Durf te leven! – Laat je leven niet beperken door fibromyalgie

Durf te leven! Dat is iets wat ik niet vaak genoeg kan zeggen. Je kent het vast wel; onbewust probeer je met alles wat je gaat doen of wil plannen, rekening te houden met je lichaam. Omdat je maar beperkte energie hebt en continu pijn hebt is het moeilijk om vooraf plannen te maken, je weet natuurlijk nu nog niet hoe jij je volgende week voelt. Fibromyalgie is onvoorspelbaar.

Durf te leven! – Laat je leven niet beperken door fibromyalgie

Ik wil je graag wat tips geven en mijn ervaring met je delen toen ik besefte dat ik niet durf te leven. Althans, niet durfde te leven. Tegenwoordig is dat gelukkig wel veranderd, maar ik weet dat de stap soms moeilijk kan zijn.

Durf te leven, je bent het waard

Jij als persoon, je bent uniek. Je bent een persoon met een eigen karakter en eigen persoonlijkheid, met jouw normen en waarden. En helaas, heb jij ook fibromyalgie.

Dit wil echter niet zeggen dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Het leven kan zo mooi zijn. Er zijn een hoop mogelijkheden, zolang je er voor open durft te staan.

“Al voor dat ik wist hoe ik me die dag zou voelen, ging ik er vanuit dat ik het toch niet zou volhouden. Dus haakte ik af, op voorhand. Het was voornamelijk uit angst. Ik was bang om uiteindelijk, als het gezellig is, te vergaan van de pijn..”

Het feit dat je een chronische ziekte hebt, betekend dat je een weg zal moeten vinden om hier mee om te gaan, in plaats van chronisch te treuren. Het is belangrijk om zo veel mogelijk uit je leven te halen. Zodat jij een leven kunt leven waarin je leuke dingen kunt blijven doen, juist omdat je al zo weinig kunt en dingen al snel veel energie kosten.

Het is logisch dat je rekening houdt met je lichaam en grenzen aangeeft, dat zal ook wel moeten. Maar wordt niet bang om de deur uit te gaan of om afspraken te plannen.

durf te leven fibromyagie Foto via: Pixabay

Kiezen voor veiligheid

Met regelmaat heb ik uitnodigingen voor etentjes, uitjes, stap avonden, feestjes aan me voorbij laten gaan. Al voor dat ik wist hoe ik me die dag zou voelen, ging ik er vanuit dat ik het toch niet zou volhouden. Dus haakte ik af, op voorhand.

Het was voornamelijk uit angst. Ik was bang om uiteindelijk, als het gezellig is, te vergaan van de pijn.. Om vervolgens mijn ouders te kunnen bellen met de vraag of ze me op kunnen komen halen (zoals wel vaker is voorgevallen). Het voelt vernederend en frustrerend om toe te moeten geven aan iets wat mijn leven zo negatief beïnvloed, terwijl ik eindelijk weer iets leuks aan het doen ben.

Na veel thuis te hebben gezeten heb ik ervaren dat het niets opbrengt om vooraf al te beslissen om niet op de uitnodiging van anderen in te gaan, want het maakte me verdrietig. Ik wilde kunnen doen wat mijn vriendinnen en leeftijdsgenoten deden. Maar in plaats daarvan zat ik thuis op de bank, om vervelende situaties te voorkomen.

“Het heeft me maar één ding opgeleverd; en dat is de conclusie dat ik niet durf te leven. En daar wil ik maar al te graag verandering in brengen.”

Het is de kunst om verder te durven kijken dan je angsten, heb ik ervaren. Het zal nog wel vaker voorkomen dat ik eerder naar huis moet van wegen de pijn die ik heb, maar dat wil niet zeggen dat ik me daardoor tegen laat houden om dingen te ondernemen.

Het punt is alleen, dat ik nu meer rekening hou met het plannen ervan. Ik zorg dat er genoeg rust momenten zijn tussendoor, zodat ik het ook vol houd op een dag. Als ik een afspraak plan waarvan ik weet dat het me veel energie kost, plan ik dat meestal als ik de dag daarna ook vrij ben. Op deze manier heb ik ook de tijd heb om er van bij te komen. Zodat ik toch de dingen kan blijven doen die ik leuk vind.

Keuzes maken vanuit angst

Wat belangrijk is, is om te voorkomen is dat de angst de overhand neemt. Durf jezelf als een volwaardig persoon te zien, die daarnaast fibromyalgie heeft. In plaats van jezelf als fibromyalgie-patiënt weg te cijferen, en jezelf op te sluiten.

Ergens is het natuurlijk ook wel een veilige keuze. Door op voorhand afspraken af te zeggen weet je zeker dat er niets ‘fout’ kan gaan, dat er geen vervelende situaties zullen voor komen. Door de dingen die je mee hebt gemaakt wordt het soms moeilijk om bepaalde situaties op te zoeken. Omdat het negatieve dingen zijn geweest, die je niet nog een keer wil mee maken.

Maar geloof me; toch is het belangrijk deze angsten soms onder ogen te komen en het gewoon te dóen.

Afspraken maken

Om te voorkomen dat je er niet steeds tegen aan loopt dat je eerder naar huis moet vanwege de pijn, kun je ook zorgen dat je de ergste pijn voor bent. Je kunt als je bijvoorbeeld naar een familie feestje gaat vooraf afspreken met je partner tot hoe laat jullie blijven. Dit is voor jou al een geruststelling dat je niet zelf hoeft te vragen of jullie alsjeblieft kunnen gaan als je het niet meer trekt.

Zo blijven de dingen voor jou ook leuk om te doen, omdat je er een positieve ervaring aan over houdt. En het maakt niet uit hoe lang je blijft, het belangrijkste is dat je niet thuis blijft om ‘mogelijke’ klachten te voorkomen. Durf te leven!

Durf te leven en te genieten

Good things don’t come easy. Durf open te staan voor uitdagingen, durf te denken zonder angsten. Er is zoveel meer in het leven, probeer te genieten van de kleine dingen.

Heb jij moeite om je weg te vinden met fibromyalgie? In mijn eBook 20 stappan naar een leuker leven met fibromyalgie lees je mijn reis van ontkenning naar erkenning en hoe ik heb leren leven met fibromyalgie.

Durf te leven, je bent het waard!

Heb jij nou tips die jou helpen om ook echt alles uit het leven te kunnen halen, óók als je fibromyalgie hebt? Let me know! 😀


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

1 gedachte over “Durf te leven! – Laat je leven niet beperken door fibromyalgie”

Plaats een reactie