Fibromyalgie symptomen: Pijn, vermoeidheid en zoveel meer..

Wanneer je de diagnose fibromyalgie krijgt en er wat over op gaat zoeken zul je zien dat er een lange lijst aan fibromyalgie symptomen is. De meestbekende klachten zijn continu pijn in bindweefsel en spieren gepaard met vermoeidheid. Echter zijn er meer symptomen die bij fibromyalgie horen. In dit artikel vertel ik er meer over en deel ik de symptomen van fibromyalgie met je.

Fibromyalgie symptomen: Pijn, vermoeidheid en zoveel meer..

Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en gaat gepaard met veel verschillende klachten. Voornamelijk pijn en vermoeidheid staan op de voorgrond. Echter is de lijst met fibromyalgie symptomen behoorlijk lang. De aanwezigheid van de klachten kan per individu verschillen.

De symptomen van fibromyalgie die het meest aanwezig zijn, zijn pijnklachten in bindweefsel en spieren (waar de pijn zit en hoe erg de pijn aanwezig is kan verschillen per individu) en vermoeidheid. Daarnaast zijn er heel veel ‘vage’ klachten die bij fibromyalgie horen. De symptomen van fibromyalgie kunnen zich zowel lichamelijk als geestelijk uiten.

Fibromyalgie symptomen:

 • Pijn in bindweefsels en spieren;
 • (Chronische) hoofdpijn / hoofdpijn die lijkt op migraine;
 • Stijfheid (vooral in de ochtend);
 • Rusteloze benen;
 • Extreme vermoeidheid;
 • Weinig energie;
 • Psychische klachten (depressie);
 • Snel gestrest/ paniekerig;
 • Krachtverlies;
 • Concentratie en geheugen problemen (brain fog);
 • Slechte kwaliteit van slapen;
 • Stemmingswisselingen;
 • Slechte nachtrust, geen uitgeslapen gevoel;
 • Weer-gevoeligheid;
 • Verzuurd lichaam;
 • Darmproblemen, PDS;
 • Verminderd immuunsysteem;

Overige symptomen bij fibromyalgie

 • Gewrichtspijn;
 • Allergieën;
 • Gevoeliger voor prikkels (geur, geluid, zicht);
 • Rugpijn;
 • Verminderd libido;
 • Trillende spiertjes;
 • Haaruitval;
 • Verhoogde lichaamstemperatuur;
 • Pijnlijke menstruatie;
 • Misselijkheid;
 • Droge mond;
 • Pijngevoel bij aanraking;
 • Druk/benauwd gevoel op het hart;

Uitleg meest voorkomende fibromyalgie klachten

De meestvoorkomende fibromyalgie symptomen licht ik graag kort toe, zodat het mogelijk wat duidelijker voor je is wat het precies inhoudt.

Pijn in bindweefsel en spieren

Fibromyalgie wordt voornamelijk gekenmerkt met pijn in spieren en bindweefsel. De pijn voelt hetzelfde als de spierpijn die de griep met zich meebrengt. Stram, stijf en pijnlijk. Over het algemeen wordt de pijn continu ervaren maar de ernst van de pijn kan wel verschillen per dag. Pijn kan erger worden door inspanning, stress, te lang dezelfde houding, te veel beweging of juist te weinig beweging. Het is dus van belang een balans te vinden tussen inspanning en ontspanning zodat het lichaam niet te veel maar ook niet te weinig wordt uitgedaagd.

Tenderpoints / drukpunten

Tenderpoints zijn 18 drukpunten op het lichaam die bij mensen met fibromyalgie pijnlijk zijn als daar (lichte) druk op uit wordt geoefend. De drukpunten zitten zowel aan de voorkant als de achterkant van het lichaam en zijn voor een reumatoloog helpend om de diagnose te stellen.

(Ochtend) stijfheid

Fibromyalgie patiënten hebben vaak een stram en stijf gevoel in de spieren wat gepaard gaat met pijn. Voornamelijk ochtend stijfheid is een van de kenmerkende fibromyalgie symptomen. Het duurt vaak minimaal een uur voordat deze ochtendstijfheid minder wordt. Een warme douche, yoga of een wandeling kan helpen om het lichaam weer wat soepeler te krijgen.

“Mensen met fibromyalgie hebben ongeveer de helft minder energie dan een gemiddeld persoon heeft.”

Vermoeidheid

Een ander symptoom is de extreme vermoeidheid. Mensen met fibromyalgie hebben ongeveer de helft minder energie dan een gemiddeld persoon heeft. Dit houdt in dat er veel rekening gehouden moet worden hoe de energie wordt ingedeeld. De beperkte energie wordt bepaald door de pijnklachten, dit komt omdat pijn het lichaam namelijk enorm veel energie kost.

Slaapproblemen

Veel fibromyalgie-patiënten ervaren problemen met slapen, zowel bij het inslapen als doorslapen. Dit kan natuurlijk komen door onrust of pijn, maar nog een oorzaak is dat mensen met fibromyalgie meestal niet in de delta-slaap komen (het diepe slaap stadium). In dit stadium worden veel chemische stoffen aangemaakt voor de heropbouw, hierdoor worden weefsels hersteld en de groei wordt bevorderd. Doordat het lichaam niet in de delta-slaap komt is er een laag groeihormoon gehalte. Hierdoor is het lichaam niet instaat zichzelf te herstellen.

Lees ook: 7 Tips om goed te kunnen slapen met fibromyalgie >>

Hoofdpijn

Chronische hoofdpijn en hoofdpijn die lijkt op migraine horen beide in het lijstje met fibromyalgie symptomen. Dit kan komen door stress of spierspanning in de nek/schouders. De hoofdpijn kan zo hevig zijn dat licht en geluid niet meer verdragen kunnen worden.

Krachtverlies

Krachtverlies komt regelmatig voor bij fibromyalgie, het kan zijn dat je iets uit je handen laat vallen of dingen niet meer kunt optillen. De spieren voelen veelal slap en verzuurd en de mogelijkheid iets vast te pakken is minimaal.

Weergevoeligheid

Fibromyalgie symptomen kunnen versterkt worden door het weer. Koud en vochtig weer zorgen vaak voor meer pijnklachten, daardoor kunnen de herfst en winter een vervelende periode zijn. Er zijn mensen die overwinteren in een warm land zodat ze geen last hebben van het koude weer. (Goed idee overigens! ;))

“Voordat de diagnose fibromyalgie wordt gesteld gaan er vaak jaren voorbij. Dit alleen al vraagt veel van je en het kan enorm uitputtend zijn.”

Brain Fog (concentratie en geheugen problemen)

De concentratie en geheugen problemen worden ook wel ‘Brain Fog’ genoemd. Een Brain Fog wordt beschreven als: totale verwarring, concentratie problemen en vergeetachtigheid. Je vergeet ineens iets wat je net nog wist, je hebt moeite om uit je woorden te komen, je kunt informatie moeilijk verwerken, je hebt moeite om te luisteren naar een ander en je hebt moeite met denken. Dit komt bij fibromyalgie vaak voor.

Meer informatie?Brain fog: Wat is het en wat doet het met je? >>

Prikkelbaar darm syndroom (PDS)

PDS (prikkelbare darm syndroom) wordt gekenmerkt door buikpijn, buikkrampen, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel (winden laten, boeren laten, ‘gerommel’ in je buik). Dit gaat bijna altijd gepaard met fibromyalgie.

Psychische problemen

Voordat de diagnose fibromyalgie wordt gesteld gaan er vaak jaren voorbij. Dit alleen al vraagt veel van je en het kan enorm uitputtend zijn. Onbegrip, frustratie, hoploosheid, angst, allemaal gevoelens die in deze fase naar boven kunnen komen. Daarna komt het besef dat er eigenlijk niets aan te doen is, en dat het voornamelijk op ‘leer er maar mee leven’ uitkomt.Psychisch is het heel zwaar om dit allemaal te verwerken en dat samen met de lichamelijke klachten waar je eigenlijk geen raad mee weet kunnen leiden tot bijvoorbeeld een depressie, stress en/of stemmingsstoornissen.

Niet iedereen heeft last van dezelfde klachten

Niet alle symptomen zijn bij iedereen met fibromyalgie aanwezig en zowel de klachten als de aanwezigheid ervan kunnen verschillend zijn per persoon. Daarnaast zijn ook niet alle klachten in een keer aanwezig, dit wisselt elkaar veelal af.

Niemand met fibromyalgie kan dus met elkaar vergeleken worden. Er zijn vaak wel wat overeenkomsten maar vaak ook veel verschillen. Bovenstaande symptomen kúnnen voorkomen, maar het hoeft absoluut niet te betekenen dat je de hele lijst kunt afvinken. Gelukkig maar. 😉

Wat herken jij van bovenstaande fibromyalgie symptomen lijst?


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

12 gedachten over “Fibromyalgie symptomen: Pijn, vermoeidheid en zoveel meer..”

 1. Hoe kan ikde diagnose laten vaststellen, en wat is een generetische behandeling.
  Ik heb ook al jarenlang de klachten die hier beschreven worden en kan ook net meer gaan werken, ik ben 58 jaar

  Beantwoorden
 2. Ik zou graag willen weten of ik deze ziekte heb, ik heb al twee jaar chronische hoofdpijn en extreem moe, slap, extreem droge mond , verzuurde spieren, tintelingen. Ik ben ten einde raad

  Beantwoorden
  • Hoi Kika, wat vervelend dat je zo ten einde raad bent. Je zou eens naar de huisarts kunnen gaan om te vragen naar een doorverwijzing naar de reumatoloog. Die kan uiteindelijk kijken of het daadwerkelijk fibromyalgie is.

   Heel veel succes!

   Beantwoorden
 3. Ik heb al van mijn kinderjaren fibromyalgie alleen had het toen nog geen erkende aandoening, ik moest me niet zo aanstellen want het was niet aantoonbaar::Na jaren te hebben geklungelt en vreselijk veel witte kruispoeders naar binnen te hebben gewerkt…..ben ik uit huis getrouwd met 19 jaar ben ik begonnen met het dokteren die wisten ook geen raad. Maar in 1996 kwam ik aan een adres via een case manager e en dat was het Jan van Bremer instituut én daar kreeg ik
  van Dokter Dubuoy te horen dat ik aan fibromyalgie leed én ik in een lichaam zat opgesloten van een91jarige vrouw en dat er geen genezing voor was ….mijn wereld storte in ……Ben nu 60 jaar de stabiliteit is weg het oppervlakte gevoel is voor een groot deel weg het tast ook je hersenen aan heb last van evenwicht storing ,mijn voeten doen pijn kan niet lang staan of lopen, laat ik het wat korter beschrijven……door de pijn ,vermoeidheidssyndroom, syndroom van Thietse en het niet willen accepteren dat ik al die jaren geen toneel speelde ben ik een hele tijd zo boos geweest omdat ze het niet konden genezen. Nu zie ik wel wat de volgende dag brengt, zit in een scootmobiel zo heb ik nog een beetje een sociaal leven. En míjn galgenhumor houd me er nog in leven met veel medicatie….Maar ik geniet van elk klein moment, je kijkt heel anders tegen het leven aan.

  Beantwoorden
  • Geertje, ik heb je verhaal gelezen. Ik krijg er gewoon koude rillingen van. Heb je als kind een ongeval gehad of ben je misschien hypermobiliteit? Ik ben zelf in contact gekomen met Personal Tuning – een bijzonder effectieve houding- en ademhalingstechniek die herstel brengt in het hele lichaam op celnivo. Als je interesse hebt, wil ik je er graag iets over vertellen.

   Beantwoorden
 4. de symptomen zijn heel accuraat beschreven,maar uiteindelijk vind ik fibromyalgie een verlengstuk van andere aandoening (die uiteindelijk deze benaming geven),dus maw ,fibromyalgie vindt ik eigenlijk geen ziekte op zichzelf! Wat ik hiermee bedoel is ,deze symptomen worden ook veroorzaakt door slechte botdichtheid(wat botstijfheid en gewrichtspijnen meebrengt),longaandoeningen,en reuma,bloedarmoede,al deze dingen veroorzaken ook een verzuring,vermoeidheid van de spieren,wat uiteindelijk de benaming fibromyalgie geven..Bij mij is bijna 20j geleden fibromyalgie vernoemd,mede doordat men dochter dit ook vermeld kreeg,en hierbij zeiden ze dat er ook een kans van erfelijkheid inzit! Zelf heb ik nooit echt in (het gegeven!)fibromyalgie geloofd,daar ik wist dat ik ook andere aandoening had!Tegenwoordig hoor je vele mensen fibromyalgie vernoemen van zo gauw ze vermoeidheid en dergelijken voelen,(en het jammerlijke hieraan is dat het dikwijls misbruikt wordt)Vergeet ook niet dat luchtvervuiling en afbraak van de ozonlaag ook al deze symptomen veroorzaakt!De diagnose fibromyalgie zal dus ‘de chronische ziekte’ van de toekomst worden/zijn!

  Beantwoorden
  • Ik ben het niet eens met jouw reactie. Als je die ziektes uit sluit en dan door een arts, specialist en nog een derde arts( niet je behandelend arts) de diagnose fibromyalgie krijgt te horen mag je aannemen dat dit toch wel waar zal zijn. Je krijgt de diagnose alleen door uitsluiting van andere ziektes met diverse symptomen. De pijn wisselt ook steeds en de vermoeidheid ook maar is altijd latent aanwezig. En de temperatuur heeft er zeker mee te maken. De afgelopen zomer heb ik veel meer pijn gehad door door de hevige hitte en transpiratie. Ik heb de diagnose al zeker 35 jaar . Ik heb hele goede periodes afgewisseld door minder goede. Blijven bewegen, voldoende rust en bepaalde voedingssupplementen helpen mij om een fijn en gezellig leven te leiden. Ik ben 67 jaar. Accepteer je ziekte en blijf positief.

   Beantwoorden
 5. Waar ik me meest druk om maak is dat als ik straks wat minder moet werken door deze diagnose ,uwv niet achter je staat voor bijv. Een aanvulling voor bijv. De 2uur per dag dat je minder moet werken. Weet niet of het in mijn voordeel is dat je in mijn dosiers kan zien dat ik al meer dan 10jaar met deze problemen bekent ben???
  Gr.

  Beantwoorden
 6. Hoe moet het nu verder…

  Het is winter en de klachten worden duidelijk weer erger.

  Ben 46j en sinds mijn 40 jaar heb ik de diagnose FM gekregen.

  Maar heb het al van kinds af maar niet in de maten sinds ik FM opgeplakt kreeg.
  Daarvoor was het eerder van “ je zal wel iets gedaan hebben dat je niet gewoon bent waardoor je spierpijn hebt”

  Nu de winter er aan komt wordt het weer extra moeilijk… maar ook als zelfstandige met een fysieke arbeid is het zeer moeilijk.

  Ik moet steeds meer beroep doen op externe hulp voor mijn zaak als privé. ( tuinman, glazenwasser )

  Dit brengt grote kosten met zich mee… hoe lang kan men zo iets volhouden?

  Fysiek weet ik niet of ik nog lang mijn zaak kan verderzetten… maar je moet om de extra kosten te dekken… en inkomen te hebben.

  Dus hoe moet het nu verder?

  Heb vandaag de olie besteld om eens uit te proberen. Tot nu toe nam ik 2 capsules Q10 per dag, maar tijdens de winter voldoen deze niet.

  Vermoeiend! ?

  Blij dat ik mijn verhaal hier kwijt kan, want heb het gevoel hier nergens mee terecht te kunnen.
  Weet zelfs niet of mijn huisarts mij geloofd.

  Beantwoorden
 7. Herstel van Fibromyalgie, De diagnose Fibromyalgie krijgen, heeft veel impact. Aan de andere kant is het ook fijn dat er eindelijk duidelijkheid komt. Fibromyalgie gerelateerde klachten ontstaan door aanhoudende stress(hoge adem), hypermobiliteit, whiplash of een verkeerde houding. Hierdoor ontstaat verkramping van de bloedvaten of slagaders in de nekwervel. Door de houding- en ademhalingsoefeningen wordt de verkramping opgeheven en krijgt het lichaam op celnivo weer voldoende zuurstof. Soms herstellen mensen helemaal, meestal zien we een afname van klachten van 60 tot 70% in de eerste paar weken door het dagelijks oefenen van de houding- en ademtechnieken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie