Fibromyalgie en koud weer is geen top combinatie. Gister viel hier de eerste sneeuw en voor velen met fibromyalgie betekent deze kou ook: meer pijn. Het is daarom goed om je voor te bereiden op de wintermaanden om het koude weer zo goed mogelijk door te komen. Op Instagram vroeg ik naar tips en deze heb ik gebundeld in deze blog zodat alles op een rijtje staat. Hopelijk zit er voor jou ook wat tussen en deel zeker ook jouw beste tip in een reactie onder aan dit bericht!
Meer last van fibromyalgie bij koud weer?
Het kan zijn dat je meer last hebt van fibromyalgie bij koud weer. Op zich is dat natuurlijk niet gek: je spieren reageren op de kou, je neemt mogelijk een andere houding aan (schouders omhoog) en je kunt meer spanning ervaren op je spieren.
Dit alles is natuurlijk niet fijn als je altijd al pijnlijke spieren hebt. Daarnaast kunnen de korte dagen ook invloed hebben op je energieniveau. Zorg daarom juist in deze maanden voor voldoende daglicht (zonder bril naar buiten!).
Hopelijk helpen onderstaande tips ook voor jou om de koude wintermaanden beter door te komen.
Fibromyalgie en koud weer: 11 Tips voor meer warmte in je lijf
De tips die ik heb binnengekregen heb ik gecombineerd met mijn eigen ervaring. Ik heb linkjes toegevoegd naar producten die kunnen helpen.
Dit zijn affiliate links, dat betekent dat wanneer je via de linkjes uit mijn blog iets koopt, ik daar een kleine commissie voor krijg. Dat helpt mij weer om gratis content zoals dit artikel te blijven delen 😄
1. Warmtedekens en warmtekussens
Wat veel is binnengekomen zijn warmtekussens en warmtedekens. Snap ik wel, want dit is natuurlijk heerlijk om jezelf mee op te warmen. Warmte is goed voor je spieren en helpt je om je comfortabel te blijven voelen.
Het merk dat veel genoemd werd is Stoov, deze producten zijn redelijk prijzig maar zoals ik lees wel van hele goede kwaliteit.
Als je wat goedkopere producten zoekt heb je bijvoorbeeld ook een warmtekussen met infrarood, iets goedkoper en de reviews zien er prima uit.
Of dit warmtedeken van Inventum waarvan de reviews ook overwegend positief zijn.
Wat ook werd genoemd is een lijnzaad- of kersenpitkussen of gewoon een fijne kruik!
Er zijn dus veel opties voor warmtedekens en warmtekussens. Zeker fijne opties om jezelf mee op de bank te nestelen, voor in bed of als je net zoals ik thuis achter de laptop zit.
2. Fibromyalgie en koud weer? Leg een elektrisch deken in bed!
We blijven nog even bij de dekens: ditmaal een elektrisch deken voor in bed. Oh heerlijk is dat! Als ik deze gebruik zet ik ‘m altijd 30 minuten voordat ik naar bed ga al aan zodat het bed lekker warm is als ik erin ga liggen.
Ik vind dat ook zo naar om in een koud bed te liggen dus dit is een hele fijne optie. Dit elektrisch deken van Inventum heeft 9 warmtestanden en is geschikt voor één persoon. Je kunt ook een timer instellen zodat deze automatisch uitgaat, bijvoorbeeld 30 minuten nadat je erop gaat liggen.
Het fijne hiervan is dat je in een lekker warm bed kunt gaan liggen en daardoor ook makkelijker in slaap kunt vallen. Aanrader!
Wat in bed ook heel fijn is, is wollen beddengoed. Ons (synthetische)dekbed is al mee met Youri zijn vader richting Portugal en daarom hebben we nu het dekbed van mijn ouders en dat is van wol, heerlijk! Echt een groot verschil qua warmte.
3. Blijven bewegen
Ook deze werd vaker genoemd om met fibromyalgie koud weer te trotseren: blijven bewegen. Zeker een hele belangrijke want door de beweging houd je jezelf ook beter warm.
Ik houd er zelf ook van om lekker buiten te wandelen en stevig door te stappen zodat je uiteindelijk lekker opwarmt. Juist ook de kou opzoeken helpt om er beter mee om te kunnen gaan.
Ook zwemmen in warm water, yoga, een stukje fietsen of thuis bewegen (traplopen, hometrainer) zijn prima opties om jezelf lekker op te warmen.
Iemand stuurde nog een goede tip om warm te blijven: “Mijn huis weer op orde krijgen met veel muziek en de verwarming aan.”
4. Warme kleding om koud weer met fibromyalgie beter door te komen
Absoluut eentje die niet kan ontbreken: warme kleding.
Ik hoor nog altijd mijn moeder als ik als kind zei dat ik het koud had: “heb je wel een hemd aan?!” 🤪. Toen vond ik het stom, nu snap ik dat ze gelijk had en dat een hemd écht voor extra warmte zorgt.
Ook deze kledingtips zijn fijn:
- Wollen sokken
- Warme sloffen met goede zool
- Meerdere laagjes dragen
- Dikke hoodie of een trui met wol
- Thermokleding is ook heel erg fijn en houdt je lekker warm
- Een sjaal om je nek
- Polswarmers of handschoenen zonder vingers
- Warm ondergoed
- Bodywarmer met heating erin
- Fleece maillot onder je broek
5. Lekker warm eten en drinken
Zorg ervoor dat wat je eet en drinkt ook lekker warm is. Zelf drink ik liters thee in de wintermaanden en lunch ik bijna standaard met een kop soep erbij. Mijn ontbijt is meestal bananen pannenkoekjes dus dat is ook lekker warm.
Koud eten en drinken kost je lichaam ook veel energie dus het is niet alleen fijn om jezelf warm te houden, maar helpt dus óók om energie te besparen.
Vermijd dus rauwkost, te veel rauw fruit en drinken uit de koelkast. Vervang dit liever door een warm soepje, gebakken appel uit de pan en thee of lauw water.
Ook het gebruik van supplementen wordt genoemd, zoals B12, vitamine D, vitamine C.
6. Infraroodlamp of infrarooddeken
Ook deze werd meerdere keren benoemd en dat kan ik alleen maar beamen, heerlijk is dat! Ik heb sinds een paar maanden een infraroodlamp van en ben er hélemaal fan van. Een infraroodlamp geeft warmte én het biedt ook nog eens meerdere gezondheidsvoordelen.
Wat ik fijn vind is dat de warmte echt lekker doordringt waardoor je goed kunt opwarmen bij zo’n lamp. Het zorgt voor ontspanning van je spieren en helpt dus ook bij pijnklachten.
Een infrarooddeken kan, zoals ik lees, ook heel fijn zijn. Het voordeel hiervan is dat echt je hele lichaam verwarmd wordt in plaats van dat de lamp op één plek op je lichaam schijnt.
Mocht je benieuwd zijn kun je hier mijn review lezen over een infraroodlamp bij fibromyalgie.
Wil je graag écht een lekkere upgrade? Een sunshower wordt ook vaker genoemd. Dit is een infraroodpaneel voor in de douche. Prijzig, maar zo te lezen wel een fijne optie!
7. Aanvaarden dat de winter met fibromyalgie lastig kan zijn
Deze vond ik heel mooi om terug te lezen en dit heeft bij mezelf zeker ook verschil gemaakt. Het is wat het is. En je kunt de hele dag door balen dat het koud is en erom klagen, óf je legt je er bij neer. De winter is er toch, of je er nu van baalt of niet.
En tuurlijk mag dat lastig zijn, maar probeer je er uiteindelijk ook bij neer te leggen.
Bij deze tip schreef iemand ook: “accepteren dat de winter moeilijker is, agenda leger maken en lief zijn voor jezelf.” En daar sluit ik me helemaal bij aan!
Vind je acceptatie lastig? Download dan HIER het gratis eBook met fijne tips.
Nog een mooie tip die hier bij past is: “lekker mee in de slowmotion tijd van de winter..”
8. Een warm bad (met magnesium)
Ook een hele fijne tip: een warm bad of een warme douche. Dat is zo fijn hè, met dit koude weer. Het enige vervelende vind ik alleen als de kraan uitgaat, haha 😉
Een hele goede tip ook om magnesiumvlokken toe te voegen aan het bad. Je kunt ook, als je net als ik vaak koude voeten hebt, een voetenbadje maken met magnesium.
Magnesium bij fibromyalgie is sowieso een goed idee. Het voordeel is dat je extra ontspanning ervaart en magnesium heeft een positieve werking op de spieren dus je hebt hierbij dubbel voordeel.
Zelf gebruik ik daarom ook magnesium supplementen én gebruik ik magnesium olie om mezelf te masseren.
9. De Flowee spijkermat
Dit is ook één van mijn favorieten: de Flowee spijkermat. Ik lig zelf graag voordat ik ga slapen op de mat en wat ik dan ervaar is dat ik ook makkelijker opwarm.
Logisch ook want door de spikes van de mat wordt de doorbloeding gestimuleerd en dat zorgt voor een warm gevoel.
Ook tussen de middag kan het fijn zijn om op de spijkermat te liggen. Eventueel met een yoga nidra sessie of geleide meditatie. Heerlijk!
Dit helpt niet alleen voor extra warmte, maar ook om pijn te verlichten, diepe ontspanning te ervaren en even tot rust te komen.
Lees ook: 5 Voordelen van een Spijkermat bij Fibromyalgie >>
10. Warmte tips als je naar buiten gaat
Wat ik zelf altijd heel fijn vindt is om voordat ik naar buiten ga, eerst binnen met mijn jas aan op te warmen. Hoe warmer ik ben voordat ik naar buiten ga, hoe minder snel ik kou vat.
Ook hierbij is het slim om laagjes te dragen. Mijn sjaal wikkel ik ook altijd over mijn borst en buik zodat niet alleen mijn nek warm is, maar ik ook nog een extra laagje heb tussen mijn kleding en jas.
Een tip die binnenkwam is: wanten aan in plaats van handschoenen. Slim! Want inderdaad, door je vingers bij elkaar te houden blijft het ook wat warmer.
11. Verhuizen naar een warm land
Haha, deze reactie kwam ook vaker binnen en ik snap helemaal waarom 🤣. 30 November vertrekken Youri, Milo en ik naar Portugal om daar voor onbepaalde tijd te blijven. We hebben al vaker overwinterd daar en dat is inderdaad heel erg fijn.
Uiteraard snap ik dat niet iedereen in de mogelijkheid is om te overwinteren of verhuizen naar het buitenland dus neem deze tip ook niet te serieus.
Maar mocht je de mogelijkheid hebben zou ik zeker aanraden om lekker de warmte temperaturen op te zoeken in de winter.
Bonus: De de kou opzoeken!
Een tip die binnenkwam was: “ik ga in het koude badje ’s ochtends, dan heb ik de ergste kou gehad.” Nou is dit natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het kan zeker slim zijn om af ten toe ook bewust de kou op te zoeken. Dit maakt je weerbaar.
Let wel op met koud douchen of een koud bad als je veel stress ervaart. Maar (dagelijks) een wandeling buiten is zeker aan te raden. Want hoe meer je de kou gaat vermijden, hoe minder goed je er uiteindelijk tegen kunt.
Wat is jouw beste tip bij koud weer en fibromyalgie?
Superleuk om zo’n blog samen te kunnen stellen met alle tips die binnen zijn gekomen. Mocht je een tip hebben gedeeld: dankjewel daarvoor! Hopelijk helpt dit jou en velen anderen met fibromyalgie om koud weer toch beter door te komen.
Als je een product wil bestellen uit deze blog zou ik het super erg waarderen als je dat via mijn linkjes doet. Ik krijg dan een klein percentage van het aankoopbedrag (zonder dat jij er extra voor betaald) waardoor ik ook gratis content kan blijven maken 😃
Mocht jij nou denken: ik heb nog een tip die er niet tussen staat! Deel deze dan vooral in een reactie zodat we alle tips kunnen verzamelen.