Review: De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

De edele kunst van not giving a fuck, een boek wat me al lange tijd aansprak en wat ik uiteindelijk toch maar gekocht heb omdat ik het telkens weer in m’n handen had als ik in een boekenwinkel was. Het originele boek is in het Engels geschreven en heeft de titel: ‘The subtitle art of not giving a fuck’.

Hoewel mijn Engels best prima is leek het me toch handiger om het boek in het Nederlands te lezen. Eenmaal in het boek begonnen was het ook zo uit. Wát een onwijs goed en duidelijk boek!

De ondertitel van het boek is: De tegendraadse aanpak voor een goed leven. En tegendraads is het zeker, maar juist dat maakt het zo’n waanzinnig goed boek.

De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

Het boek De edele kunst van not giving a fuck is geschreven op een directe maar humoristische wijze wat ik persoonlijk heel fijn vind om te lezen. Om je even een indruk te geven van schrijfstijl citeer ik een stuk uit het boek:

“Onze huidige cultuur is bovenmatig geobsedeerd door onrealistisch positieve verwachtingen. Wees gelukkiger. Wees gezonder. Wees de beste, beter dan de rest. Wees slimmer, sneller, rijker, sexyer, populairder, maak dat mensen je benijden en bewonderen.

Wees perfect en uitzonderlijk en kak nog voor het ontbijt twaalf karaats goudklompjes uit, waarna je je selfie-klare vrouw en je tweeënhalve kinderen gedag kust. Vlieg vervolgens in je helikopter naar je enorm bevredigende baan, waar je je dag vult met ongelooflijk betekenisvol werk dat zeer waarschijnlijk op een dag de planeet zal redden.” 

Geweldig omschreven, toch?! 🙂

de edele kunst van not giving a fuck - back front2

De consumenten cultuur en social media

Mark Manson geeft aan dat wij mensen te veel fucks geven om dingen die er eigenlijk niet toe doen. Hij beschrijft:

“Dankzij de wonderen van de consumentencultuur en social media met hun hé-kijk-eens-mijn-leven-is-gaver-dan-het-jouwe, heeft onze samenleving een hele generatie mensen voortgebracht die geloven dat het hebben van negatieve ervaringen – angst, spanning, schuld enzovoort – volkomen niet oké is. (…) Als onze opa zich vroeger beroerd voelde, dacht hij: jeetje, ik voel me vandaag wel heel erg als een koeiendrol. Maar hé, kan gebeuren. En nu maar weer gewoon hooi scheppen.

Maar tegenwoordig? Als je je ook maar vijf minuten shit voelt, word je gebombardeerd met 350 posts van mensen die volkomen gelukkig zijn en een fucking goed leven hebben, en dan krijg je toch sterk het gevoel dat er iets met je aan de hand is. En het is dat laatste wat de ellenden veroorzaakt. We voelen ons slecht over het feit dat we ons slecht voelen. We worden kwaad omdat we kwaad worden. (…) En daarom is not giving a fuck zo cruciaal.

Door er geen fuck om te geven dat je je beroerd voelt, verbreekt de helse vicieuze cirkel. Je zegt tegen jezelf: Ik voel me shit, maar wat kan het me schelen?’ En dan, alsof je wordt beroerd door een magische toverstaf, houd je op met jezelf te haten omdat je je zo beroerd voelt.”

de edele kunst van not giving a fuck - tekst

Waar wil jij een fuck om geven?

Wat Mark duidelijk wil maken is dat we tegenwoordig leven in een wereld waarin we ‘fucks’ geven om werkelijk alles. En dat is juist hetgeen wat ons zo ongelukkig maakt. Mark Manson leert je in dit boek om te kiezen waar jij een fuck om wil geven. Welke pijn ben je bereid te verdragen?

“De persoon met wie je trouwt, is de persoon met wie je ruzie maakt. Het huis dat je koopt, is het huis dat je repareert. De droombaan die je aanneemt, is de baan die je stress bezorgt. Alles wat ons een goed gevoel geeft, zal ons ook onvermijdelijk een slecht gevoel geven. Wat we winnen, is ook wat we verliezen.

(…) Een interessante vraag, een vraag waar de meeste mensen nooit bij stilstaan, is: ‘Welke pijn wil je in je leven? Waar ben je bereid voor te vechten?’ Want dat lijkt veel bepalender voor hoe je leven uiteindelijk uitpakt.”

Het gaat er dus om dat ieder leuk ding in je leven, ook een minder leuke kant heeft. Dat zal bij alles zo zijn en dat is ook onvermijdelijk. Juist daarom stelt Mark niet de vaag wat je graag zou willen in je leven maar waar je bereid bent om voor te vechten. Alleen op die manier zul je kunnen achterhalen wat voor jou écht belangrijk is in het leven en waar jij een fuck om wil geven.

de edele kunst van not giving a fuck - front

Wat heeft het De edele kunst van not giving a fuck mij geleerd?

Het boek De edele kunst van Not giving a fuck heeft me echt wel aan het denken gezet. Het heeft me heel erg laten nadenken over wat ik wil, waar ik nu een fuck om geef en waar ik een fuck om wíl geven. Het heeft me bewust gemaakt van hoe ik in het leven sta en er zijn ook wel zaken op z’n plek gevallen.

Mark Manson schrijft op een hele duidelijke manier en neemt geen blad voor z’n mond. Soms dacht ik wel even: ‘Sow, dat komt binnen..’ maar anderzijds heb je daar ook het meeste aan. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik makkelijker wat ga doen met de tips die hij geeft in het boek, juist omdat bepaalde dingen zo binnenkomen.

Daarnaast is het geschreven met heel veel humor waardoor het lekker makkelijk wegleest en dingen net wat makkelijker te begrijpen zijn.

Hoewel Mark zich wil onderscheiden van de zelfhulpboeken, vind ik persoonlijk wel dat je De edele kunst van Not Giving A Fuck als een zelfhulpboek kunt beschouwen. Er staan onwijs veel tips in over persoonlijke ontwikkeling en alleen al door bewust te worden van de fucks die je geeft in het leven en waar je eigenlijk écht een fuck om wil geven maken veel duidelijk.

Bewuster door het leven

Wat ik ervaar is dat ik me wel een stuk bewuster ben van mezelf na het lezen van de edele kunst van not giving a fuck. Wanneer ik gefrustreerd achter een langzaam rijdende auto rijd of me druk maak om degene voor mij aan de kassa die wel érg traag is, vraag ik mezelf af: Zijn dit dingen waar ik een fuck om wil geven? Waar ik mijn energie aan wil verdoen?

Meestal is het antwoord nee en probeer ik het bewust los te laten.

Het helpt me dus wel om bewuster te leven en bewust te kiezen waar ik een fuck om wil geven. Het is echt een top boek wat ik iedereen aan kan raden! Het Nederlandse boek is voor €19,99 verkrijgbaar bij Bol.com en wordt gratis verzonden.

Heb jij het boek De edele kunst van Not Giving a F*ck al gelezen? Wat vond jij ervan?

 


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie