Fibromyalgie en hooggevoeligheid (HSP)

Sinds een aantal jaar weet ik dat ik hooggevoelig ben, afgekort wordt het ook wel HSP genoemd: High Sensitive Person. Toen ik hierover ging lezen ging er een wereld voor me open; het was allemaal zo onwijs herkenbaar voor me. Nou heb ik ook ervaren dat ik niet de enige ben met een combinatie van fibromyalgie en HSP. Blijkbaar dat dit wel vaker voorkomt, maar wat is HSP precies?

Fibromyalgie en HSP: een veel voorkomende combinatie

De één is nou eenmaal gevoeliger dan de ander, maar als HSP’er gaat dat nog een stapje verder. Als je hooggevoelig bent kun je het gevoel hebben letterlijk alles op te pikken. Ieder geluidje hoor je, je ziet de kleinste details, maar ook energieën neem je als HSP gemakkelijk van anderen over.

Drukke plekken worden door iemand met hooggevoeligheid ook graag vermeden, net zoals harde muziek en ruzie. Ongeveer 10 tot 20% van de bevolking is hooggevoelig. Deze eigenschap komt bij mannen net zo vaak voor als bij vrouwen en is waarschijnlijk erfelijk.

Als ik uit eigen ervaring praat is HSP heus niet alleen maar vervelend, ik vind het soms een bijzonder mooie eigenschap! (later meer hierover ;))

“Er is weinig informatie te vinden over de combinatie van fibromyalgie en HSP, toch blijkt uit de praktijk dat een combinatie van beiden wel vaker voorkomt. Persoonlijk vind ik dat niet heel raar, het is wel duidelijk dat mensen met fibromyalgie een aantal dezelfde karaktereigenschappen hebben.”

Kenmerken van een HSP:

 • Neemt gemakkelijk energie over van anderen (zoals emotie, stemming);
 • Kan diep geraakt worden door zowel mooie dingen als door minder leuke dingen;
 • Minder goed functioneren wanneer ze geobserveerd worden;
 • Kan gemakkelijk leren, pikt snel nieuwe dingen op;
 • Oog voor detail, sterk reukvermogen, sterke smaak;
 • Snel gevoelig voor licht, geluid of geuren;
 • Creatief en gevoel voor humor;
 • Vaak interesse in natuur, kunst en muziek;
 • Sterk aanvoelen van stemmingen en sferen;
 • Plichtsgetrouw en perfectionistisch;
 • Brede interesse, maar ook snel interesse kunnen verliezen;
 • Emoties (zowel positief als negatief) worden sterker en intenser ervaren;
 • Stemmingswisselingen (maar ook kans op depressie en angsten);
 • Weinig energie / snel vermoeid;
 • Zorgzaam, groot verantwoordingsgevoel, makkelijk kunnen inleven in de ander;
 • Veelal dierenliefhebbers;
 • Weten vaak wat er van ze verwacht wordt en kunnen zich hier makkelijk in aanpassen;
 • Rijke belevingswereld (fantasie, dromen);
 • Schrikken snel;
 • Gevoelig voor pijn;
 • Behoefte om alleen te zijn, tijd nodig voor zichzelf / afzonderen;
 • Fouten maken het liefst voorkomen, veel moeite doen niets te vergeten;
 • Veranderingen kunnen veel impact hebben, moeite dit te verwerken;

Dat zijn ze nog lang niet allemaal maar ik geloof dat je zo wel een idee kunt krijgen wat hooggevoeligheid inhoudt. De kenmerken kunnen bij iedereen anders zijn en niet iedere HSP heeft ieder kenmerk. Mensen die hooggevoelig zijn worden vaak ook gezien als verlegen, hoewel ze dit lang niet altijd zijn.

Horen fibromyalgie en HSP bij elkaar?

Er is weinig informatie te vinden over de combinatie van fibromyalgie en HSP, toch blijkt uit de praktijk dat een combinatie van beiden wel vaker voorkomt. Persoonlijk vind ik dat niet heel raar, het is wel duidelijk dat mensen met fibromyalgie een aantal dezelfde karaktereigenschappen hebben.

Wat ook naar voren komt is dat mensen met fibromyalgie vaak emotioneel erg gevoelig zijn. Ook HSP is een persoonlijkheidseigenschap en het zou zomaar kunnen dat er tussen beide een link is maar zeker zeggen doe ik dat natuurlijk niet.

Fibromyalgie-en-HSP-hooggevoelig-fibromyalgieblog Bron foto

HSP niet alleen maar negatief

Hoewel HSP vaak als iets negatiefs wordt gezien hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Ik vind het namelijk enorm bijzonder dat ik zo extreem kan genieten van een mooie omgeving, dat ik diep geraakt wordt door kleine gebaren.

Ook vind ik het vaak leuk dat alle details mij opvallen (soms wel vermoeiend, haha) en dat ik zo dol ben op dieren.

Oh, wat ook een enorm voordeel is, is dat ik snel leer. Ik hoef maar 1 of 2 x te zien hoe het moet en daarna kan ik het vaak zelf wel. Niet alleen fijn voor mezelf maar ook op school en op werkplekken is dit altijd ideaal geweest. Maar als iemand mij op de vingers gaat kijken dan laat maar, haha. Dan klap ik dicht en word ik onzeker.

Het aanvoelen van de sfeer, of energieën heb ik ook niet altijd als negatief ervaren. Ik kan me makkelijk afstemmen op anderen en in de gehandicaptenzorg is dit vaak in mijn voordeel geweest. Ik prikte vaak zo door het verhaaltje van een cliënt heen of voelde aan bij wie ik moest zijn. Hiermee heb ik al verschillende problemen op kunnen lossen van cliënten die eigenlijk moeilijk praten of alles verbloemen.

Toegegeven, het is niet altijd alleen maar positief. Het overnemen van energieën kan me soms helemaal uitputten. In een drukke omgeving of het openbaar vervoer voel ik vaak van alles wat niet van mij is. Zo krijg ik soms ineens hoofdpijn als er iemand naast me komt zitten of voel ik me uit het niets onrustig.

Voorbeeld van zo’n overname van energie:

Terwijl er twee vrienden van mijn vriend bij ons waren merkte ik dat ik ineens enorm onrustig werd. Ik kreeg last van mijn ademhaling en voelde mijn hartslag versnellen. ‘Hu.. waar komt dit vandaan?’ vroeg ik me af. Vlak daarna zij één van de jongens: ‘Uh wow, ik heb een paniekaanval. Niks aan de hand hoor, heb ik vaker! Gaat vanzelf wel weer over.’ Er was verder niets aan hem te zien maar voor mij was het duidelijk. Gauw daarna was het gevoel ook weg.

Fibromyalgie en HSP kan belastend zijn

HSP kan – zeker als je nog niet weet dat je het hebt – erg belastend zijn. Het kan zowel op het werk, in een relatie, of voor jezelf erg belemmerend voelen om hooggevoelig te zijn. Zeker in de prestatiemaatschappij waarin we leven is er weinig aandacht voor mensen die meer tijd nodig hebben, sneller moe zijn of indrukken wat langer moeten verwerken. Dat kan lastig zijn!

Zeker in combinatie met fibromyalgie kan dit erg uitputtend voelen. Zowel lichamelijk als geestelijk wordt je uitgedaagd, maar het geluk is wel dat je met beide kunt leren omgaan.

“Toegegeven, het is niet altijd alleen maar positief. Het overnemen van energieën kan me soms helemaal uitputten. In een drukke omgeving of het openbaar vervoer voel ik vaak van alles wat niet van mij is. Zo krijg ik soms ineens hoofdpijn als er iemand naast me komt zitten of voel ik me uit het niets onrustig.”


Herken jij je in dit verhaal?
Lees dan het lijstje met kenmerken nog eens over. Waar liggen voor jou de moeilijkste punten? Je kunt eens gaan nadenken over hoe je dit probleem kunt verminderen of verlichten. Wat kun je zelf doen om makkelijker met die situatie om te gaan?

Wat vooral heel belangrijk is, is dat je leert om je grenzen aan te geven, zodat je datgene doet wat voor jou goed is. Maar eerlijk is eerlijk: het scheelt al een boel als je je bewust bent van het feit dat je hooggevoelig bent en weet wat dit voor jou betekend.

Hierdoor kun je bepaalde dingen -zoals energieën van anderen- makkelijker herkennen. Ook zul je steeds beter leren welke gevoelens bij jou horen en wat van een ander is waardoor je het al makkelijker los kunt laten.

Conclusie fibromyalgie en hooggevoeligheid

Of fibromyalgie en HSP een verband hebben met elkaar durf ik niet te zeggen. Het lijkt erop dat de combinatie van beiden wel vaker voorkomt. Hooggevoeligheid wordt vaak gezien als iets negatiefs maar het heeft ook veel positieve kanten!

Het belangrijkste is dat je leert wat jouw kwaliteiten zijn door hooggevoeligheid maar ook waar jouw leerpunten liggen. Als je hier een balans in vind en leert wat voor jou het beste werkt, zul je HSP ook niet als een last ervaren.

Een combinatie van fibromyalgie en HSP kan veel van je vragen, blijf vooral dicht bij jezelf en luister naar je lichaam. Kies wat vaker voor jezelf, dat is niet egoïstisch, dat is juist enorm sterk! 🙂

Wellicht ook interessant om te lezen: De reden waarom mensen met fibromyalgie sneller overprikkeld zijn >>

Herkenbaar voor je? Ik ben benieuwd of ook jij de combinatie fibromyalgie en HSP hebt en hoe jij hiermee omgaat. Laat je een berichtje achter?


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

29 gedachten over “Fibromyalgie en hooggevoeligheid (HSP)”

 1. Ik heb een interessante voordracht bijgewoond van Hsp Vlaanderen. Daar werd helemaal uit de doeken gedaan, hoe hps-pers heel vaak chronisch ziek werden. Ik kan dat nu hier niet uitleggen in 3 seconden. Misschien eens gaan lezen op de site van de vlaamse liga hsp.

  Beantwoorden
 2. Hallo,ik ben Els en heb al 14 jaar fybro.Ook ben ik steeds gevoelig geweest maar de laatste tijd verergerd het zo erg dat ik het gevoel heb dat ik mijn hoofd afsluit en soms zo wazig ben!Stress is moordend.
  Groetjes.

  Beantwoorden
 3. Hoi, ben inderdaad HSP-ER. En heb ook fibromyalgie.
  Gisteren baalde ik nog toen een oud collega, ook verpleegkundige, het vreemd vond dat ik niet s’avonds af wilde spreken, omdat ik dan te moe ben.
  Terwijl ze weet wat ik mankeer! Ze zei, “je bent nu in de bloei van je leven.”
  Ik ben er nog boos over!
  Mijn werk als verpleegkundige heeft me helemaal opgebrand omdat ik altijd zo meeleefde en nooit op iets “nee” kon zeggen. Dacht veel te weinig aan mezelf. En nu kan ik het écht niet meer.
  Ik heb er geen spijt van hoor, ik heb heel veel goeds gedaan voor andere mensen, maar nu is het helemaal op sinds 2 jaar. Ben nu 56, en wacht op de uitslag van het UWV, ik krijg te horen in hoeverre ik afgekeurd word.
  Ik heb een goed leven hoor! Ben dankbaar voor alles wat ik nog heb, en dat is heel veel.
  Maar ZÓ stom dat dan zo’n opmerking je zóveel doet…. Alleen dát moet ik nog leren, om me dát niet aan te trekken, stom, hè!

  Beantwoorden
  • Beste Jolanda,

   Ik herken je verhaal. Ook heeft mijn werk als peuterjuf mij gevloerd. Ik werkte in een zorgwijk. Veel problemen. Ik nam het allemaal aan. Ik droeg het. Nu ben ik thuis en krijg ik a.s dinsdag via een arbeidsdeskundige te horen of ik wel of niet nog in de uwv ziektewet mag blijven. Over dat ik hooggevoelig ben praat ik niet over. Eens gedaan tegen mijn bedrijfsarts,je zag hem kijken. Gelukkig heb ik de kracht en zelfvertrouwen om te doen wat het beste voor mij is. Denk daar maar vooral aan, dat je uiteindelijk doet wat het allerbeste voor jou is. Wie of wat iemand ook zegt. Dikke duim voor jou.(die gaf ik altijd aan mijn peuters?

   Beantwoorden
 4. Heel herkenbaar……werk daar ook mee op mijn werk…heb mij leren afschermen voor degene die mijn energie opslokken en mensen helpen die met hun gevoel in de knoop zitten of verdriet hebben…..het is een mooie gave….

  Beantwoorden
 5. Nou ik weet sinds 29 mei dat ik fibromyalgie heb en ben 41 jaar en sinds 1 jaar diagnose Bordeline en daar nu eindelijk juiste hulp voor (godzijdank) maar idd denk ik ook dat ik dat ik wat weg heb van HSP…herkenbaar wat je beschrijft…nu op vakantie komen tranen er met volle bakken uit zelfs bij vreemden…mijn schaamte is groot maar ben uitgeput…vandaar vakantie….Geef niet op…maar eerst nu de opladen dan revalidatie en leren accepteren!!
  Mooi verwoord dit helpt mij weer…de puzzelstukjes vallen op zijn plaats!!
  Thanxxx !!

  Beantwoorden
 6. Heel herkenbaar, het is rijkdom om veel te kunnen voelen, maar ook vermoeiend als dat bovenop je lichamelijke pijn komt. Maar al met al: RIJKDOM

  Beantwoorden
 7. Enorm herkenbaar! Zonder diagnose die vast is gesteld is dit ook vaker tegen mij gezegd.. Nu vallen de puzzelstukjes in elkaar! Fijn om te lezen dat ik niet alleen ben hierin en hoe mooi is het om HSP te hebben.. Soms ook niet hahaha maar goed alles om zetten in het positieve dan komt het helemaal goed!

  Beantwoorden
 8. Heel herkenbaar idd.. Heb mezelf altijd al afgevraagd of het beestje een naam had.. Nu dit alles gelezen heb valt alles in 1 x op zijn plek..
  Weer een stukje acceptatie.. Tnx voor de blog

  Beantwoorden
 9. Heel herkenbaar,daar heb ik een aantal jaren geleden heel veel problemen mee gehad.
  Ik kon dat helemaal niet plaatsen.
  Ik sta ervan te kijken.
  Worden toch nog wat puzzels opgelost.

  Beantwoorden
  • Hi Moetike,

   Je schrijft dat je de indruk hebt dat je klachten snel verergeren sinds je ouder word.
   Mag ik je leeftijd weten? Ik heb namelijk hetzelfde gevoel, maar gelukkig geen CVS.

   Vriendelijke groet Rita

   Beantwoorden
 10. Ik heb alle kenmerken die je opsomt, behalve 1ntje niet. Ben wel blij dat ik dit gelezen heb want ik stak alles op mijn fibro. Bedankt alvast.

  Beantwoorden
 11. Volgens mij is er wel zeker een verband. Ook ik ben HSPer en fibromyalgie patiënt en ken meerdere mensen die deze combinatie hebben.
  Ik probeer zo goed mogelijk naar mijn eigen lichaam te luisteren en mij af te sluiten in gezelschap. Geaard blijven. Na een drukke dag moet ik de volgende dag opladen en verwerken wat er allemaal gebeurd is. Gedichten schrijven, bloggen, creatief bezig zijn met haken, schilderen en fotografen helpen mij om weer tot rust te komen

  Beantwoorden
 12. Heel duidelijk omschreven en als ervaringsdeskundige coach kan ik zeggen dat voor mij geldt dat als ik mijn grenzen beter aangeef alles minder energie kost en wat is dit een uitdaging# fijn dat er aandacht hiervoor is echt belangrijk

  Beantwoorden
 13. Zo herkenbaar ik weet sinds kort dat ik fibromyalgie heb en HSP had ik al langer door.
  Ik vind het moeilijk om mee om te gaan en rust te vinden, soms ook om met andere mensen om te gaan.
  Want begrip is helaas ver te zoeken en zeker, doordat ik meerdere ziektes heb.
  Oa aangeboren hartafwijking, ziekte van meniere en PDS.
  Als ik alle punten lees heb ik er van eentje geen last.

  Beantwoorden
 14. Ik heb al eer dan 20 jaar fibro en cvs. Enkele jaren geleden wwerd ook zeer hoog sensitief vastgesteld. Mijn doochter lijkt dit nu ook te hebben. En mijn kleindochter is in therapie voor hoog sensitief. Ze is 6 jaar. En al vanaf baby zeer vlug moe en zeer gevoelig. Nu we dit weten kunnen we gepast reageren en aanpakken Mijn vraag naar jou is.. speelt erfelijkheid hiereenfactor in. En duidelijk in de vroouwelijke lijn. Mijn eigen moeder is al altijd zeer zwaar manisch depressief….

  Beantwoorden
 15. Zo herkenbaar.
  Ik wist niet dat er nog meer mensen waren met de combinatie fibromyalgie en HSP .
  Ik vind mezelf altijd zo anders dan anderen
  zo kan ik intens genieten van mensen als ze iets voor me doen ,dat gevoel van dankbaarheid is zo intens groot.
  ook in de natuur aan het water in het bos of met mijn hondjes is dat gevoel zo intens dat er vaak tranen in mijn ogen opbellen.
  Dit zie ik niet bij anderen zodoende schaam ik mij soms ook wel alhoewel er is niets om voor te schamen.
  Ook heb ik grote behoefte om alleen te zijn zijn tot rust te komen alle prikkels te kunnen verwerken helaas heeft dit wel mijn huwelijk gekost mijn ex man had er geen begrip voor na een paar jaar van hulpverlening vond ik het toch het allerbeste om voor mezelf te kiezen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie