Fibromyalgie en plannen: Dit is hoe ik een planning maak

Fibromyalgie en plannen kan een vervelende combinatie zijn. De pijn, vermoeidheid en andere symptomen zijn onvoorspelbaar waardoor het lastig kan zijn om vooraf al je dagen in te plannen. Toch heb ik ondertussen ervaren wat voor mij het beste werkt en daarbij werd me gevraagd om eens uit te leggen hoe ik het plannen aanpak. Dus bij deze!

Fibromyalgie en plannen: Dit is hoe ik een planning maak

Lange tijd heb ik moeite gehad met het maken van een planning. Fibromyalgie en plannen kan namelijk een vervelende combinatie zijn. Ik maakte vaak wel een planning, maar de kans dat ik deze niet volledig kon afronden was – door onvoorspelbare klachten – erg groot.

Het gevolg? Teleurstelling en frustratie omdat ik niet kon doen wat ik wilde, en de lange to-do list me aan bleef staren zonder dat ik ook maar iets kon afstrepen. Niet echt bevorderlijk voor je stemming kan ik je zeggen.

Tegenwoordig pak ik het daarom anders aan. Wel wil ik zeggen dat fibromyalgie en plannen natuurlijk persoonlijk is, dus misschien dat deze manier voor jou juist níét werkt. Toch wil ik dit delen om je te inspireren en inzicht te geven.

Ontdek wat je kunt

Voordat je gaat starten met een planning is het handig om voor jezelf te weten wat je kunt en wanneer je dingen het beste kunt doen. Dit kan wat tijd kosten, maar uiteindelijk is het erg gunstig. Een paar voorbeelden:

 • Ik weet van mezelf dat ik ’s morgens de meeste concentratie en focus heb. Doordat ik dit weet, plan ik de taken waar veel denkwerk nodig is als eerste in zodat ik me er volledig op kan focussen.
 • Ook weet ik van mezelf dat ik aan het eind van de dag ver door mijn energie zit waardoor koken lastig kan zijn. Deze taken verdeel ik in stukken zodat ik rond etenstijd niet alles in één keer hoef te doen.
 • Als ik een hele dag een afspraak heb gehad, kost me dit vaak veel energie. Ook lichamelijk kan dit lastig zijn. Daarom plan ik de dag na zo’n afspraak altijd wat minder in zodat ik de tijd heb om te rusten.

Als je zulke dingen van jezelf weet kun je er ook beter rekening mee houden.

Dat gezegd hebbende deel ik graag met je hoe ik fibromyalgie en plannen combineer; ik deel met je hoe ik mijn werk, huishouden, vrije tijd en ontspanning inplan.

Fibromyalgie en plannen: Werkzaamheden

Sinds april 2017 werk ik fulltime als ondernemer. Dit geeft veel vrijheid en mogelijkheid om flexibel te zijn en te schuiven met taken als dat nodig is. Toch is een goede planning voor duidelijk overzicht is wel nodig.

Stap 1: Maandplanning

Iedere maand kijk ik voor mijn eigen bedrijf en voor klanten wat er moet gebeuren; naast mijn eigen blog schrijf ik namelijk ook teksten voor websites en webshops. Momenteel ben ik werkzaam voor JongPIT en schrijf ik wekelijks blogs voor Liberi.nl. Daarnaast beheer ik samen met mijn vriend Slaap24.nl en heb ik tussendoor nog wat inspring opdrachten.

Ik noteer wat ik voor Fibromyalgieblog.nl wil doen en ik noteer per klant en project wat er die maand moet gebeuren. Dat is stap één.

Daarbij houd ik er ook rekening mee dat ik niet al te veel taken op mijn planning heb staan. Dit heeft verschillende redenen:

 • Ik kan mezelf soms behoorlijk overschatten;
 • Als er minder op mijn planning staat kan ik ook makkelijker schuiven als het een dag niet zo goed gaat;
 • Taken hebben vaak meer tijd nodig dan ik in eerste instantie denk (dit heeft vrijwel iedereen. Een tip uit het boek Nooit meer te druk is dan ook om je geschatte tijd te verdubbelen zodat je altijd goed uitkomt).

Stap 2: Weekplanning

Vervolgens ga ik alle taken die ik voor die maand gedaan wil hebben onderverdelen in weken en probeer ik mijn taken geleidelijk aan te verdelen zodat ik ongeveer iedere week evenveel uren kan maken.

Ik schrijf op een a4’tje de werkzaamheden en taken voor mezelf en klanten op zodat ik een duidelijk overzicht heb van wat ik die week kan gaan doen.

Persoonlijke tip: Ik heb altijd veel last van mijn menstruatie, daarom houd ik sinds kort in mijn agenda bij wanneer ik ongesteld moet worden. Met het maken van mijn planning houd ik er rekening mee dat ik in de week van mijn menstruatie minder gepland heb staan zodat ik dan ook meer rust kan nemen als het nodig is.

Stap 3: Dagplanning

Per dag bekijk ik welke dingen prioriteit hebben, maar ook wat ik kán doen. Heb ik een dag minder energie of meer pijn? Dan pik ik er een aantal taken uit die ik makkelijk kan voltooien zodat ik – ondanks het feit dat het niet helemaal lekker gaat – toch wat dingen kan afvinken.

Gaat het goed? Dan werk ik lekker door en kies ik de taken die moeilijker zijn of waar meer inspanning of denkwerk voor nodig is.

Als het goed is heb ik dan aan het eind van de week alle taken volbracht. Is dit niet het geval? Dan probeer ik dit te verschuiven of eventueel wat dingen van de volgende week te schrappen die minder prioriteit hebben.

Waar ik standaard rekening mee houd:

 • ’s Morgens heb ik de meeste focus en concentratie dus ik begin mijn dag vaak met de taak waar ik de meeste focus voor nodig heb;
 • In de middag heb ik vaak minder energie en concentratie dus plan ik ’s middags de taken die makkelijker zijn;
 • Ik wissel moeilijke en makkelijke taken met elkaar af zodat er genoeg variatie is en ik niet 3 uur full focus ergens aan hoef te werken.

fibromyalgie planning

Afspraken inplannen

Afspraken die niet de hele dag duren plan ik vrijwel altijd aan het einde van de dag. Of dit nou gaat om zakelijke afspraken met potentiële klanten of om therapie. Ik vind het fijn als ik mijn energie overdag kan besteden aan mijn werk. Als ik een afspraak met een klant of therapeut ’s morgens plan, merk ik dat ik grotendeels van mijn energie al kwijt ben.

Het gebeurt ook wel eens dat ik een hele dag iets gepland heb; bijvoorbeeld werken met een collega van JongPIT of ik werk buiten de deur met andere ondernemers. Deze dingen probeer ik tijdig in te plannen zodat ik hier rekening mee kan houden als ik mijn werkplanning maak. Ik houd er dan ook rekening mee dat ik die dag erna wat minder op de planning zet.

Fibromyalgie en plannen: Het huishouden

Hoewel ik nu samen met mijn vriend tijdelijk bij mijn ouders woon doe ik wel onze was, doen we onze eigen boodschappen, koken we zelf en poets ik zelf de slaapkamer.

 • De was en poetsen: De was probeer ik zo veel mogelijk in het weekend te doen; meestal doe ik in het weekend 3 wasjes zodat alles is weg gewerkt en ik letterlijk en figuurlijk schoon kan beginnen aan de nieuwe week. Ook verschoon ik dan het bed en doe ik het poetswerk.
 • Boodschappen doen: Dit vind ik best zwaar en kost me veel energie. Daarom hebben we besloten om iedere week te plannen wat we willen eten en boodschappen online te bestellen. Dit scheelt me veel energie en bevalt erg goed.
 • Koken: Om ‘s avonds alles in één keer te bereiden voor het eten vind ik soms best lastig. Daarom kies ik er – als dit mogelijk is – voor om overdag alvast het een en ander voor te bereiden. Bijvoorbeeld het snijden van groenten of dingen alvast af te wegen en klaar te zetten. Door het zo aan te pakken kost het me minder energie en is het ook makkelijker om gezond te eten. (Moe + honger = grote kans op frietjes ;)).

Vrije tijd en ontspanning

Naast het werk en huishouden heb ik natuurlijk ook behoefte aan contact met vrienden, leuke dingen doen met mijn vriend, mijn hobby’s of sport.

 • Afspreken met vrienden doe ik het liefste later in de middag of avond of in het weekend zodat ik – net zoals bij zakelijke afspraken – mijn energie en focus overdag kan richten op mijn werk;
 • Wat betreft beweging en sport ga ik iedere ochtend een ronde met mijn moeder de hond uitlaten en fietsen op de hometrainer doe ik om de dag aan het eind van de middag en in het weekend;
 • Dingen doen die ik leuk vind doe ik meestal ‘s avonds of in het weekend, zoals tekenen in mijn bullet journal, een cake of taart bakken, zelf verzorgingsproducten maken (laatst maakte ik zelf scrub met het recept van Foodie Fest) of bezig zijn met plantjes (lekker ouwbollig he :)).
 • Impulsieve afspraken of bezoekjes komen natuurlijk ook wel eens voor, en dat is prima. Je kunt veel plannen, maar soms mag je ook best even mee gaan met de flow van het leven. Spontaan een bezoekje van een vriendin, buiten de deur eten met mijn vriend of ongepland een middag vrij – het moet kunnen en ik vind het heerlijk.

Tijd voor mezelf

Het lijkt misschien dat ik de hele dag door bezig ben, maar niets is minder waar. Ik heb regelmatig momenten om te kunnen ontspannen. Tussen de middag ga ik soms even op bed liggen om bij te komen of ik ga even mediteren.

Daarbij zorg ik tijdens mijn werk door voldoende rust en ontspanningsmomenten zodat het me ook lukt om mijn planning daadwerkelijk te behalen. Hoewel ik dit soms lastig vind, merk ik dat ik meer gedaan krijg op een dag als ik regelmatig even pauze neem dan dat ik continu maar doorga.

Wat als het een dag niet goed gaat?

Hoewel ik heel vaak tegen je zeg dat luisteren naar je lichaam onwijs belangrijk is, loop ik hier zelf soms ook nog tegen aan. Het is altijd balen als je merkt dat het lichamelijk niet lekker gaat waardoor je niet kunt doen wat je graag wilt.

Toch probeer ik op zo’n momenten een stap terug te doen en rust te nemen; niet altijd makkelijk, maar ik weet ondertussen dat ik mezelf hier juist mee help. Neem ik geen rust als het nodig is? Dan kan het best zijn dat de pijn of vermoeidheid langer aanhoudt. Terwijl als ik direct een stap terug doe, ik me ook sneller weer goed voel.

Tegenover klanten speel ik altijd open kaart. Zij weten dat ik fibromyalgie heb en daardoor soms kan uitvallen. Als het meerdere dagen niet lekker gaat informeer ik mijn klanten dat bepaalde opdrachten iets langer op zich laten wachten en daar is – gelukkig – vrijwel altijd begrip voor.

Lees ook: 9 Persoonlijke tips bij fibromyalgie en pijnverlichting, hoe pak ik dit aan? >>

Ontdek wat bij je past

Fibromyalgie en plannen ís mogelijk, maar wat heel belangrijk is, is dat je zelf gaat ontdekken wat bij jou past. Bovenstaande tekst is natuurlijk persoonlijk en eerlijk is eerlijk: ik heb best wel wat jaren versleten om te ontdekken wat voor planning het beste bij me past.

Probeer verschillende dingen uit en kijk vooral hoe jij bepaalde taken makkelijker kunt maken voor jezelf. Denk in oplossingen en blijf vooral dingen uitproberen. Alleen op deze manier zul je uiteindelijk gaan ervaren wat voor jou het beste werkt.

Fun fact: Een van mijn eerste video’s ging over fibromyalgie en plannen en het is duidelijk dat ik er toen nog anders in stond dan nu; bekijk ‘m hieronder.

Bonus tip: een fijne planner of agenda

Om een goede planning te kunnen maken is een goede planner of agenda natuurlijk onmisbaar. Ik maak nu voor het 2e jaar dankbaar gebruik van de Eenvoudig Leven agenda. Ik vind het echt een fantastische agenda! Benieuwd? De Eenvoudig Leven agenda en nog 4 andere planners en agenda’s licht ik uit in de blog: Dit zijn de 5 leukste planners en agenda’s voor 2021 >>

Ik hoop dat ik jou heb kunnen inspireren door mijn manier van plannen met je te delen. En ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jij de combi fibromyalgie en plannen aanpakt. Laat het me zeker weten!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie