Fibromyalgie symptomen verminderen: 7 dingen hebben mij geholpen

Met regelmaat krijg ik de vraag wat mij geholpen heeft om fibromyalgie symptomen te verminderen. Niet gek ook. Want als ik terugkijk naar 12 jaar geleden, het moment dat de pijnklachten begonnen, gaat het nu stukken beter met me. In plaats van dagelijks echt beperkt te worden door de klachten, is de pijn en vermoeidheid nu veel meer op de achtergrond. Ik heb in de afgelopen jaren de fibromyalgie symptomen zeker met 50% kunnen verminderen. Maar wat heeft er nu voor gezorgd dat de klachten zo verminderd zijn? Ik heb het voor je op een rijtje gezet!

Deze 7 dingen hebben me geholpen om fibromyalgie symptomen te verminderen

De lijst is in willekeurige volgorde samengesteld. Het is echt een samenloop geweest van alle onderstaande punten om de fibromyalgie symptomen te verminderen. Wellicht geeft het jou weer nieuwe inzichten of zitten er punten tussen waar je zelf ook mee aan de slag kunt gaan!

1. Acceptatie van fibromyalgie

Misschien wel het moeilijkste, maar wel één van de dingen die heel belangrijk is geweest om klachten te verminderen: acceptatie. Doordat ik fibromyalgie (na jaren gevochten te hebben) heb leren accepteren, heb ik meer rust. De weerstand tegen de klachten en boosheid op mijn lichaam is weggevallen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik heb leren leven met fibromyalgie en het een plekje kon geven.

Door te accepteren dat dit nu  mijn realiteit is, lukte het me ook beter om verder te kijken: wat kan ik doen om me beter te voelen? hoe kan ik opnieuw leren houden van mijn lichaam? welke middenwegen zijn er?

Het acceptatieproces is heel moeilijk geweest en heeft echt wel jaren geduurd. Maar het heeft me enorm veel opgeleverd. Het geeft rust, vertrouwen en mogelijkheden.

Over dit hele proces heb ik een eBook geschreven: Challenge Accepted! Er is ook een gratis preview te downloaden van dit eBook.

2. Fibromyalgie symptomen verminderen door dagelijks te bewegen

Voordat de pijnklachten begonnen deed ik thuis 3 a 4 keer per week een sessie op de crosstrainer. Omdat dit te zwaar werd zette we de crosstrainer op marktplaats, en kochten we op diezelfde plek een hometrainer zodat ik thuis kon fietsen. Dit was minder belastend en vond ik ook heel leuk.

Dit werd uiteindelijk ook steeds zwaarder. Daarna ben ik lange tijd bang geweest om te bewegen omdat ik niet wilde dat de pijn daardoor erger zou worden. Het gevolg? Ik deed zo min mogelijk. Toch werkte dit niet, want juist door weinig te bewegen kreeg ik meer last van stijfheid en nam de pijn toe. Dit zorgde ervoor dat bewegen ook weer pijnlijker werd, waardoor ik afkeer kreeg tegen bewegen.

In 2013 kregen we thuis een hondje, Bennie. Dit zorgde ervoor dat ik het wandelen weer op ging pakken. Dit bleek voor mij een goede manier van bewegen te zijn. In het begin was dit wel iets wat ik moest opbouwen. Toen ik in 2016 ging samenwonen met Youri, nam hij ook zijn hondje mee (Milo). Dus weer een reden om te blijven wandelen. Tegenwoordig wandel ik 2 tot 3x per dag.

Dit helpt me om pijnklachten in mijn onderrug te verlichten en om mijn lichaam soepel te houden. Wandel ik niet? Dan merk ik ook dat de klachten in mijn rug toenemen. Een goede reminder voor mezelf dus om echt dagelijks te wandelen. De hometrainer heb ik nog steeds, maar gebruik ik vrijwel niet meer.

Ook interessant: 7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen >>

3. Mindset & persoonlijke ontwikkeling

Voordat de fibromyalgie symptomen op speelde was ik erg negatief en pessimistisch. In het begin heb ik ook veel boosheid ervaren tegenover mijn lichaam en dacht ik echt dat dit nooit meer goed zou komen. Uiteindelijk heeft juist het krijgen van fibromyalgie ervoor gezorgd dat ik mijn mindset heb veranderd.

Dit kwam omdat ik me realiseerde dat ik de klachten door boosheid, frustratie en het bieden van weerstand alleen maar erger maakte. Ik realiseerde me dat het misschien meer zou helpen als ik zou leren om met de klachten om te gaan. Daardoor ben ik mezelf gaan trainen in het denken in mogelijkheden:

  • Als x niet kan op de manier zoals ik altijd was gewend, hoe kan ik het dan op een nieuwe manier vormgeven zodat het wel kan?
  • Als x te zwaar is, hoe kan ik dit dan lichter en makkelijker maken voor mezelf?

Tegelijkertijd leerde ik dat mijn manier van denken veel invloed heeft op hoe ik me voel. Als ik altijd maar denk dat ik áltijd moe ben en pijn heb, niks kan en met boosheid praat over mijn lichaam.. hoe kan ik me dan goed voelen?

Ik ben liever geworden van mezelf, geleerd om te luisteren naar wat mijn lichaam me wil vertellen, plan meer tijd in voor rust en ontspanning en behandel mijn lichaam met liefde. (Ik schreef eerder al een blog over zelfliefde: leren houden van een pijnlijk lichaam).

Daarnaast ben ik mijn gedachten en beperkende overtuigingen gaan onderzoeken. Zo had ik, zeker in het begin veel beperkende overtuigingen als:

  • Met deze klachten kan ik nooit een baan vinden die bij me past
  • Wie wil nou een relatie met iemand die chronische klachten heeft?
  • Als ik altijd ‘nee’ moet zeggen, zal iedereen me uiteindelijk wel beu zijn

Dit ben ik gaan veranderen. Ik leerde mezelf aan om te oefenen met situaties positief te benaderen en van het positieve uit te gaan.

Lees ook: Denken in mogelijkheden: Zo breng je het in de praktijk >>

Fibromyalgie symptomen verminderen

4. Hulpmiddelen om fibromyalgie symptomen te verminderen

Ook praktische zaken hebben me veel ondersteuning geboden, zoals het gebruik maken van hulpmiddelen. Zo gebruik ik met regelmaat een massage apparaat, lig ik regelmatig op mijn spijkermatje, gebruik ik een noise canceling koptelefoon om prikkels te verminderen, lig ik graag onder een verzwaringsdeken, en leg ik op stoelen waarop ik niet prettig zit een back joy zitje.

Tijdens mijn werk gebruik ik een laptopstandaard die ik op de juiste hoogte kan zetten maar ook zodat ik liggend of staand kan werken en tijdens het wandelen loop ik op degelijke wandelschoenen van het merk Lowa

Ook zet ik verschillende diensten in die mij helpen om energie te besparen. Ik bestel mijn boodschappen zodat ik ze op kan halen of ik laat ze bezorgen.

En als ik met de trein reis, reis ik eerste klas zodat ik altijd rust om me heen heb en zeker een zit plek heb. Allemaal praktische zaken die het leven voor mij wat makkelijker en aangenamer maken.

Bekijk hier de lijst met al mijn favorieten hulpmiddelen!

5. Gezonder eten

Laten we vooropstellen dat ik altijd een echte snoepkont geweest ben en dól ben op eten. Toch ben ik, toen ik in 2015 van een therapeut te horen kreeg wat de invloed van suiker kan zijn op pijnklachten en je energiehuishouding, direct gestopt met het eten van suiker. Dit was in het begin best lastig, gezien suiker verslavend is, maar ik voelde me er wel beter bij. Rond diezelfde tijd ben ik ook gezonder gaan eten; meer groenten en fruit en minder voorverpakte producten.

In 2017 ben ik gestopt met het gebruik van producten met koemelk omdat ik hier intolerant voor bleek te zijn. In 2021 heb ik een EMB test gedaan waaruit bleek dat ik naast een intolerantie voor koemelk, óók intolerant blijk te zijn voor gluten, tarwe, lactose en suiker. Dit heeft om nog meer aanpassingen gevraagd.

Hoewel dit best lastig is (het is nou eenmaal even zoeken naar een nieuw voedingspatroon) heeft het me wel heel veel opgeleverd. Ik voel me energieker, zit lekkerder in mijn vel, de pijn kan ik beter onder controle houden én ik heb eindelijk (na járen!!) weer een normale stoelgang.

Voorheen had ik bijna dagelijks een opgeblazen buik, steken, een borrelend gevoel in mijn buik en was mijn ontlasting zacht gezegd slecht.

Wat mij betreft is het – naast het aannemen van een gezond voedingspatroon –  dus zeker aan te raden om te testen of je voedselintoleranties hebt!

6. Gebruik van supplementen

Dagelijks gebruik ik verschillende supplementen om mijn gezondheid te ondersteunen:

Daarnaast gebruik ik supplementen die over het algemeen een goede gezondheid stimuleren of invloed hebben op pijnklachten en vermoeidheid:

Het is altijd handig om te laten testen of je tekorten hebt zodat je een goed beeld hebt welke supplementen je kunt gebruiken. Ben je specifiek op zoek naar supplementen die pijn en vermoeidheid kunnen verlichten? Dan kan ik CBD olie en Fibromine aanraden.

7. Trauma’s en onverwerkte emoties verwerken

Doordat ik in 2016 een burn-out kreeg heb ik na aantal maanden een coach gezocht. Ik kwam uit bij de praktijk Carpe Diem in Weert. Hier ben ik ongeveer 2 jaar geweest en heb ik dankzij Jan, enorm veel geleerd over mezelf en mijn leven.

Het was spirituele, energetische coaching. We zijn aan de slag gegaan met kind-pijn, onverwerkte emoties en trauma’s uit dit én vorige levens die me nu nog erg belemmerde. Naast de gesprekken die we voerde (soms in combinatie met hypnose) was er ook altijd ruimte voor een energetische behandeling. Zo werden er onder andere blokkades opgelost en chakra’s werden terug in balans gebracht.

In het begin kwam ik er wekelijks, later werd dit om de 3 weken of maandelijks. Het heeft me veel inzichten gegeven, ik heb mezelf veel beter leren kennen en er is veel op z’n plek gevallen. De jaren coaching hebben me echt geholpen om beter met mezelf en mijn klachten om te kunnen gaan. Maar ook om te begrijpen waarom ik de klachten heb en om bepaalde zaken los te kunnen laten en op te lossen.

Tevens ben ik dankzij coaching aan de slag gegaan met leren waar mijn grenzen liggen én grenzen leren aangeven. Maar ook: hulp vragen, nee zeggen als dat nodig is en keuzes maken die voor mij belangrijk zijn.

Specifieke behandelingen om fibromyalgie symptomen te verminderen

Het valt wellicht op dat er in de 7 dingen die mij geholpen hebben om de symptomen te verlichten, niets in staat over een therapie of behandeling. Qua fysieke behandelingen is er voor mij nooit echt iets geweest wat mij écht geholpen heeft.

Als de pijn te extreem word ga ik naar een chiropractor waar ik al kwam toen ik net een jaar klachten had. Zij kent mij en mijn lichaam door en door waardoor ze direct goed kan handelen. Maar dit komt tegenwoordig gemiddeld nog maar 1 a 2x per jaar voor.

Verder ontvang ik af en toe een access bars behandeling van mijn moeder. Wel ben ik benieuwd wat bijvoorbeeld acupunctuur zou kunnen betekenen. Maar om de een of andere redenen ben ik hier nog nooit mee gestart.

Wat ik ook merkte was dat ik na járen van verschillende therapieën, behandelingen, dokters- en ziekenhuisbezoeken er ook wel even klaar mee was. Ik ben me voornamelijk gaan richten op wat ikzelf kan doen – wat dus resulteert in het lijstje hierboven.

Fibromyalgie symptomen verminderen

De 7 dingen die ik hierboven beschreven heb, zijn van groot belang geweest om de fibromyalgie symptomen te verminderen. Door alles wat me geholpen heeft, wat ik geleerd heb en doordat ik de klachten al met 50% heb kunnen verminderen, ben ik ervan overtuigd dat ik mezelf kan helen. Misschien klinkt dit voor sommige als onmogelijk.. maar ik heb er echt vertrouwen in. Al zakt heel soms de moed me in de schoenen, zoals ik op Instagram deelde.

Ik denk dat wij als mensen tot veel in staat zijn. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat lichamelijke klachten niet ‘zomaar’ ontstaan. Dat je lichaam je een signaal wil geven dat je uit balans bent.

Misschien duurt het nog even, maar ik denk echt dat ik uiteindelijk pijnvrij door het leven kan gaan. Hoe ik daarover denk lees je in mijn blog: mijn visie over ziekte door disbalans, blokkades en overtuigingen.

Voor nu wil ik je vooral aan het denken zetten en laten zien wat je zélf kunt doen om je situatie te verbeteren. Zoals je ziet zijn het nogal uiteenlopende dingen die mij geholpen hebben. Wat ik je wil aanraden is: begin stap voor stap. Wellicht kun je beginnen met het downloaden van de GRATIS preview van Challenge Accepted! 😉

Ga niet meteen all-in met torenhoge verwachtingen, maar geef jezelf de tijd om bepaalde dingen jezelf eerst eigen te maken. Ervaar wat voor jou wel en niet werkt! Ik heb dit ook niet allemaal in één week bereikt.

Wat zijn dingen die jou geholpen hebben om fibromyalgie symptomen te verlichten? Laat het weten in een reactie!


Dit vind je vast ook interessant:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie