Er zijn allerlei energievreters die ervoor zorgen dat jouw energie in rap tempo weggeslurpt wordt. Het is handig om te weten welke energievreters je hebt zodat je jouw energie beter kunt managen waardoor je zuiniger omgaat met de beperkte energie die je hebt.
Onderstaande energievreters ken je waarschijnlijk allemaal wel. Ik in ieder geval wel. Van alle 5 heb ik enorm veel last gehad en sommige komen af en toe nog even de hoek om. Ik geef je tips die je kunnen helpen om deze energievreters te beperken zodat je wat meer energie overhoudt voor jezelf.
Wat zijn energievreters?
Ken je dat gevoel, dat je soms iets doet of zegt en vrijwel direct merkt dat je energie wegzakt? Dan weet je dat je met een energievreter te maken hebt.
Het zijn de dingen die je doet die enorm veel energie van je vragen, en dan niet per se fysiek maar ook mentaal. Je voelt het soms al wanneer iemand je iets vraagt om te doen waar je helemaal geen zin in hebt. Bij het idee alleen al voel je je energie wegstromen.
Energievreters vreten letterlijk je energie weg.
Deze 6 energievreters vragen meer van je dan je lief is
Onderstaande energievreters herken je ongetwijfeld, het zijn in ieder geval thema’s waar ik zelf lang mee gestoeid heb. Natuurlijk geef ik je ook tips om er anders mee om te gaan.
1. Pleasen is één van de grootste energievreters
Je speelt altijd in op verwachtingen van anderen. Althans: op wat jij denkt dat anderen van je verwachten.
- Je zet jezelf op de tweede plek
- Je doet er alles aan om anderen tevreden te houden
- Conflicten ga je uit de weg
- Moeilijke situaties vermijd je
- Je eigen behoeften negeer je volledig als het niet in lijn ligt met wat een ander wil
Is dit pleasegedrag herkenbaar? Dan zul je ook merken dat het je bakken met energie kost.
Je bent zo in de weer met de gevoelens, emoties en gedragingen van anderen dat je telkens op je tenen loopt. Je overanalyseert situaties, denkt na hoe jouw woorden over kunnen komen op anderen en bent de hele dag door met anderen in de weer.
Dit is super vermoeiend! Het is echt een enorme energievreter. Je mag daarom leren om minder te pleasen en meer aan jezelf te denken. Dit is een hele opgaven maar oh zo belangrijk.
Je mag jezelf belangrijk gaan maken, vaker doen wat voor jou het beste is en loslaten wat anderen mogelijk vinden van jouw keuzes, mening en gedrag.
Het is tijd om jezelf te gaan pleasen zodat je weer wat meer energie hebt voor dat wat echt belangrijk is: jijzelf en jouw leven.
2. Niet om hulp vragen en daarmee teveel van jezelf vragen
Je vindt hulp vragen moeilijk. Het is confronterend tegenover jezelf, je bent bang om anderen te belasten en daarbij roept je ego dat je het heus wel zelf kunt. Je vraagt dus geen hulp aan anderen met als gevolg dat je keer op keer te veel van jezelf vraagt.
Dit resulteert in meer pijnklachten en vermoeidheid. Het slurpt energie. Want niet alleen het feit dat je het dan maar weer zelf doet vraagt veel van je, je hebt ook nog eens flinke interne discussies.
Twijfels of je misschien toch om hulp moet vragen. Gesprekken in je hoofd waarbij je de situatie alvast analyseert en bedenkt wat een ander kan zeggen. Boosheid en frustratie dat je überhaupt hulp nodig hebt.. het vraagt nogal wat van je.
Leren hulp vragen is lastig op meerdere vlakken:
- Je mag jezelf toe leren staan dat het oké is om hulp te vragen
- Je mag leren ervaren dat anderen heus niet boos op je worden als je vraagt om hulp
- en daarbij is het verweven met het acceptatieproces. Want als je fibromyalgie nog maar moeilijk kunt accepteren, is hulp vragen sowieso lastiger.
Probeer hiermee te gaan oefenen zodat het telkens wat makkelijker wordt en jij je energie kunt steken in jezelf. Oefen dit bij mensen waar jij je veilig bij voelt, en spreek eventueel naar ze uit dat je gaat oefenen met hulp vragen.
3. Geen grenzen aangeven en daarmee over je grens gaan
Grenzen aangeven? Waar liggen ze eigenlijk? 😉 Als je continu over je grens gaat ben je jezelf aan het uitputten. Je vraagt daarmee namelijk keer op keer te veel van jezelf. Die grenzen zijn er namelijk niet voor niets.
Als jij toch ‘ja’ zegt op dat uitstapje, toch die ene dienst van je collega overneemt of de badkamer gaat poetsen terwijl je kei moe bent.. dan zul je uiteindelijk zelf op de blaren zitten want dit is een grote energievreter.
Leer ontdekken waar jouw grenzen liggen en vervolgens mag je ze leren aangeven.
Door te leren waar je grenzen liggen en ze dan ook aan te geven kun je jezelf beschermen. Hierdoor overvraag je jezelf namelijk niet continu waardoor je minder energie ‘kwijt’ raakt en pijnklachten kunt beperken.
Het vraagt veel energie als je over je grens gaat en die energie heb je zo hard nodig om gewoon de dag goed door te komen.
4. Ja zeggen terwijl je nee bedoelt
Iemand vraagt je iets te doen, heeft je hulp nodig, wil iets met je afspreken en aan alles voel je dat je ‘nee’ mag zeggen, en toch zeg je ja.
Bang om de ander te kwetsen, teleur te stellen of dat de ander boos op je wordt. Of het voelt confronterend om ‘nee’ te moeten zeggen terwijl je gewoon heel graag ‘ja’ wil kunnen zeggen.
Wat de reden ook is: ja zeggen terwijl je nee bedoelt is een energievreter omdat je over je grens gaat en daarmee te veel van jezelf vraagt.
Probeer goed aan te voelen wanneer je een ‘nee’ voelt en leer jezelf aan om deze dan ook uit te spreken. Vind je nee zeggen moeilijk? Snap ik! Het is ook niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst.
En ja, soms zullen mensen teleurgesteld zijn of zelfs boos worden. Maar dan nog mag jij jouw grenzen respecteren en nee zeggen als dat voor jou het beste voelt.
Je kunt en hoeft niet iedereen tevreden te houden, dat gaat je ook niet lukken. Het enige wat je hoeft te doen, is jezelf tevreden te houden zodat jouw energie niet weggeslurpt (is dat een woord?) wordt.
5. Vechten tegen jezelf en jouw lichaam
Je kent het wel: je wil veel meer dan je lichaam aankunt, bent gefrustreerd door je klachten en je wil gewoon vooruit waardoor je gaat vechten tegen fibromyalgie, jezelf en jouw lichaam. Het ding is alleen: je gaat dit gevecht niet winnen.
Jouw lichaam probeert je iets duidelijk te maken:
- Dat je een stapje terug mag doen
- Rust mag nemen
- Liever voor jezelf mag zijn
- Vaker voor jezelf mag kiezen
- Meer mag doen van dat waar je blij van wordt
Door hiertegen te gaan vechten wordt het niet beter – in tegendeel.
Vechten tegen jezelf en jouw lichaam vraagt enorm veel energie. Deze energie kun je beter steken in het stukje acceptatie.
Als je leert om fibromyalgie te accepteren, zul je ook merken dat je steeds minder in gevecht bent met jezelf.
Probeer te luisteren naar je lichaam, en te doen wat binnen jouw grenzen ligt. Juist hierdoor zul je merken dat je uiteindelijk weer wat meer stappen vooruit kunt zetten. Je lichaam krijgt de tijd om bij te komen en dat heeft ze hard nodig.
Wil je tips & tools om het acceptatieproces wat makkelijker door te komen? Download Challenge Accepted! Hét handboek over acceptatie.
6. Energievreters: Piekeren & alles overdenken
We doen het allemaal wel eens: piekeren en situaties overdenken, een echte energievreter. Je bent alleen maar bezig met:
- Wat als..
- Misschien kan ik beter..
- Oef, heb ik dit wel goed gedaan..
- Wat dacht de ander..
- Gaat dit wel lukken..
Je bent vooral bezig met nadenken over situaties die al geweest zijn óf die nog moeten komen. Hoewel piekeren iets is wat we allemaal wel eens doen, kun je hier ook in doorslaan.
Door alleen maar bezig te zijn met het verleden of met de toekomst vergeet je te leven in het nu. En daarbij: je kunt niets meer veranderen aan dat wat gebeurt is en op wat nog gaat komen heb je ook weinig invloed.
Probeer vaker echt te ontspannen. Bijvoorbeeld door te mediteren of op een spijkermat te liggen. Praat over wat je bezig houdt of schrijf het van je af zodat je het kunt loslaten.
Tip: In het boek De Gelukkige Piekeraar staan ook fijne tips om met piekeren om te gaan.
Energievreters vs energiegevers
Wellicht herken je de energievreters die hierboven genoemd staan. Probeer voor jezelf eens te kijken welke energievreter bij jou het meest aanwezig is en wat je kunt doen om deze aan te pakken.
Ook is het goed eens te kijken naar welke energiegevers er in jouw leven zijn en hoe je deze meer naar de voorgrond kunt brengen.
Mocht je echt aan de slag willen met bovenstaande punten wil ik je daar graag bij helpen.
In Challenge Accepted! hét handboek over acceptatie geef ik je alle kennis, tips & tools om het acceptatieproces wat makkelijker door te komen.
En als je fibromyalgie beter kunt accepteren, wordt o.a. hulp vragen, minder pleasen en stoppen met vechten tegen jezelf en grenzen aangeven een stuk makkelijker. Download het handboek hier.
Maar dan kun je helemaal niets meer doen?
Ik hoor je denken: “kan ik dan helemaal niets meer doen?!” Maar nee, het wil niet zeggen dat je nu niets meer mag of kunt.
Probeer alleen een balans te zoeken. Sure, je mag af en toe over je grens gaan, daar is niets mis mee als jij écht heel graag iets wil doen. Vooral lekker doen!
Het verschil zit hem in bewust over je grens gaan voor iets waar jij voor kiest en de gevolgen voor lief nemen, of telkens onbewust over je grens gaat omdat je niet eens weet waar je grens ligt en vervolgens boos zijn op je lichaam.
Voel je het verschil?
Ik zit ook niet de hele dag stil. Ik onderneem nog altijd leuke dingen, heb mijn werk en hobbies, ik sport en ga dagjes weg.
Het verschil is alleen dat ik fibromyalgie heb leren accepteren en daarmee mijn leven heb leren vormgeven op een manier die bij me past. Mijn klachten zijn verminderd doordat ik weet wat ik aankan en daar rekening mee houd. Maar tegelijkertijd heb ik nog steeds een levendig leven waar ik voldoening uithaal.
Probeer vooral balans te zoeken en energievreter te verminderen. Zodat je wat meer energie hebt om de dag wat beter door te komen en goed voor jezelf te zorgen.
En wil jij de eerste stap zetten? Download het GRATIS eBook over het acceptatieproces. Want fibromyalgie niet kunnen accepteren, is óók een enorme energievreter.
Welke energievreters herken jij? Hoe ga jij hier mee om?