Fibromyalgie kan veel impact hebben op het dagelijkse leven. Door pijn of vermoeidheid kun je belemmerd worden in wat je wil of kunt doen. Lange tijd was dit een heel gevecht voor mij maar inmiddels heb ik wel balans gevonden met fibromyalgie en het dagelijks leven. Om je een idee te geven deel ik vandaag hoe een gemiddelde dag er bij mij uit ziet.
Dit betekent uiteraard niet dat dit voor jou ook zou moeten werken, maar misschien kun je er wat inspiratie uithalen voor jezelf.
Fibromyalgie en het dagelijks leven: Zo ziet een gemiddelde dag er bij mij uit
Goed om als eerste te vermelden is dat ik ondernemer ben en vanuit huis werk, dit geeft mij al veel vrijheid. Ik begrijp uiteraard dat mijn gemiddelde dag niet voor iedereen haalbaar is. Probeer daarom te kijken naar welke punten jij er voor jezelf uit kunt halen.
1. De ochtend
‘s Morgens sta ik vrijwel altijd op zonder wekker. Mijn vriend ze wel een wekker maar die hoor ik lang niet altijd. Doordat ik eigen baas ben heb ik geen vaste tijd dat ik ergens moet zijn wat me de vrijheid geeft om op het tempo van mijn lichaam wakker te worden. Meestal is dit rond 7 uur.
Wanneer ik wakker word begin ik met een aantal yoga poses voor mijn rug die ervoor zorgen dat de ochtendstijfheid wat verminderd. Vervolgens neem ik een warme douche en douch ik koud af. Ik kleed me aan, doe mijn haar en ga naar beneden.
Even knuffelen met Milo en vervolgens ontbijt maken en koffie zetten. Tijdens mijn ontbijt lees ik een hoofdstuk uit een fictieboek en daarna neem ik mijn supplementen (CBD olie, jodium, vitamine D, en vitamine B12).
Na het ontbijt ga ik wandelen met Milo, dit is meestal een half uur tot drie kwartier.
Eenmaal thuis zet ik een pot kruidenthee en ga ik aan het werk. Rond een uur of 11.00 ga ik vaak even wat te eten halen. Dit is meestal een stuk fruit of een handje ongezouten noten.
Lees meer over mijn ochtendroutine: Mijn ochtendroutine met fibromyalgie in 10 stappen >>
2. De middag
Tussen 12.00 en 14.00 uur houd ik vrij voor mezelf. In die tijd ga ik lunchen en vaak ook nog 30 minuten wandelen. Daarna ga ik meestal nog even op bed liggen.
Vervolgens ga ik weer aan het werk tot gemiddeld 16.00 uur. Dit ligt zowel aan mijn to-do lijstje als aan wat haalbaar is die dag. Na het werken neem ik tijd voor mezelf. Als eerste kleed ik me om: ik doe mijn trainingsbroek en een lekker losse trui aan. Vaak eet ik dan nog een snack in de vorm van fruit of ongezouten noten.
Vervolgens ga ik op bed liggen om te mediteren, een serie te kijken, ga lezen of ik game op mijn Nintendo Switch. De tijd tussen mijn werk en het bereiden van het avondeten gebruik ik echt voor mezelf om tot rust te komen.
Tussen 17.00 en 17.30 begin ik aan het avondeten. Dit doe ik alleen of samen met mijn vriend.
3. De avond
We kunnen tussen 18.00 en 18.30 uur gaan eten. Na het eten ruimen we alles op en ploffen we op de bank. We kijken samen een serie of ik ga gamen op mijn Nintendo Switch terwijl mijn vriend gamed op zijn PlayStation.
Om 19.30 gaan we nog een rondje wandelen met Milo. Als we thuis komen zet mijn vriend thee en zet ik alvast alles voor mijn ontbijt klaar zodat ik daar ‘s morgens geen energie aan kwijt ben. Vervolgens kijken we een serie of een programma op TV en tussen 21.30 en 22.00 uur gaan we naar bed.
Ik leg alvast mijn kleren klaar voor de volgende dag, poets mijn tanden, was mijn gezicht en ga lekker in bed liggen. Eenmaal in bed lees ik nog een paar bladzijdes en ga ik slapen.
Fibromyalgie en het dagelijks leven: waar houd ik rekening mee?
Als eerst heeft het mij enorm geholpen om te leren wat voor mijn lichaam werkt. Fibromyalgie en het dagelijks leven kan best ingewikkeld zijn. Door te ervaren op welke manier ik het beste kan functioneren, heb ik ook mijn dag zo goed mogelijk kunnen inrichten. Ik houd rekening met verschillende punten:
1. Voldoende beweging
Voldoende beweging is voor mij echt een must. ‘s Morgens begin ik met yoga oefeningen en daarnaast wandel ik 2 tot 3x per dag. Doe ik dit niet? Dan krijg ik zonder twijfel meer last van pijnklachten, en dan voornamelijk in mijn rug.
2. Rustmomenten
Door voldoende rustmomenten in te plannen is het voor mij makkelijker om een dag goed door te komen. Tussen het werk door neem ik vaak even een momentje om tot mezelf te komen, ik heb tussen de middag een lange pauze en ‘s middags na het werk maak ik altijd ruimte voor ontspanning.
In de avond plan ik vrijwel nooit iets. Soms videobel ik met een vriendin maar dat is het dan ook wel. Veelal kijk ik een serie, game ik op mijn Nintendo of lees ik een boek. De avond heb ik het liefste vrij voor mezelf.
3. Gezond eten en genoeg drinken
Mijn streven is om zo gezond mogelijk te eten en genoeg te drinken. Op deze manier functioneer ik het beste. Ik eet veel fruit en bij mijn lunch eet ik altijd wat rauwe groenten of soep.
Daarnaast drink ik maar één kop koffie per dag (de rest is decaf), zet ik tegenwoordig een liter thee bij mijn werkplek zodat ik voldoende drink én heb ik altijd een gevulde dopper fles bij me staan.
Lees ook: Fibromyalgie & Voeding: Dit is wat ik eet op een dag >>
4. Gebruik van hulpmiddelen
Tijdens het werken zit ik altijd op een backjoy zitje zodat ik een goede houding aanneem. Dit zorgt ervoor dat pijnklachten in mijn onderrug beperkt blijven.
Daarnaast heb ik vaak Calmer oordopjes in om ruis te verminderen en werk ik vaak met mijn noise cancelling koptelefoon op.
Als ik ga rusten ga ik regelmatig op mijn spijkermatje liggen om mijn lichaam goed te kunnen ontspannen. Ook maak ik gebruik van een massageapparaat als mijn lichaam hier behoefte aan heeft.
5. Goede voorbereiding
Wat mij ook veel rust geeft is goede voorbereiding. s mijn energie het toelaat bereid ik tussen de middag of na het werken alvast wat voor voor het avondeten zodat ik ‘s avond alleen nog maar alles hoef te bereiden.
‘s Avonds leg ik mijn kleren klaar voor de volgende dag en bereid ik mijn ontbijt zo ver mogelijk voor. Ook zet ik een kopje voor mijn koffie klaar en zorg ik dat het koffiemachine gereed is (voldoende koffiebonen en het waterreservoir gevuld).
Na het werk laat ik mijn werkplek zo achter dat ik ‘s morgens meteen kan gaan zitten en aan het werk kan. Daarnaast maak ik ook alvast een planning voor de volgende dag.
Hoe zit het dan met het huishouden en sociale contacten?
[Update 23-11] Via Instagram kreeg ik, nadat iemand deze blog had gelezen, de vraag wanneer ik dan het huishouden en boodschappen doe en hoe ik het aanpak met sociale contacten. Omdat deze blog gaat om een gemiddelde dag had ik dit inderdaad niet meegenomen maar ik zal het kort even toelichten.
Het huishouden
Het huishouden doe ik altijd in het weekend zodat ik hier door de weeks, als ik mijn energie vooral wil besteden aan werk, niet naar om hoef te kijken. Dus poetswerk en het wassen van kleding gebeurt standaard op zaterdag of zondag. Mijn vriend zorgt ervoor dat er een paar keer per week gestofzuigd wordt.
Boodschappen doe ik samen met mijn vriend meestal op maandag of dinsdag net voor of na de lunch. We bestellen 1x in de twee weken boodschappen bij de supermarkt. Verder gaan we wekelijks naar de slager en groenteboer. Hier zijn we gemiddeld een klein uurtje aan kwijt.
Sociale contacten
Sociaal contact plan ik vrijwel altijd in de middag. Hierdoor kan ik ’s morgens even werken en heb ik ’s middags nog genoeg energie om met iemand koffie te drinken of iets leuks te doen. Dit is gemiddeld 1x in de twee weken.
In de avond plan ik alleen afspraken op vrijdag of in het weekend. Door de weeks heb ik hier niet de energie voor en houd ik de avond het liefste vrij. Wel bel ik ’s avonds soms met een vriendin, maar dat kost me dan minder energie dan fysiek wat afspreken.
Soms neem ik ook een hele dag vrij om iets leuks te doen met iemand, maar dit wordt dan vooraf goed gepland zodat ik hier met mijn werk en energie rekening mee kan houden.
Fibromyalgie en het dagelijks leven
In een notendop is dit hoe fibromyalgie en het dagelijks leven er bij mij uitziet. Nogmaals: wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Ik wil je met deze blog vooral een inkijkje geven in mijn leven omdat ik vaak de vraag krijg ‘hoe ik het allemaal doe’.
Het belangrijkste is om te gaan ontdekken wat jouw lichaam nodig heeft en wat jij aankunt. Zodat je aan de hand daarvan je dag kunt inrichten op een manier die bij jou past. Bij mij heeft het ervoor gezorgd dat ik nu beter kan functioneren, pijnklachten niet elke dag toenemen en vermoeidheid meer op de achtergrond blijft.
En merk je nou dat nog veel weerstand hebt om je dagelijkse leven met fibromyalgie aan te passen? Dan raad ik je aan om het gratis eBook: De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd te downloaden.
Na het lezen van dit eBook begrijp je het acceptatieproces en snap je waarom jij je soms voelt zoal jij je voelt. Je begrijpt welke gedachten, gevoelens en gedragingen bij de fases naar voren kunnen komen en je krijgt bij elke fase een fijne tip om het proces beter door te komen.
Heb jij een manier om fibromyalgie en het dagelijks leven goed te combineren? Laat dit dan weten in een reactie!
Deze blogs vind je vast ook leuk:
- Minder moeten van mezelf: 3 Belangrijke lessen die ik erdoor leerde >>
- Meer energie: 11 Tips om de dag door te komen met vermoeidheid >>
- Denken in mogelijkheden: Zo breng je het in de praktijk >>