Ontspannen met fibromyalgie: 17 manieren voor meer rust in je leven

Ontspanning is belangrijk voor iedereen. Maar wanneer je te maken hebt met een chronische aandoening als fibromyalgie is dit misschien nog nét wat belangrijker. Ik deel vandaag 17 manieren met je voor ontspanning en meer rust in je leven. Als je voldoende tijd besteed om te ontspannen, kun je de pijn soms enigszins beperken en oververmoeidheid voorkomen.

Fibromyalgie en ontspanning: 17 manier voor meer rust in je leven

Ontspanning is voor iedereen belangrijk; de één doet graag helemaal niks, terwijl de ander toch liever in beweging blijft. Ik deel 17 manieren die ikzelf erg prettig vindt om te kunnen ontspannen met fibromyalgie. Wellicht zit er wat voor je tussen!

1. Mediteren

Om écht volledig te ontspannen vind ik mediteren een fijne manier. Ik beluister veelal dezelfde meditatie van 20 minuten (zie de video hieronder), deze vind ik erg prettig. Ik ga op bed liggen met oordopjes in en ben vaak binnen een paar minuten volledig ontspannen.

Is mediteren niet jouw ding? Ga dan lekker ontspannen liggen met je handen op je onderbuik en focus je op je ademhaling.

2. Warme douche of bad

Een warme douche vind ik heerlijk. Zowel geestelijk als lichamelijk is dit een fijne ontspanning; mijn spieren kunnen door het warme water lekker ontspannen waardoor de pijn altijd wat afneemt. Daarbij vind ik het heerlijk rustgevend. Als je een bad hebt kun je een fijne olie of epsom zout gebruiken voor extra ontspanning.

Lees ook: 9 Persoonlijke tips voor fibromyalgie en pijnverlichting >>

3. Kijk een film of serie

Ik ben groot fan van films of series. Hoewel ik als het om boeken gaat graag trillers lees, kies ik voor een film of serie het liefste iets met humor omdat dit me altijd goed doet. Lachen zorgt er ook nog eens voor dat je je prettiger en positiever voelt. Twee vliegen in één klap.

Netflix aan, kopje thee erbij, dekentje over me heen en genieten maar.

4. Wandelen

Voor ontspanning hoef je niet perse stil te zitten. Een lekkere wandeling in de natuur kan fijn zijn om tot rust te komen. Als je beweegt wordt er endorfine aangemaakt waardoor het geluksgevoel wordt gestimuleerd.

Daarnaast heeft de natuur een rustgevende werking wat ontspanning bevordert. Ga tijdens het wandelen lekker even ergens zitten en geniet van de natuur om je heen.

5. Yoga

Yoga poses zorgen voor ontspanning in het lichaam. Daarnaast helpt dit om je lichaam en geest te connecten. Je hoeft hiervoor niet perse naar een yoga school, er zijn tegenwoordig verschillende apps en video’s op YouTube die je kunt gebruiken als inspiratie.

Lees ook: Fibromyalgie en yoga: Kan yoga ondersteuning bieden bij chronische pijn? >>

6. Spelletjes spelen

Of dit nou een spel is op je telefoon, een bord- of kaartspel of het maken van een puzzel; spelen is goed voor ontspanning en om in contact te komen met je innerlijke kind. Wat vond jij vroeger leuk om te doen? Haal dat spel eens tevoorschijn en geniet!

Zelf vind ik het leuk om een bord- of kaartspel te spelen of om iets te bouwen van Lego, lekker rustgevend.

7. Lekker uit het raam staren

Om ook je brein volledig te laten ontspannen is het goed om soms even he-le-maal niks te doen. Ga lekker uit het raam staren, zonder gedachten. Lekker dromerig om je heen kijken kan super ontspannend zijn.

fibromyalgie ontspanning

8. Massage

Laat jij je ooit verwennen met een massage? Super ontspannend én goed voor je spieren. Boek eens een massage voor jezelf of vraag je partner om je te masseren. Stukje zelfzorg en onwijs rustgevend en goed voor je ook nog.

Geen behoefte om een massage afspraak te maken of niemand in de buurt die jou kan masseren? Een massage apparaat is dan een fijne uitkomst!

9. Knuffelen met je huisdier

Of je nou een hond, kat, konijn of hamster hebt; lekker knuffelen met je huisdier zorgt voor ontspanning en geeft een fijn gevoel. Onder andere omdat hierdoor oxytocine (ook wel het knuffelhormoon) wordt aangemaakt.

Het is niet alleen voor jou fijn overigens, ook je huisdier zal je dankbaar zijn. 😉

10. Bellen met vrienden of familie

Wil je graag even contact met de buitenwereld maar heb je geen behoefte om je huis uit te gaan? Bel een vriend(in) of familielid om lekker bij te kletsen. Een fijn gesprek met een dierbare kan prettig en ontspannend zijn.

Tip: Om het bellen echt ontspannend te maken, gebruik ikzelf vaak oordopjes. Op deze manier hoef ik mijn telefoon niet zo krampachtig vast te houden.

11. Zelfzorg

Scrub je huid, doe een lekker maskertje op je gezicht of lak je nagels. Gun jezelf een stukje zelfzorg, het is goed om aandacht aan jezelf te besteden en – je raad het vast al – het helpt je ontspannen én het geeft een goed gevoel over jezelf. Ook heel belangrijk.

12. Luister naar je favoriete muziek

Zet je favoriete lijst aan op Spotify of YouTube en geniet van je favoriete muziek. Ga ondertussen lekker in bed of in bad liggen of onder een dekentje op de bank en genieten maar!

Zelf kies ik het liefste voor rustgevende muziek of muziek met een positieve tekst waar ik blij van wordt.

13. Ga een weekend offline

We zitten tegenwoordig veel met een smartphone in de hand. Toch is juist dit iets wat stress kan veroorzaken. Ga eens lekker een weekend offline, negeer telefoontjes en geniet van het offline leven.

Misschien een lastige als je vaak op je smartphone zit, maar het is echt heerlijk rustgevend en een perfecte manier om prikkels te verminderen en even op te laden.

14. Creatief bezig zijn

Als ik creatief bezig wil zijn gebruik ik meestal mijn bullet journal. Handletteren en doodlen vind ik erg leuk om te doen. Meestal vergeet ik de tijd waardoor ik hier makkelijk uren mee bezig kan zijn. Heerlijk.

Lees ook: Hoe ik mijn bullet journal gebruik voor meer positiviteit! >>

15. Planten verzorgen

Persoonlijk vind ik het erg leuk om met planten in de weer te zijn; plantjes stekken, ze laten groeien, ompotten en ga zo maar door. Heerlijk om met mijn handen in het zand te zitten en te zien hoe ‘nieuwe’ plantjes groeien tot een volwaardige plant.

Call me crazy – maar ik vind dit onwijs rustgevend!

16. Lees een goed boek

Lekker met een dekentje en een goed boek op de bank is één van mijn favorieten om lekker te kunnen ontspannen. Ik lees graag zelfhulpboeken (bekijk hier mijn favorieten!), echter vind ik deze info soms te zwaar als ik vermoeid ben. Op zulke momenten kies ik graag een fictie boek, het liefst een spannend verhaal.

17. Doe de dingen met aandacht

Hoe vaak doe jij dingen vlug tussendoor of wil je iets doen om te ontspannen terwijl je met je hoofd bij je to-do list bent? Zorg dat je dingen met aandacht doet zodat je er echt van kunt genieten. Het helpt je om te leven in het hier en nu en je kunt meer genieten van wat je doet.

Plan ontspanningsmomenten en geniet van de rust

Wat mij helpt om te zorgen voor voldoende rust en ontspanning, plan ik deze momenten in. Hierdoor vind ik het makkelijker om er ook echt de tijd voor te nemen. Want eerlijk is eerlijk: ook ik denk soms geen tijd te hebben om niks te doen terwijl ik weet hoe belangrijk het is.

Dat raad ik jou dus ook aan: plan in je agenda momenten om even rust te nemen of houd je weekende vrij zodat je dan de tijd kunt nemen voor jezelf. Hopelijk biedt bovenstaande lijst met manieren om te ontspannen je wat inspiratie en zit er wat tussen wat jou kan helpen.

Heb jij zelf manieren die je helpen te ontspannen die niet in de lijst staan? Laat het weten in een reactie dan kan ik ‘m aan het lijstje toevoegen.


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven? NU MET 40% KORTING!

4 gedachten over “Ontspannen met fibromyalgie: 17 manieren voor meer rust in je leven”

Plaats een reactie