Fibromyalgie en suiker: Dit is waarom je het beter kunt vermijden

Fibromyalgie en suiker is geen goede combinatie. Zelf ben ik van jongs af aan een zoetekauw en at ik graag vaak en veel. Toch ben ik mijn voedingspatroon gaan omgooien toen een therapeut me vertelde hoeveel invloed voeding heeft op het lichaam en zeker op pijnklachten en anderen fibromyalgie symptomen. Ze zei me dat ik het beste kon beginnen met het vermijden van geraffineerde suiker. Dit ben ik gaan doen; mijn ervaring en waarom je geraffineerde suiker beter kunt vermijden deel ik graag met je.

Fibromyalgie en suiker: Dit is waarom je het beter kunt vermijden

Wanneer ik het heb over geraffineerde suiker gaat het om de witte kristalsuiker. Ook wel het zoete vergif genoemd. Toch zijn veel mensen (volwassenen, maar ook kinderen) verslaafd aan suiker. Niet gek ook, het wordt tegenwoordig overal aan toegevoegd en producten met suiker zijn makkelijk te verkrijgen. Het is namelijk een goedkope grondstof.

Waarom is suiker zo slecht voor je?

 • Het kan pijnklachten versterken
 • Het heeft een negatief effect op je immuunsysteem
 • Je bijnieren worden meer belast (het gevolg hiervan kan bijnieruitputting zijn)
 • Het zorgt voor een disbalans in je hormonen
 • Het darmflora raakt uit balans (candida kan hiervan een gevolg zijn)
 • Suiker kan zorgen voor verzuring in het lichaam
 • De insuline productie wordt verstoord
 • Overmatig suikergebruik kan zorgen voor een onrustig of nerveus gevoel
 • Het stimuleert ontstekingen en infecties
 • Je krijgt er een suikerpiek en energiedip van
 • Vitaminen en mineralen worden minder goed opgenomen
 • Suiker is verslavend
 • Het kan zorgen voor vermoeidheid en weinig energie
 • Suikers worden omgezet in vet (denk aan de lovehandles)
 • Diabetes en hart- en vaatziekte kunnen veroorzaakt worden door suiker

Zoals je kunt zien is het gebruik van suiker geen slimme keuze als je fibromyalgie hebt. Een chronische ziekte vraagt veel energie van het lichaam en heeft daarvoor de juiste brandstof nodig.

In onderstaande video legt Jesse van der Velde uit hoe een suikerverslaving werkt en wat voor effect het heeft op je lichaam. (Blog gaat verder onder de video)

Fibromyalgie symptomen kunnen verergeren door suiker

Een paar symptomen die bij fibromyalgie voorkomen zijn pijnklachten, slechte weerstand, darmklachten, stemmingswisselingen en vermoeidheid; zoals je kunt zien kunnen deze klachten dus nog erger worden door het gebruik van suiker.

Genoeg redenen dus om acuut te stoppen met suiker, toch?

Voor mij was dit wel het geval. Ik ben in 2015 cold turkey gestopt met het gebruik van suiker. Geen suiker meer in mijn koffie, geen fruitdrank meer en geen koekjes of andere producten met geraffineerde suiker. Het was niet altijd makkelijk, het is namelijk echt even afkicken maar ik wist waar ik het voor deed.

“Persoonlijk merk ik dat ik niet veel meer geef om suiker en het daardoor bijna altijd vermijd. Daarnaast merk ik dat ik me beter voel door geen suiker te gebruiken, dit is ook een goede stimulans om het gewoon te laten staan.”

Werkelijk o-ve-ral zit suiker in

Kant-en-klaar producten, sauzen, bouillonblokjes, vleeswaar, brood, slasaus en ga zo maar door, overal zit suiker in. Dit houdt dus in dat je heel veel vers zult moeten gaan bereiden én dat je etiketten goed moet gaan lezen. Het is echt even schakelen en bedenken hoe je het allemaal gaat vervangen.

Daarnaast heeft suiker een verslavende werking, hoe meer je het binnenkrijgt, hoe meer behoefte je lichaam er aan heeft. Het is dus ook echt even afkicken wanneer je hier volledig mee stopt. Je lichaam raakt ontregeld wat verschillende gevolgen kan hebben:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaar
 • Slapeloosheid
 • Extreme behoefte aan suiker

Dit is iets waar je doorheen zult moeten om je suikerverslaving uiteindelijk te overwinnen. Wat kan helpen is voldoende water (of kruidenthee) drinken. Zorg ook dat je overige zoetstoffen vermijd; dit is dan misschien geen geraffineerde suiker, maar het vergroot wel je behoefte naar zoetigheid. Natuurlijke suikers zoals in fruit of zoete groenten kunnen wel genuttigd worden.

Wanneer je uiteindelijk gaat ervaren dat je je er juist beter door voelt zal het ook makkelijker zijn om dit vol te houden. Je weet dan immers waar je het voor doet!

Fibromyalgie en suiker - zoet

Wat is het verschil tussen geraffineerde suiker en andere suikers

Geraffineerde suiker zoals kristalsuiker, poedersuiker en basterdsuiker bevat geen nuttige voedingsstoffen. Deze worden er namelijk uitgehaald tijdens het zuiveringsproces waar de suiker gefilterd wordt. Het enige wat van het product overblijft is de witte kristalsuiker.

Om suiker af te breken heeft het lichaam vitaminen, vezels en mineralen nodig; omdat dit niet het geval is worden de suikers snel opgenomen (suikerpiek) maar het lichaam kan er niets mee.

On-geraffineerde suiker zoals honing, kokosbloesem suiker, palmsuiker is de tussenstap tussen geraffineerde en natuurlijke suiker; de suiker is wel bewerkt maar niet gezuiverd waardoor ze nog een klein beetje vitamines en mineralen bevatten.

Natuurlijke suiker is suiker zoals in fruit of zoete groenten. Alle voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en vezels zijn in dit product nog aanwezig. Hierdoor wordt de suiker geleidelijk aan opgenomen en kan het lichaam het goed afbreken. Hierdoor zul je geen last krijgen van suiker pieken.

Bron: Zoetrecepten.nl

Let ook op voor chemische suikervervangers

Light, vrij van suiker of een andere kreet die op een verpakking in de supermarkt staat wil niet meteen zeggen dat het product ook goed voor je is. Vaak wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige zoetstoffen die – net zoals geraffineerde suiker – niet goed zijn voor het lichaam.

Denk aan aspartaam (E951), sucralose, sorbitol, cyclamaat en xylitol. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn net zo slecht voor je en je suikerverslaving blijft erdoor intact. Je kunt het daarom beter vermijden.

Fibromyalgie en suiker - header

Je zult jezelf dankbaar zijn

Fibromyalgie en suiker is geen fijne combinatie. Wanneer je doorzet en uiteindelijk van je suikerverslaving af bent zul je jezelf eeuwig dankbaar zijn. Het voelt (dat vond ik tenminste) als een ware bevrijding om niet continu behoefte te hebben aan zoetigheid.

Daarnaast merkte ik dat het inderdaad invloed heeft op pijnklachten en vermoeidheid (beide klachten werden minder) en ik kwam weer beter in m’n vel te zitten.

Een bijkomend voordeel is dat ik 15 kg ben afgevallen sinds ik met geraffineerde suiker gestopt ben, ook mooi meegenomen! 😉

Ook interessant! Gezond eten, 10 persoonlijke tips om het vol te houden >>

Hoe hou je het vol?

Zelf eet ik zo af en toe nog eens een ijsje, een stukje chocolade of iets anders waar suiker aantoe is gevoegd. Over het algemeen probeer ik het zo veel mogelijk te vermijden maar af en toe maak ik een uitzondering. Dit wordt ook wel de 80/20 regel genoemd: 80% suikervrij en 20% wat je zelf wil.

Persoonlijk merk ik dat ik niet veel meer geef om suiker en het daardoor bijna altijd vermijd. Daarnaast merk ik dat ik me beter voel bij gezonde voeding en geen suiker te gebruiken, dit is ook een goede stimulans om het gewoon te laten staan.

Extra stimulans nodig om van je suikerverslaving af te komen?
 • Volg de cursus 40 dagen Natuurlijk! Suikervrij van Miss Natural
 • Of bestel een kookboek om te koken en bakken zonder suiker:

 


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Fibromyalgie en suiker: Dit is waarom je het beter kunt vermijden”

 1. Xylitol is n natuurlijke stof toch?! Bovendien, ik heb fibro maar valt niet veel te kiezen; een dropje en ik verga van de pijn. Meer mensen last van? Kan alleen tegen de synthetische vervangers…iemand tips?

  Beantwoorden
 2. Ik heb twee jaar terug een dieet gevolgd waarbij suikers en koolhydraten werden vermeden. Ik had zeker meer energie, waardoor de pijn beter te verdragen was. Ik heb een jong gezin met 3 kinderen en ik merkte dat het steeds moeilijker werd om suikervrij te koken en eten. Ik stond elke dag twee maaltijden te bereiden. Dat werkt niet. Ik ben heel benieuwd hoe anderen dat doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie