Denken in mogelijkheden: Zo breng je het in de praktijk

Het klinkt zo lekker vaag; leren denken in mogelijkheden. Daarom wil ik je vandaag wat praktische tips geven om het ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen. Want als íéts mij geholpen heeft, dan is het wel denken in mogelijkheden. Het is vaak niet zwart of wit, wel kunnen of niet kunnen, in veel gevallen is er een middenweg die precies bij jou past. Wat dat is, dat mag je zelf gaan ontdekken. Maar hoe je het kunt aanpakken, dat wil ik vandaag met je delen.

Denken in mogelijkheden: Zo breng je het in de praktijk

Toen ik net de diagnose fibromyalgie had dacht ik dat heel veel dingen niet meer mogelijk waren voor me; naar een verjaardag gaan, lange tijd autorijden, lange wandelingen maken, sporten. Maar ook had ik het gevoel geen tijd te hebben om naar mijn lichaam te luisteren, rust te nemen of momenten voor ontspanning in te plannen. Ik zag dingen vaak zwart wit; dit kan ik wel en dat kan ik niet.

Uiteindelijk ben ik gaan ervaren dat ik veel meer kan dan ik dacht. Dat dingen vaak niet zwart wit zijn, maar dat er een grijs gebied tussen zit waarin ik mijn eigen mogelijkheden kan creëren.

Persoonlijke voorbeelden van denken in mogelijkheden

Een hele dag naar een verjaardag gaan is misschien geen optie, wat ik wel kan doen, is met mezelf een tijd afspreken. Bijvoorbeeld dat ik maximaal 2 uur blijf. Wat ik ook kan doen is vragen wanneer het meest rustige moment is, zodat ik dan kom. Of ik vraag of het mogelijk is dat ik een andere dag kom om de verjaardag te vieren, zodat we één op één zijn.

Bij ‘sporten’ dacht ik aan een uur aan een stuk in de sportschool staan. Dat is inderdaad niet haalbaar. Maar het is voor mij wél haalbaar om thuis krachttraining te doen (dit kost me 2x per week 15 minuten) en om iedere dag 2 wandelingen te maken waardoor ik dagelijks ruim 60 minuten aan het wandelen ben.

Drie uur aan een stuk autorijden is inderdaad een hele opgaven en niet prettig voor mijn lijf. Maar als ik tussendoor een paar keer stop om even wat te lopen, rek en strek oefeningen voor mijn rug te doen en wat te eten en drinken, dan lukt het wel.

Je brein stopt met denken wanneer je zegt: ‘dat kan ik niet’

Op het moment dat jij denkt of zegt:

 • Dat kan ik niet
 • Dit is voor mij niet haalbaar
 • Hier heb ik geen tijd voor

Zet je er een punt achter en zal je brein ook stoppen met nadenken omdat jij al besloten hebt dat het niet gaat of dat er geen tijd is. Dit is super zonde! Want wanneer je jezelf de vraag stelt: “Op wat voor manier is dit voor mij wél haalbaar?” zal je brein aan de slag gaan om antwoorden te zoeken. De kans is groot dat je ook daadwerkelijk een idee of ingeving krijgt met een manier zodat het wel haalbaar voor je is.

Geef je brein dus de ruimte, stel vragen in plaats van meteen te zeggen of denken dat iets niet lukt, niet haalbaar is of dat je geen tijd hebt. Want als dat jouw overtuiging is, dan is dat ook zo.

Maar andersom werkt het ook; als jij vragen stelt en er voor open staat dat het wel haalbaar is, maar dan op een andere manier dan je in eerste instantie had verwacht, zal dit de realiteit zijn. Je zult merken dat wanneer je er voor openstaat, je een manier kunt vinden om het vorm te geven zodat het bij jou past.

denken in mogelijkheden

De tips die ik deel mag jij aanpassen naar jouw behoefte

Vaak wanneer ik tips deel of dingen die mij geholpen hebben krijg ik reacties als:

 • Ja, maar ik heb geen tijd om dagelijks ontspanning te nemen;
 • Ik kan geen uur aan een stuk wandelen;
 • Het is voor mij geen optie om ‘s morgens yoga oefeningen te doen;
 • Ik heb een kantoorbaan, genoeg beweging tussendoor is niet mogelijk;
 • Ik heb kinderen, dus kan geen tijd voor mezelf nemen.

Ik krijg daar soms een naar gevoel van in mijn maag; ik merk namelijk dat het gelezen wordt en er meteen een besluit wordt genomen dat het niet haalbaar is. Punt.

Het is niet zo dat mijn tips ook bij jou perfect in je leven passen. Dat is ook bijna niet haalbaar. Mijn doel is om jou te inspireren, om je aan het denken te zetten. Wanneer je tips van mij leest wil ik je dus uitdagen om in mogelijkheden te denken. Hoe? Dat leg ik je uit.

Mijn tips toepassen op jouw manier

Ten eerste wil ik je meegeven: pik er één of een aantal tips uit die bij jou passen, waar jij een goed gevoel bij hebt. Past de tip zoals ik ‘m heb vormgegeven niet volledig in jouw schema? Vraag jezelf dan het volgende af:

“Op wat voor manier kan ik deze tip toepassen zodat het voor mij wél haalbaar is?”

Als ik schrijf dat ik minimaal 60 minuten per dag wandel, en jij meteen dingen denkt als: ‘dat haal ik nooit!’ of ‘daar heb ik de tijd niet voor!’ maar je voelt wel de behoefte om vaker te wandelen, kijk dan eens wat voor jou haalbaar is.

Een uur lukt niet, maar misschien kun je wel 2x 10 minuten een stukje gaan lopen buiten, of 1x 15 minuten. Je kijkt dus naar jouw mogelijkheden, naar wat voor jou haalbaar is. En dit kun je doen in elke situatie waarbij je op voorhand denkt dat het niet lukt.

Lees ook: 7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen >>

Wanneer je denkt dat iets niet lukt, bedenk dan hoe het wél zou lukken

Als je iets graag wil doen maar je hebt het idee dat dat niet lukt, niet haalbaar is of dat je er geen tijd voor hebt, is het de kunst om te bedenken hoe het dan wél kan. Dit heeft mij uiteindelijk geholpen om een leven te creëren waarin ik veel dingen kan doen, op mijn manier. Zonder dat ik mezelf overvraag en zonder dat ik direct ‘nee’ moet zeggen.

Persoonlijk vind ik het echt een van de fijnste skills om te bezitten. Het verruimt mijn wereld en het laat me zien hoeveel er mogelijk is wanneer je er voor open staat.

Dus als je denkt dat je geen tijd hebt, vraag jezelf dan af:

 • Op wat voor manier kan ik meer tijd creëren voor mezelf?
 • Hoe kan ik mijn tijd nuttiger besteden, zodat ik tijd overhoud?
 • Welke taken kan ik schrappen, zodat ik ruimte en tijd heb voor mezelf?
 • Hoe kan ik deze week, iedere dag, 5 minuten vrij maken voor mezelf?

Als je denkt dat iets niet lukt, vraag jezelf dan af:

 • Op wat voor manier zou het voor mij wel haalbaar zijn?
 • Kan ik het op een andere manier vormgeven zodat het beter aansluit bij mijn behoefte?
 • Met wie kan ik in gesprek om de opties door te nemen zodat we samen tot een besluit kunnen komen dat ook voor mij prettig is? (Bijvoorbeeld tijdens je studie, op je werk of met vrienden).

Natuurlijk zullen er soms alsnog momenten zijn dat het niet haalbaar is, maar vaak zul je zien dat er echt wel een manier te vinden is. Een fijne middenweg die goed bij jou past en waardoor je toch kunt doen wat je wilde doen.

Vaak worden we meer beperkt door onszelf dan door een aandoening

Soms is het niet zozeer de aandoening of beperking die ons beperkt, maar wijzelf. Wat..?! Dat is best confronterend maar er zit zeker een kern van waarheid in. Het is namelijk vaak niet zo dat iets per definitie niet mogelijk is, maar dat wij denken dat het niet mogelijk is en het daarom niet doen.

Alleen door te ervaren en te doen zul je gaan merken wat je aankunt, en merk je dat het echt niet lukt, probeer dan te kijken naar mogelijkheden. Zodat je het kunt vormgeven op een manier die wel bij jou past en waardoor het wel mogelijk is.

Leren denken in mogelijkheden vergroot je wereld

Als ik iets heb mogen ervaren, is dat denken in mogelijkheden je wereld enorm vergroot. De eerste jaren dat je een diagnose hebt gekregen zijn vaak het meest zwaar; je loopt steeds vaker tegen dingen aan die niet meer kunnen, of dingen die je niet meer kunt doen, zoals je ze altijd deed. Dat is confronterend en je wereld wordt er heel klein van.

Juist daarom is het zo belangrijk om te leren denken in mogelijkheden. Op deze manier kun je namelijk steeds meer dingen wel weer doen, en vaker ‘ja’ zeggen tegen uitnodigingen omdat je het nu kunt vormgeven op een manier die bij jou past. Misschien niet zoals je gewend was, maar wel op een manier die nu goed bij je aansluit.

Oefen met denken in mogelijkheden

Ik wil je uitdagen om eens wat vaker te kijken naar manieren hoe het voor jou wél haalbaar is wanneer je denkt dat je het niet kunt of dat er geen tijd is. Onderzoek eens wat bij jou past, welke middenwegen er zijn. Je zult gaan ervaren dat er meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. Dat dingen niet meteen onmogelijk zijn, maar dat je ze enkel anders in zult moeten richten. Denken in mogelijkheden geeft ruimte, het vergroot je wereld en het geeft je voldoening. Gun het jezelf om vaker te kijken naar hoe het wél kan, want jij bent degene die hier de vruchten van kan plukken. Je doet dit voor jou.

In mijn eBook Challenge Accepted! deel ik meer over denken in mogelijkheden en krijg je een handige tool om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan!

Lukt het jou om te denken in mogelijkheden? Wat helpt jou daarbij? Laat het weten in een reactie!


Nog even verder lezen?


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven? NU MET 40% KORTING!

Plaats een reactie