Fibromyalgie: 13 dingen die ik er van geleerd heb!

Hoewel chronisch ziek zijn mijn leven enorm veel heeft veranderd, heb ik er ook ontzettend veel van fibromyalgie geleerd! Doordat ik ziek ben heb ik mijn leven anders moeten indelen, maak ik andere keuzes en ben ik veranderd als persoon.

Maaaarrr.. Ook ben ik er juist enorm door gegroeid! En ik ben blij, dat ik dit ook durf te zien. Want misschien ben ik soms zelfs wel dankbaar, dat ik ziek geworden ben. Omdat ik nu 100x sterker, wijzer en positiever ben dan vóórdat ik ziek werd. Natuurlijk was ik liever niet ziek geworden, maar nu ik dat toch ben wil ik er het beste van maken.

13 dingen die ik geleerd van fibromyalgie

Omdat een ziekte niet alléén maar negativiteit is..

1. Ik ben sterker dan ik dacht

Ik zal ongetwijfeld niet de enige zijn die regelmatig denkt: ‘dit trek ik écht niet meer!’. Soms neemt de pijn zo de overhand dat mijn wereld echt in elkaar lijkt te stortten. Maar guess what? Zelfs díe momenten ben ik doorgekomen. Soms verbaast het me, hoe ik toch iedere situatie weer door kom. Yep, daar ben ik best trots op!

geleerd-fibromyalgie-sterk-fibromyalgieblog-bew

2. Ik ben minder materialistisch

Vroeger was ik erg gehecht aan spullen en was ik enorm materialistisch. Sinds ik ziek ben is dit minder geworden, omdat ik nu waarde hecht aan andere dingen. Zoals mijn gezondheid, rustmomenten en sociale contacten.

Ik heb door fibromyalgie geleerd dat spullen niet belangrijk zijn. En eerlijk gezegd ben ik daar erg blij mee! Nu bewaar ik momenten in plaats van spullen. Ik schrijf deze mooie momenten tegenwoordig op in een boekje. Zodat ik dit altijd terug kan lezen als het even minder gaat. Een reminder aan betere tijden, zodat ik iets heb om me aan vast te houden. Dat doet me goed!

3. Ik kan intens genieten

Doordat ik ziek ben leef ik van moment tot moment en hoewel heel veel dingen vroeger normaal waren zijn de meeste daarvan nu uitzonderingen.

Het leven en alles wat daarbij komt kijken is niet meer zo vanzelfsprekend als in de jaren voordat ik ziek was. Juist daarom kan ik nu veel meer genieten van momenten, mensen en dingen. Van een uitstapje kan ik nog enorm lang nagenieten en ik wordt blij van de kleinste dingen. Hoe kleiner je wereld wordt, hoe meer je dingen gaat waarderen.

Ik zie nu veel meer en er vallen steeds meer dingen op. Zelfs door een fladderende vlinder in de lente zon komt er een lach op mijn gezicht. Terwijl ik die vlinder jaren terug waarschijnlijk niet eens gezien had.

4. Wat voeding met je kan doen

Oké, ik ben altijd een snoepkont geweest en ik was het typische voorbeeld van: ‘never not eating’, dat was ook wel te zien overigens. Toch heb ik de knop weten om te zetten toen ik hoorde wat ongezond eten (en dan vooral suiker en bewerkte voeding) met je gezondheid kan doen. Dat het pijn kan verergeren en kan zorgen voor minder energie was voor mij genoeg om anders te gaan leven.

Als ik niet ziek was geweest had ik ook geen ‘reden’ gehad om gezond te gaan eten en me te verdiepen in voeding. Terwijl ik nu maar al te blij ben dat ik weet hoe belangrijk het is om gezond te eten. Ik voel me er beter bij en ondertussen ben ik van mijn overgewicht af ook nog 😉

Deze 3 gezonde kookboeken zijn mijn favorieten! >>

5. Positief denken

Kan jij het je voorstellen? Als klein meisje was ik vaak boos, negatief, nors en niet snel tevreden. Ook in de eerste jaren dat ik ziek was heb ik me behoorlijk verzet en liep de frustratie erg hoog op. Tot ik besefte dat het me niets oplevert, integendeel zelfs, de klachten werden er vaak alleen maar erger door.

Mijn ouders zijn al jaren bezig met positiviteit maar ik moest daar eerst niets van hebben. Ik vond het maar onzin en geloofde niet dat positief denken mijn leven zou kunnen beïnvloeden. Maar als je op het punt komt dat níets meer lijkt te helpen, ben ik het type wat álles aangrijpt wat maar een beetje hulp kan bieden.

Zo ben ik me zoetjesaan steeds meer gaan verdiepen in positiviteit. Tot de dag van vandaag ben ik super blij dat ik dat gedaan heb. Want echt, je mindset bepaald enorm veel (lees: alles). Je kunt jezelf sturen door positiviteit affirmaties en een optimistische kijk op het leven. Door positief te durven zijn in de meest ellendige situaties zijn ze draaglijker en zullen ze ook sneller weer voorbij gaan.

geleerd-fibromyalgie-boekje-bew ^ Mijn mooie momenten boekje 🙂 (van de Action, voor de liefhebbers).

6. Mediteren is niet zweverig

Mediteren.. Mijn moeder deed het al jaren en heeft me vaker gezegd dat het me rust zou kunnen bieden. Maar ik stond daar niet voor open, ik zag dat totaal niet zitten en dacht dat ik daar geen geduld voor zou hebben. Daarnaast vond ik het maar zweverig en stom.

Toch heb ik nu ervaren dat het heerlijk is om even 20 minuten te mediteren. Even mijn hoofd leeg maken en te ontspannen. Precies wat mijn lichaam nodig heeft. In dit blog bericht vind je de meditatie die ik gebruik. Het zoeken naar rust heb ik wel degelijk door fibromyalgie geleerd, doordat ik nu vaker mijn rust móét nemen heb ik ervaren dat het eigenlijk zo verkeerd nog niet is.

7. Ik maak me minder snel druk

Ik ben altijd iemand geweest die zich altijd om van álles druk kon maken. Eigenlijk had ik gewoon nog niets meegemaakt 😉 Er zijn best wel wat vervelende dingen gebeurd in mijn leven. De diagnose fibromyalgie is daar absoluut één van. Sinds ik moet dealen met een chronische ziekte maak ik me minder druk om andere onbenullige dingen. Door alles wat ik heb meegemaakt liggen mijn prioriteiten nu ergens anders.

8. Ik heb mijn ouders heel hard nodig

Hoewel ik altijd vond dat ik écht wel op eigen benen kan staan en me (zoals iedere puber) behoorlijk verzet heb tegen mijn ouders, besef ik nu maar al te goed dat ik ze heel hard nodig heb.

Ik mag absoluut van geluk spreken dat mijn ouders me begrijpen en altijd voor me klaar staan. Mijn moeder komt me helpen poetsen en mijn vader rijdt met me mee naar ieder ziekenhuis en iedere behandeling. Daarnaast zullen ze altijd naar me toe komen als ik bel en zijn ze altijd bereid om naar me te luisteren. Ze vangen zelfs een deel van de zorgkosten op waardoor ik mijn geld kan uitgeven aan dingen die ik leuk vind.

Ook nu ik samenwoon bel ik nog vaak naar mijn ouders om even mijn verhaal te doen of advies te vragen. En als ik ze graag wil zien, maar niet naar ze toe kan komen, dan komen ze gewoon naar mij toe.

Ik heb die liefste ouders van de wereld! 😀

9. Aan mezelf denken is niet egoïstisch

Hoewel ik altijd vond dat anderen belangrijker zijn dan ikzelf en ik mezelf jarenlang op de tweede plaats heb gezet, besef ik nu dat ik het allerbelangrijkste ben in mijn eigen leven. En dat het aan mij is om daar goed voor te zorgen. Niet dat ik dat nou zo makkelijk vind, maar steeds vaker probeer ik voor mezelf te kiezen en ik merk dat me dat heel goed doet.

Het maken van de keuze voelt vaak nog onwennig, omdat ik het totaal niet gewend ben. Maar het geeft me wel rust. Het voelt goed om het juiste voor mezelf te doen. Het zorgt voor minder stress en dus ook minder pijn!

10. De lat ligt te hoog

Van jongs af aan heb ik de lag behoorlijk hoog liggen voor mezelf. Hoewel het me ook behoorlijk geholpen heeft om dingen te kunnen bereiken is het nu toch belangrijk om de lat wat lager te leggen. Doordat ik een doorzetter ben heb ik altijd wel aan mijn eigen eisen kunnen voordoen, echter is mijn situatie veranderd doordat ik ziek ben en zal ik ook de lat daar op aan moeten passen. Daarom is het onder andere belangrijk om mijn perfectionisme los te laten.

Ook was het leven volgens een planning voor mij een pré. Ik vond dat ik bepaalde dingen moest doen op een dag, ook al was ik hier niet toe in staat. Door geen planning meer te maken en de dingen te doen wanneer het goed voelt kan ik mijn lichaam ook meer rust geven. Ik voel me hier stukken beter bij!

Toch is het soms best lastig om het ‘ideaal beeld’ los te laten als je graag veel wil bereiken. Maar ook goed om te ervaren dat er nog echt wel behoorlijk wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

11. Opgeven is geen optie

Is hier meer uitleg voor nodig..? 😉

fibromyalgie-tattoo-letitbe-fibromyalgieblog-bw

12. Ik kan bloggen!

Haha, hier moet ik zelf stiekem wel om lachen. Weetje wat het is? Als ik niet ziek was geweest, was ik waarschijnlijk ook nooit begonnen met bloggen. Omdat ik anderen denk ik ook niet zo veel te vertellen had. Nu kan ik met mijn verhaal, jou als lotgenoot wat steun bieden en dat doet me goed. Daarnaast vind ik het super leuk om te doen en besef ik dat ik nog helemaal niet zo slecht ben in teksten schrijven dan ik dacht 😉

Doordat ik fibromyalgie heb heb ik nu ontdekt dat ik nog andere kwaliteiten heb en dat geeft voldoening!

Vorig jaar juni heb ik zelf mijn eigen verhaal uitgewerkt tot eBook! Vol met tips, om te leren dealen met Fibromyalgie. Met de titel ‘Deal With It’. 

Download eBook >>

13. Het leven zit vol mogelijkheden

Op het moment dat tot mij doordrong wat fibromyalgie eigenlijk is en dat ik moet leren leven met een chronische ziekte stortte mijn wereld in. Het voelde alsof het voorbij was.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat er ook met een chronische ziekte nog heel veel mogelijkheden zijn en dat het leven niet ophoud bij een diagnose. Natuurlijk kom je in een moeilijke periode terecht waarin je opnieuw moet gaan zoeken naar mogelijkheden. Een periode waarin je je lijf en jezelf opnieuw moet leren kennen. Maar ik heb ervaren dat als je dit de tijd geeft en open staat voor verandering, het uiteindelijk wat makkelijker zal worden.

Persoonlijk heb ik een haat liefde verhouding met de uitspraak ‘leer er maar mee leven’. Het klinkt zo verdomd hard, maar eigenlijk is het wel de waarheid. Je zult zelf het beste van moeten maken. Ik kan je in ieder geval verklappen dat positiviteit hier enorm veel hulp bij kan bieden. Kijk eens naar de dingen die je wél kunt, of hoe je het kunt doen met eventueel wat aanpassingen. Door hier wat vaker bij stil te staan zul je merken dat er echt nog wel wat mogelijkheden zijn!

Dankbaar voor alles wat ik mag leren

Ondanks het feit dat ziek zijn mijn leven enorm heeft veranderd, ben ik dankbaar voor alles wat ik van fibromyalgie heb geleerd en nog steeds mag leren. Het heeft me sterker en positiever gemaakt en ik durf op een andere manier naar het leven te kijken. Hierdoor leer ik mezelf en mijn lichaam steeds beter kennen en kan ik steeds meer loslaten.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik enorm gegroeid ben als persoon, en dat ik van mijn ‘beperking’ mijn ‘kracht’ heb kunnen maken waardoor ik nu gemakkelijker door het leven kan. Ook jíj kunt van je ziekte leren en ik beloof je dat het je leven een stukje aangenamer zal maken! Nog niet overtuigd? Scroll dan even terug naar boven en lees punt 1 😉

Benieuwd hoe het nu met me gaat? Begin april schreef er een update over!

Wat heb jij van fibromyalgie geleerd? Durf jij dankbaar te zijn voor zo iets wat zo negatief is? Laat het me weten onder dit bericht, ik ben erg benieuwd!

 


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

4 gedachten over “Fibromyalgie: 13 dingen die ik er van geleerd heb!”

  1. Ik vind je een topper! En wat je ook mankeert of wat er ook gebeurt in je leven, je leert er van. Het zijn meestal geen leuke lessen, maar als je terugkijkt en je zelf ziet wat je ervsn geleerd hebt dan kun je gek genoeg niet anders dan dankbaar zijn.
    Je straalt op de foto. Mooi!
    Dank voor deze leuke, lieve en frisse blog. Knuffel x

    Beantwoorden

Plaats een reactie