Fibromyalgie en verzuring; wat heeft het met elkaar te maken?

Fibromyalgie en verzuring worden veel met elkaar in verband gebracht. Een verzuurd lichaam kan namelijk veel klachten veroorzaken die lijken op de symptomen van fibromyalgie. Maar wat is verzuring eigenlijk? En wat kun je er zelf aan doen om het lichaam te ontgiften?

Fibromyalgie en verzuring; wat heeft het met elkaar te maken?

Eigenlijk is het niet vreemd dat fibromyalgie en verzuring zo aan elkaar worden gelinkt. Een verzuurd lichaam kan namelijk klachten veroorzaken die sprekend lijken op fibromyalgie. Denk aan vermoeidheid, slaapproblemen, verminderde energie, pijnlijke spieren en zelfs stress en stemmingswisselingen.

Het ontgiftingssysteem van het lichaam moet hard werken om alle gifstoffen af te voeren. Echter krijgen we tegenwoordig zo veel gifstoffen binnen dat het lichaam deze niet meer allemaal krijgt afgevoerd.

Gifstoffen kunnen op meerdere manieren het lichaam binnenkomen, bijvoorbeeld door:

 • Bewerkte voeding
 • Stress
 • Luchtvervuiling
 • Straling
 • Uitlaatgassen
 • Medicijnen
 • Roken
 • Overmatig sporten

Gifstoffen die niet worden afgevoerd hopen zich in het lichaam op, wat uiteindelijk voor vervelende klachten kan zorgen. Het is daarom van belang dat de zuurgraad in balans is.

Verzuring kan in het hele lichaam gaan zitten, maar spieren, pezen, gewrichten, urinewegen, huid, haar en botten zijn hier extra gevoelig voor. Dit is ook de reden waarom spieren zo pijnlijk kunnen worden en je het gevoel hebt alsof je uren gesport hebt. De pijn door verzuring is namelijk dezelfde pijn als spierpijn na het sporten.

Doordat verzuring in het lichaam vrijwel nooit wordt getest zitten mensen vaak met klachten waarvan ze niet weten waar het vandaan komt. Door te veel gifstoffen in het lichaam kan ook de huid en het haar doffer worden, nagels worden zwakker en het libido kan verlagen.

De oorzaak van deze klachten wordt vaak niet gevonden omdat er simpelweg niet naar de zuurgraad gekeken wordt.

“Het is niet bekend of fibromyalgie ook echt veroorzaakt wordt voor verzuring maar dat ontgiften van het lichaam klachten kan verminderen is ondertussen wel duidelijk.”

pH-waarde testen!

Gelukkig kun je zelf eenvoudig testen of je lichaam verzuurd is. Dit heb ik zelf ook wel eens gedaan en het geeft snel en duidelijk weer wat de zuurgraad van je lichaam is. Je kunt dit testen met speciale pH-waarde teststrips. Hier dien je de ochtendurine op te laten druppelen en aan de hand daarvan zal de strip verkleuren. Zelf deed ik dit een week lang en daarna heb ik gekeken wat het gemiddelde was, wel zo eerlijk!

Fijn dat er genoeg mogelijkheden om zelf de pH-waarde (oftewel de zuurgraad) weer in balans te brengen.

fibromyalgie en verzuring ^ Citroensap met baking soda

Wat doe ik om te ontzuren?

Eerder deelde ik op mijn blog 5 manieren om je lichaam eenvoudig te ontzuren. Het is natuurlijk niet zo dat klachten direct zullen verminderen of verdwijnen als je start met het ontzuren van je lichaam.

Het is ook afhankelijk hoe fanatiek je zelf bezig bent met ontgiften. Persoonlijk houd ik er wel rekening mee, maar het is niet zo dat ik de hele dag alleen maar met ontzuren bezig ben.

Wat ik wel doe om verzuring te verminderen:

 • Ik drink ‘s morgens iedere dag op lege maag een glas lauwwarm water met daarin citroen sap (van ½ citroen) en ½ theelepel baking soda. Zowel citroensap als baking soda hebben een ontzurende werking;
 • Dagelijks probeer ik te mediteren en voldoende rustmomenten voor mezelf in te plannen zodat ik zo min mogelijk stress ervaar en mijn lichaam de mogelijkheid heeft om weer op kracht te komen;
 • Ik eet dagelijks veel groenten en fruit en vrijwel geen suikers of bewerkte producten;
 • Iedere ochtend eet ik als ontbijt een (groene)smoothie met zowel groenten als fruit;
 • Ik eet minder vlees en varkensvlees (erg verzurend ;)) probeer ik te vermijden;
 • In de zomer drink ik vaak detox water;
 • En in de winter ontzurende kruidenthee;
 • Alcohol drink ik nog maar héél af en toe (bijna nooit), omdat dit de pH-waarde enorm kan laten schommelen;
 • Medicijnen gebruik ik niet, pijnstillers alleen als het écht niet anders kan, maar dit probeer ik zo veel mogelijk te beperken;

Ik denk dat het dit wel zo’n beetje was. Maar zoals je kunt zien zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om het lichaam een handje te helpen. Zelf heb ik er wel eens aan gedacht om een detox te doen maar dat lijkt me erg heftig.

Producten om je lichaam een handje te helpen

Als je wil beginnen met het ontzuren van je lichaam kunnen producten van Alka Vitae wellicht helpend zijn. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om het lichaam te ontzuren en brengen de pH-waarde sneller in balans. Dit zal altijd sneller gaan dan enkel het aanpassen van voeding en vermijden van stress.

Blijven testen!

Hoewel verzuring in het lichaam veel klachten kan veroorzaken zijn er gelukkig ook heel wat manieren om het zelf te verminderen. Door de teststrips te gebruiken weet je snel hoe zuur je lichaam is en kun je beginnen met het afvoeren van gifstoffen. Je kunt dan na een maand weer de teststrips gebruiken om te kijken of de pH-waarde al wat meer in balans is. Zo kun je continu blijven checken en weet je wat je te doen staat! Ideaal. 😀

Fibromyalgie en verzuring

Ontzuren zal de klachten niet wegnemen, maar de kans is groot dat het wat verlichting biedt. Wellicht snap je na het lezen van dit blog waarom fibromyalgie en verzuring zo veel met elkaar in verband worden gebracht. Het is niet bekend of fibromyalgie ook echt veroorzaakt wordt voor verzuring maar dat ontgiften van het lichaam klachten kan verlichten is wel duidelijk. Het is altijd de moeite waard te proberen, baat het niet dan schaad het niet!

Heb jij ervaring met het ontzuren van je lichaam? Wat helpt jou daarbij?

*Dit bericht bevat affiliate links.


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Fibromyalgie en verzuring; wat heeft het met elkaar te maken?”

 1. Ik mis in de ochtend als je een smoothie gebruikt,de moment dat je moet kauwen.
  Daarom eet ik geitemypghurt met wat zaden quinoa pops voor de eiwitten. (Dit heb ik ergens gelezen dat quinoa eiwit rijk is en goed voor onze spieren. Ook heb ik niet zo’n budget dat ik ALKA producten kan kopen. Daarom ben ik wel blij met je eenvoudiger manier om te ontzuren met cotroen water ‘s morgens.
  Vraag: is geitenyoghurt (met hun betere eiwitten?zeggen ze) wel goed voor onze spieren?

  Beantwoorden

Plaats een reactie