Wanneer je een chronische aandoening als fibromyalgie hebt kan het hebben van een relatie net wat lastiger zijn. Ook ik heb hier lang moeite mee gehad en heb ook ervaren dat niet iedere partner bereid is om ondersteuning te bieden, begrip kan tonen of mee kan denken. Omdat ik regelmatig vragen krijg over fibromyalgie en relatie leek het me handig er een artikel over te schrijven.
Fibromyalgie en relatie: Handige tips voor jou en je partner
Momenteel heb ik al ruim 4 jaar een relatie. Tijdens onze eerste date vroeg hij waar mijn tattoo ‘Let it be’ voor stond. Ik probeerde er onderuit te komen door te zeggen dat ik de quote en het gelijknamige nummer van The Beatles erg mooi vind, maar hier trapte hij niet in.
Hij wilde weten wat er écht achter zat. Ik besloot hem maar te antwoorden en gaf aan dat ik de tattoo had laten zetten vlak nadat ik wist dat ik fibromyalgie heb. Mijn hart ging tekeer, bang voor een ‘WAT HEB JIJ?’, ‘FIBRO-WAT?’ of gewoon een vreemde blik. Zonder woorden.
Echter gebeurde dat niet. Ik kreeg als antwoord: ‘Ah! Dat heeft mijn moeder ook!’. Meteen kwam er een soort opluchting; hij wist immers wat fibromyalgie is, wat het inhoud en kent het van dichtbij. Vervelend voor zijn moeder, maar stiekem erg fijn voor mij.
Het is ook wel anders geweest
Mijn eerste relatie had ik op mijn 15e, toen ik net last had van pijnklachten. Ik begreep zelf nauwelijks wat er aan de hand was en wilde er nog niets van weten.
Laat staan dat ik een ander kon uitleggen hoe het voelde. Hij begreep me niet (logisch ook – ik begreep mezelf niet eens). Als hij me een massage had gegeven van 15 minuten, stond hij er op dat ik hem óók een massage gaf (van dezelfde tijd uiteraard).
De relatie daarna was ook niet zo’n succes. Die jongen vond dat ik maar ‘gewoon’ moest gaan werken naast school en stage. Dat kon ik best, hij had ook rugpijn en werkte toch ook gewoon? Ik moest maar niet zo moeilijk doen. Ik was wel een leuke meid, alleen jammer dat ik zo veel problemen had.
Gelukkig heb ik nu dus een vriend die me wél wil begrijpen en naar me luistert. Super dankbaar ben ik daarvoor! Ik deel graag mijn tips met je die ons helpen om onze relatie gezond en gezellig te houden. Tips voor jou én je partner.
Fibromyalgie en relatie: 5 tips voor mensen met fibromyalgie
Dat mijn eerste twee ervaringen met fibromyalgie en relatie niet echt vlekkeloos verlopen zijn, ligt net zo goed aan mij. Ik kon niet praten over mijn klachten omdat ik het zelf nog niet kon accepteren, met als gevolg dat zij amper wisten wat er met me aan de hand was.
Gelukkig heb ik veel mogen leren en deel ik graag mijn tips met je die mij helpen om mijn relatie gezond te houden.
1. Communiceer
Dit blijft toch wel de allerbelangrijkste: praat met elkaar! Het is voor een partner soms moeilijk te begrijpen wat fibromyalgie precies inhoudt en wat dit voor iemand betekent.
Juist daarom is het van groot belang dat je praat, geef aan wat je voelt, waar je last van hebt, wat fibromyalgie voor jou inhoudt. Op deze manier wordt het voor je partner ook makkelijker om begrip op te brengen.
Want je partner kan jou alleen begrijpen, als jij communiceert.
2. Geef aan wat je nodig hebt
Je hoeft niet alles alleen te doen en hulp vragen is oké. Als jij niet aangeeft wat je nodig hebt, kan je partner ook geen rekening mee houden. Het is daarom van belang om dit uit te spreken. Waar heb je hulp bij nodig? Wat wil je graag dat hij van je overneemt? Welke dingen doe je graag samen? Spreek dit uit en praat er over.
Lees ook: Hulp accepteren: Niet makkelijk maar wel heel belangrijk >>
3. Maak samen afspraken
Deze sluit mooi aan op de tip hiervoor: als je praat over wat je nodig hebt, maak dan samen direct afspraken over wie wat doet, bijvoorbeeld in het huishouden. Door afspraken te maken wordt het voor jezelf al makkelijker om niet over je grenzen te gaan. Dingen staan namelijk al vast en dat kan veel rust geven.
4. Zie jezelf als gelijkwaardig
Ik heb mezelf lang ‘minder’ gevoeld dan mijn vriend omdat ik degene ben met fibromyalgie en daardoor vaker zijn hulp nodig heb. Door veel gesprekken en persoonlijke ontwikkeling heb ik geleerd dat we gelijk zijn, of ik nou ziek ben of niet.
Door jezelf als gelijkwaardig te zien wordt het ook makkelijker om te communiceren en afspraken te maken. Om te zeggen wat je vindt en voelt. Je hebt misschien wel fibromyalgie maar dat wil niet zeggen dat je ook minder bent.
5. Besef dat het voor je partner ook niet niets is
Ziek zijn doe je in een relatie niet alleen, ook jouw partner heeft hier ‘last’ van. Het is belangrijk om je te realiseren dat je partner ook een weg zal moeten vinden in jullie relatie, dat het voor hem of haar ook even wennen is om met iemand samen te zijn die chronisch ziek is.
Door goed met elkaar te communiceren en niet te hoge eisen te stellen kom je er samen wel. Maar geef ook je partner de tijd.
Fibromyalgie en relatie: 3 Tips voor partners
Ik heb ook mijn vriend even gevraagd wat hij anders doet of helpend vind in onze relatie. Deze tips zijn dus voornamelijk gericht op partners van mensen met fibromyalgie.
1. Neem negatief gedrag niet altijd persoonlijk
Als ik veel pijn heb of moe ben kan ik nog wel eens wat nukkig zijn en dit afreageren op mijn vriend. Niet eerlijk, ik weet het, maar het gebeurd wel.
Mijn vriend weet dit en trekt zich hier ook niks van aan. Hij geeft daarom aan dat het belangrijk is om negatief gedrag niet meteen persoonlijk te nemen of de discussie aan te gaan. Hij weet dat ik pijn heb of moe ben en dat mijn gedrag niks met hem te maken heeft dus laat hij me lekker uitrazen.
Lees ook: 5 Succesvolle tips om stress en negativiteit los te laten >>
2. Probeer het te begrijpen
Als je een partner hebt met een chronische aandoening is het belangrijk dat je moeite doet om dit te begrijpen. Lees je in, praat met je partner over wat hij of zijn voelt en ervaart en probeer begrip te tonen.
De kans dat je partner beter gaat worden is klein en als jij het probeert te begrijpen, wordt het ook makkelijker om met hem of haar om te gaan. Daarnaast zal je partner je dankbaar zijn.
3. Positieve benadering
Waar mijn vriend een held in is, is om mij op moeilijke momenten aan het lachen te krijgen. Zodra hij ziet dat het niet goed met me gaat, probeert hij me op te beuren en meestal met succes.
In plaats van mee te lijden met mij, zorgt hij ervoor dat ik weer met een lach op mijn gezicht zit. Hij maakt opmerkingen die me aan het lachen maken, zet zichzelf voor schut of laat me leuke video’s zien van puppy’s.
Het heeft geen nut om met je zieke partner mee te huilen of medelijden te tonen (medeleven mag wel). Hoewel dit misschien je eerste reactie is, kan dit het voor je partner nog zwaarder maken. Een positieve benadering kan voor jezelf én je partner erg prettig zijn.
Fibromyalgie en relatie
Ik denk dat het willen begrijpen van de ander en communicatie het allerbelangrijkste is om een relatie te laten slagen. Word je niet begrepen door je partner of praten jullie niet over fibromyalgie, dan kan het erg lastig worden.
Ik ben natuurlijk geen relatiespecialist en zal je niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Tegelijkertijd wil ik wel vanuit mijn eigen ervaring tips delen omdat ik weet dat een relatie heel lastig kan zijn, maar tegelijkertijd heb ervaren dat het wél echt mogelijk is om een fijne relatie te hebben.
En dat ligt niet alleen aan een begripvolle, lieve partner, maar ook aan mezelf. Omdat ik er voor gekozen heb om te praten, hulp te aanvaarden en positief te zijn.
Het is een wisselwerking tussen jullie beide. Wil je een goede relatie? Dan zul je daar beide wat voor moeten doen. Zoals eigenlijk in iedere relatie ;).
En kan je partner nou wel wat fijne tips gebruiken over fibromyalgie? Schaf dan het eBook voor Naasten: Fibromyalgie Beter Begrijpen aan voor maar 6,50!
Ik hoop dat zowel jij als je partner iets heeft aan dit artikel en als jullie nog aanvullingen hebben over fibromyalgie en relatie, hoor ik het uiteraard graag!
Mooie tekst!!Inderdaad is het moeilijk voor je partner leven met iemand die fybromyalgie heeft. 10 jaar heb ik fybromyalgie en 10 jaar heb ik een relatie met mijn man. Met vallen en opstaan maar we zijn er samen sterker uitgekomen dan voorheen. Ik heb een super partner heel zorgzaam en bezorgd. Lang heb ik een strijd gestreden en niet toegegeven dat ik hulp moest aanvaarden en ben zeer blij dat ik hulp heb aanvaard.Ik heb vroeger wat watertjes doorzwommen maar ik ben er helemaal klaar mee met mezelf geen vreugde blijheid en geluk te gunen. Ik ben wie ik ben en dat zal niemand veranderende. Ik ben gelukkig en wil dat blijven.
Hey Sandra, wat fijn dat je partner zo zorgzaam is en mooi om te horen dat jullie er sterker uit zijn gekomen! En wat mooi om te horen dat je jezelf nu (eindelijk) geluk en vreugde gunt, dat is zo belangrijk! Dankjewel voor je mooie reactie. Liefs, Nathalie