Dankbaarheid: 3 tips om er een gewoonte van te maken!

Dankbaarheid is niet altijd vanzelfsprekend. Toch is er iédere dag wel iets om dankbaar voor te zijn. De ene dag is het iets groots, de andere dag wat kleiner maar er is altijd wel iets. Alleen zien we dat niet altijd. Het is daarom handig om iedere dag een moment in te plannen om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent.

Hoe, wat en waarom? Ik leg het je graag uit!

Dankbaarheid: 3 tips om er een gewoonte van te maken!

De diagnose fibromyalgie maakt veel impact waardoor je soms niets fijns of leuks meer ziet in je leven. Wanneer je focus op het negatieve ligt is er geen ruimte voor dankbaarheid of mooie momenten. Zonde! Want er is zoveel waar we dankbaar voor mogen zijn. Dankbaarheid tonen brengt je in een hogere, positieve energie waardoor jij je oprecht beter en rijker zult voelen.

Maar niet alleen als je fibromyalgie hebt; ook voor gezonde mensen is dankbaarheid heel belangrijk. Vaak zijn we bezig met wat niét goed is of wat wij niet goed vinden. Denk aan niet genoeg salaris, het huis mag wel wat groter, de vakantie duurde niet lang genoeg, de film was niet spannend genoeg, de buren mogen wel wat vaker langs komen en ga zo maar door.

Vaak staan we stil bij wat niet goed is in onze ogen. Terwijl er zoveel moois te zien is!

Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk

Juist wanneer je in een periode zit waarin alles stom en slecht lijkt te zijn is dit een goede methode om jezelf te laten zien dat er toch nog wel iéts is om blij mee te zijn. Herinner jezelf eraan dat het leven niet vanzelfsprekend is en iedere dag een wonder. Om iedere dag stil te staan bij dankbaarheid is het slim dit op een vast tijdstip op de dag te doen.

Je kunt hier bijvoorbeeld je dag mee beginnen of juist afsluiten. Net wat je fijn vindt! Echter zijn er nog meer manieren om van dankbaarheid een gewoonte te maken. Ik deel ze hieronder met je.

1. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Neem een tijdstip op de dag die jij prettig vindt om je dankbaarheid te tonen. Dit kan ‘s morgens zijn: je kunt je dag positief beginnen door je dankbaarheid te uiten. ‘s Avonds: door je dag met dankbaarheid af te sluiten zul je een fijn gevoel ervaren over de dag die je hebt gehad.

Stel jezelf de vraag: waar ben ik vandaag dankbaar voor? Of: wat maakt mijn dag fijn vandaag? Noteer de dingen die je blij maken. Misschien voelt dit in het begin wat lastig en zul je langer moeten nadenken voordat je iets kunt bedenken. Daar is niets mis mee, hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt.

dankbaarheid notitie boekjes ^ Ik kies altijd voor notitieboekjes met een positieve tekst, lekker toepasselijk! (L: Kruitvat – R: Action)

Wat je in je notitie boekje opschrijft kan gaan om alledaagse dingen. Bij mij kan dit bijvoorbeeld zijn:

  • Dankbaar dat ik de mogelijkheid heb om thuis te werken
  • Dankbaar dat we zo’n leuk hondje hebben
  • Dankbaar dat ik zo’n heerlijk ontbijt heb
  • Dankbaar voor mijn ouders die er altijd voor me zijn
  • Dankbaar dat ik al ruim 2,5 jaar samenwoon met mijn vriend

Verder noteer ik de dingen die me door de dag heen blij maken of waar ik dankbaar voor ben, zoals: een nieuwe opdracht van een klant, wanneer ik lekker productief heb kunnen werken, als me iets leuks gebeurd of wanneer er iets goed is gegaan. Allemaal belangrijke dingen om even wat extra aandacht aan te geven omdat het gewoon super fijn is dat zo’n dingen gebeuren!

Lees ook: Leer genieten van kleine dingen en word gelukkiger dan ooit >>

Herhalen, herhalen, herhalen..

Blijf dit herhalen, iedere dag opnieuw. Wanneer je dit consistent blijft doen zal het een gewoonte worden. Daarnaast train je je brein om meer te focussen op positiviteit waardoor je ook steeds automatischer dankbaar zult zijn voor de kleine dingen in het leven. Het gevolg hiervan is dat je tegelijkertijd positiever in het leven komt te staan.

Lees alles eens over op een baaldag

Wanneer je niet lekker in je vel zit kan het helpend zijn om eens door je notitieboekje te bladeren. Je leest dan alle leuke, fijne en mooie momenten wat hoop geeft voor de toekomst. We vergeten soms zo snel wat er allemaal wél goed gaat, daarom is zo’n boekje heel handig.

Dus op het moment dat jij je afvraagt of er nog iéts goed gaat, lees je eigen teksten eens en besef dat er stiekem héél veel is wat goed gaat. Alleen nu even niet, maar dat moment gaat ook weer voorbij.

“Stel je partner, kinderen of een vriend de vraag waar hij of zij dankbaar voor is. Vraag ze wat er vandaag goed gegaan is of waar ze trots op zijn. Laat de ander nadenken over dankbaarheid en ga erover in gesprek. Heerlijk om zo’n positieve gesprekken te voeren!”

2. Dankbaar zijn kan overal

Opschrijven en benoemen waar je dankbaar voor bent maakt je bewust van de mooie momenten in je leven. Echter hoef je dankbaarheid niet te binden aan één moment van de dag. Dit kan namelijk altijd en overal! Hoe meer je bezig bent met dankbaarheid, hoe sneller dit een gewoonte zal worden.

Ben je onderweg? Te voet, op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer; benoem eens wat voor moois je allemaal ziet om je heen of bedenk wat jouw moment fijn maakt.

Dankbaarheid ^ Foto: Fotografie Angelien Rijpers

3. Dankbaarheid delen met je omgeving

Dankbaarheid brengt je in een fijne, positieve stemming. Hoe fijn is het als anderen om jou heen dit ook ervaren? Je kunt anderen meenemen om ook wat vaker dankbaar te zijn. Dit is gunstig om twee redenen:

  1. Doordat je het anderen uitlegt en meeneemt wordt het voor jezelf ook steeds makkelijker.
  2. Mensen in jouw omgeving raken ook in een dankbare, positieve flow wat jou weer kan stimuleren.

Stel je partner, kinderen of een vriend de vraag waar hij of zij dankbaar voor is. Vraag ze wat er vandaag goed gegaan is of waar ze trots op zijn. Laat de ander nadenken over dankbaarheid en ga erover in gesprek. Heerlijk om zo’n positieve gesprekken te voeren!

Toon je dankbaarheid aan anderen

Daarnaast is het ook belangrijk om je dankbaarheid naar anderen te uiten; heeft iemand iets voor je gedaan, krijg je zomaar een cadeautje of spontaan een telefoontje van een vriendin? Laat de ander weten dat je het waardeert!

Door anderen te laten weten dat je ze dankbaar bent breng je niet alleen jezelf, maar ook de ander in een hogere energie. Let maar eens op hoe fijn het is om bewust en oprecht iemand te bedanken.

Meer leren over dankbaarheid en positiviteit? Download mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven mét fibromyalgie >>

Dankbaarheid, maak er een gewoonte van!

Bovenstaande tips gaan jouw helpen om van dankbaarheid een gewoonte te maken. Je zult gaan ervaren hoe fijn het is om wat vaker stil te staan bij de positieve, leuke en mooie momenten in het leven. Wanneer je daar bewust mee bezig bent zul je zien dat er zo veel meer is om van te genieten dan je in eerste instantie denkt.

Het leven biedt zó veel om dankbaar voor te zijn, ook als je chronisch ziek bent!

Laat je me weten of je iets met deze tips gaat doen en hoe het jouw bevallen is? Ik ben benieuwd!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie