VIDEO | Fibromyalgie accepteren: dit heeft het mij opgeleverd

Jarenlang heb ik onwijs veel weerstand gevoeld bij het woord ‘acceptatie’. Als iemand zei dat ik moest leren leven met fibromyalgie maakte me dat boos en gefrustreerd. Ik wílde het helemaal niet accepteren; het moest gewoon weggaan. Nu, jaren later, is het me gelukt om het te accepteren en ben ik degene die jou triggert met het stukje acceptatie. Ik doe dat niet omdat ik wil dat jij geïrriteerd raakt, maar omdat fibromyalgie accepteren mij zo immens veel heeft opgeleverd, waardoor ik mijn lessen met jou wil delen. Hier nam ik een video over op. Lees je liever? Ik heb de video ook uitgetypt.

Fibromyalgie accepteren: dit heeft het mij opgeleverd

Mocht de video niet werken kun je ‘m bekijken via YouTube, daar kun je je tevens abonneren op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een melding wanneer er een nieuwe video online staat. Handig!

Wat doet het woord acceptatie met jou?

Acceptatie; wat roept dat bij jou op? Als het gaat om het leren leven leven met fibromyalgie, wat doet dat dan diep van binnen met je? Voel je weerstand? Word je boos, omdat je het misschien helemaal niet wil accepteren? Of voel je diep van binnen dat het de enige weg is? wat is het wat er in je omgaat als jij aan acceptatie denkt?

Ik heb zelf de eerste jaren toen ik de pijnklachten had, echt heel veel weerstand gehad bij het woord acceptatie. Of als iemand zei dat ik er maar mee moest leren leven. Want het enige wat ik wilde, was dat er een oplossing kwam voor de klachten die ik had; voor de pijn die ik ervaarde, voor de vermoeidheid. Ik wilde er niet mee leren leven, ik wilde gewoon dat het wegging. Dat het opgelost werd.

Ik was heel vaak boos, gefrustreerd en verdrietig

Die eerste jaren heb ik ook echt heel veel weerstand geboden tegen de klachten. Ik was heel vaak boos, ik was heel erg gefrustreerd en verdrietig. Ik vroeg me heel erg af: ‘waarom moet mij dit overkomen? Waarom ik?’ Ik voelde me echt wel een beetje een slachtoffer van wat er in mijn leven gebeurde en ik begreep het ook niet. Waarom moest mij dit overkomen?

Ik was 15 jaar. Ik wilde gewoon – net zoals mijn leeftijdsgenootjes – kunnen leven, ik wilde mijn studie fatsoenlijk kunnen volgen., kunnen werken, opstap kunnen gaan, ik wilde leuke dingen kunnen doen. Maar het enige wat ik merkte was dat ik continu tegen werd gehouden door de klachten die ik had.

Daardoor werd ik boos, daardoor werd ik gefrustreerd, en uiteindelijk maakte dat de klachten alleen maar erger. Want doordat ik zo erg in die weerstand zat,  zo boos was op mijn lichaam en zo veel frustratie had, zat ik continu in een hele hoge spanning. En die spanning zat vast in mijn lijf. Daarbij wilde ik er niet over praten wat er weer voor zorgde dat er heel veel blokkades zaten in mijn lichaam. Ik slikte mijn woorden in, ik uitte me niet, ik vroeg niet om hulp. Allemaal dingen die ik niet wilde en niet kon omdat ik niet wilde weten dat ik überhaupt die klachten had. Ik ontkende het, ik wilde er niets van weten.

Acceptatie betekent toch bij de pakken neer gaan zitten?

Ik begrijp dus dat acceptatie een heel triggerend woord kan zijn. Dat het voor weerstand zorgt. Dat je denkt: “ga weg met je acceptatie, de klachten moeten gewoon weg gaan. Ik ga er niet mee leren leven want accepteren betekent dat ik opgeef, dat ik bij de pakken neer ga zitten.” Maar dat is een misverstand.

Accepteren betekent niet dat je er niets meer naar doet en dat het klaar is, dat je bij de pakken neer gaat zitten. Accepteren betekent dat jij de situatie aanvaard en dat je er vanuit een ander perspectief naar gaat kijken. Dus dat je niet continu boos bent, maar dat je gaat kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je bepaalde activiteiten wel kunt doen maar dan op een andere manier zodat het wél bij je past.

Accepteren betekent dat je je leven op een andere manier vorm gaat geven. Dat je vrede hebt met hoe de situatie is en dat je vanuit daar verder gaat kijken naar hoe je jouw leven aangenamer kunt maken voor jezelf.

Ik kan nu zeggen dat ik fibromyalgie kan accepteren

Ondertussen heb ik 12 jaar de klachten, en ik kan sinds een paar jaar zeggen dat ik fibromyalgie echt kan accepteren. Eén ding kan ik je zeggen, en dat is dat het mijn leven zo veel fijner heeft gemaakt. Ik heb zo veel meer rust sinds ik het kan accepteren, mijn leven is leuker geworden. Ik heb minder pijnklachten, meer energie. En dat komt allemaal omdat die frustratie en die weerstand volledig is weggevallen.

Als nu dingen niet precies gaan zoals ik verwacht had, als ik meer pijn heb of als dingen niet lukken, dan is dat oké. Dan kijk ik vanaf dat moment hoe ik ervoor kan zorgen dat het beter wordt voor mijzelf; hoe kan ik het makkelijker maken? Hoe kan ik het anders doen zodat het wel haalbaar is? Dat zorgt er dus voor dat ik veel meer uit mijn leven kan halen. Dat ik veel meer dingen kan doen, dat de pijn minder is, dat ik meer geniet van wat ik kan.

Dat is dus wat ik jou ook heel erg gun.

Dat je leert om rust te ervaren, dat je kan accepteren dat de situatie is zoals die is en dat je vanuit daar verder kan kijken. Accepteren is iets wat heel veel tijd nodig heeft. Het is een heel proces wat gaat met vallen en opstaan. Daarbij is het niet zo dat je het vanaf het een op het ander moment kunt accepteren, dat het dan allemaal rozengeur en maneschijn is – ik bedoel, dat zou mooi zijn maar dat is gewoon niet zo.

Het is een heel proces waar je doorheen mag gaan, alleen het scheelt al zo veel als je weet dat je in een bepaald proces zit en hoe dat proces eruit ziet. Als je überhaupt weet waarom acceptatie zo belangrijk is. Er wordt natuurlijk vaak gezegd van “leer er maar mee leven”.  Alleen het stukje ‘hoe dan?’ dat ontbreekt heel erg. En dat is juist zo belangrijk. Want hoe leer je leven met de klachten die je hebt? Hoe ga je dat acceptatieproces door? Hoe ziet dat proces eruit?

Dat zijn dus allemaal thema’s die terugkomen in mijn eBook Challenge Accepted. Ik heb dit eBook geschreven om het acceptatieproces beter te kunnen begrijpen, om te leren hoe zo’n proces eruit ziet en waar je doorheen gaat.

Wat is acceptatie precies en hoe ziet het acceptatieproces eruit?

Het eerste hoofdstuk gaat dus ook echt compleet over acceptatie: waarom is dit zo moeilijk? Hoe lang duurt het acceptatieproces? Waarom is acceptatie zo belangrijk? Al die punten komen aan bod zodat jij ook wet wat acceptatie precies is (Want er zijn veel misverstanden over). Maar ook hoe acceptatie in z’n werk gaat en hoe het jou kan helpen.

Mijn acceptatie verhaal

Vervolgens deel ik mijn eigen acceptatie verhaal met je. Het is een kwetsbaar verhaal. Het gaat erover hoe ik geworsteld heb met klachten, hoe ik er mee gevochten heb en in welke situaties ik heb gezeten. Hoe moeilijk het ik het mezelf heb gemaakt – wat ik nu dus achteraf in zie. Het is een heel kwetsbaar verhaal maar ik wil dat graag met jou delen omdat ik weet dat het heel herkenbaar zal zijn. En zodat jij weet: ik ben niet de enige die hiermee worstelt. Het is echt een heel normaal proces waar vrijwel iedereen die fibromyalgie heeft doorheen gaat.

De 6 fases van het acceptatieproces

Uiteindelijk zal ik ook de 6 fases delen van het acceptatieproces. Ik leg je uit hoe zo’n fase eruit ziet, wat het precies inhoudt en ik deel ook een stukje van mijzelf hoe ik die fase ervaren heb en wat mij geholpen heeft. Bij elke fase deel ik ook 3 tot 5 tips met je waar ook weer opdrachten bijzitten, zodat je ook echt weet wat jou kan helpen als je in die fase zit.

Je zult zelf wel herkennen in welke fase je ongeveer zit als je de tekst leest. Want het is heel erg herkenbaar. Je zult vast merken van: “oh, dit gaat over mij”. Dat kan super confronterend zijn maar tegelijkertijd is het wel heel fijn om te weten waar je staat in je proces. Zodat je ook weet wat jou op dat moment kan helpen. De opdrachten die ik erin heb gezet dat zijn opdrachten die mij heel erg geholpen hebben om verder te komen in min proces. En die ik daarom ik graag met jou wil delen.

Wat bij mij voor een doorbraak zorgde

Als laatste deel ik ook wat bij mij voor een doorbraak zorgde in mijn proces. Hoe ik echt ervaren heb van: nu is het klaar, en nu moet ik gewoon anders met mezelf omgaan.

Het is een combinatie van een informatief, praktisch en een persoonlijk eBook geworden. Ik deel heel erg vanuit mijn ervaring maar houd het ook bij de feiten.

De uitdaging accepteren

Challenge Accepted, de naam heb ik bewust gekozen omdat het echt een uitdaging is die je mag gaan accepteren. Hoewel ik begrijp dat het misschien weerstand bij je oproept als het gaat om acceptatie en denkt: ‘ik wil het eigenlijk helemaal niet accepteren’. Voel wat dit met je doet. Als jij er nog niet klaar voor bent dan is dat ook prima. Het is heel belangrijk dat je daarin bij jezelf blijft. Zo’n proces kun je niet forceren. Als jij denkt: “ik ben nu op een punt gekomen waarin ik wel merk dat ik verder wil en dat ik klaar ben om stappen te zetten in mijn proces”, dan is Challenge Accepted echt wel iets voor jou.

Er loopt nu een pre-order actie. 1 Oktober wordt het eBook gelanceerd en tot die tijd kun je gebruik maken van de pre order actie.

Je betaald dan 13 euro in plaats van 27 euro. En je krijgt één jaar lang, gratis toegang tot de FibromyalgieBlog Community. Dat is een platform waar je in contact kunt komen met andere mensen die fibromyalgie hebben, zodat je je verhaal kunt delen en tips kunt uitwisselen. Dat is een gratis bonus ter waarde van 36 euro.

Als jij nu voelt: dit is voor mij, ik wil stappen maken in mijn proces, ik wil investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling. Dan is dit eBook zeker wat voor jou.

Via deze link kun je ‘m aanschaffen: Bekijk alle info + pre-order actie >>

Nogmaal: als jij merkt dat je te veel weerstand hebt en het is niets voor mij dan is dat uiteraard helemaal prima. Het is ook mogelijk om een gratis preview te downloaden. Dan krijg je een klein beetje een idee hoe het ebook eruit ziet en hoe het in elkaar steekt. Dus als je dat fijner vindt, omdat je bijvoorbeeld heel erg twijfelt dan is dat ook een optie. 

Fibromyalgie accepteren is het mooiste wat ik heb kunnen doen

Het enige wat ik je heel graag wil meegeven is: als jij een ‘JA’ voelt. gun jezelf dit dan. Want als ik naar mijn eigen ervaring kijk: fibromyalgie accepteren is echt het mooiste wat ik heb kunnen doen en het heeft me zo enorm veel opgeleverd.

Als ik kijk naar wat ik nu op een dag kan in vergelijking met 8 jaar geleden bijvoorbeeld, dan is dat echt een wereld van verschil. Ik kan gewoon weer leven, en ik ervaar weer plezier en het belangrijkste is dat ik niet meer belemmerd wordt door de klachten. Want ik heb nog wel pijn, en ik heb nog steeds minder energie maar doordat ik weet hoe ik er nu mee om kan gaan, gaat het gewoon veel beter met me en ga ik veel fijner door het leven.

En dat is precies wat ik jou ook gun.


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie