Fibromyalgie en werken: Wat zijn de mogelijkheden? 10 Tips!

Fibromyalgie en werken kan een erg zware combinatie zijn. Velen vragen zich ook af of met fibromyalgie werken nog wel mogelijk is. Als je continu pijn hebt en weinig energie kan het uitvoeren van werk al snel te zwaar zijn. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het haalbaar te maken om te werken maar deels is het zeker afhankelijk van de plek waar je werkt. Fibromyalgie en werken is (vaak) mogelijk, maar wel met de juiste aanpassingen.

Fibromyalgie en werken: Wat zijn de mogelijkheden? 10 Tips!

Wat voor werk iemand kan doen is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Niemand met fibromyalgie is hetzelfde en de een is net wat meer belastbaar dan de ander. Voor velen is werken noodzakelijk om de kost te verdienen, daarnaast is het prettig om sociale contacten te onderhouden en even in een andere omgeving te zijn.

De 10 tips in dit artikel kunnen wellicht helpen om de combinatie fibromyalgie en werken wat aangenamer te maken voor jezelf.

1. Kies een baan die bij je past

Het belangrijkste is om een baan te kiezen die past bij jouw situatie zodat je het ook goed kunt volhouden. Ik werkte in de gehandicaptenzorg maar dit was te intensief voor me waardoor ik thuis kwam te zitten met een burn-out. Hoe graag ik ook in deze sector wilde blijven werken, achteraf heb ik toch besloten om verder te gaan als zelfstandig ondernemer.

Nu doe ik totaal wat anders (o.a. teksten schrijven voor klanten en mijn blog onderhouden) maar het bevalt me stukken beter: ik kan mijn eigen tijd indelen, werken vanuit huis en bovenal werk ik nu met veel plezier.

Merk je dat je iets heel graag doet maar eigenlijk niet haalbaar is? Ben dan eerlijk tegen jezelf en kijk rond of er vacatures zijn die beter bij je passen.

2. Ben eerlijk over wat je kunt

Eerlijk zijn is erg belangrijk, zowel tijdens je sollicitatie als tijdens het werk tegen collega’s. Hoe eerlijker jij bent over wat jij wel en niet kunt, hoe meer rekening je werkgever en collega’s met je kunnen houden.

Vraagt een collega je om te helpen met het sjouwen van dozen? Ben dan eerlijk als je hier niet toe in staat bent – ookal voel jij je misschien verantwoordelijk om het wél te doen. Blijf eerlijk naar anderen, maar vooral ook naar jezelf.

Zowel je collega als jij hebben er beiden niets aan als je dingen doet die eigenlijk te zwaar voor je zijn. Hetzelfde geldt voor als er gevraagd wordt of je een extra dienst kunt draaien. Als het voor jou echt niet mogelijk is of teveel wordt, geef dit aan.

3. Luister naar je lichaam

Lekker cliché maar wel heel belangrijk. Luister goed naar je lichaam en ga niet te vaak over je grenzen. Als je goed naar je lichaam blijft luisteren is de kans ook groot dat je de fibromyalgie en werken prima kunt combineren. Ben duidelijk naar anderen en zeg nee als dat nodig is. Niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk om goed te kunnen blijven functioneren.

4. Gun jezelf rust als dat nodig is

Zorg op je werk voor voldoende rustmomenten, al ga je maar even naar het toilet om ademhalingsoefeningen te doen. Vul ook je pauze momenten rustig in, ga niet doelloos scrollen op je smartphone, dit kost onbewust veel energie. Zorg voor een bewust moment om weer op adem te komen.

Ook op vrije dagen is het belangrijk om rust te nemen en niet je dag te vullen met huishouden, boodschappen of andere dingen die ‘moeten’. Gun jezelf wat rust en doe iets wat je leuk vindt; klets bij met een vriend(in), besteed tijd aan je hobby, kijk een leuke serie of maak een boswandeling.

Gun jezelf wat je nodig hebt, maar waak er wel voor dat je niet de hele dag onderuitgezakt op de bank zit, daar doe je je lichaam geen goed mee. Blijf in beweging maar doe het rustig aan.

5. Onderzoek de mogelijkheden

Als jij durft uit te spreken wat je nodig hebt, zul je merken dat er uiteindelijk veel meer mogelijkheden zijn. Wat is voor jou wel haalbaar en waar heb je moeite mee? Wat zou het werk makkelijker maken? Door het gesprek aan te gaan toon je initiatief en laat je zien dat je wel graag wílt werken – maar wel met wat aanpassingen zodat het je beter afgaat.

Bijvoorbeeld:

 • Alleen halve dagen werken
 • Maximaal 2 dagen werken achter elkaar
 • Geen extra diensten hoeven draaien
 • Geen zware taken hoeven uitvoeren

Dit zijn kleine dingen die het werken met fibromyalgie net wat makkelijker kunnen maken. Kijk wat jij nodig hebt en bespreek dit met je werkgever; niet geschoten is altijd mis.

6. Zoek een tussenweg

Eerder gaf ik al aan dat ik na mijn werk in de gehandicaptenzorg ben gaan ondernemen. Om toch nog iets met mijn papiertje als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg te kunnen doen besloot ik om mezelf aan te bieden voor één op één begeleiding bij jongeren met een handicap thuis. Op deze weg kon ik toch nog werk blijven doen waarvoor ik geleerd heb, maar dan op een manier die bij mij past. Met maar één cliënt in plaats van twaalf.

Zo kun je zelf ook gaan kijken naar een tussenweg om toch werk te kunnen doen wat je graag wilt, maar dan op een manier die beter is voor jou. Blijf altijd zoeken naar oplossingen en mogelijkheden!

7. Doe iets wat je leuk vindt

Wat onwijs belangrijk is, is dat je plezier haalt uit je werk. Als je iets kunt doen wat je leuk vindt en kan werken met plezier zul je sowieso al minder stress ervaren, ga je met een beter humeur de deur uit en kost het werk minder energie.

Daarbij zal de pijn op deze manier wat meer op de achtergrond komen omdat je positieve afleiding hebt. Terwijl als je een baan hebt die je niet bevalt, levert dit stress op en de pijn zal meer op de voorgrond komen. Hierdoor wordt je motivatie om nog te gaan werken ook alleen maar verkleind. Dus zorg dat je kan werken met plezier, dat scheelt je al een hoop stress.

8. Let op je lichaamshouding

Een goede lichaamshouding is van groot belang om pijnklachten niet te laten verergeren. Probeer bewust te zijn van hoe je zit of staat en zorg ervoor dat je een goede lichaamshouding aanneemt.

Belangrijk is ook dat je houdingen met elkaar afwisselt; ga dus niet de hele dag zitten of staan maar wissel dit met elkaar af. Als je zit, zorg er dan voor dat je rug recht is, je voeten plat op de grond en je schouder wat naar achteren.

9. Mogelijkheid om vanuit huis te werken?

Dit is uiteraard niet bij iedere baan haalbaar, maar als de mogelijkheid er is zou je eens kunnen overleggen met je werkgever of je vanuit huis wat werk mag verrichten. Thuis ben je toch net in een fijnere omgeving en je kunt dan ook beter je rust nemen als dat nodig is. Als jij daar achter staat en je werkgever is het er mee eens zou je eens kunnen kijken of het je goed doet.

10. Wissel licht en zwaar werk met elkaar af

Door zwaar en licht werk af te wisselen met elkaar heeft je lichaam na een zware taak ook wat meer de kans om te herstellen. Te veel zwaar werk achter elkaar kan de klachten verergeren. Zorg hierin voor een goede balans om je lichaam niet te overvragen.

Fibromyalgie en werken is wel mogelijk

Kun je met fibromyalgie werken? Ja, het is absoluut mogelijk maar het kan een lastige combinatie zijn, zeker als er weinig begrip is vanuit de werkplek. We leven momenteel in een prestatiemaatschappij en dat maakt het zeker niet makkelijker.

Wat het belangrijkste is is dat je probeert om toch ondanks alles te blijven luisteren naar je lichaam en duidelijk te zijn tegen je collega’s en werkgever. Alleen op deze manier kunnen zij wat meer begrip tonen voor jouw situatie. Probeer ook tussen de werkdagen door ook voldoende tijd voor jezelf te plannen zodat je tijd hebt om uit te rusten.

Wil je graag uitleggen aan je collega’s hoe het voor jou is om chronisch ziek te zijn maar weet je niet echt hoe? Laat ze dan eens de lepeltheorie lezen!

Fibromyalgie en werken: hoe pak jij het aan? Laat het weten in een reactie!


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Fibromyalgie en werken: Wat zijn de mogelijkheden? 10 Tips!”

 1. Super goede tips. Maar in deze dure wereld is het spijtig genoeg niet voor iedereen mogelijk om minder te kunnen gaan werken.
  Ookal is dat wat mijn lichaam vraagt.

  Mocht ik iets hebben dat ik van thuis uit zou kunnen doen dan zou ik geen moment twijfelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie