Wat je nog niet wist over darmklachten en fibromyalgie

Ik vertelde in een eerdere update over mijn gezondheid dat ik met een nieuwe therapie gestart ben, kPNI. Hier wil ik graag wat meer over vertellen, want er is een hele wereld voor me open gegaan. Ik ben namelijk meer te weten gekomen over de link tussen darmklachten en fibromyalgie wat voor mij veel duidelijk maakt!

Wat je nog niet wist over darmklachten en fibromyalgie

Daarom wil ik dit ook heel graag met je delen want dit is niet alleen voor mij interessant maar voor iedereen met een chronische ziekte/ auto-immuunziekte. Lees snel verder om er achter te komen wat de relatie is tussen darmklachten en fibromyalgie.

Nieuwe therapie, kPNI

Bij kPNI wordt gezocht naar de oorzaak van de klachten in plaats van het behandelen van de symptomen. Tijdens het intakegesprek is daarom ook mijn hele levensloop besproken, hoe het van kinds af aan met mijn gezondheid is gegaan en of ik regelmatig ergens klachten had of ziek ben geweest. Maar ook wat ik allemaal heb meegemaakt (het psychische stukje), hoe ik slaap, hoe ik als persoon in elkaar zit, wat ik allemaal eet op een dag, welke medicijnen/supplementen ik gebruik en hoe de fysiologie in elkaar steekt.

Ieder puntje wordt bekeken en besproken zodat de therapeut een duidelijk beeld kon vormen over mijn gezondheid.

gezondheid-schema-kpni-fibromyalgie-blog Dit schema geeft aan waarnaar gekeken wordt bij kPNI.

Nadat ik mijn hele verhaal gedaan had, wat uiteindelijk best wel een lijstje was kreeg ik de vraag: ‘heb je ooit last van je darmen?’

Ohja, vergeten te vertellen. Ja, dat heb ik al jaren inderdaad. Eigenlijk al van kinds af aan. Ik kreeg alles suikervrij want suiker kon ik (toen dus al..) niet verwerken. Maar dit is in de loop der jaren een beetje verwaterd en het is nooit echt zo extreem geweest om er onderzoek naar te laten doen. Hoewel ik dit de laatste tijd wel meer ging overwegen omdat het steeds erger wordt.

Toen ik dit vertelde tegen de therapeut viel er voor hem heel veel op z’n plek. Vanaf dat moment heb ik alleen maar heel geïnteresseerd geluisterd en kreeg ik iedere minuut weer een beetje meer hoop.

Wat denk jij:

Fibromyalgieblog-darmen-fibromyalgie

Ik stelde deze vraag over darmklachten en fibromyalgie vanmorgen op mijn Facebook pagina, er was wel wat verschil in de antwoorden maar voornamelijk antwoord A werd genoemd. Hieronder vertel ik je wat het juiste antwoord is en geef ik uitleg over het verband tussen darmklachten en fibromyalgie.

Werking van de darmen

De darmen zijn enorm belangrijk, ze zorgen voor energie, voeren afvalstoffen af en regelen het immuunsysteem. Ze gebruiken niet voor niets de uitspraak ‘een goed immuunsysteem begint in je darmen’.. Het is belangrijk dat de verhouding tussen goede en slechte bacteriën in balans is voor een goede darmwerking.

Oorzaken darmklachten

Het darmslijmvlies kan beschadigd of ontstoken raken. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

 • Voeding: suiker, gluten, koemelk, fructose, E-nummers, antibiotica (in vlees, vis of zuivel), bestrijdingsmiddelen op niet biologische groenten en fruit, alcohol
 • Leefstijl: stress
 • Medicijnen: antibiotica en ontstekingsremmers
 • Schimmel of parasiet.

Je hoeft natuurlijk niet direct last te krijgen van je darmen als je af en toe iets eet uit bovenstaand lijstje. Maar als je dit dagelijks gebruikt worden je darmen enorm geprikkeld waardoor je uiteindelijk een lekkende darm kunt krijgen.

Lekkende darm

Een lekkende darm houdt in dat de darmflora zo dun is dat zowel goede als slechte bacteriën in de darm kunnen komen en via de darm komen deze bacteriën in het bloed terecht. Via het bloed wordt dit over het hele lichaam verspreid en dit kan voor uiteenlopende klachten zorgen:

 • (Chronische) vermoeidheid
 • PDS
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Depressie
 • Maagzuur
 • Huidproblemen
 • Fibromyalgie
 • Overgewicht
 • Schildklierproblemen
 • Auto-immuunziektes

Omdat de darmen zo belangrijk zijn hebben ze ook veel energie nodig, zeker als ze niet goed functioneren. De energie die je darmen nodig hebben om goed te werken is er niet, dus wordt de energie onder anderen uit spieren en botten gehaald. Wat dus stramme, pijnlijke spieren en botten kan veroorzaken. (Dit verklaarde voor mij ook meteen waarom massages bij mij niet echt werken, de spieren hebben geen energie om te herstellen dus heeft zo’n massage geen nut..)

Ook de vermoeidheid en geen energie hebben vallen hier op z’n plek, want het lichaam is zo druk bezig met de darmen dat er geen energie meer overblijft voor andere zaken. Hierdoor kun je dus uren kunt slapen, maar zul je niet minder moe zijn. Omdat het probleem – de darmen – niet wordt aangepakt.

Bij kPNI heb ik geleerd hoe een chronische ziekte/ auto-immuunziekte erin kan sluipen, namelijk via onderstaand schema:

Schema-kpni-ontstaan-chronische-ziekte-fibromyalgieblog

Uitleg schema

Oorzaak 1: Het begint bij de geboorte, het kan zijn dat er genetische aanleg voor een allergie/ overgevoeligheid.

Oorzaak 2: In de jeugd van een kind kunnen de volgende problemen voorkomen (dit hoeft niet persé 9 jaar te zijn):

 • Insulineresistentie: het lichaam reageert niet meer goed op insuline en is er overgevoelig voor geworden, (dit wordt ook wel resistent genoemd). Insuline heb je nodig om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
 • Leptineresistentie: Leptine is het verzadigingshormoon of hongerhormoon. Als je hier resistent voor bent heb je dus geen remming meer op het eten. Het hongergevoel blijft.
 • Glucoseresistentie: overgevoelig voor suiker.
 • Lekkende darm syndroom
 • Lekkende mond syndroom

Dit zijn allemaal signalen van niet goed functionerende darmen.

Als er met deze signalen niets gedaan wordt (soms is dat omdat ze niet duidelijk genoeg aanwezig zijn) kan dit gevolgen hebben voor de darmen. Je hoeft niet direct iets te merken van een intolerantie, waardoor het soms moeilijk te herkennen is.

Oorzaak 3: Als de problemen in de darmen lang genoeg aanhouden kan dit leiden tot een langzaam werkende schildklier.

Symptomen van een langzaam werkende schildklier zijn:

 • Vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Obstipatie
 • Haaruitval
 • Libidoverlies
 • Spierverstijving
 • Spierkrampen
 • Geheugenverlies
 • Koude handen/voeten
 • Traag reageren

Als ook aan de traagwerkende schildklier niets gedaan wordt krijg je lage rang ontstekingen in je lichaam en dit kan leiden tot een chronische ziekte/ auto-immuunziekte. Het is afhankelijk van een aantal factoren bij welke ziekte je uiteindelijk uitkomt. Maar dit kunnen alle chronische ziektes/ auto-immuunziektes zijn.

Bij mij heeft zich dit geuit tot fibromyalgie.

Het immuunsysteem

Bij mensen met een chronische ziekte is ook het immuunsysteem continu actief. De soldaatjes van het lichaam staan klaar om ‘indringers’ aan te vallen. Ook zodra je iets eet komen de soldaatjes in actie omdat er misschien een indringer tussen zit. Iedere keer dat je iets eet gaan de soldaatjes dus in gevecht, wat je lichaam veel energie kost. Het is daarom beter om maar een paar keer op een dag goed te eten, in plaats van veel tussendoortjes. Zodat het immuunsysteem wat meer rust krijgt.

Onderzoeken

Na mijn intake gesprek bij kPNI heb ik bloed laten prikken, om me te testen op voedselintoleranties en ik heb een ontlastingsonderzoek laten doen, om te kijken of mijn darmen goed functioneren. Hieruit is gebleken dat ik een intolerantie heb voor koemelk, rode kool en mierikswortel en dat mijn darmen niet goed functioneren.

Toen ik dit verhaal hoorde viel er voor mij heel veel op z’n plaats. Toen ik jong was had ik al darmklachten, toen bleek dat ik overgevoelig was voor suiker (glucoseresistentie). Er is toen veel rekening gehouden met wat ik at – alles suikervrij – maar toen ik wat ouder werd (en eigenwijzer) wilde ik dit niet meer, ik wilde hetzelfde als vriendjes en vriendinnetjes. Dit is uiteindelijk verwaterd. Ook is in die tijd waarschijnlijk al mijn intolerantie voor koemelk al ontstaan.

Mijn darmen worden dus al jaren geprikkeld waardoor ik nu waarschijnlijk al een hele lange tijd een lekkende darm heb. Ook mijn schildklier werkt traag en ik ben gediagnostiseerd met fibromyalgie..

Als ik nu terug ga kijken klinkt het allemaal vrij logisch want de symptomen die een lekkende darm en traagwerkende schildklier met zich meebrengen zijn vergelijkbaar met fibromyalgie. Daarnaast hoor ik veel mensen met fibromyalgie zeggen dat de klachten steeds erger lijken te worden. Maar als het volgens eerder beschreven schema gaat is dat ook niet vreemd. De klachten sluipen erin en worden ook steeds erger. Omdat er niets met de darmen gedaan wordt.

Hoe ga ik dit toepassen?

Ik heb afgelopen dinsdag het tweede gesprek gehad bij kPNI om de resultaten van de onderzoeken te bespreken. Ik ga koemelk, rodekool en mierikswortel vermijden en voedingssupplementen gebruiken om mijn darmen weer te herstellen. Ook mijn vitamine D is al jaren aan de lage kant dus daar krijg ik ook druppels voor.

’s Morgens begin ik met 1 tot 1 1/2 minuut douchen met koud water en daarna met warm water om mijn schildklier te activeren en ik ga minder vaak eten op een dag zodat mijn immuunsysteem niet meer zo hard hoeft te werken.

Als mijn darmen weer wat meer herstelt zijn en ik weer wat energieker ben gaan we ook het fysieke stukje bekijken. Zodat ook mijn spieren weer aan kunnen sterken.

Gezond leven

De meeste die mij al langere tijd volgen weten dat ik me bezig houd met gezonde voeding. Dat gaat nu dus nog wat meer worden, voeding zie ik nu als mijn behandeling om weer gezond te kunnen worden. Omdat ik het zelf nog wel moeilijk vind om recepten te bedenken werd mij door de kPNI therapeut het kookboek ‘Eet gewoon gezond‘ aangeraden.

eet-gewoon-gezond-cover-darmklachten en fibromyalgie

Hierin staat informatie over welke mechanismen een rol spelen in het lichaam, wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde voedingsmiddelen en er staan 8 weekmenu’s in met recepten waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. De ondertitel van dit boek vind ik ook erg mooi.

‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.’

Daarnaast gebruik ik het 15 minuten Paleo kookboek. De Paleo leefstijl is gebaseerd op de leefstijl van onze voorouders, je gaat dus weer ‘back to basic’. Bij Paleo wordt er alleen gegeten wat de natuur ons geeft. De recepten zijn vrij van granen, melkproducten, peulvruchten, suiker en bewerkte producten.

Ik ben nog aan het uitproberen met de recepten, maar ben erg tevreden over het kookboek!

Paleo-kookboek-cover-fibromyalgieblog

Hoe denk jij hier over?

Zelf ben ik super enthousiast over deze informatie en voor mij valt er heel veel op z’n plaats. Sowieso omdat ik al langere tijd met voeding bezig ben is dit iets wat mij zeker aanspreekt omdat ik weet wat voor impact voeding kan hebben en nu te horen heb gekregen dat dit mij kan genezen. In combinatie met de supplementen om mijn darmen weer te herstellen. Ik ben voor het eerst overtuigd dat ik ergens aan begin wat mijn darmklachten en fibromyalgie écht kan genezen. Ik zal je via mijn blog ook zeker op de hoogte houden over de vorderingen!

Ik ben heel erg benieuwd of jij je hierin herkent en hoe je over deze informatie denkt.  Laat gerust een berichtje achter!

 

Vind je dit artikel nuttig? Help dan mee om deze informatie te verspreiden. Je kunt het artikel delen via onderstaande social media buttons. ⇣


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

8 gedachten over “Wat je nog niet wist over darmklachten en fibromyalgie”

 1. Ik herken heel veel in dit verhaal
  Ik heb ook op de leeftijd van 12 jaar al de diagnose pds gekregen en Let op dat ik niet te veel zuivel en vet eet omdat ik dat slecht verdraag. Maar het lijkt of ik ook steeds slechter tegen suiker kan .ik heb in augustus de diagnose fibromyagie gekregen en ook mijn schildklier werkt iets te traag maar de waardes zijn nog subklinisch dus hoef nog geen medicatie gelukkig.wat ik ook graag wil vermijden. Ik ben heel benieuwd naar deze therapie.

  Beantwoorden
 2. Ik volg je fybromyalgieblog al een poosje, er komt mij zoveel bekent voor!
  Ik heb zelf ook fybromyalgie, en nu dit over de darmen, ik zeg altijd dat ik spastische darmen heb? ik denk dat ik ook nog veel meer op de voeding moet gaan Letten.
  Ik maak al heel veel zelf, dus geen zakjes of potjes enz meer!
  Ik ga mezelf er zeker ff in verdiepen!!

  Beantwoorden
 3. Ik herken veel uit wat je schrijft
  Had al jaren darmklachten en allerlei onderzoeken gehad
  Tot ik 15 jaar geleden via een vriendin een artikel las waarin precies mijn klachten beschreven stonden
  Ben toen in biologische kliniek terecht gekomen en wat heeft mij dat geholpen bleek dat ik geen vlees en suikers kon verdragen kreeg een dieet en sindsdien gaat het goed met mijn darmen …
  Heb daardoor ook minder pijnen van fibromyalgie het is niet helemaal weg maar zeker verbeterd
  Verder leef ik een rustig leven zover mogelijk en bewaak zoveel mogelijk mijn grenzen

  Beantwoorden
 4. Heel herkenbaar. Ik heb zelf ook fibromyalgie en artrose. Vorig jaar ben ik gaan onderzoeken wat het effect van voedsel is op mijn klachten.
  Ik ben toen in aanraking gekomen met E-Power+, heb hun programma gevolgd en 100% natuurlijke supplementen geslikt. Dit programma heeft mij heel goed gedaan en daarom ben ik zelf coach geworden bij E-Power+.
  Ik heb mijn levensstijl compleet omgegooid. Geen suiker, aardappelen en weinig brood. Het bevalt mij prima.
  Wil je meer weten, bezoek dan mijn fb pagina

  Beantwoorden
 5. Heel interessant en herkenbaar. Ik heb ooit eens 3 maanden glutenvrij, melkvrij en fructose vrij gegeten + een hoop supplementen genomen (wat een hele uitkering kost) omdat een orthomoluculaire arts dit had ‘gemeten’ via een staaf en computer. Ik sta hier zeker voor open maar het heeft mij jammer genoeg niet geholpen. Integendeel ik werd hier nog futloser van en had nog minder energie dan ik nog had…. Ik ben dus zeer benieuwd naar jou resultaten want een stoelgangonderzoek lijkt me toch betrouwbaarder om daar de juiste informatie uit te halen.

  Beantwoorden
 6. Heel herkenbaar. Heb zelf ook al jaren last van fibro met nog veel langer last van spastische darmen. Heb al van alles geprobeerd om de klachten te verminderen, bijvoorbeeld door mijn voeding aan te passen, maar de klachten namen alleen maar toe. Onlangs ontdekte ik het boek Medical Medium van Anthony William en wat hij schrijft raakte mij. Hij heeft al duizenden mensen genezen van allerlei ziekten, waaronder fibromyalgie. Hij zegt dat fibro een uiting is van stadium 4 van het Epstein Barr Virus. Ik weet dat ik als kind een virus heb gehad, maar de huisarts heeft mijn ouders niet vertelt welk virus dat was, maar als ik kijk naar wat AW vertelt over de verschillende stadia van het EBV, dan klopt dat precies met de klachten die ik heb gehad in mijn leven na dat virus. Ik volg nu zijn advies op en ben gestart met zijn 28 days healing cleanse. Ik eet op dit moment alleen fruit en voornamelijk bladgroente, met daarnaast bepaalde kruidentheeen en wat supplementen. Volgende week dinsdag begint mijn laatste week en daarna mag ik weer langzaam aan gekookte dingen gaan eten. Mijn darmen zijn nu al een stuk rustiger en hoewel de pijn en stijfheid door de fibro nog niet weg is voel ik me wel lichter en minder vermoeid (het lukt me nu al om elke dag minimaal een half uur achter elkaar te wandelen zonder daarna uitgeteld op de bank te belanden). Hij raadt overigens een vegan leefstijl aan zolang je nog niet genezen bent. De bedoeling van dit alles is dat het EBV weer teruggebracht wordt in een slapende toestand. Bij de een zal dit proces langer duren dan bij de ander. Sommige mensen zijn na 3 maanden van hun klachten af en een ander pas na 18 maanden. In dit artikel kun je er alles over lezen: http://www.collective-evolution.com/2016/08/07/the-medical-medium-what-may-be-the-root-of-modern-medical-mysteries/

  Beantwoorden
 7. Ik heb zelf geen fibromyalgie , maar weet nu bijna 2 jaar , dat ik een lekkende darm heb. Ik heb 5 jaar geleden aan veel pijn aan heupen en billen. Ik weet nu dat ik intoleranties heb voor eieren, melkproducten, gluten en vanille. Sinds ik hier rekening mee hou, is de pijn draaglijk geworden. Ik wil je dan ook veel moed toewensen, want het is niet altijd even makkelijk om je aan je voedingspatroon te houden. Veel succes. Cindy

  Beantwoorden
 8. Ik hb al veel jaren fibro voor de.naam eigenlijk bekend wasik heb last van mijn en darmen en nu reeds veertin dagen last van verstopping eet heel veel fruit groenten geen enkel lavement helpt 3 x gedaan toen op spoed opgenomen foto totaal verstopping opnieuw groot lavement toen s morgens nog 2 l water met product in niets hielp jij mag naar huis ,maar het was niet.opgelost .Oen ben.ik op eigen initiatief begonnen.met ,6 zakjes op te lossen.en komt.weinig verandering in ben benieuwd hoe dat afloopt .

  Beantwoorden

Plaats een reactie