Denken in mogelijkheden klinkt natuurlijk heel hip, maar wat houdt het precies in? En belangrijker nog: hoe doe je dat precies? In deze blog deel ik met je wat de voordelen zijn van denken in mogelijkheden en hoe het jouw leven met fibromyalgie een stuk fijner kan maken. Door te leren denken in mogelijkheden kan ik meer, heb ik meer vertrouwen in mijn lichaam en is angst voor overbelasting een stuk minder. Als dat geen reden genoeg is om verder te lezen weet ik het ook niet meer ;).
Wat is denken in mogelijkheden?
Denken in mogelijkheden houdt in dat jij op een optimistische manier naar een situatie kunt kijken en onderzoekt wat er mogelijk is.
Zeker wanneer je fibromyalgie hebt, waardoor er heel veel níét meer mogelijk is, is dit een hele belangrijke tool.
Het helpt je namelijk om kansen te zien waar je nu alleen maar denkt:
- “Dat kan ik toch niet!”
- “Dat is vast veel te zwaar voor mij.”
- “Zul je zien dat ik daarna weer helemaal uitgeput ben.”
- “Mijn stomme lichaam kan dat niet aan.”
- “Ik zal hier wel veel pijn door krijgen.”
Dit zijn allemaal belemmerende gedachten. Denken in mogelijkheden helpt je juist om te onderzoeken hoe het wél kan.
5 Redenen om te Leren Denken in Mogelijkheden
Dit zijn de 5 grootste voordelen van denken in mogelijkheden en de belangrijkste redenen om er vandaag nog mee te beginnen.
1. Door te denken in mogelijkheden wordt je wereld groter
Ja, echt! Want wanneer jij leert zien hoe dingen wél haalbaar zijn waar je nu alleen maar denkt ‘dat dat toch niet kan’ ga je zien dat er meer mogelijk is dan je nu denkt.
Ik dacht ook bij alles wat ook maar iets intensiever was dat ik dat niet zou kunnen. Daarnaast was ik heel bang dat ik meer pijn zou krijgen of nog vermoeider zou raken en dat was iets wat ik niet wilde. Dus ging ik dingen uit de weg. Of als ik ze wel deed ging ik over mijn grens. Er was geen tussenweg.
Juist door te leren denken in mogelijkheden kan ik weer veel meer doen en dan ook nog op een manier waarbij ik mezelf niet overvraag. Win-win! Dit brengt me meteen bij punt 2.
2. Je gaat veel minder vaak over je grens
Wat je nu waarschijnlijk merkt is dat je óf veel dingen uit de weg gaat omdat je ze niet meer durft of omdat het stress geeft. Óf je doet het wel en gaat ermee over je grens.
Leren denken in mogelijkheden zorgt er juist voor dat je een manier vindt waarbij je én kunt doen wat je wil en moet doen, en ook nog rekening houdt met je lichaam.
Hierdoor zul je jezelf veel minder overvragen en kun je pieken in pijn en vermoeidheid ook net wat vaker voorkomen.
3. Je kunt meer genieten van wat je doet
Als jij de dingen die je doet kunt vormgeven op een manier waarbij je voldoening ervaart en binnen je grens blijft, kun je ook veel meer genieten van wat je doet.
Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik vanuit angst en met stress dingen ging ondernemen kon ik er ook niet echt plezier uithalen.
Sterker nog: ik was amper écht in het moment. Want ik was vooral gefocust op mijn lijf: ’trek ik het nog?’, ‘ah, ik voel toch al meer pijn..’, ‘hoe lang duurt dit nog?’.
Terwijl ik nu weet: ik heb het vormgegeven op een manier waarop het haalbaar is waardoor ik ook oprecht kan genieten van wat ik doe. Doei angst en stress! Hallo leuke uitstapjes!
Overigens werkt dit ook zo bij het huishouden, koken, boodschappen doen, werk of andere dingen die misschien minder leuk zijn: wanneer het beter haalbaar is, kijk je er in ieder geval veel minder tegenop.
4. Het vergroot het vertrouwen in je lichaam
Dat je nu géén vertrouwen hebt in je lichaam komt waarschijnlijk ook omdat je vaak overdonderd wordt door de pijn en vermoeidheid. En dat je vaak achteraf de rekening krijgt als je intensieve dingen hebt gedaan.
Door te leren denken in mogelijkheden leer je dingen vormgeven op een manier waardoor het ook haalbaar is. Dit zorgt er dus ook voor dat jij meer vertrouwen krijgt in je lichaam.
Want hé! Die lange autorit lukt nu wél! En naar die verjaardag gaan is nu wél vol te houden! Zelfs het huishouden doen lukt zonder jezelf te overvragen.
Hierdoor neemt de angst voor pijn en vermoeidheid toe omdat je weet: ik kan op mijn lichaam vertrouwen.
5. Je wereld wordt er weer groter van
Waar je nu waarschijnlijk vaak ‘nee’ antwoord op uitnodigingen of uitstapjes uit de weg gaat omdat je bang bent dat het te zwaar is, kun je door te leren denken in mogelijkheden wél ‘ja’ zeggen.
Niet alleen leuke dingen worden weer haalbaar, ook het huishouden lukt weer, werk of studie voelt haalbaar, sporten of bewegen kun je eindelijk oppakken.
Waardoor jouw wereld, die mogelijk een stuk kleiner is geworden door fibromyalgie, nu toch weer wat groter wordt.
Allemaal door anders te leren denken. Hoe fijn is dat?!
Hoe doe je dat: leren denken in mogelijkheden?
Leren denken in mogelijkheden brengt dus veel voordelen met zich mee. Leuke uitstapjes zijn weer beter haalbaar maar ook boodschappen doen of poetsen gaat beter omdat je weet hoe je dit het beste kunt vormgeven.
Hoe je dit precies doet leer ik je stap voor stap in de nieuwe online training Van Belemmering Naar Mogelijkheid.
Je leert over de werking van je brein en hoe je deze vóór je laat werken, je snapt waarom het nu vaak niet lukt om mogelijkheden te zien en wat je daaraan doet én we gaan stap voor stap aan de slag om belemmeringen om te zetten naar mogelijkheden.
Zodat jij wél weer kunt doen wat je wil en moet doen maar dan op een manier die haalbaar is. Zodat je én voeldoening ervaart bij wat je doet, én binnen je grens blijft en daardoor pieken in pijn en vermoeidheid kunt beperken.
Je kunt op elk gewenst moment met de training beginnen & volgt ‘m helemaal op je eigen tempo dus meld je aan & start vandaag nog! 🤩
Lukt het jou om te denken in mogelijkheden of zie je juist vaak nog vooral belemmeringen? Deel erover in de comments