maken

Lees het rijtje door met een open blik en bedenk welke jij graag wil gaan proberen en neem daar de komende weken ook echt de tijd voor.

1. Een fijne ochtendroutine

Als íéts belangrijk is voor me is het om mijn dag relax en positief te starten. Dit doe ik aan de hand van mijn vaste ochtendroutine.

Deze bestaat uit opstaan wanneer ik uit mezelf wakker word, rek en strek oefeningen, een warme douche, knuffels van Milo, water met citroensap, een wandeling en vervolgens een heerlijk ontbijtje met een kop koffie en een goed boek.

Creëer een ochtendroutine die bij jou past en neem er wat dingen in mee waar je blij van wordt. Op deze manier is het beginnen van je dag echt een stúk fijner.

2. De dagelijkse gewoonte om op dezelfde tijd te gaan slapen

Een vast slaapritme helpt je om beter te kunnen slapen en ook uitgeslapen weer wakker te worden. Veel mensen met fibromyalgie hebben slaapproblemen.

Dit maakt het nog belangrijker om elke avond rond dezelfde tijd te gaan slapen en ‘s morgens rond dezelfde tijd weer op te staan.

Je lichaam raakt dan gewend aan dit ritme waardoor de kwaliteit van jouw nachtrust kan verbeteren. En hoe beter je slaapt, hoe beter jouw lichaam kan herstellen en opladen.

3. Gezond koken en eten

Best lang heeft het mij geduurd om een ritme te vinden in gezond eten (en gezond eten volhouden was ook soms lastig).

Ik ging nieuwe recepten proberen (die lang niet altijd lukte of lekker waren). Ging veel bewuster boodschappen doen (en vooral: etiketten lezen), ik stopte met suiker eten, en moest echt even mijn draai vinden om een gezonde leefstijl aan te nemen.

En daarnaast heb ik een EMB test laten doen om te onderzoeken of ik intoleranties heb (dit bleek zo te zijn: zowel een koemelk- als gluten intolerantie).

Hier heb ik uiteindelijk mijn eten op aangepast waardoor mijn spijsvertering véél beter is en ik meer energie heb. Het loont dus zeker om je te verdiepen in voeding en de gewoonte om gezond te eten aan te nemen.

TIP: Wat mij helpt om dagelijks gezond te koken is om elke week een planning te maken van wat we eten. En wat ook een belangrijke voor me is, is om in de middag het eten al grotendeels voor te bereiden zodat ik er ’s avonds minder tijd en energie aan kwijt ben.

4. Dagelijkse gewoonte: bewegen

Door elke dag 2 tot 3 keer te wandelen blijft mijn lichaam soepel en heb ik minder last van mijn onderrug. ‘s

Morgens en ‘s avonds wandel ik met Milo (dit is vaak een wat tragere wandeling, het is en blijft een teckel) en ‘s middags loop ik na mijn lunch vaak een ‘doorstap rondje’ van 30 minuten zodat ik ook echt even lekker kan doorlopen.

Daarnaast doe ik tegenwoordig 2x per week aan krachttraining. Dit helpt me om meer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam en daarnaast voel ik me hierdoor fitter en sterker.

Elke dag bewegen is voor mij een heel belangrijk onderdeel geweest om fibromyalgie symptomen te verminderen.

sporten met fibromyalgie

5. Elke dag rust en ontspanning inplannen

Voldoende rust nemen door de dag heen zorgt ervoor dat ik mijn energie kan bewaken en lichamelijk niet te veel van mezelf vraag.

Tijd voor jezelf maken is iets waar je echt een dagelijkse gewoonte van mag maken. Ik plan ‘s middags tussen 12 en 14 uur altijd vrij om te lunchen, te wandelen en te rusten.

Daarnaast ga ik nadat ik klaar ben met werken, meestal rond 16.00 uur even op bed liggen. Door deze momenten vast in te plannen kan ik de dag veel beter doorkomen.

Ook neem ik regelmatig momenten om te ontspannen door op mijn spijkermat te gaan liggen en boek ik maandelijks een hotstone massage voor mezelf.

6. Goede dagelijkse gewoonte: journalen

Als iets mij helpt om mijn gedachten te ordenen en rust en ruimte in mijn hoofd te creëren is het wel journalen. Dit is een fancy woord voor gewoon opschrijven wat er in je omgaat.

Je begint te schrijven zonder oordeel met als doel om even alles los te kunnen laten. Leuke dingen, minder leuke dingen, pieker gedachten, dankbaarheid.. alles wat je maar wil opschrijven.

Mij verbaast het hoe fijn het is en hoe vaak ik dingen op papier zet waar ik eerder geen woorden aan kon geven. Daarnaast geeft het me altijd weer rust. Ik schrijf elke ochtend een paar bladzijdes en ik vind het heerlijk!

TIP: Plan een vast moment voor jezelf wanneer je wil gaan journalen. Op deze manier kun je er ook echt een dagelijkse gewoonte van maken!

7. Maximaal 2 kopjes koffie per dag

Een van de dagelijkse gewoontes die ik sinds enkele jaren heb is het drinken van één (maximaal 2) kopjes koffie per dag.

De cafeïne in koffie zorgt voor een stressreactie in het lichaam. Dit is de reden waarom je je ‘wakker’ en energiek voelt na het drinken van koffie.

Omdat ik stress wil verminderen heb ik ook de gewoonte om minder koffie te drinken op een dag. Als echte koffieleut was dit niet echt een makkelijke keus, maar ik voel me er wel beter bij.

gewoontes aanleren

8. De dagelijkse gewoonte om goed voor jezelf te zorgen

Als jij niet goed voor jezelf zorgt, doet niemand het. Neem dus de tijd om te bewegen, gezond te koken, te ontspannen en lief voor jezelf te zijn. Jouw lichaam heeft liefde en aandacht nodig: geef haar dit ook.

Goed voor jezelf zorgen hoeft niet afhankelijk te zijn van je prestaties. Dit is een dagelijkse gewoonte die je altijd mag toepassen. Jij bent belangrijk en jij doet ertoe: zorg dus goed voor jezelf. Elke dag opnieuw.

Maak er een gewoonte van om te luisteren naar je lichaam en haar te geven wat ze nodig heeft. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe lekkerder je in je vel komt te zitten!

9. Maak elke dag een planning

Heb je behoefte aan structuur, overzicht en duidelijkheid? Maak dan elke dag een planning van jouw dag. Dit is iets wat mij echt enorm geholpen heeft om meer uit mijn dag te kunnen halen.

Ik plan mijn werktaken maar ook mijn pauzes, rustmomenten, wandelingen en privé afspraken. Elke stap die ik zet neem ik mee in mijn planning. Hierdoor kan ik voorkomen dat ik mezelf overvraag en weet ik precies wanneer ik rustmomenten nodig heb en wat ik wel en niet kan doen.

TIP: Een fijne planner is hierbij een must. Ik schreef eerder al een blog met mijn 3 favoriete planners.

10. Dagelijkse gewoonte: keuzes maken die belangrijk voor je zijn

Als pleaser baseerde ik mijn keuzes vaak op waarvan ik dacht dat een ander het zou willen. Ik luisterde niet naar mijn eigen behoeften maar deed wat een ander zou willen.

Inmiddels heb ik hierin al veel mogen veranderen en lukt het me steeds beter om te kiezen voor wat voor míj́ belangrijk is. Uiteindelijk draait jouw leven om jou.

Kies voor jezelf – elke dag, maak jezelf belangrijk en stap wat vaker buiten je comfortzone. Dit is misschien wel spannend, maar vaak zijn deze keuzes wel degene die je dichter bij een fijner leven brengen.

11. Je telefoon gebruik minderen

Een dagelijkse gewoonte waar ik soms nog wel moeite mee heb maar écht aan wil werken is: mijn telefoon minder gebruiken.

Het zorgt voor prikkels, geeft afleiding en kost toch vaak wel energie. En eerlijk is eerlijk: wij vrouwen met fibromyalgie kunnen onze energie wel beter gebruiken, toch?

Ik schreef eerder al een artikel over mindful omgaan met je telefoon, maar probeer ‘m echt wat vaker weg te leggen. Gebruik die tijd om te ontspannen, een boek te lezen, creatief bezig te zijn of gewoon even uit het raam te staren.

Je zult merken dat het je goed doet (dit is ook een reminder voor mezelf ;).

Stok achter de deur nodig?

Kun jij wel een stok achter de deur gebruiken als het gaat om dagelijkse gewoontes aanleren? Ik help je hierbij in de Zacht in je Kracht Club!

Elke week komt er een nieuwe podcast aflevering online en elke maand kun je een masterclass, live Q&A of challenge volgen.

Daarnaast is er natuurlijk het community gedeelte waar je in contact kunt komen met anderen die net zoals jij het leven fijner en leuker willen maken.

Join the club!

Klik HIER voor meer informatie over de Zacht in je Kracht Club!

Welke dagelijkse gewoontes hebben jou geholpen om jouw leven met fibromyalgie wat fijner te maken? Laat het weten in een reactie onder deze blog!


Lekker verder lezen:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

2 gedachten over “11 Dagelijkse gewoontes die jouw leven met fibromyalgie fijner maken”

  1. Goede tips over regelmaat in je dagelijkse ritme. Waar ik tegenaan loop of nog niet overzie, de aantal uren die nog beschikbaar zijn voor werk. Het ochtend ritueel, de middag rust en tijdig weer stoppen in middag, geven maar heel weinig ruimte voor werk in loondienst. Hoe doe jij dat?

    Beantwoorden
    • Fijn om te horen! Ik ben zelfstandig ondernemer dus dat scheelt wel in het indelen van mijn tijd. Met betrekking tot loondienst denk ik dat het belangrijk is om te gaan onderzoeken en ervaren wat bij je past. Eventueel hier ook gesprekken over voeren met je leidinggevende om te kijken naar de mogelijkeheden.

      Beantwoorden

Plaats een reactie