Fibromyalgie en afspraken: Wat als je iets moet afzeggen?

Fibromyalgie en afspraken kan een vervelende combinatie zijn – je weet van te voren nooit hoe je je voelt en er is altijd een kans een afspraak af te moeten zeggen (auww). Hoe ga je hier mee om? Ik deel graag mijn inzichten met je!

Fibromyalgie en afspraken: Wat als je iets moet afzeggen?

Het kan soms moeilijk zijn om met fibromyalgie afspraken vooruit te plannen, je weet vooraf niet hoe je je de geplande dag voelt (net zoals iedereen overigens) maar als je fibromyalgie hebt kan pijn of vermoeidheid zomaar om de hoek komen – of je nou wel of iets iets gepland had.

Toch plan ik regelmatig afspraken, er vanuit gaand dat het allemaal goed gaat.

Echter kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je de ochtend van de afspraak merkt dat het niet je dag is. Dat pijn, vermoeidheid of andere klachten de overhand nemen. Wat doe je dan?

Hoe ga ik om met fibromyalgie en afspraken?

Met zo’n situaties heb ikzelf lang geworsteld. Als ik merkte dat het niet goed ging gaf ik hier niet aan toe. De afspraak stond en dat wilde ik zo houden; dus liet ik het hoe dan ook doorgaan. Dit is vaak verkeerd uitgepakt, tot ergernis van anderen toe.

Op dagen dat ik veel last heb van fibromyalgie symptomen ben ik vaak wat emotioneler, prikkelbaar, in mezelf gekeerd en eigenlijk gewoon niet zo gezellig. Ik ben voornamelijk bezig met me groot te houden voor de ander, waar uiteindelijk al mijn energie naar toe gaat. Daarnaast heb ik op die momenten vaak moeite met het luisteren naar anderen omdat mijn aandacht op de pijn gericht is.

Ondanks dat ik mezelf probeer te motiveren door middel van positieve affirmaties lukt het me op zo’n momenten niet altijd om me er over heen te zetten.

Waarschijnlijk omdat ik dan iets doe wat tegen mijn wil in gaat, ik was liever thuis gebleven waar ik mezelf kan zijn en op bed kan huilen als ik daar behoefte aan heb.

Meerdere malen heb ik door de reactie van anderen ervaren dat ze liever hebben dat ik de afspraak af zeg als het niet goed met me gaat. Omdat het voor de ander vervelend is als ik er ‘ongezellig’ en met veel pijn bij zit. De ander heeft er meer aan als ik mee ga als het goed met me gaat, zodat we het ook leuk kunnen hebben.

Afspraken en fibromyalgie

Het verschil tussen toen en nu

Door deze situaties – en dan voornamelijk de reactie van anderen hier op – heb ik geleerd hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn als het niet gaat. Ik ben altijd bang geweest om de ander teleur te stellen, bang dat de ander er genoeg van zou krijgen dat ik alwéér moet afzeggen, bang dat de ander me niet zou geloven. Dus ging ik meestal maar, ook al had ik daar de puf niet voor.

Nu weet ik dat ik vooral heel dicht bij mezelf moet blijven en moet luisteren naar mijn lichaam. Ík ben degene die goed voor m’n lichaam moet zorgen, er is niemand anders die dat voor me doet. Dus het is aan mij hier rekening mee te houden.

Verplaats jezelf eens in de ander

Bedenk je eens een situatie waarbij je met iemand een afspraak had, degene waar je heen zou gaan was eigenlijk niet helemaal fit maar heeft je tóch laten komen.

Hoe voelde jij je toen?

Ik voel me in zo’n situaties vaak opgelaten, ik geef vaak aan dat ze echt wel hadden mogen afbellen want als het niet gaat, dan gaat het niet. Enerzijds waardeer ik het als mensen hun afspraken niet afzeggen (het siert ze) maar anderzijds vind ik soms dat de ander meer aan zichzelf moet denken. Op zo’n moment zou ik hun eerlijkheid waarderen.

“Ben lief voor je lichaam, dat heeft het maar al te hard nodig”

Fibromyalgie en afspraken: nieuwe inzichten

Het analyseren van zo’n soort situaties heeft me inzicht gegeven (en hopelijk jou ook!). Toen ik besefte wat de situatie andersom met mij deed zag ik eigenlijk pas in wat ik anderen aandoe door afspraken door te laten gaan terwijl ik hier niet toe in staat ben.

De ander voelt zich misschien net zo opgelaten en denkt ook; ‘Nou, ja.. had het dan maar afgezegd.’ Dus ik voelde me stiekem best wel hypocriet; tegenover mezelf en tegenover de ander. Maar anderzijds ben ik blij dat ik dit besef nu heb, en dat ik ondertussen heb mogen leren hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn en hoe moeilijk het soms voor anderen kan zijn als ze je zien lijden.

Eerlijkheid wordt gewaardeerd

De mensen die je écht kennen hebben begrip voor je situatie. Degene die dat niet hebben kun je beter op afstand houden. Het heeft geen zin om je te verantwoorden tegenover mensen die jouw ziekte niet begrijpen.

Besteed je tijd en aandacht aan mensen die de tijd voor je nemen, die willen luisteren naar je verhaal en die het kunnen waarderen als je een afspraak afzegt omdat ze het fijn vinden om te zien dat je aan jezelf denkt. Ze zullen niet veroordelen, want ze begrijpen je. En ze weten hoe hard jij je best doet. Ze waarderen je eerlijkheid.

Vanaf het moment dat ik dit weet, heb ik ook meer rust als ik een afspraak van wegen mijn klachten moet afzeggen. Daarnaast besef ik elke dag weer hoe belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen. Er is niemand anders die voelt wat ik voel; en dus niemand anders die kan bepalen wat goed of fout is.

“Ik heb de touwtjes zelf in handen en het is aan mij hoe verantwoord ik hier mee om ga. Uiteindelijk ben ikzelf degene die de consequenties ervaart.”

Ben lief voor jezelf

Ondanks alles blijft het vervelend om een afspraak af te moeten zeggen; hoe dan ook. Niet alleen voor de ander, maar ook vaak voor jezelf. Soms baal ik er zelf enorm als ik een afspraak door fibromyalgie moet afzeggen omdat ik er zo naar uit had gekeken.

Maar wetende dat ik er een andere keer méér van kan genieten maakt het wat lichter. Het blijft confronterend om dingen niet te kunnen ondernemen omdat je lijf niet meewerkt. Maar ben lief voor je lichaam, dat heeft het maar al te hard nodig.

Neem jezelf en je lichaam serieus en durf eerlijk te zijn tegenover anderen. Dit inzicht heeft mij weer heel wat verder gebracht en hopelijk jou ook 🙂

Handige tool voor fibromyalgie en afspraken

In mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven met fibromyalgie staat een hele handige checklist voor onverwachte afspraken, afspraken maken én hoe je ze kunt afzeggen of wijzigen.

Download het stappenplan en profiteer van deze handige tool en meer!

Hoe pak jij het aan om afspraken te plannen of om ze af te zeggen als dat nodig is?


Nog even verder lezen?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie