Fibromyalgie & een slechte dag: Zo ga ik er mee om

Iedereen met fibromyalgie heeft wel eens een slechte dag; zo’n dag waarop je meer pijn hebt dan ‘normaal’, minder energie hebt en niet echt iets voor elkaar krijgt. Hoewel ik minder van zulke dagen heb dan voorheen, heb ik ze alsnog wel eens en ik deel graag met je hoe ik met fibromyalgie en een slechte dag om ga. Hopelijk biedt het jou wat inspiratie en inzicht zodat ook jij beter kunt omgaan met een minder goede dag.

Fibromyalgie & een slechte dag: Zo ga ik er mee om

Ik wordt wakker en kijk hoe laat het is; 7.32 uur. Hoewel ik graag mijn bed uit wil om mijn dag te beginnen, merk ik aan mijn hele lijf dat dit niet mijn beste dag is. Pijn in mijn rug, mijn nek zit vast en ik ben uitgeput. Het is weer zo’n dag.

Ik probeer oké te zijn met het hebben van een ‘slechte’ dag

Als ik wakker word en voel dat ik veel pijn heb of weinig energie probeer ik hier oké mee te zijn. Want me verzetten tegen het feit dat ik me minder goed voel en de hele dag mokken om het feit dat het niet goed gaat, laat me niet beter voelen.

Accepteren dat dit niet mijn dag is geeft meteen al rust; het is oké. Mijn dag is niet persé slecht, stom of mislukt, ik zal het alleen anders moeten inrichten dan ik in eerste instantie wilde. Dat is even schakelen maar ik probeer dit feit niet mijn hele dag te laten verpesten maar juist te kijken naar wat mijn dag vandaag toch fijn kan maken.

Yoga oefeningen op bed

Als ik veel pijn heb, begin ik vaak met yoga en rek- en strekoefeningen op bed. Gewoon hele simpele oefeningen waar je geen yoga lessen voor hoeft te volgen. 

  • Child’s pose: Ik ga op mijn knieën zitten en buig mezelf voorover met mijn armen boven mijn hoofd, leunend op het bed. Deze houding zorgt voor ontspanning, ik zou uren in deze houding kunnen blijven liggen. Heerlijk vind ik het.
  • Child’s pose with twist: Ik wissel het af met een lichte stretch die mijn beste vriendinnetje me leerde. Mijn linker arm lig ik onder mijn borst met mijn hand wijzend naar rechts. In plaats van op mijn voorhoofd te leunen, leun ik nu op mijn linker wang. Na een paar minuten wissel ik en doe ik hetzelfde met mijn rechter arm. Dit helpt me om mijn lichaam op een rustige manier te ontspannen en te ontlasten.
  • Cat Cow Pose: Vervolgens ga ik op mijn knieën en handen staan, en trek ik mijn rug hol terwijl ik mijn hoofd naar achter kantel. Vervolgens maak ik mijn rug bol en buig ik mijn hoofd naar voren. Dit wissel ik een paar keer af.

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Ik heb een video gemaakt waarin ik laat zien welke yoga poses ik aanneem en welke rek- en strekoefeningen ik doe.

De video speelt zich versneld af.

Een warme douche & fijne kleding

Vervolgens stap ik mijn bed uit en pak ik kleren waarin ik me prettig voel. Daarna geniet ik lekker lang van een warme douch, dit helpt me om mijn lichaam te laten ontspannen en pijn te verlichten. Meestal wissel ik warm en koud water af; koud douchen heeft namelijk ook veel voordelen. Maar wanneer de pijn echt te erg is laat ik dit achterwege.

Tip: Ik kies er op zo’n dag ook bewust voor om ‘gewone’ kleren aan te doen omdat dit me beter doet dan de hele dag in trainigsbroek rond te lopen. Hoe lekker die ook zit.

Lees ook: Wat voor invloed heeft kleding op je stemming >>

Ik bekijk rustig wat haalbaar is

Ook al weet ik niet of ik die dag ga werken, ik neem altijd mijn werk spullen mee naar beneden. Ik wil mijn dag namelijk niet direct afkeuren, eerst even inchecken bij mezelf. 

Met een lekkere cappuccino kijk ik wat voor die dag haalbaar is. Soms lukt het me alsnog om ‘s morgens even wat werk te doen – ik kies dan bewust voor makkelijkere taken – maar het feit dat ik dan toch wat gedaan heb, doet me altijd goed.

Het komt ook wel eens voor dat werken er echt niet in zit, dat vind ik soms nog wel lastig maar ondanks dat probeer ik wel te doen wat voor mijn lichaam het belangrijkste is. En als dat die dag rust is, kies ik daarvoor.

Om deze reden plan ik mijn werk ook niet per dag maar schrijf ik op wat ik die week gedaan wil hebben en kijk ik per dag wat haalbaar is. Hierdoor is er ook wat meer ruimte voor rust.

Een fijne wandeling voor ontspanning

Ongeacht hoe ik me voel ga ik iedere ochtend gemiddeld 30 minuten wandelen met Bennie en Milo. Dit doe ik bewust omdat ik weet dat beweging goed voor me is en het de pijn in mijn rug vaak wel verlicht. Het is wel vaker voorgekomen dat ik me na zo’n wandeling toch wel beter voelde.

Er zijn soms uitzonderingen dat ik mijn ochtendwandeling over sla, maar dan probeer ik alsnog later op de dag een wandeling te maken. Als ik te weinig beweeg krijg ik sneller last van stijve spieren wat de pijn erger maakt.

De rest van de dag is open invulling

Hoe ik de rest van de dag indeel, is afhankelijk van hoe slecht de dag is. Als ik nergens toe in staat ben is de kans groot dat ik veel in bed lig, mediteer, serie kijk of in mijn bullet journal bezig ben. Echter kan het ook zijn dat ik toch nog wat werkzaamheden verricht of iets in het huishouden doe als dat mogelijk is.

Oh, en als er op zo’n dag afspraken gepland staan, bel ik die zo snel mogelijk af. Het heeft geen nut om mezelf te dwingen om afspraken door te laten gaan. Tijd voor mezelf is op zo’n moment het belangrijkste dus die neem ik ook.

Lees ook: Afspraken en fibromyalgie: Wat als je een afspraak moet afzeggen? >>

Avond eten: lekker makkelijk!

Koken vind ik een hele opgaven als ik een slechte dag heb. Het kost me veel energie, die ik op zo’n dag niet heb. Als het mogelijk is verdeel ik de taken over de dag. Ik begin vroeg in de middag al met de voorbereidingen zoals groenten snijden, alles afwegen en spullen klaarzetten zodat ik aan het eind van de dag het eten alleen nog maar hoef te bereiden.

Ook komt het wel eens voor dat we op zo’n dag profiteren van Domino’s of de friettent in het dorp. Niet heel verantwoord, maar dat heb ik dan liever dan dat ik mezelf uitput omdat ik vind gezond te moeten koken.

fibromyalgie slechte dag

Jouw mindset speelt een grote rol in hoe ‘slecht’ jouw dag daadwerkelijk is

Waar het bij mij vooral om draait om een slechte dag met fibromyalgie door te komen is hoe ik denk over alles wat ik doe (en vooral niet doe) op zo’n dag en niet op wat ik daadwerkelijk doe op zo’n dag.

Een aantal jaar terug zou ik mezelf best wel zielig vinden op een slechte dag, maar ondanks alles deed ik wat ik normaal ook zou doen. Of dat nou werken, boodschappen doen of afspraken waren. Ik deed het, hoe dan ook. Waarna ik uiteindelijk beteuterd en vol verdriet op de bank of in bed lag omdat mijn hele lichaam enorm veel pijn deed, mijn hoofd bijna ontplofte van de hoofdpijn en ik helemaal overprikkeld was. (Gek he? ;))

Dit deed ik niet omdat ik die dingen leuk vond, maar omdat ik vond dat dat móést. Ik gunde mezelf totaal geen rust of tijd om te herstellen, alles om me heen ging door en ik vond dat ik daar in mee moest. Terwijl mijn lichaam enorm hard riep dat dat geen optie was.

Het verschil met toen en nu

Het verschil met toen en nu is dat ik het mezelf een aantal jaar geleden niet gunde om tijd voor mezelf te nemen.

  • Afspraken die gepland stonden liet ik doorgaan omdat ik dacht dat de ander dat wilde, en ik de ander niet teleur wilde stellen.
  • Ik dacht dat mijn vriend het belangrijk vond dat ik ‘s avonds gewoon zou koken dus wilde ik boodschappen doen.
  • Afspraken bij therapie waren speciaal voor mij ingepland, dus vond ik het niet kunnen om last minute nog af te bellen.
  • Op het werk wist ik dat ze krap zaten met de bezetting, dus voelde ik me verplicht om te gaan.

Alles wat ik deed, deed ik in het belang van de ander. Hoe beroerd ik me ook voelde, ik wilde de ander tevreden houden. En daar ben ik ondertussen mee gestopt.

Mijn burn-out was een eye opener

Doordat ik in november 2016 een burn-out kreeg is dit voor mij nogmaals enorm benadrukt en dat had ik zeker wel nodig. Ik heb me letterlijk kapot gewerkt om anderen van dienst te kunnen zijn. Tegenover het werk, mijn vriendinnen, mijn vriend, mijn ouders. Ik wilde iedereen om me heen tevreden houden en vergat mezelf, keer op keer.

Dus als ik nu een slechte dag heb, neem ik alle tijd die ik nodig heb om voor mezelf te zorgen. Want dat is de enige manier om er ook zo snel mogelijk weer vanaf te zijn.

Daarnaast denk ik op zo’n dag ook vaak na over wat de oorzaak zou kunnen zijn. Soms weet ik het niet, soms denk ik terug aan dingen die ik dagen daarvoor gedaan had en begrijp ik waar de pijn vandaan kan komen.

Ik vind het vaak wel prettig om te weten waar de pijn vandaan komt, het voelt dan meer ‘acceptabel’ en daarnaast kan ik in de toekomst rekening houden met zo’n zelfde situatie om extra pijn te voorkomen.

Maar mocht ik geen oorzaak kunnen bedenken, neem ik er ook vrede mee. Het is nou eenmaal zo en het is aan mij om er toch het beste van te maken.

Fibromyalgie & een slechte dag: praktische tips

Ik heb verschillende manieren en hulpmiddelen gevonden die een ‘slechte dag’ toch net wat aangenamer maken. Hierover verschijnt binnenkort een nieuwe blog!

Wil je graag meteen aan de slag met praktische tips om niet alleen een slechte dag, maar je hele leven leuker te maken? Download mijn stappenplan voor een leuker leven met fibromyalgie! Nu met 15% korting.

Fibromyalgie en een slechte dag, heb jij er wel eens last van? Wat helpt jou om zo’n dag tóch wat fijner te maken voor jezelf?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Fibromyalgie & een slechte dag: Zo ga ik er mee om”

Plaats een reactie