Dagje Efteling met de Faciliteitenkaart: Alle vragen beantwoord

Mijn vriend en ik hadden 3 dagen weg gepland: 2 hotelovernachtingen en een dagje Efteling. Maar eerlijk is eerlijk: voor het dagje Efteling had ik wel wat zorgen. Ik vroeg me af hoe het lichamelijk zou gaan en of het lichamelijk wel haalbaar zou zijn om de hele dag in een attractiepark rond te lopen. Om deze reden twijfelde ik om een rolstoel te lenen. Toen ik dit besprak met een vriendin, benoemde zij dat er bij de Efteling ook zoiets is als een faciliteitenkaart.

In deze blog deel ik hoe het dagje weg is bevallen en hoe de faciliteitenkaart mij geholpen heeft om de dag goed door te komen.

Dagje Efteling met de Faciliteitenkaart

Al een tijdje zei ik dat ik wel weer eens naar de Efteling zou willen gaan. Mijn verjaardag, 22 april, was hier een mooie gelegenheid voor. We boekte twee hotelovernachtingen bij het NH hotel in Waalwijk en zouden op mijn verjaardag naar de Efteling gaan.

Echter verliep dit niet helemaal soepel, want de avond van 21 april werd ik hartstikke ziek. Meer dan het hotel hebben we die dagen dus niet gezien ;).

Midden mei was het tijd voor een nieuwe poging. Op maandag 16 mei vertrokken we naar Kaatsheuvel, naar hotel de Kroon. (Even tussendoor: dit is een véél fijner en leuker hotel dan het NH hotel in Waalwijk! Echt een aanrader). Dit hotel ligt één minuut rijden of 10 minuten lopen van de Efteling.

(Je kunt natuurlijk ook overnachten in het Efteling hotel maar dat is wel wat duurder 😉.)

Dinsdag gingen we naar de Efteling en we hadden geluk: het weer zat mee!

Vol goede zin op naar de Efteling!

Ik had de nacht ervoor helaas bijna niet geslapen (hallo volle maan) maar voelde me gelukkig goed. Mijn tas had ik niet te zwaar gepakt (water, wat eten, portemonnee, zonnebril) en ik had mijn wandelschoenen aan zodat ik goede steun had aan mijn voeten.

En het belangrijkste: we hadden er enorm veel zin in!

Toen we aankwamen leek het behoorlijk druk te zijn, maar eenmaal in het park zagen we dat dat toch wel mee viel. Top dus!

Nadat we even hadden rondgelopen, gingen we in de ene na de andere attractie. Mét faciliteitenkaart, waarmee we via de rolstoelingang naar binnen mochten.

Faciliteitenkaart Efteling
’s Morgens was het nog wat bewolkt, maar niet veel later brak de zon door 🙂

Alle vragen beantwoord over de faciliteitenkaart van de Efteling

Wat een faciliteitenkaart precies is, hoe het mij geholpen heeft en alle andere vragen die me gesteld zijn via Instagram, beantwoord ik hieronder.

Wat is een faciliteitenkaart?

Met een faciliteitenkaart krijg je toegang tot de faciliteiten voor mindervalide mensen. Je mag hiermee dus ook gebruik maken van de rolstoelingang.

Dit was voor mij het belangrijkste. In de rij staan wachten is voor mij lichamelijk erg zwaar. Daarbij komen nog alle prikkels waardoor ik snel uitgeput raak.

Waar vraag je de faciliteitenkaart aan?

Je kunt de faciliteitenkaart aanvragen via de website van de Efteling. Dit gaat heel gemakkelijk.

Je dient een paar gegevens in te vullen en moet met een aantal dingen akkoord gaan (je moet bijv. wel uit de attractie kunnen tijdens een ontruiming). Wat voor beperking of aandoening je hebt is niet belangrijk.

Mag je gezelschap ook via de rolstoelingang?

Bij de aanvraag van de maart moet je aangeven of je een begeleider nodig hebt of niet. Ik had dit niet nodig. (Een begeleider als in: een zorgverlener of mantelzorger).

Mijn vriend mocht wel gewoon met me mee via de rolstoelingang. Je mag tot 3 personen meenemen op jouw kaart. 

Kost de faciliteitenkaart bij de Efteling geld?

Nee, je kunt de faciliteitenkaart voor de Efteling gratis aanvragen

Moet je in een rolstoel zitten?

Om gebruik te maken van een faciliteitenkaart of de rolstoelingang hoef je niet per se in een rolstoel te zitten.

Zoals ik eerder in deze blog benoemde heb ik wel overwogen om een rolstoel lenen bij de Efteling. Dit omdat ik twijfelde of ik een dagje Efteling lichamelijk wel aan zou kunnen. Doordat ik nu de faciliteitenkaart had aangevraagd heb ik uiteindelijk geen rolstoel meer gebruikt.

Een rolstoel kun je bij de Efteling gratis lenen, je hoeft deze alleen maar vooraf te reserveren.

Let op: Maak je wél gebruik van een rolstoel? Denk er dan ook aan om alsnog een faciliteitenkaart aan te vragen! Deze heb je ook dan nodig.

Heb je met fibromyalgie recht op de faciliteitenkaart?

Deze vraag kreeg ik meerdere keren via Instagram. En het antwoord is: ja; ook met fibromyalgie heb je recht op een faciliteitenkaart.

Als jij om welke psychische of lichamelijke reden moeite hebt met de reguliere wachtrij mag je zo’n kaart aanvragen.

Op de website staat vermeld dat ze kunnen vragen naar een bewijs van je aandoening als ze twijfelen. Echter: door de privacywet mogen ze hier niet naar vragen.

Voor de zekerheid had ik wel een screenshot gemaakt van een document van de huisarts waar de diagnose fibromyalgie vermeld staat. Maar dit is dus niet nodig. Er is niet naar gevraagd en ik heb geen moment het gevoel gehad dat er aan me werd getwijfeld.

Het nadeel dat ze niet mogen vragen naar je aandoening is echter dat er ook makkelijk misbruik van gemaakt kan worden.

Faciliteitenkaart Efteling

Hoe werkt zo’n faciliteitenkaart in de praktijk?

Mijn ervaring met de faciliteitenkart is heel positief. Het personeel is erg vriendelijk en heeft ons goed geholpen. Ik heb geen moment het idee gehad dat er getwijfeld werd aan het feit dat ik zo’n kaart nodig had en dat was erg fijn. De ruimtes waar je dient te wachten zijn in veel gevallen voorzien van zitplekken, dit was voor mij ideaal!

Er waren in de meeste gevallen niet meer dan 2 andere personen + gezelschap die via de rolstoelingang gingen dus het was er telkens best rustig.

Een faciliteitenkaart geeft geen voorrang. Er mogen telkens maar een x aantal personen met beperking + begeleider of gezelschap per ronde. Dit in verband met veiligheid. Wel is het zo dat je via de rolstoelingang vaak sneller bent.

Wat wel jammer is, is dat bij de Efteling via de wachtrij al het hele verhaal verteld wordt waar de attractie op gebaseerd is. Denk aan: muziek, attributen etc. Dit mis je dus via de rolstoelingang wel. Ergens ook wel fijn, want het scheelt een boel prikkels!

Minpuntje van de faciliteitenkaart

Een minpuntje vond ik dat niet altijd duidelijk was waar we moesten zijn voor de rolstoelingang. Dit stond aangegeven met een rolstoelicoontje maar toch was het soms even zoeken.

Soms moesten we wel via de gewone wachtrij beginnen maar was er uiteindelijk een splitsing naar de rolstoelingang. En andere attracties hadden wel een losse ingang voor rolstoelers.

Als er personeel stond en we vroegen waar we moesten zijn, werden we telkens vriendelijk geholpen. Al zou het uiteraard fijner zijn als we het zelf zouden kunnen vinden.

Bij één attractie werd gezegd: ‘je moet zo even doorlopen, dan kom je bij een deur met een bel en daar moet je aanbellen en even wachten.’ Er waren echter meerdere deuren en ik dacht op een bel gedrukt te hebben maar dit bleek een knopje te zijn van een slot. Stonden we dus voor niks ;).

De goede deur bleek nog wat verder doorlopen te zijn. Uiteindelijk hebben we het dus wel gevonden, maar heel duidelijk was het niet.

Tip: Blijkbaar kun je op de website van de Efteling een aparte plattegrond downloaden waar de rolstoelingangen opstaan. Dit werd me via Instagram verteld, handig!

Faciliteitenkaart van de Efteling: dikke aanrader!

Al met al heeft de faciliteitenkaart er absoluut voor gezorgd dat ik het dagje Efteling in combinatie met fibromyalgie beter heb vol kunnen houden. Doordat ik niet in de lange, drukke en chaotische wachtrijen heb hoeven staan heb ik veel energie kunnen besparen.

Ook lichamelijk heb ik me hierdoor minder belast waardoor ik de dag beter ben doorgekomen. Echt heel fijn!

Samen met Youri heb ik enorm genoten van onze minivakantie en dagje Efteling. Lichamelijk ging het boven verwachting, het weer zat mee, het was niet super druk én we hebben enorm van de Efteling en elkaar genoten. Wat wil je nog meer? 😀

Ben jij nou blij met deze tip en wil je me bedanken? Reserveer je bezoek voor de Efteling dan via deze link. Dan krijg ik er een kleine commissie over zonder dat jij er meer voor betaald! 🥰

Heb jij ooit een faciliteitenkaart gebruikt? Of ga jij je dagje Efteling plannen mét faciliteitenkaart? Laat dan achteraf even weten hoe het is geweest! Ik ben heel benieuwd hoe jij het ervaren hebt.


Nog even verder lezen?

Benieuwd wat me naast de faciliteitenkaart nog meer hielp om het dagje Efteling goed door te komen? Lees dan: 6 Praktische tips voor een dagje weg met fibromyalgie >>


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Krijg méér grip op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren!

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie