Hoe je denkwijze klachten in stand kan houden (en hoe je dit loslaat)

Lange tijd zag ik mezelf als ‘chronisch zieke’. Als degene die niet optimaal kan functioneren. Degene met chronische pijn. Ik zag mezelf als iemand die altijd moe is en last minute een afspraak afzegt. Degene die niet ‘zoals iedereen’ kan meedraaien in de maatschappij, geen HBO studie kon volgen en niet voor een baas kan werken.

Nu ik dit zo schrijf voelt het zwaar. Maar het stukje ‘ziek zijn’ zag ik als een groot deel van wie ik ben – misschien ook omdat het zoveel ruimte in kán nemen. Maar ik realiseerde me, dat juist dit me nog zieker maakt.

Laat het beeld over de ‘zieke jij’ los en focus op wie je wílt zijn

Ik ben veel bezig met de kracht van mindset en je manier van denken – maar dit leek ik lange tijd over het hoofd te zien. Het vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam dat ik kan genezen is er, maar toch zag ik mezelf nog altijd als ‘ziek’. Want ja, dat is wat ik ben, toch?

Maar wat ik besefte was dat dát dus nog steeds het beeld is van mezelf. En als ik mezelf als ziek zie, ontstaat er een blokkade die ikzelf in stand houd. Het begint namelijk met het loslaten van hoe ik mezelf nu zie, en focussen op hoe ik mezelf wíl zien.

Ziekte neemt veel ruimte in

Waar het om draait is vervolgende: zodra je gediagnosticeerd wordt, wordt een ziekte een deel van jou. Het vraagt veel tijd, aandacht en aanpassingen. Je hele leven wordt op z’n kop gegooid, dingen veranderen en je gaat een moeilijke tijd door. Dit alles is confronterend en laat je zien: je bent ziek. Dat je jezelf hiermee gaat identificeren of jezelf zo gaat zien is een logische reactie.

Maar als je uitgaat van de kracht van je mindset, begint het bij het visualiseren van een goede gezondheid. Door jezelf te zien als gezond persoon – zelfs met alle ongemakken die je nog ervaart komt er ruimte.

En dat is onwijs moeilijk, dat heb ik zelf ook ervaren. In het begin had ik vaak gedachten als ‘geloof je het zelf?’ Maar het zit ‘m in de kracht van herhaling. In jezelf zien als gezond persoon en ook écht geloven dat je gezond bent, nu al, ook al voelt dat lijfelijk nog niet zo.

Vraag jezelf eens af: wat zou je doen als je helemaal gezond bent? Hoe zou je leven eruit zien? Welke dingen ga je weer oppakken?

Zie jezelf NU al als iemand met een goede gezondheid, veel energie en pijnvrij. Voel wat dit met je doet! Hier mee bezig zijn geeft mij een sprankelend gevoel van binnen. Een ‘FCK YES!’ gevoel en dat is heerlijk.

Let op je woorden

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de manier hoe je over jezelf praat en wat voor effect dit heeft. Spreek daarom geen dingen meer uit als:

 • Ik heb altijd pijn
 • Ik ben altijd moe
 • Iedere ochtend sta ik moe op
 • Ik kan niet doen wat ik zou willen

Want juist door dit te benadrukken houd je het in stand en is dit hetgeen wat ook continu bij je terug komt.

Spreek daarom uit hoe je zou wíllen dat het is. Dat je pijnvrij bent, energie hebt, altijd uitgeslapen wakker wordt en kan doen wat je wilt doen. Schrijf op hoe jouw leven eruit zou zien als niets je in de weg zou staan en wat je allemaal zou doen.

Zie jezelf als een gezond persoon. Iemand met een sterk, goedwerkende lichaam. In goede gezondheid.

Dat zorgt ervoor dat er nieuwe verbindingen worden gelegd in je hersenen. Daarbij zend je een signaal uit wat verbetering in je gezondheid in gang kan zetten, want: wat je uitstraalt krijg je terug. Het zorgt ervoor dat er ruimte komt om naar mogelijkheden te kijken, oplossingen te zoeken en te zien wat je lichaam allemaal wél kan.

Dit is een proces. Iets wat gepaard zal gaan met weerstand, emotie en veel commitment naar jezelf toe. Het voelt misschien soms gek of stom om jezelf gezond te noemen met pijn in je lijf. Maar juist als je doorzet zul je overtuigd raken.

Je zult niet van de een op de andere dag genezen zijn. Maar het is een proces wat je op deze manier op gang brengt. Een proces van zelfheling.

Dit is iets anders dan ontkenning

Jezelf gaan zien als een gezond persoon is iets anders dan ontkennen dat je ziek bent. Ontkenning is iets wat bij het acceptatieproces hoort; je wil niet ziek zijn dus je negeert en ontkent het. Je blijft doen wat je deed en weigert te luisteren naar je lichaam. Dit komt voornamelijk voort uit het niet willen accepteren dat je situatie veranderd is en vast willen houden aan ‘hoe het was’.

Dit is dus ook het grote verschil met wat ik bedoel te zeggen. Op een andere manier naar jezelf gaan kijken en jezelf zien als een gezond persoon is denk ik ook pas mogelijk als je het acceptatieproces al door bent. Als je je situatie aanvaard hebt zoals het is, maar er wel van overtuigd bent dat er meer mogelijk is dan hoe het nu gaat.

Het is geen ontkenning dat je ziek bent, het is weten dat je jouw mindset kunt gebruiken om je beter te voelen. Om zelfs te kunnen genezen.

“Als je gaat beseffen wat je zelf kunt doen aan jouw gezondheid ontstaat er een wereld vol mogelijkheden. Je bent niet meer afhankelijk van anderen, maar kunt zelf dingen in beweging zetten en veranderen om dichter bij de gezonde versie van jezelf te komen.”

Law of Attraction

Wat in dit stuk een rol speelt is de Law of Attraction, of terwijl: de wet van aantrekking. Kort gezegd houdt dit in dat alles energie is en dat jij met jouw gedachten, woorden en daden veel in beweging kunt zetten. Dat je dingen kunt aantrekken door middel van je manier van denken, praten en doen.

Een simpel voorbeeld is: Je staat ‘s morgens met een ochtendhumeur op waardoor je erg negatief je dag begint. Je slaat per ongeluk je koffie om onderweg naar het werk kom je in de file te staan. Allemaal negatieve situaties die zich opstapelen. Waarom? Omdat je zelf in een negatieve sfeer zit en dit is wat jij uitstraalt en dus ook wat bij je terug komt.

Omgekeerd werkt dit ook. Je zult vast ook herkennen dat als je je goed voelt en in een positieve vibe zit, er ‘ineens’ allemaal mooie, leuke dingen op je pad komen. Door de positieve energie die jij uitstraalt, trek je ook mooie dingen aan.

Paula van Uit liefde voor jezelf leven en Kim Munnekom (LOA expert) hebben hier een tijd terug een mooie podcast over opgenomen. Zeker de moeite waard om eens te luisteren!

Ook is ‘The Secret’ op Netflix een mooie documentaire als je meer over LOA wilt leren. Geen Netflix? Lees dan het gelijknamige boek.

Verander het beeld over jezelf

Ik ben veel bezig met het beeld over mezelf te veranderen. Ik schrijf regelmatig op hoe blij ik ben met mijn gezonde lichaam, dat ik pijnvrij door het leven kan gaan en wat ik allemaal kan doen zonder al die ongemakken.

Wat bij dit proces ook belangrijk is, is je gevoel, want dat is de energie die je uitstraalt. Als ik opschrijf hoe ik mezelf wil zien, visualiseer ik dat ik dit NU al bereikt heb. Mijn energie is een en al dankbaarheid, liefde en positiviteit.

Als ik hier mee bezig ben merk ik dat ik warm word van binnen en dat het helemaal begint te kriebelen. Ik vind het een héérlijk gevoel om hier mee bezig te zijn. Tegelijkertijd geeft dit me onwijs veel vertrouwen en positieve energie.

Wat ik wel wil meegeven is dat deze manier van denken niet het enige is wat je nodig hebt. Het blijft natuurlijk van groot belang om goed voor jezelf te zorgen, overtuigingen om te buigen, jezelf overladen met liefde (want dat verdien je), gezond te eten en te luisteren naar je lichaam maar dan wel vanuit liefde.

Dus niet: ‘shit! Ik wilde naar die verjaardag en dat kan nu niet, stom lichaam.’

Maar: ‘Het is jammer dat ik niet kan gaan maar dit is voor mij het beste dus plan ik lekker een ontspannen dag voor mezelf’.

Door op een andere manier naar jezelf te leren kijken en jezelf als gezond persoon te zien worden er wel veel dingen in beweging gezet en de kans is groot dat dit er tegelijkertijd voor zorgt dat je beter voor jezelf gaat zorgen.

Besef wat je zelf kunt doen

Voor sommige zal dit hele stuk misschien stom en zweverig klinken. En dat is prima. Dit is mijn waarheid en hetgeen waar ik in geloof en dat is precies de reden waarom ik het wil delen.

Als je gaat beseffen wat je zelf kunt doen aan jouw gezondheid ontstaat er een wereld vol mogelijkheden. Je bent niet meer afhankelijk van anderen, maar kunt zelf dingen in beweging zetten en veranderen om dichter bij de gezonde versie van jezelf te komen.

Zolang jij 100% gelooft in het feit dat je kunt genezen en er regelmatig mee bezig bent door positieve affirmaties uit te spreken, op te schrijven hoe jouw leven eruit ziet als je geen klachten meer hebt en jezelf als gezond persoon te visualiseren kun je veel bereiken.

En het besef wat je zelf allemaal kunt doen, vind ik persoonlijk fantastisch. Want hoewel het enerzijds pittig kan zijn dat je zelf zóveel in de hand hebt, is het tegelijkertijd een bevrijdend gevoel dat je zélf zo mega veel kunt bereiken. Ik geloof in het zelfhelend vermogen van het lichaam en denk dat de Law of Attraction hier een hele goede tool voor is.

Dus repeat after me: Ik ben gezond, mijn lichaam functioneert optimaal en ik bruis van energie. Ik ben dankbaar en blij dat ik alles kan doen wat ik graag wil en leef in alle vrijheid. Ik zorg goed voor mezelf en ben lief voor mezelf want dat is precies wat ik verdien. Dankjewel dat ik gezond en gelukkig ben.

Het begint allemaal bij jezelf

Als je jouw situatie wil veranderen, begint het bij het veranderen van je manier van denken en doen. Dat is de eerste stap om dingen in beweging te kunnen zetten.

In mijn stappenplan voor een leuker leven met fibromyalgie vind je verschillende opdrachten en oefeningen die hierop aansluiten en jou helpen om het beeld over jezelf te veranderen. Download het stappenplan en ontvang het direct in je mailbox.

Wil je graag meer de diepte in? Meld je dan aan voor een online 1-op-1 sessie met mij.

Lukt het jou om het beeld over jezelf te veranderen en de identificatie met je diagnose los te laten? Of heb je hier nog moeite mee? Deel jouw tips of vragen in een reactie!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Hoe je denkwijze klachten in stand kan houden (en hoe je dit loslaat)”

 1. Je bent niet je ziekte.
  Het is niet zweverig, je hersenen kunnen inderdaad nieuwe transmitters maken als je vaak een positieve gedachte hebt.
  Visualisatie oefeningen voordat je gaat slapen werken heel goed
  Liefs Loes

  Beantwoorden

Plaats een reactie