Fibromyalgie & voeding | Wat ik eet op een dag

Sinds 2015 ben ik bewust bezig met voeding omdat me verteld werd hoe veel invloed voeding kan hebben op fysieke klachten door fibromyalgie. Ik stopte met het eten van geraffineerde suiker en at steeds gezonder. Sinds 2017 weet ik dat ik een koemelk intolerantie heb en in 2021 werd na een EMB test geconstateerd dat ik ook nog een gluten-, tarwe- en suikerintolerantie heb. Regelmatig krijg ik de vraag wat ik dan allemaal eet op een dag. Dus daarom heb ik het maar eens op een rijtje gezet en deel ik waar ik rekening mee houd wat betreft fibromyalgie en voeding.

Fibromyalgie en voeding | Wat ik eet op een dag

Disclaimer: wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Ik raad het aan dat als je darmklachten hebt, of benieuwd bent of je intoleranties hebt, om een EMB test te laten doen. Dit is een bloedtest waar gekeken wordt naar onder andere intoleranties, maar ook naar je hormoonbalans, vitamine en minerale waarden en darmgezondheid.

1. Ontbijt

Ontbijt is toch echt wel mijn favoriete maaltijd van de dag. Ik heb verschillende ontbijtjes die ik met elkaar afwissel. 

Soja yoghurt met havermout en fruit

Een schaaltje soja yoghurt (150 gram) met 2 eetlepels havermout (hier zitten ook noten, zaden, dadels en pure chocolade doorheen). Eén schepje proteïne poeder van Primal Health en één stuk fruit. 

Cashewnoten havermout ontbijt

Dit recept heb ik gekregen van Anouk, waar ik ook de EMB test heb laten uitvoeren:

75 gram cashewnoten
50 gram havermout
200 ml havermelk
100 ml water
3 el chiazaad
3 dadels
Flink wat kaneel
Klein beetje vanille
Klein beetje zout

Dit doe je allemaal in de blender zodat het een yoghurt achtige structuur krijgt. Ik verdeel het dan over 3 schaaltjes zodat ik er 3x van kan ontbijten. ‘s Morgens doe ik er nog een kiwi en wat bosbessen doorheen.

Havermout banaan wafels

Nog een favoriet is wafels van onder andere banaan en havermout. Zodra we meerdere rijpe bananen hebben maak ik een flinke stapel wafels om ze vervolgens in te vriezen.

Voor de wafels gebruik ik het recept van Stuidokook.nl.

fibromyalgie en voeding ontbijt
Cashewnoten ontbijt met koffie.

2. Lunch

Als lunch wissel ik af tussen:

 • Glutenvrije afbakbroodjes (Schar)
 • Rijstwafels
 • Glutenvrije crackers

Vaak belegd met kipfilet, hummus of pindakaas. Soms eet ik er nog wat rauwe groenten of een kop soep bij.

fibromyalgie en voeding lunch

3. Diner

Het avondeten verschilt van stamppot, tot glutenvrije pasta, een ovenschotel, wraps of soms gewoon gebakken aardappeltjes, groenten en vlees.

Wat ik probeer is om zo vers mogelijk te koken en altijd rekening te houden met mijn intoleranties. Soms is dat lastig omdat ik dan voor mijn vriend en mij net wat anders moet maken, maar vaak lukt dat prima. 

Qua vervangers maak ik gebruik van:

 • Glutenvrije pasta in plaats van gewone pasta
 • Taco’s in plaats van wraps
 • Havermelk, haverroom in plaats van normale kookroom
 • Vegan kaas in plaats van gewone kaas

4. Tussendoortjes

Tussendoor eet ik veelal fruit, rauwe groenten, 40 gram gemengde noten met rozijnen of dadels of een rijstwafel met beleg. Ik probeer goed aan te voelen waar mijn lichaam behoefte aan heeft en wat ik nodig heb.

Vaak eet ik zo’n 3 stuks fruit op een dag en dagelijks probeer ik ook echt een handje ongezouten noten te eten.

fibromyalgie en voeding tussendoortje

5. Fibromyalgie en voeding: Drinken

’s Morgens bij mijn ontbijt begin ik met een glas lauw water (dit kost het lichaam minder energie dan koud water) en daarbij een cappuccino met havermelk. Na de ochtendwandeling en voordat ik aan het werk ga zet ik tegenwoordig vaak een liter kruidenthee die ik dan bij mijn werkplek heb staan. Daarnaast heb ik altijd een grote Dopper op mijn bureau gevuld met water.

’s Middag drink ik vaak nog decaf koffie. Ik drink maar één kop ‘echte’ koffie per dag. Dit omdat ik erachter kwam dat koffie voor een stressreactie zorgt in je lichaam. Gezien mijn burn-out verleden en gevoeligheid voor stress houd ik het dus bij één kop koffie.

Verder drink ik ’s middag of nog thee of gewoon water. Ik drink nooit fruit- of frisdrank door de hoeveelheid suiker die daarin zit. Alcohol drink ik echt heel zelden maar vrijwel nooit.

Fibromyalgie en voeding: waar houd ik rekening mee?

Als het gaat om fibromyalgie en voeding houd ik rekening met verschillende dingen:

 • Ik eet zo gezond, vers en onbewerkt mogelijk
 • Geraffineerde suiker vermijd ik zo veel mogelijk
 • Koffie drink ik maar één kop per dag, voor de rest drink ik decaf
 • Dagelijks drink ik ontzurende kruidenthee
 • Ik doe mijn best om voldoende water te drinken
 • Ik houd rekening met mijn intoleranties
 • Alcohol drink ik zelden
 • Ik eet veel fruit en rauwe groenten
 • Elke dag eet ik een handje ongezouten noten voor gezonde vetten

Dit helpt mij om me goed te voelen, pijnklachten te beperken, genoeg energie te ervaren en mijn darmen tevreden te houden. Want in combinatie met het prikkelbare darm syndroom is gezonde voeding van groot belang.

Houd jij rekening met fibromyalgie en voeding?

Wat voor mij werkt hoeft uiteraard niet voor jou te werken, laten we dat voorop stellen. Wel ben ik ervan overtuigd dat voeding veel invloed kan hebben op fibromyalgie. Gezond eten is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar zeker als je lichaam al niet optimaal functioneert is het van groot belang.

Daarnaast kan ik een EMB test absoluut aanraden. Het doen van een EMB test heeft ervoor gezorgd dat ik nu weet waar ik intolerant voor ben. Sinds ik hier rekening mee houd voel ik me fitter en na jaren heb ik eindelijk een gezonde stoelgang.

Houd jij rekening met fibromyalgie en je voeding? Leuk als je in een reactie laat weten hoe jij dat doet, ik ben benieuwd!


Interessante artikelen om ook te lezen:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Fibromyalgie & voeding | Wat ik eet op een dag”

Plaats een reactie