Fibromyalgie is uitdagend: 9 Praktische stappen voor meer motivatie

Als je leeft met fibromyalgie kan iedere dag weer voelen als een uitdaging. Je weet nooit hoe je dag zal verlopen en zult je aan moeten passen aan hoe je lichaam er aan toe is. Dit kan soms erg lastig zijn. Als je dagen voornamelijk bestaan uit chronische pijn en beperkte energie heeft dit een negatieve werking op je stemming en je manier van denken. Daar naast is op zo’n momenten de motivatie om nog iets te ondernemen vaak ver te zoeken. Uiteindelijk raak je mogelijk in een negatieve cirkel waar je moeilijk uitkomt. Precies daarom wil ik je tips geven om het anders te doen.

Fibromyalgie is uitdagend: 9 Praktische stappen voor meer motivatie

Zelf heb ik ervaring met deze negatieve, vicieuze cirkel en weet ik hoe moeilijk het kan zijn om je hier uit te bevrijden. Maar nu weet ik hoe belangrijk dat is om dat wel te doen. Naast deze kennis is het ook van belang dat je het écht wil, en daar is motivatie voor nodig!

Sommigen mensen met een chronische ziekte vinden het lastig om het ‘ziek zijn’ los te laten. Want soms voelt die ‘zieke’ wereld toch best veilig. Het kan zelfs zo zijn dat je je zo in je ziekte verliest, dat je niets meer zou zijn zonder je ziekte.. En echt, dat moet je niet willen!

Je kunt beter de stap zetten om uit die zieke wereld te komen, en je eigen wereld weer te vergroten. Als je dingen wil veranderen zul je dingen anders moeten gaan doen; dingen waar je misschien moeite mee hebt. Maar hey, je laat je toch niet uit de weg slaan?

Je beloning is een positiever en leuker leven! Wat wil je nog meer?

Maar hoe doe je dit? Hoe zorg je ervoor dat je uit die vicieuze cirkel komt? Dat je weer wat positiever in het leven kunt staan? Nadat ik er zelf lang mee geworsteld heb, is het me uiteindelijk gelukt. Daarom heb ik hier 9 stappen voor je om de motivatie terug te krijgen.

1. Kom in beweging

We zijn snel geneigd om te gaan rusten als we pijn hebben. Om liggend in bed of op de bank een serie of film te kijken, of om te slapen. We doen het rustig aan en proberen inspanning te vermijden. (Wat logisch is als je lichaam pijn doet ;)).

Toch is dit niet altijd de beste keuze. Door te veel rust te nemen kunnen spieren snel stijf worden, dit kan zorgen voor extra pijnklachten (waardoor je dus nog minder gaat doen). Ook wordt je vaak erg moe als je veel ligt of slaapt, waardoor je niet meer de puf hebt om iets te ondernemen.

Wat kun je dan wél doen?

 • Maak iedere dag een wandeling of ga even fietsen – al is het maar 10 minuten;
 • Verricht kleine huishoudelijke taken, verspreid over de week;
 • Begin met het voltooien van één taak per dag en bouw dit op;

Door te bewegen en taken te voltooien zul je je actiever gaan voelen, zeker als je beweegt in de buitenlucht. In plaats van dat beweging je energie kost, zal het je op den duur juist energie geven. Hierdoor zul je meer motivatie krijgen om regelmatig te bewegen.

Lees ook: 7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen >>

2. Omring jezelf met positieve mensen

Positiviteit werkt aanstekelijk, juist daarom is het gunstig om jezelf te omringen met positieve mensen. Mensen die jou aansteken om óók te kijken naar de leuke en mooie dingen in het leven. Die jou helpen relativeren, met je meedenken over oplossingen en mogelijkheden. Mensen die jou energie geven in plaats van energie kosten.

Wanneer je in een positieve flow zit zul je merken dat dingen makkelijker gaat en het leven draaglijker wordt. Als je zelf nog niet zo positief in het leven staat kan het heel fijn zijn om je te omringen met positieve mensen; kijk hoe zij door het leven gaan en leer daarvan.

motivatie fibromyalgie

3. Plan iedere dag één ding waarvoor je je bed uit wilt

Ik zal niet de enige die ’s morgens wel eens wakker wordt met een gevoel niet geslapen te hebben en het idee dat er iemand over je lijf is gereden, right? Niet echt motiverend om hiermee je dag te beginnen.

Wat kan helpen is om iedere dag één ding te plannen waarvoor je graag je bed uit komt – een reden om op te staan. Dit kan van alles zijn:

 • Het bereiden van je lievelingsmaaltijd;
 • Een leuke koffie date met een vriend(in);
 • Het lopen van een nieuwe route met je hond;
 • Eventje shoppen (online geldt ook);
 • Tijd nemen voor je hobby;
 • Sporten of bewegen;

Het maakt niet uit wat het is, zolang het maar iets is wat jou de motivatie geeft om ondanks alles, tóch met positieve energie je bed uit te stappen.

4. Leer je lichaam kennen

Als je chronisch ziek bent en op een andere, positieve manier in het leven wil staan is het belangrijk dat je je lichaam leert kennen.

 • Waar liggen je grenzen?
 • Wat kan je wel/niet aan?
 • Waar moet je rekening mee houden?
 • Hoe lang houdt je dingen vol?
 • Wat zorgt voor pijnverlichting?
 • Wat geeft je energie?

Allemaal dingen die belangrijk zijn om te weten als je het beste uit je dagen wil halen. Want door continu over je grenzen te gaan zul je uiteindelijk veel energie verliezen, en dat is enorm zonde!

Als je zoetjes aan weer in beweging komt en dingen gaat ondernemen zul je gauw genoeg merken wat je wel en niet aan kunt. Het is wel belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Op momenten dat je merkbaar meer pijn krijgt kun je er voor kiezen even een stapje terug te doen of een pauze te nemen. Je kunt even een kopje koffie of thee drinken of een hoofdstuk lezen en daarna weer verder gaan.

Als jij eenmaal weet wat je wel en niet aan kunt, en hier naar handelt zul je veel meer kunnen genieten van de dingen die je doet en behoud je de motivatie.

5. Motiveer jezelf met affirmaties en dankbaarheid

Er zijn verschillende quotes, mantra’s of zinnen die ervoor kunnen zorgen dat jij meer motivatie krijgt. Door zulke positieve zinnen voor jezelf te herhalen zul je merken dat je gemotiveerd raakt, dat je in jezelf gaat geloven.

Je kunt affirmaties gebruiken als: 

Lekker zweverig misschien – maar voor mij een life saver. Het helpt me om positief te blijven en mezelf te motiveren.

Ook dankbaarheid kan je ver brengen. Uit je dankbaarheid voor dingen die je wél kunt, mensen die er voor je zijn of leuke dingen die op je pad komen, bijvoorbeeld:

 • Dankjewel dat ik vandaag 30 minuten heb kunnen lopen;
 • Ik ben dankbaar en blij dat mijn beste vriendin altijd naar me wil luisteren;
 • Fijn dat ik vandaag spontaan een koffie kreeg aangeboden, dankjewel!;

Door stil te staan bij de fijne dingen in je leven zul je ervaren dat het allemaal zo slecht en somber nog niet is. Dat er óók leuke dingen gebeuren in je leven. Leg meer focus op positiviteit en dankbaarheid, het zal je goed doen én het zorgt voor extra motivatie.

Ook interessant: Dankbaarheid: 3 Tips om er een gewoonte van te maken >>

6. Stop met verzetten, begin met leven

Je kunt wel continu blijven doen ‘alsof je niet ziek bent’, maar geloof me. Dit hou je niet je leven lang vol en dat moet je ook zeker niet willen. Want door je ziekte te negeren en je te verzetten tegen de klachten maak je het alleen maar erger. Je bent ziek en de klachten zijn er – dat valt niet te ontkennen.

De enige die je met verzet voor de gek houdt, ben je zelf. Dat je je ziekte ontkent, wil niet zeggen dat hij er niet is. In plaats daarvan zal het je meer helpen om te erkennen dat je ziek bent, en vanuit dat perspectief je leven weer op te bouwen. Niet tegen je ziekte, maar mét je ziekte.

Het is een lastig proces, dat weet ik. Maar ik weet ook dat juist dit is wat je verder gaat helpen om weer gemotiveerd te kunnen genieten van het leven.

Lees ook: Leven met fibromyalgie: Leren kijken vanuit een ander perspectief >>

7. Maak een haalbare planning

Ik merk zelf dat ik zonder planning vaak in een gat val – ik weet niet wat ik moet doen dus doe ik maar niks. En als iets een motivatie killer is, dan is het niks doen.

Wat daarom kan helpen is het maken van een haalbare planning. Dus niet een lange to-do list die je schrik aanjaagt, maar een planning waarvan je weet dat ‘ie haalbaar is. Op deze manier raak je gemotiveerd om dingen af te strepen en hou je het overzichtelijk – er staat immers niet zo veel op. En geloof me: het geeft een heerlijke, motiverende boost als je alles hebt kunnen afstrepen van je lijst.

Heb je nog tijd over? Ga dan iets doen wat je leuk vindt, gun jezelf rust of plan er eventueel nog iets haalbaars bij – je bent immers toch al zo lekker bezig.

Tip: Plan ook regelmatig iets leuks en focus niet alleen op de dingen die ‘moeten’. Af en toe iets leuks doen geeft je positieve energie en je mag jezelf best een keer belonen door op een goede dag iets leuks te doen in plaats van extra te poetsen, bijvoorbeeld.

8. Geef jezelf regelmatig een schouderklopje of compliment

Hoewel de focus vaak ligt op wat er allemaal mis gaat en niet lukt, is het van groot belang om vaker te kijken naar de dingen die goed gaan. Dingen die je gelukt zijn. Geef jezelf daarom regelmatig een schouderklopje of een compliment als je iets gelukt is wat je niet verwacht had. Je zult merken dat dit motiverend is – het geeft een super fijn gevoel.

Koop eens een bosje bloemen voor jezelf, gun jezelf een kleinigheidje of drink een lekkere kop koffie buiten de deur. Ben lief voor jezelf en beloon jezelf regelmatig, dat verdien je. Je doet het goed.

9. Accepteer dat niet alles in één keer lukt

Motivatie opbouwen heeft tijd nodig. De dingen uit deze lijst toepassen in je leven ook. Gun jezelf hier de tijd voor en accepteer dat niet alles in één keer zal lukken.

Twee stappen vooruit, één stap terug. Zo zal het regelmatig gaan en dat is prima. Boos of gefrustreerd raken omdat dingen niet lukken heeft geen zin – het zorgt voornamelijk voor extra pijnklachten en weglekkende energie en dat is het niet waard. Zie moeilijke momenten, of momenten dat het niet loopt zoals je in je hoofd had als leermomenten om het de volgende keer anders aan te pakken.

Blijf in jezelf geloven en gun jezelf de tijd – dit werkt een stuk fijner en helpt je om motivatie te behouden.

Positieve veranderingen kosten tijd

Geef jezelf de tijd om positieve veranderingen in je leven aan te brengen en jezelf te motiveren. Als je iedere dag weer een stapje zet, kom je er ook wel. Zo lang je maar vol houdt!

Uiteindelijk wordt al het werken aan jezelf het dubbel en dwars beloond; want je zult een stuk plezieriger kunnen leven als je positief in het leven kunt staan. Probeer de motivatie te behouden met bovenstaande tips en vind je weg naar een positiever leven!

Wil je hier graag hulp bij? Plan een gratis kennismaking voor online coaching!

Heb jij nog tips voor extra motivatie die aan het lijstje kunnen worden toegevoegd? Laat het weten!


 

Nog even verder lezen?


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Fibromyalgie is uitdagend: 9 Praktische stappen voor meer motivatie”

Plaats een reactie