Naar een festival met fibromyalgie: 7 Tips om het vol te houden

Vanaf mijn 15e ga ik naar festivals en hier geniet ik enorm van. Echter is het door fibromyalgie niet zo gemakkelijk om een meerdaags festival goed door te komen. De eerste jaren ging ik gewoon all in, of mijn lichaam dat nou aankon of niet. Hier had ik zelf last van maar ik wilde niet toegeven. Vorig jaar merkte ik dat het me steeds minder goed af ging en veel last had van mijn lichamelijke klachten. Tijdens mijn laatste festival vorig jaar, Pukkelpop, heeft mijn moeder me op kunnen halen omdat ik het niet meer volhield van de pijn. Dit jaar ben ik weer naar Paaspop geweest. Graag deel ik mijn tips om een festival met fibromyalgie goed vol te houden.

7 Tips om te kunnen genieten van festivals met fibromyalgie

Naar een festival met fibromyalgie is geen fantastische combinatie, maar met deze 7 tips kun je er alsnog het beste van maken. Hopelijk inspireren deze tips jou ook om tóch naar festivals te gaan. Want hoewel het lichamelijk pittig kan zijn, is het jammer om zoiets helemaal niet meer te doen als je er enorm van kunt genieten.

1. Zorg voor de juiste mindset

Vorig weekend was het Pasen, en net zoals de afgelopen 2 jaar ging ik daar ook dit jaar weer naar toe met twee vriendinnen. Omdat het vorig jaar zo moeizaam ging op festivals maakte ik me de week van te voren best wel druk. Ik was bang dat ik het niet vol zou houden, bang om eerder naar huis te moeten gaan, bang dat ik het lichamelijk niet aan zou kunnen.

Twee dagen voor we naar Paaspop zouden gaan besefte ik dat ik mijn mindset moest veranderen. Door negatief te denken, is de kans veel groter dat het ook daadwerkelijk mis zou gaan omdat ik dan in een negatieve spiraal terecht kom. Mijn angsten heb ik aan de kant gezet voor weer een nieuwe uitdaging.

Juist door positief te denken, ervan uit te gaan dat het allemaal goed zou komen en vertrouwen te hebben in mijn lichaam is de kans groter dat het daadwerkelijk goed verloopt. Dus dat is wat ik deed!

Meer hierover: Positief denken: 7 Tips om je mindset te verbeteren >>

2. Goede voorbereidingen

Om goed voorbereid te gaan zorg ik dat ik het inpakken van mijn tas en boodschappen doen verspreid over meerdere dagen vooraf. Op deze manier komen niet alle voorbereidingen op één dag aan. Dit zou lichamelijk te zwaar worden en mentaal te veel stress geven.

Mijn tip wat betreft voorbereidingen: zorg dat je alles meeneemt wat jou kan helpen het festival beter door te komen. Pijnstillers, warmte crème of pads, een tennisbal om jezelf te masseren, warme kleding etc.

Als je blijft slapen, maak het dan zo comfortabel mogelijk voor je. Voor mij is slapen in een caravan 100x beter dan slapen in een tentje. We kunnen er dan een matras in leggen en een dik dekbed waardoor ik beter slaap.

3. Let op je voeding

Omdat voeding ook een grote rol speelt bij pijnklachten had ik gezonde koekjes gebakken om mee te nemen en groenten en fruit gekocht (komkommer, tomaatjes, worteltjes, bananen, druiven). Dit om toch wat vitaminen binnen te krijgen en verder heb ik gezorgd dat ik genoeg water bij me had. Ook had ik mijn eigen ontbijt meegenomen.

Op het festival terrein is het even uitzoeken wat je beter wel of niet kunt eten. Het is veelal ongezond en voor zo’n weekend is dat niet mega erg, maar door zelf wél gezond eten mee te nemen, houd je in ieder geval de balans.

Donderdagavond had ik al mijn spullen klaar gezet, zodat ik vrijdag zonder al te veel stressen van huis kon gaan. Vrijdag was ik mijn ochtend positief gestart en had erg veel zin om naar Paaspop te gaan. Nog steeds met de positieve gedachten dat het allemaal goed zou komen. Na een goed en voedzaam ontbijt was het tijd om te gaan.

3. Festival met fibromyalgie: Gooi die heupen los!

Zelf heb ik de meeste last van mijn onderrug. Dit betekent dat ik beter kan dansen dan stil kan staan. Juist door mijn heupen los te gooien houd ik mijn onderrug soepel waardoor ik klachten kan beperken. Ook is het voor mij belangrijk om voldoende te blijven lopen. Juist het lange stilstaan is voor mij niet te doen en zorgt voor meer klachten.

Het is belangrijk dat jij weet wat voor jou lichaam helpt zodat je er ook goed op in kunt spelen. Voor mij is dat dus lekker dansen!

4. Speel in op wat jij nodig hebt

Net na de middag hadden we met onze caravan een mooi plekje op de camping. We hadden onze spullen in de caravan een plekje gegeven en de bedden opgemaakt. Toen dat eenmaal klaar was, was het tijd voor het eerste biertje. Proost!

Zaterdag aan het eind van de middag merkte ik dat ik steeds meer pijn begon te krijgen. In de avond ben ik tijdens een paar optredens aan de zijkant op een verhoging gaan zitten. Hierdoor kon mijn lijf even bijkomen en kon ik vooral mijn rug wat rust geven. Uiteindelijk heb ik het toch nog de hele nacht volgehouden en heb ik het erg naar mijn zin gehad!

Zondag was onze ‘lazy day’. We waren alle drie erg moe en hebben ons tot laat in de middag vermaakt op het campingterrein, in onze caravan. Daarna zijn we nog richting het festivalterrein gelopen, om alweer van de laatste dag op Paaspop te genieten.

Doordat ik de hele dag rustig aan had gedaan merkte ik duidelijk verschil in mijn lijf. De pijn was veel minder dan de dag daarvoor. Hierdoor heb ik oprecht kunnen genieten van de laatste avond/nacht op Paaspop!

5. Naar een festival met fibromyalgie? Ga met mensen die jou begrijpen

Mijn vriendinnen kennen me door en door en hebben begrip voor mijn situatie. Eén van de vriendinnen waarmee ik op Paaspop was ziet werkelijk direct aan mijn gezicht als ik behoefte heb aan rust. Daarnaast neemt ze me altijd op sleeptouw, stelt ze regelmatig voor om te rusten en vraagt ze door de dag heen regelmatig wat ik nodig heb.

Als ik aangeef dat ik ergens wil zitten of behoefte heb aan rust dan vinden ze dat helemaal prima. Dat is zó enorm waardevol!

Zorg dus echt dat je naar een festival gaat met mensen die jou begrijpen en waarbij je 100% jezelf kunt zijn. Als je naast de lichamelijke impact jezelf óók nog groot moet houden, wordt het wel heel zwaar.

6. Het is niet erg om een keer over je grenzen te gaan

Dingen doen die je leuk vindt en waar je van kunt genieten zijn belangrijk. Het is dus echt niet erg als je een keer over je grenzen gaat. Het belangrijkste hierin is, is dat je er bewust voor kiest. En dat je de rustdagen die volgen voor lief neemt.

Altijd maar binnen je grenzen blijven waardoor je niets meer doet waarvan je zo kunt genieten, maakt je ook niet blij. Kies dus bewust voor de dingen waar jij je grens voor over wil gaan. Voor mij is dat festivals.

Als ik weer thuis ben weet ik dat de pijn erger is, maar dan neem ik een paar dagen rust en lig ik met een lach op mijn gezicht op de bank. Want die fantastische dagen neemt níémand meer van me af en die pijn? Tja, daar ga ik dan maar even doorheen. Het was het waard.

7. Geniet!!!

Of die drie uitroeptekens echt nodig zijn? Ja. Absoluut. Want je kunt je wel continu bezig houden met voorbereidingen, je mindset, balans in bewegen en rus. Maar het állerbelangrijkste is dat je geniet van het festival. Geniet van de muziek, van de mensen om je heen, van de gezelligheid, de sfeer, van het feit dat je er bent!

Weer naar huis na drie leuke dagen op een festival

Toen we zondagnacht weer in de caravan lagen was ik toch ook blij met de gedachten om weer lekker naar huis te gaan. Maandagochtend werden we om half 11 alweer opgehaald om naar huis te gaan. Wat een fijn gevoel, om na 3 dagen festival te beseffen dat mijn angsten nergens voor nodig waren.

Als ik vooraf mijn instelling niet veranderd zou hebben, zou ik het waarschijnlijk niet zo leuk hebben gehad. De paar dagen voor Paaspop heb ik mezelf gemotiveerd en ben ik er constant vanuit gegaan dat het me wel zou lukken, dat ik het vol zou houden, dat het allemaal wel goed zou komen. En dit is uiteindelijk ook het geval geweest. Ik heb 3 top dagen gehad!

Naar een festival met fibromyalgie is niet altijd goed gegaan. Deze positieve ervaring is dus heel fijn om weer wat vertrouwen te krijgen! De angsten die ik had kwamen door een vervelende ervaring. Maar één negatieve ervaring hoeft niet het einde te zijn van iets waar ik zo van kan genieten. Dat heb ik nu wel weer ervaren 🙂

Heb jij ervaring met naar een festival gaan met fibromyalgie? Wat is jouw beste tip om er van te kunnen genieten en er het beste van te maken?


Deze blogs zijn ook leuk:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie