Hoe wordt de diagnose fibromyalgie gesteld?

De diagnose fibromyalgie wordt niet gemakkelijk vastgesteld, dit komt omdat er geen duidelijke oorzaak is van deze chronische ziekte. Fibromyalgie is een vorm van reuma maar hoewel reuma wel in het bloed gezien kan worden is dat bij fibromyalgie niet het geval. Ook op foto’s is vrijwel nooit iets te zien wat afwijkt. Het kan dus een aantal jaren duren voordat de diagnose fibromyalgie gesteld wordt, dit wordt gedaan door een reumatoloog.

Diagnose fibromyalgie; hoe wordt de diagnose gesteld?

De eerste fibromyalgie symptomen zijn veelal pijnlijke spieren en vermoeidheid. De huisarts zal je waarschijnlijk doorsturen naar een fysiotherapeut, als dat niet werkt wordt je weer naar een andere therapeut gestuurd en zo kan het wel even doorgaan. Als dit uiteindelijk niet blijkt te helpen zullen er mogelijk meer onderzoeken volgen in het ziekenhuis waar de kans groot is dat er bloed wordt afgenomen en röntgen foto’s worden gemaakt.

Maar zoals bij vrijwel iedere fibromyalgie patiënt zal er niets gevonden worden in het bloed, op foto’s of verdere onderzoeken en kan er geen diagnose gesteld worden.

Het vervelende hiervan is dat de kans groot is dat je wel even rondloopt met de klachten die je hebt. Vaak wordt het aangeraden rustig aan te doen, meer te bewegen, op tijd te rusten, gezond te eten en doen wat mogelijk is. Maar met zo’n pijnklachten en weinig energie kan dat erg lastig zijn.

Er zijn mensen die beweren dat fibromyalgie tussen de oren zit. Het hebben van zo veel klachten maar geen diagnose kan erg frustrerend zijn.

diagnose fibromyalgie

Doorverwijzing naar de reumatoloog

Als de huisarts je uiteindelijk doorstuurt naar een reumatoloog wordt nog niet zomaar de diagnose fibromyalgie gesteld. Ook hier zal waarschijnlijk eerst bloed geprikt worden en foto’s worden gemaakt omdat alles uitgesloten moet worden. Ook kan het zijn dat je urine moet inleveren. Daarnaast worden de tenderpoints gecheckt en worden er verschillende vragen gesteld.

Ook kan het zijn dat je een vragenlijst moet invullen. Dit is allemaal nodig om mogelijk de diagnose te stellen.

Wie stelt de diagnose fibromyalgie?

Degene die uiteindelijk de diagnose fibromyalgie kan stellen is de reumatoloog. Dat is ook degene die alle onderzoeken zal doen om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Echter kan een reumatoloog naast het stellen van de diagnose verder weinig betekenen. Dit komt omdat er (nog) geen gerichte oplossing is.

Fibromyalgie is een uitsluitingsdiagnose

De diagnose fibromyalgie is dus niet zomaar vast te stellen. Het is een uitsluitingsdiagnose; pas als iedere andere oorzaak uitgesloten is en er niets anders meer overblijft wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Als er in het bloed bijvoorbeeld een vitamine tekort is kan dit genoeg zijn om geen diagnose te stellen omdat het mogelijk is dat de klachten door het vitamine tekort veroorzaakt worden. Het kan dus een lange tijd duren voordat je de diagnose krijgt.

Omdat de oorzaak (nog) niet bekend is, is er ook geen specifieke behandeling of therapie om de klachten te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen die de klachten mogelijk, tijdelijk kunnen verlichten. Bekijk de behandelingen voor fibromyalgie >>

Hoe ging dit proces bij mij?

Vanaf mijn 15e heb ik pijnklachten die onverklaarbaar leken te zijn. Ik bezocht allerlei behandelaren en therapeuten en ging regelmatig naar het ziekenhuis voor een onderzoek. Tijdens mijn revalidatietraject in Blixembosch (4 jaar later, 2013) werd me verteld dat ik fibromyalgie heb. Echter kwam ik er een paar jaar daarna pas achter dat die diagnose nooit officieel gesteld was. Pas in 2017 is de diagnose officieel gesteld door de reumatoloog.

Over dit proces heb ik een video opgenomen om je helemaal uit te leggen hoe het proces van pijnklachten tot diagnose verlopen is. De video kun je hier bekijken.


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie