Diagnose fibromyalgie te stellen door ‘handtekening’ in de hersenen

“Diagnose fibromyalgie te stellen door ‘handtekening’ in de hersenen”. Dat las ik eind december in een artikel, waarin verteld werd dat wetenschappers iets hebben ontdekt in de hersenen van fibromyalgie patiënten. Dit zou betekenen ze de diagnose fibromyalgie gemakkelijker kunnen vaststellen.

Diagnose fibromyalgie

De diagnose fibromyalgie krijg je niet zomaar. Fibromyalgie is enorm lastig te diagnostiseren, want zowel op foto’s als bij bloedonderzoeken wordt nooit iets gevonden. De meeste mensen met deze diagnose zijn al een aantal jaar aan het zoeken en worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd omdat therapeuten ‘het niet meer weten’.

Fibromyalgie is een diagnose die gesteld wordt als alle andere mogelijke factoren uitgesloten zijn. Lijken je klachten erg veel op fibromyalgie, maar heb je bijv. een erg vitamine D tekort? Zullen ze éérst dat tekort moeten aanvullen voordat er een diagnose gesteld kan worden. Opzicht niets mis mee, want anders zouden er veel misdiagnoses gegeven worden, maar voor de persoon in kwestie is het erg vervelend. Daarnaast heeft fibromyalgie veel raakvlakken met andere chronische ziektes waardoor niet altijd de juiste diagnose gesteld wordt.

Komt hier nu dan eindelijk verandering in?

Handtekening in hersenen gevonden fibromyalgie patiënten

Wetenschappers hebben een ‘handtekening’ in de hersenen ontdekt, waarmee met 93% zekerheid de aanwezigheid van deze ziekte kan worden vastgesteld.

Neurologische patronen

Fibromyalgie gaat gepaard met uiteenlopende klachten. Zoals: pijn en stijfheid over het hele lichaam, vermoeidheid, angst, stemmingswisselingen, slechte nacht rust en hoofdpijn. Er zijn – helaas – nog steeds specialisten die deze aandoening niet erkennen of zelfs het bestaan van fibromyalgie ontkennen.

Wetenschappers van de universiteiten van Colorado, Barcelona en Melbourne hebben neurologische patronen ontdekt in de hersenen die samenhangen met overgevoeligheid voor pijn bij patiënten met fibromyalgie.

diagnose fibromyalgie hersenen handtekening

^ Bovenstaande afbeelding is gemaakt door de onderzoekers. Op de afbeelding zie je de gebieden waar mensen met fibromyalgie een afwijkend patroon laten zien.

Beter behandelen

Volgens de onderzoekers is deze ontdekking erg nuttig, omdat fibromyalgie nu aangemerkt kan worden als een hersenaandoening.

Onderzoekster Marina López-Solà: “Deze handtekening in de hersenen kan ons helpen deze aandoening te herkennen, zodat fibromyalgie beter en efficiënter behandeld kan worden.”

Mijn mening

Om te beginnen, ik ben altijd erg sceptisch met ‘gevonden oorzaken’ etc. die op internet verschijnen rondom fibromyalgie. Op internet heb ik al heel wat oorzaken voorbij zien komen en daarvan bleek maar weinig waar te zijn. Dit artikel is gepubliceerd op PubMed, een engelstalige website met informatie over medische onderzoeken. Ik ga ervan uit dat dit vertrouwelijke informatie is, maar ik blijf altijd een beetje sceptisch met wat er op internet te vinden is.

Het zou natuurlijk super zijn als ze de diagnose fibromyalgie wat gemakkelijker kunnen vast stellen. Zodat het geen jarenlange zoek toch meer hoeft te zijn, want persoonlijk vond ik dat echt ellendig. Dit zou ook betekenen dat ze veel gerichter kunnen gaan zoeken naar een passende behandeling voor mensen met fibromyalgie. Het zou dus op meerdere punten een uitkomst zijn.

Gezien het feit dat dit bericht nog maar kortgeleden gepubliceerd is op PubMed*, denk ik eigenlijk dat het nog wel even kan duren voordat dit echt in de praktijk komt. Maar alsnog is het natuurlijk positief dat er vooruitgang is wat betreft de onderzoeken naar de oorzaak van fibromyalgie. Het zou enorm fijn zijn als de diagnose fibromyalgie wat gemakkelijker vast te stellen is!

Dus laten we hopen op het beste, er zijn ontwikkelingen. Dat is al heel wat waard denk ik zo 🙂

 

Hoe denk jij over deze ontwikkeling? 

Gebruik de buttons onder het bericht om deze informatie te delen!

*bron


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

3 gedachten over “Diagnose fibromyalgie te stellen door ‘handtekening’ in de hersenen”

 1. Heel knap van je,zo jong en al zo ambitieus! Ik hoop nog veel van je te lezen!
  Compliment van 72 jarige vitale oma met, sinds haar jeugd, deze aandoening.
  Maar doe alles zoals: zwemmen,wandelen,fietsen etc. , logeeradres voor de kleinkinderen
  en……genieten van het leven!

  Beantwoorden
 2. Ik heb altijd pijn. Ik slik hiervoor antidepresieva als ik dat niet doe
  ben ik invalide.Ik heb dan zo veel spanning op mijn spieren dat ik bijna niet lopen kan,diaree en angstaanvallen en depressies.
  De uitslag van dit onderzoek verbaast mij niet. Ik hoop dat voor deze nare ziekte eindelijk iets gevonden wordt. Ik wil mij best aanbieden als testpersoon want ik heb deze ziekte in hoge mate

  Beantwoorden

Plaats een reactie