Nu ik in Portugal woon is er één vraag die me het meest wordt gesteld: zijn je fibromyalgie klachten minder nu je in een ander klimaat woont? Emigreren wordt voor velen gezien als een oplossing tegen de pijnklachten die fibromyalgie met zich meebrengt, maar is dat ook zo? Is emigreren een oplossing of zijn er andere factoren die meespelen in de vermindering van pijn? In deze blog deel ik mijn ervaring met je.
Vakantie in Portugal in 2018
In november 2018 ben ik voor het eerst in Portugal geweest tijdens een vakantie van 3 weken samen met Youri nadat we van ons eigen appartement in Weert verhuisde naar mijn ouders.
Youri was al eerder in dit land geweest en spontaan verliefd geworden. Toen we nog maar net samen waren gaf Youri al wel eens aan te willen emigreren. Mijn reactie? “Dan houdt het op tussen ons want dát ga ik nooit doen!”
Tijdens deze vakantie voelde ik rust, minder pijn en ik had zelfs voor het eerst sinds ik fibromyalgie had momenten dat ik gewoon geen pijn voelde. Dat was echt ongelooflijk. (Haha weet je wat stom is? Als je na jaren elke dag pijn ineens géén pijn hebt lijkt er pas écht iets mis te zijn. Ben ik dood? Wat is dit?).
Natuurlijk dacht ik ook meteen dat dit door het klimaat kwam, ik hoorde namelijk al vaker dat mensen met reuma of fibromyalgie gingen emigreren en daardoor minder klachten hadden.
2 Maanden in Portugal in 2019
We woonden inmiddels een paar maanden bij mijn ouders en besloten voor langere tijd naar Portugal te gaan. Van 5 maart tot 15 mei 2019 verbleven we weer in het zuiden van Portugal. Dit keer was het iets minder vakantie, al genoten we volop van het land, de zee en prachtige wandelingen.
Toch was het anders. Want hoewel ik me goed voelde, nam de pijn niet zo af zoals het deed tijdens onze vakantie.
Naast het genieten was er ook gewoon werk te doen. Beiden hebben we een online bedrijf en dat loopt natuurlijk niet zomaar, dus werkte we tussendoor ook. Soms in ons appartementje, soms in het restaurant onder ons complex.
In april zijn mijn ouders nog een paar dagen langs geweest.
Eind 2019 voor een half jaar terug
Op 30 september datzelfde jaar gingen we weer naar het zuiden van Portugal. Nu voor onbepaalde tijd. We zijn in die periode zelfs bij een huisje gaan kijken om te huren (we zaten nu telkens in een airb&b) maar hier zagen we uiteindelijk vanaf omdat het leek op oplichting.
Het was heerlijk om in de wintermaanden in het zonnige zuiden te zijn. We kenden inmiddels al aardig wat mensen daar waar we zelfs Kerst mee mochten vieren. Genoten in december in ons shirtje op het terras, maakte wandelingen over de rotsen langs het strand en genoten van de zee.
Onze dagen waren gevuld met werk en genieten van het land. Tevens kwamen er veel vrienden en familie langs in deze periode waardoor het af en toe ook wel erg druk was.
Uiteindelijk zijn we in maart 2020 terug gegaan naar Nederland vanwege corona. De situatie was zo onzeker dat ik naar huis wilde. Toen we hoorde dat de laatste vluchten naar NL stonden gepland wist ik niet hoe snel we moesten boeken. Dus daar stopte abrupt ons verblijf.
Terug in Nederland tot eind 2024
Uiteindelijk zijn we dus weer in Nederland gaan wonen bij mijn ouders thuis tot eind 2024 tot we definitief weer naar Portugal gingen. Nu was het een enkeltje met het plan om ook daadwerkelijk te emigreren.
In de tijd in Nederland heb ik veel aan mezelf gewerkt: trauma’s geheeld, volledig hersteld van mijn burn-out, veel gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en begonnen met zenuwstelselregulatie.
Mijn klachten zijn enorm afgenomen in deze jaren. De pijn is echt nog maar op de achtergrond aanwezig en mijn energie is prima.
En toch krijg ik, nu we definitief in Portugal wonen vaak de vraag: “merk je verschil in pijnklachten nu je in Portugal woont?”
Ik snap de vraag, en wil er graag antwoord op geven.
Emigreren naar het zuiden voor minder fibromyalgie klachten?
Er zijn zeker onderzoeken gedaan dat het klimaat invloed heeft op pijnklachten bij fibromyalgie. Vooral vochtig weer kan klachten verergeren en wanneer het erg koud is, en je vaak wat verkrampter zit en met je schouders omhoog loopt om je warm te houden, is het logisch dat klachten toenemen.
Maar is emigreren bij fibromyalgie dan de oplossing? In mijn ogen is het dat niet per se.
De reden dat ik me in 2018 zo goed voelde in Portugal heeft denk ik vooral te maken met het feit dat we een enorm stressvolle periode achter ons lieten. Eind 2016 kreeg ik een burn-out en waren mijn pijn- en vermoeidheidsklachten echt extreem.
Doordat ik niet kon werken en Youri zijn bedrijf niet meer zo liep als voorheen werd het financieel ook heel zwaar wat voor de nodige stress zorgde.
In 2018 zijn we noodgedwongen vertrokken uit het appartement waar we samenwoonden en besloten we om er drie weken tussenuit te gaan om even op adem te komen.
Het feit dat we weg waren uit ons appartement – waardoor er direct een hele boel kosten en dus stress wegvielen – en we even de tijd hadden om tot rust te komen hebben denk ik fysiek meer invloed gehad dan de zon.
Het leeftempo heeft veel invloed
Wat ik wel heel fijn vind hier in Portugal is dat het leeftempo een stuk lager ligt. In Nederland moet alles snel, is iedereen druk en ligt er een taboe op rusten en niks doen.
Juist ook omdat alles zo goed geregeld is liggen de verwachtingen hoog en moet je mee in de ratrace om bij te blijven.
In Portugal gaat alles in een lager tempo. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel, tussen de middag heeft iedereen 2 uur pauze en mensen zijn geduldiger omdat het hier maar afwachten is of een afspraak ook echt nagekomen wordt.
- Bestel je een pakketje dat ‘binnen 2 dagen bezorgd wordt? Ga er gerust vanuit dat het een week duurt.
- Komt er een monteur ‘eind van de week langs’? Ga er gerust vanuit dat die beste man een week later pas komt.
- Dingen regelen voor emigratie? Duurt allemaal wat langer dan gewend in NL.
Hierdoor vertragen we zelf ook. De dagen lijken soms letterlijk langer te duren.
Toch moet je je hier bewust van blijven, want hoe langer we in Portugal verbleven, hoe langer we weer ‘gewoon’ de hele dag zaten te werken (en mijn pijnklachten weer toenamen) merkte we in 2019.
Weer, leeftempo en nog een hele boel meer
Ja, het is heerlijk om in een land te zijn waar de zon langer schijnt (al hebben we dit jaar enórm veel regen gehad). En ja, het is ook heel fijn om langzamer te leven. Maar toch is daar niet alles mee gezegd.
In mijn ogen zijn er veel dingen die meespelen in het verminderen van pijnklachten, denk aan:
- Traumaverwerking: wat zit er allemaal vast in je lichaam aan emoties? Welke belemmerende overtuigingen neem je met je mee? Waardoor word je getriggerd wat ook een fysieke reactie heeft?
- Leefstijl: houd je rekening met je voeding, beweeg of sport je voldoende en zorg je goed voor je lichaam?
- Persoonlijke ontwikkeling: ben je bereid om aan jezelf te werken zodat jij lekkerder in je vel komt te zitten? Kun je in de spiegel kijken en zien wat er anders mag waardoor het leven lichter wordt?
- Mindset: hoe sta je in het leven? Positief of negatief en hoe uit zich dat in jouw leven?
- Acceptatie: kun je je overgeven aan de pijn en vermoeidheid of ben je elke dag nog aan het vechten waardoor je enorm veel spanning in je lichaam houdt en energie verliest?
Je kunt elke dag in de zon zitten, maar als je ondertussen door het minste getriggerd wordt, vecht tegen je klachten en alleen maar ongezond eet en niet beweegt.
Hate to say it maar dan gaat die zon weinig verandering aanbrengen op lange termijn.
Mocht je het leuk vinden: vriendin Ise Hazenveld heeft een podcast opgenomen over emigreren met fibromyalgie:
Grootste deel van de klachten afgenomen in Nederland
Als ik terugkijk zijn mijn klachten het meest afgenomen in de periode dat ik in Nederland zat. Minder goed weer, maar wél veel aan mezelf gewerkt en stress enorm vermindert.
En toch zijn we nu in Portugal. Niet als oplossing voor de pijn (ik denk dat dit niet per se de beste ‘oplossing’ is zoals ik al deelde) maar wel omdat we het land fijn vinden, de leefstijl waarderen en oprecht genieten van het wonen in dit land.
We willen rust en ruimte en dat is wat we hier vinden. Juist omdat je terug gaat in de tijd, dingen meer tijd kosten en alles op een lager tempo gaat ervaren we hier de rust die we in Nederland niet konden vinden.
Waarom je je beter voelt op vakantie
Misschien denk je nu: “ja maar als ik op vakantie ben in de zon voel ik me echt altijd beter!”. Heerlijk voor je natuurlijk, maar ook goed om te kijken wat er nog meer mee speelt.
- Als je werkt heb je tijdens je vakantie eindelijk rust van alles wat moet, vroeg opstaan, hoge verwachtingen en alles goed willen doen voor je collega’s en werkgever.
- Tijdens een vakantie word je helemaal uit je vertrouwde situatie gehaald die vaak óók gepaard gaat met bepaalde triggers die jouw pijn kunnen aanwakkeren.
- Op vakantie ben je (en je partner en evt. kinderen) in een relaxtere stemming wat natuurlijk de dynamiek onderling ook verbetert waardoor er minder stress en minder triggers zijn.
- Je hoeft niks, er is meestal geen strakke planning, je kunt uitslapen en voelt je relaxt.
Dit zijn óók allemaal dingen die meespelen als je in het buitenland bent. Net zoals ik dat had tijdens de 3 weken vakantie in Portugal waarin ik me fantastisch voelde.
Kan me ook voorstellen dat wanneer je emigreert en niet meer hoeft te werken, je het hele emigreren ook weer heel anders ervaart. Geeft ook een boel rust natuurlijk als je lekker kunt doen waar je zin in hebt met de zon op je bol.
Vragen m.b.t. emigreren met fibromyalgie:
Op Instagram vroeg ik of er vragen waren met betrekking tot het emigreren (met fibromyalgie). De vragen die ik hierover heb gekregen zal ik hieronder beantwoorden:
Is de emigratie een (onbewuste) vlucht voor jou of je partner geweest?
Waar onze vakantie in 2018 naar Portugal zeker wel een vlucht was (vooral om echt even alles achter ons te kunnen laten en op adem te kunnen komen). Is emigreren dat niet.
Dit is een bewuste keuze omdat het leven hier beter aansluit bij onze behoeften dan hoe het leven gaat in Nederland.
Merk je verschil in klachten door het klimaat?
De meest gestelde vraag, uiteraard, is of mijn pijnklachten vermindert zijn door het klimaat. Het antwoord heb je al kunnen lezen in deze blog maar hierbij nog even kort: nee.
Het klimaat is sowieso niet heel denderend nu (veel regen) en ik denk dat er belangrijkere dingen meespelen in verlichting van pijn dan emigreren naar een warmer klimaat.
Doe je een taalstudie?
Ja, we leren Portugees met de app DuoLingo.
We vinden het belangrijk om de Portugese taal te leren zodat we ons ook in de taal van het land verstaanbaar kunnen maken. Maar eerlijk? Het valt niet mee 😅. Portugees is een lastige taal maar we doen ons best.
Investeer je in tijd met de locals?
Toen we voor langere periodes naar het zuiden gingen deden we dat wel. We hebben daar echt vriendschappen kunnen opbouwen. We gingen samen op stap, werden uitgenodigd voor Kerst en mochten met het personeel van een restaurant waar we bijna dagelijks kwamen mee op personleelsuitje.
Hier is dat minder. De plek waar we nu wonen is niet zo happig op buitenlanders. We voelen hier ons ook niet echt heel erg welkom dus dat maakt het lastiger. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd hier een stuk hoger dan dat wij zijn.
Wanneer we weer in het zuiden zijn willen we dit zeker weer oppakken.
Heb je een steun netwerk in je nieuwe woonplaats ver van familie?
Ja, we wonen nu tijdelijk bij Youri zijn vader en stiefmoeder zodat we de tijd hebben om te wennen, het emigratieproces te doorlopen en vanuit hier iets te zoeken in het zuiden van Portugal.
Zij hebben hier een huis gekocht dus ook als we straks naar het zuiden verhuizen hebben we wel familie hier in het land.
Ga je iets kopen of huren?
We gaan huren. Los van het feit dat we niets zouden kunnen kopen, willen we beiden (nog) nergens aan vast zitten hier. Mochten we over 5 jaar nog steeds dolgelukkig zijn in Portugal is die optie er altijd nog.
Maar zeker omdat we in ons achterhoofd hebben om eventueel naar Frankrijk te verhuizen gaan we lekker huren en kunnen we ook vertrekken wanneer we dat willen.
Emigreren als oplossing bij fibromyalgie?
Dus als je het mij vraagt: nee, ik denk niet dat emigreren dé oplossing is om van fibromyalgie af te komen of je klachten te verminderen.
Mijn mening is toch echt om naar het totaalplaatje te kijken en op zoek te gaan naar innerlijke heling. Ga aan de slag met traumaverwerking, verbeter je leefstijl, ga lekker bewegen, ga aan de slag met het stukje acceptatie en verdiep je in persoonlijke ontwikkeling en mindset.
In mijn ogen is dát hetgeen wat er écht toedoet.
Maar hé, wie ben ik! Ga vooral zelf ervaren wat jij fijn vindt. Misschien heb je geen zin om met trauma’s aan de slag te gaan of je leefstijl te verbeteren en wil je gewoon naar de zon. Lekker doen dan, haha 😜
Als jij geëmigreerd bent ben ik superbenieuwd naar jouw ervaring! Deel deze dus zeker ook in een reactie: waar woon je nu en wat ervaar je? Fijn als aanvulling op deze blog!